Šta je novo?

Da li gasiti monitor na dugme

Elem shto se ishljuchivanja tiche aparatima smeta paljenje i gashenje zbog tzv elektrichnog shoka. I dokazano je da aparat tipa TV-a duze radi ukoliko se ne gasi.
On je napravljen da radi i to je njegovo normalno stanje a off/on nije tako da onaj koji misli da nisam u pravu i smatra da je gasenje monitora korisno nek sednu pored svog miljenika i krenu da pale i gase aparat pa nek na ovom forumu napishu koliko je aparat radio. I da naravno nikad ne gasim monitor tj uvek je pod naponom
Shtednja struje? Da ne zvuchi malo glupavo to pa niko od nas nema 5000 monitora na standby pa da misli dal tje da ushtedi 50 dinara ako ih bude gasio .....

Ja obicno iskljucujem monitor nocu i kad mislim da ga barem 10 sati necu ukljucivati. Razlog je to sto u mom delu naselja napon nekad padne i ispod 180V. A najcesce nocu barem po jednom skikne na 1-2 sekunde. Zao mi je da mi spali mog 21" ljubimca a vi kako hocete :smash:

Najlakse je imati onaj kabl sa prekidacem, kliknes i sve je ugaseno.
A pre ces na monitori fizicko pokvariti prekidac nego srediti sam monitor.
A ajd mi recite da ce te monitor koristiti vise od 5-6 godina. A to ce svi monitori izdrazati osim ako ste neki baskuzi.

Imam neki kung fu 2.1 komplet zvucnika koji zuje na leru pa se cuju kad iskljucim komp ...posto je bass na zemlji mrzi me da se saginjem da ga iskljucujem, pa sam ispraksao nozno isljucivanje prekidaca na produznom...pa samim tim se i monitor gasi...ali inace imam naviku da ga gasim i na dugme! Svidja mi se to gasenje prekidaca na produznom, jer kad tu iskljucim, monitor i zvucnik pojedu sav ostatak struje (sija im led)...sto mislim da je dobro, pa nema onog blic paljenja led dioda na kucistu kada pokusam da upalim racunar koji nije prikljucen na uticnicu...

mitrowsky je napisao(la):
Ја монитор искључујем само кад ми је комп укључен, а ја сам на послу или спавам. Иначе, кад ми је комп искључен монитор је увек укључен.

mislim, pojasni malo....

Ја монитор искључујем само кад ми је комп укључен, а ја сам на послу или спавам. Иначе, кад ми је комп искључен монитор је увек укључен.
Sta ces, zbunio se covek. :)
sikili je napisao(la):
Ne razumem ljude koji gase monitor nocu ili preko dana, pa zar oni stvarno misle da samo kada ga ne koriste, moze da se desi povecanje napona u strujnoj mrezi. Jos jedno, zasto ne iskljucuju i kuciste, jer i ploca je stalno pod naponom
Samo sa upsom mozes da budes siguran, valjda
Ja gasim i monitor i napajanje. ;)

okmijun je napisao(la):
mislim, pojasni malo....
kisa je napisao(la):
Sta ces, zbunio se covek.
Није ми јасно шта вам је нејасно?
"Ја монитор искључујем само кад ми је комп укључен, а ја сам на послу или спавам." >> Шта је овде нејасно?
"Иначе, кад ми је комп искључен монитор је увек укључен." >> Кад искључим комп, не исккључујем монитор.
Јел' треба да цртам? :trust:

E, izvini, ni meni nije jasno.

Kako vam nije jasno???
Pa kad pravi neku pauzu nece da gasi ceo komp (normalno) vec samo monitor iskljuci.
A kad ugasi komp onda ne gasi monitor vec mu treperi ona dioda od power dugmeta.
Ja inace uvek gasim monitor jer me nervira to treperenje diodice. :)

Poslednja izmena:
Moje misljenje (a drugi ne moraju da se sloze) je da ima smisla iskljucivati
monitor na prekidacu ili iz struje samo ako spavas u istoj sobi a monitor
zuji na stand by-u.
Drugo opravdano gasenje monitora iz struje ili na dugme je kada se ide na put
npr. 7 dana i monitor nece raditi.........
Gasenje svakog dana / noci je drndanje dugmeta i monitora.
Na kraju monitor je napravljen kao i televizor da ima opciju stand-by bas
da bi neke komponente koje su osetljive na peak napona pri ukljucivanju
duze trajale........
I na kraju ako nekome nocu smeta jaka LED neka je prelepi nekom debelom
nalepnicom ....... korisnije je to nego akanje monitora.
Poz

@ljudi koji tripuju da ce monitor da crkne od stalnog iskljucivanja na dugme, ovo je za vas:

