Šta je novo?

da li je grafička pred izdisajem

За почетак пробај оно најпростије, ресет биоса, нову инсталацију система или чишћење свих драјвера са ДДУ па поновну инсталацију.
Kakve sistem ima veze, kada ne moze da upali racunar? Nemojte davati savete za gubljenje vremena.

Ponekad i HDD ume da pravi takve probleme, a najbolji način da se to reši jeste reinstalacija sistema, pa ako tu krene da štuca možeš da znaš na čemu si.
Jednostavno, bolje je probati bilo šta pre bacanja para na nepotrebne stvari.

Kakve sistem ima veze, kada ne moze da upali racunar? Nemojte davati savete za gubljenje vremena.
Поздрав, колико ја знам да читам у првом посту пише да може да упали рачунар чим извади и врати графичку. У једном од наредних постова пише да слика није хтела да се врати када је комп отишао у "стенд бај". Генерално, мешају се софтверски и хардверски симптоми, и као што Артур Морган каже, најлакше је прво елиминисати оне ствари које може сам да уради, а не коштају ништа. Са друге стране, по његовим постовима бих рекао да је он, да га тако назовем, почетник у овом свету, а себе ту не бих сврстао. Нисам стручњак или било шта слично, али сам кренуо са 40 мегахерца, 8 мегабајта рама и огромним хардом од 80 мегабајта. У "моје време" сам морао бајсом до друга са 3 дикете да идем по игрицу, и да се молим да нека не цркне док се вратим. Тако да имам мало више искуства од њега, и разних глупости сам се нагледао и искусио.
Осим тога, ово је форум, слободан за размену мишљења, а на њему је, да сам одлучи, кога ће да послуша.

za sada ništa ne radim
ako se ponovi još jednom idem prvo na reinstal drajvera, pa onda ako ne pomogne ceo sistem koji nisam uzgred nisam reinstalirao otkad sam kupio komp pa je možda i vreme
ako ni to ne pomaže onda menjanje tj testiranje druge grafičke itd pa dalje

nisam baš toliki početnik ali uvek nešto novo ima da se desi, uređaje ne pamtim kada sam odneo u servis već sam ja uspeo uz pomoć interneta da opravim

Poslednja izmena:
Samo deo problema izgleda da je do windowsa ili drajvera ali zamena drajvera ne može da pogorša stvar. Zamena windowsa je već veliki posao ali sve to nema veze sa tim što neće PC da se upali. To je već nešto fizički, verovatno kontakti.

У "моје време" сам морао бајсом до друга са 3 дикете да идем по игрицу, и да се молим да нека не цркне док се вратим.
Heh, plašio si se zbog igre na tri flopija, a Windows 95 je bio na 26 flopi diskova, pa ti vidi šta je onda značilo "reinstalirati sistem" ako jedan vrisne. :) :)

Bila mi je konfiguracija koja nije htela svaki put da se upali.
Uz pomoć debugging kartice (PCI) ustanovljeno je da se u prvom slotu grafika ne inicijalizuje svaki put.
Prebacivanjem kartice u drugi PCI slot ti problemi su zauvek nestali.

Ovo je samo jedno iskustvo iz sećanja...

Ovako nešto može da se dešava i kad je komp pun prašine pa prašina upadne u slot i prekida kontakt. Dešava se da na ovakav način iz čista mira komp ne vidi grafičku, ili memorijski modul. Očistiš slot, sve radi normalno posle.

Imao nekad davno problem Gigabyte ploca B450 i R5 2600, jednom u 3-4 meseca pri ukljucivanju nema slike, sve ucita, sve radi, ali nema slike. Na power dugme masina ode lepo u off, sve kulturno. Ponivni pokusaj ukljucenja je svaki put bio OK. Menjane su na toj masini jedno 3-4 grafike (ne zbog toga nego onako...) i 2 ili 3 napajanja (Coolermaster 700W, Seasonic 750W Gigabyte 550W) i nije bilo promene. Sve je uvek lepo radilo ali je nekad pri ukljucenju dolazilo do toga. Problem je nestao kad je AMD masina otisla i ustupila mesto Intel masini. Salu na stranu sa B450 plocama bilo je cudnih pojava bas sa takvim cudnim pojavama da nema slike pri ukljucenju :)

Na MSI PRO B650M-P mi se desilo slicno. Ukljucim racunar graficka Nvidia 4070S se ne inicijalizuje. U pocetku manje a onda sve cesce. Na kraju, nova verzija BIOS-a resila problem.
Gledao sam i change liste za verzije BIOSa i delovalo je da vec imam fiks ali je nova verzija ipak resila problem.