Monitor (ekran) ce u 99,9 slucajeva (ako nije Samsung, jer su oni iz nize klase totalne kante), pre da potamni totalno od starosti i namegnetisanja, to jest da propadne ekran, nego sto ce to glupavo dugme da crkne, imao sam 3 CRT monitora, sva tri sam tako iskljucivao, i nijedan nije crkao niti mu je dugme crklo, a ovaj treci posle skoro dve godine i dalje ima izuzetno bistru sliku, a dugme radi ko novo.
Nije monitor frizider pa da mora stalno da bude ukljucen.
Dalje jedan moj poznanik koji je ko zna koliko decenija radio sa elektronikom, i koji sam bukvalno pravi pojacala muzicka, i razume se u elektroniku bolje od 99% ljudi koji zive u ovoj zemlji, tvrdi da monitor treba da se iskljucuje (i ne samo monitor nego i pojacala, racunari, i ostali slicni elektricni uredjaji), eto ako se ja ne razumem dovoljno, a ono ima ko se razume, a na zalost ima i gomila onih koji misle da se razumeju.

Poslednja izmena:
Dugme za on/off na monitoru gde je to???(nisam ga upotrebljavao 2 godine)

Није ми јасно шта вам је нејасно?
"Ја монитор искључујем само кад ми је комп укључен, а ја сам на послу или спавам." >> Шта је овде нејасно?
"Иначе, кад ми је комп искључен монитор је увек укључен." >> Кад искључим комп, не исккључујем монитор.
Јел' треба да цртам? :trust:

Zbunjuje ih to što pišeš ćirilicom. Probaj to isto da im napišeš na latinici, možda će shvatiti...
lol.gif
Laugh5.gif
Laugh2.gif
Laugh6.gif

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Moje misljenje (a drugi ne moraju da se sloze) je da ima smisla iskljucivati
monitor na prekidacu ili iz struje samo ako spavas u istoj sobi a monitor
zuji na stand by-u...

Upravo iz ovog razloga ga gasim mada imam i naviku...

Poslednja izmena:
Flight je napisao(la):
Dalje jedan moj poznanik koji je ko zna koliko decenija radio sa elektronikom

Koliko ima godina taj tvoj poznanik kada se ko zna koliko decenija bavi elektronikom? :d

Flight je napisao(la):
i koji sam bukvalno pravi pojacala muzicka, i razume se u elektroniku bolje od 99% ljudi koji zive u ovoj zemlji

Ovde na benchu ces naci bar 15 ljudi koji umeju da naprave muzicko pojacalo.
Izmedju ostalog i ja sam sebi svojevremeno napravio pojacalo za kola a znanje elektronike mi je vrlo skromno. Dok npr. Tarmi Ricmi zna sta prica kad je rec o elektronici.

I za kraj jedno pitanje da li si pod 99% mislio na 99% elektronicara ili 99% stanovnika SCG? Jer ako je bolji od 99% znaci da je losiji od 1% sto ga svrstave na neko 80000. mesto u znanju elektronike sto i nije neki uspeh. :d :d :d :d :d NHF malo se zezam.

A ja mislio da samo ja radim takve stvari ;)

Podrazumeva se da na svim racunarima imam ili UPS-eve ili APC surge-arrest uredjaje :)

E vala svasta se moze procitati. Ja recimo uvek gasim monitor na dugme. Cak i kad pravim kratke pauze. Od davne 1990 koristim CTX Multiscan 14" koju sam tako po necijem misljenju "mucio". Sada je 2005, monitor je ni manje ni vise nego 15 godina star i radi jos uvek kao sat na staroj konfi...

Mnogo sam konfiguracija sklopio,mnogo monitora mi je proslo kroz ruke - i ni jednom se niko nije pozalio na problem "dugmeta". Da li vi poznajete nekog kome se razdrndalo dugme ili da mu je zbog toga vrisnuo ekran? Sumnjam.

:type:

SuperStarr je napisao(la):
OffTopic: Šta znači NHF? :d

no hard feelings. ma americka glupost kao lol (laughing out loud) ili np (no problem)

Poslednja izmena:
No Hard Feelings.
edit: pretece me Misko :)

Ja sam ukljucivao/iskljucivao svoj prvi 14" monitor na dugme. Onda je pregoreo prekidac i odrali me 50 DEM za to sranjce. Pri ukljucivanju samo sevne varnica iz njega i to je kraj. Kad mi je drugi put posle toga opet pregoreo, odneli ga na popravku (ne znam koliko je kostalo ovaj put) vise ga nikad nisam gasio i evo jos uvek radi bez problema. Samo mu sad stoji zalepljeno "NE DIRAJ" na power dugmetu. :)

Poslednja izmena:
Darko je napisao(la):
E vala svasta se moze procitati. Ja recimo uvek gasim monitor na dugme. Cak i kad pravim kratke pauze. Od davne 1990 koristim CTX Multiscan 14" koju sam tako po necijem misljenju "mucio". Sada je 2005, monitor je ni manje ni vise nego 15 godina star i radi jos uvek kao sat na staroj konfi...

Mnogo sam konfiguracija sklopio,mnogo monitora mi je proslo kroz ruke - i ni jednom se niko nije pozalio na problem "dugmeta". Da li vi poznajete nekog kome se razdrndalo dugme ili da mu je zbog toga vrisnuo ekran? Sumnjam.

:type:

Brate ala taj monitor zraci, zbog njega sam i vid izgubio:crash:. Ne mogu da verujem da jos radi.

Diablo je napisao(la):
No Hard Feelings.
edit: pretece me Misko :)

Ja sam ukljucivao/iskljucivao svoj prvi 14" monitor na dugme. Onda je pregoreo prekidac i odrali me 50 DEM za to sranjce. Pri ukljucivanju samo sevne varnica iz njega i to je kraj. Kad mi je drugi put posle toga opet pregoreo, odneli ga na popravku (ne znam koliko je kostalo ovaj put) vise ga nikad nisam gasio i evo jos uvek radi bez problema. Samo mu sad stoji zalepljeno "NE DIRAJ" na power dugmetu. :)

Identična stvar i kod mene, ali nisam dao pare već sam ga sam prespojio na kablovski prekidač. Doduše, maska mu se lako skidala.

@ Mishko78,

Taj poznanik ima oko 80 godina.
Covek je pekar:) Da naprave pojacalo i da ono posle radi, mogu i ja da napravim svasta, al' dal' ce da radi :D
Ovde zavisi i od samog monitora, mozes da ga lupas cekicem pa nista da mu ne bude, ali poenta je u tome sto je nepotrebno drzati pod naponom makar on bio i neznatan za uredjaje, zato sto se neko plasi da ce dugme da crkne, pa ono i ako crkne sigurno je manji problem nego da ti EPS spali monitor ili kompjuter, ili da ti zuji ili da ti svetli mis zbog Epox ploce... Ali najbolje je to sto ljudi ovde uporedjuju monitore sa sijalicama.

Tarmi treba da se drzi turbo folka ;)

Flight je napisao(la):
@ Mishko78,

Taj poznanik ima oko 80 godina.
Covek je pekar:) Da naprave pojacalo i da ono posle radi, mogu i ja da napravim svasta, al' dal' ce da radi :D

Ma radilo je to pojacalo u bubi ko zmaj, ali su mi ga prokletnici :mad: ukrali sa sve zvucnicima i kasetofonom davne '97.
Nego nije to toliko vazno, vazno je da je thread postao rasprava tipa AMD vs Intel. Verbalno prepucavanje onih koji su za dugme ili protiv njega. Svako ima neko svoje iskustvo ili znanje i od njega nece odstupiti nikako.
Svoj monitor nikad ne gasim "na dugme" jer mi je besmisleno. Ako mi je TV koji je bar 10x skuplji od monitora stalno u stand-by rezimu zasto i moj 19'' CRT nebi bio.
Ne plasim se struje, niti EPSa a ni crkavanja dugmeta. Ko hoce neka gasi ko nece ne mora. Po svemu sudeci ovo je vise stvar licnog izbora nego pravila tehnicke upotrebe.

@Flight
Nije reč o tome da li će da se pokvari prekidač već da li je štetnije po monitor da ga šokiraš ti čestim prekidom/dovođenjem napajanja ili EPS.

Au bre al komplikujete...

1. S vremena na vreme treba gasiti CRT monitor i TV, kada ih sledeci put ponovo ukljucite aktivira se degauss mehanizam cime se razmagnetise ekran i otklonski sistem pa slika ostaje ostra, a boje verne.

2. Kad niste duze kod kuce obavezno iskljucite opremu potpuno iz struje, desavalo se da ljudima izgori stan od monitora koji je izazvao pozar jer je ostao na standby.

3. Zamenu prekidaca vam danas niko nece naplatiti 90 DEM, niti isti crkavaju tek tako.

4. Ako ste lenji da palite/gasite znaci da imate love za bacanje. Od paljenja i gasenja monitor nece crci, dok od strujnog udara dok je u standby rezimu moze da crkne pa cak i da se zapali.

1. To se desava i kad se pokrece iz stand by-a...

4. To se dešava i kad je "ugašen" tj isključen, osim ako nije "i'čupan" šteker iz 220V.

Na stand-by je non stop.

Znaci mislenja su podeljenja. Verovatno koliko je dobro iskljucivati monitor toliko je i lose, po monitor. Mada niko ne pominje zracenje, pogotovo sto svi drzimo kompjutere u sobi u kojoj i spavamo. Dugo sam u sobi u kojoj spavam, od svih elektricnih aparata imao jedino mini liniju. Svaki, ama svaki, aparat bilo da radi ili je u stand-by stanju zraci, tako da je sa te strane svakako preporucljivo iskljucivati sve na dugme

Nazad
Vrh Dno