To je drugo kad se ploca inicializuje ok ali ne vidi GPU, onda ili digne sistem ili stane tu i pisti da nema GPU, a drugo je kad se komp upali a nema slike jer je nesto zabagovalo, zato i ne mozemo ovako suditi jer autor nije dovoljno strucan da prenese detalje koji puno znace....
ploce koje imaju led diagnostiku vec mogu nekad vise reci ali ove koje nemaju mora neko strucniji sa rezervnim delovima pa da se zeza a to danas niko vise nece

sinoć mi se desilo ponovo, par puta sam palio i ništa i pošto je bilo kasno nisam hteo ništa da diram
sada sam upalio komp bez problema

da li se može eliminisati hardver s obzirom da ništa nisam dirao

Aj da probam ja, iz sopstvenog iskustva, jesi li proverio kabl od grafičke do monitora?
Probaj drugi kabl, možda je i do njega samo. Računam kad god si vadio graficku iz slota i kabl si vadio iz nje...

Vidi, ako si negde u blizini Karaburme, mogu da ti posudim napajanje (fsp hydro pro 500w) pa probaj.

ne mogu još da testiram, vidite da se posle mesec dana ponovio problem. testiranje bi imalo smisla da je problem svakodnevan
kabl nije u pitanju jer mi ni na tv-u nema slike kad povežem

Do sad si mogao 6 puta reinstalirati bajati korumpirani win... i reinstalirati 6 puta drajvere da nam svima ovde pomogneš u daljem pomaganju tebi...
Nekoliko ljudi ti je reklo, otkloni prvo softwerske sumnje besplatno. Pa onda vidiš da ima ljudi da se nude da daju hardver na probu da otkloniš jednu po jednu sumnju....
Što se tiče držača imaš po veličinama čovek prodaje na KP za 600 do 990din, da ću ti link ako zatreba izgleda ovako:
1743439827580.png

pa rekao sam da ću odraditi reinstal sistema ako bude opet, ionako ga nisam još nijednom čistio
iako nije ni bajat ni korumpiran

pa ćemo videti šta dalje

inače ovi držači mi ne bi pomogli, meni treba od 20cm neki a takve nisam našao ni na aliexpresu

@dj90 poređaj Lego kocke, jednostavno a efektno :)

jwge80fb2rd41.jpg

mislim da nema veze sa hardverom pogotovo što je sutradan proradilo a nisam ništa dirao
prvo ide sistem ionako ga nisam brisao otkad sam uzeo komp a posle ćemo videti dalje

svakako testiranje nema svrhe jer problem nije stalan

imao sam na prethodnom kompu isti problem s tim što je problem bio stalan pa se rešio pečenjem grafičke

mislim da nema veze sa hardverom pogotovo što je sutradan proradilo a nisam ništa dirao
prvo ide sistem ionako ga nisam brisao otkad sam uzeo komp a posle ćemo videti dalje

svakako testiranje nema svrhe jer problem nije stalan

imao sam na prethodnom kompu isti problem s tim što je problem bio stalan pa se rešio pečenjem grafičke
Прво иде ресет биоса, па онда иде нов систем. То је прави редослед ствари које радиш ... И на крају проверени драјвери.

Decko je upravo rekao da nije HW zato sto je sutradan radio upravo to govori da je vrv negde javio hladan lem ispod GPU itd itd to ne moze tako da se iskljuci nije to tocilo ili nakovanja ako radi danas mora i sutra.

za sad se nista se nije desilo od zadnjeg pisanja, znači mesec dana

Рефлоу (рерна, дуваљка) може да потраје и годину+ дана.
Проблем је у калају. Откако је уведен РОХС стандард, на БГА подножје се стављају куглице од најлошијег( убедљиво) калаја.
Из разлога најкраћег могућег трајања графике, и последично најбрже куповине нове.

Рефлоу се може радити велики број пута, али је век трајања методе све краћи и краћи.
Дакле, право решење је Ребалл, нормалним куглицама, са масним садржајем олова.

Nazad
Vrh Dno