Šta je novo?

D3 kuća (SBB)

Evo konkretno koji su spliteri i kako je povezano...

Prilozi

• IMG_20120928_231241.jpg
    IMG_20120928_231241.jpg
    122.4 KB · Pregleda: 716
  • IMG_20120928_231252.jpg
    IMG_20120928_231252.jpg
    114.3 KB · Pregleda: 588
  • IMG_20120928_231201-2.jpg
    IMG_20120928_231201-2.jpg
    78.5 KB · Pregleda: 748
Poslednja izmena:
Trebao si da pustis SBB da sve to poveze. Sad im prijavi da imas smetnje, pa kad dodju neka oni prepovezu i stave svoje splitere. Ako treba neka malo podese i signal. I da znas, los kontakt na konektorima moze da napravi dosta problema.
BTW, meni su neki dan stavili spliter 1/3, i jos su zamenili sve konektore kod mene i kod komsija. Izgleda da imaju puno reklamacija zbog losih splitera i konekcija, pa kad dodju negde na intervenciju, preventivno menjaju sve konektore. Tako mi bar rekose: "bolje da zamenino sad sve, nego da nas sef posalje za vikend da popravljamo konektore".
Pozdrav

Znam, mislio sam da će ovako biti brže, nisam imao u vidu da smo tolika buvlja pijaca od države da je nemoguće kupiti jedan običan spliter. Javio im da imam problem sa jačinom signala.

Inače kontektori su oni što ugrađuje SBB i dok sam testirao uvek ih pritegnem do kraja. Mada, mislim da 99% problema potiču od tog mog 3way splitera, jer recimo povežem modem preko njega (bez 2way splitera), nekad uspostavi konekciju, nekad ne, ali se uvek "muči", dok kada ga povežem samo preko 2 way splitera, dok prislonim konektor modem se već konektovao (ne stignem ni da ga pritegnem do kraja).

Primetio sam još nešto kod 3way splitera, kada povežem sve samo preko njega (izbacim 2way) i to na prvi izlaz D3, sve radi OK. Dodam na drugi izlaz durgi D3 i slika počne da secka na HD kanalima, ali blago. Ako na treći izlaz dodam modem, na oba D3 resivera se izgube HD kanali, a SD seckaju. Zar spliter nema konstantno slabljenje na svakom izlazu nevezano za broj povezanih kablova na izlazima? :trust:

Svaki nakačeni uredjaj na spliter unosi i odredjedni nivo šuma pa se i kvalitet signala(odnos signal-šum) pogoršava

Evo i ja da se javim posle aktivacije usluge D3 kuća. Juče mi je bio momak koji je povezao drugi risiver, momak je bio ljubazan, pitao je gde želimo da smestimo drugi risiver i povezao je coax out se televizorom za anlogni signal što može koristiti ako risiver nekeda pobrljavi, sve ovo pričam jer prethodni momak koji je povezivao prvi risiver niti ga je povezao sa coax out za analogni signal niti me je pitao gde da stavi risiver nego ga je stavio bukvalno ispred tv-a da pola viri sa police, znam da ima i drugih ljudi koji su pisali o tome i žalili se, znači sve zavisi od slučaja do slučaja. Naravno nije meni bio nikakav problem da stavim posle risiver gde želim, sve to ponovo povežem i povežem ga sa televizorom za anlogni signal ali to je bio njegov posao, drugi momak koji je juče bio je sve to sam odradio kako treba. Da se vratim na temu, čekao sam 6 dana za drugi risiver, dobio sam Cisco Z4398, posle instalacije na drugom risiveru koji je slave sve je radilo kako treba dok je na mom Cisco 4682DVB koji je master prestao da radi EPG, famozni problem koji se mnogima javlja, da napomenem da mi je dok nije donešen ovaj drugi risiver sve radilo normalno na ovom prvom i bez ikakvih problema, uključujući i EPG. Momak koji je bio juče je pokušao na sve načine da reši problem ali jednostavno nije uspeo, rekao je da će doći tehnička služba kod mene i da će to srediti. Ipak ja sam danas zvao Call Center i posle razgovora sa devojkom koja radi tamo i raznih pokušaja da sredimo nismo uspeli, ona je već počela da pravi nalog za dolazak ekipe i gle čuda EPG je proradio! Za sada sve ok radi ali videćemo kako će se ponašati narednih dana.

P.S. Moram da napomenem da kao i kod mnogih koji su o tome pričali risiveri rade i bez ethernet veze, znači slave radi sasvim normalno sa svim kanalima iz paketa koje imam i kada nije povezan sa glavnim risiverom. Ne znam dokle bi tako radio, možda njima iz SBB-a treba malo vremena da to provale pa da ga isključe zbog sumnje da je odnešen iz kuće i dat komšiji. :D

P.S.S. Zamolio bih ljude koji imaju D3 2.0 risiver da mi kažu koju verziju aplikacije imaju, dakle ne govorim o firmaware-u. Kod mene je NEXX_1_0_14Q i momak koji je juče bio mi je rekao da je to stara verzija i da bih trebao da imam novu verziju koja je NEXX_1_014L (dakle razlika je samo u poslednjem slovu, kod starije verzije je Q a kod novije je L). Probali smo update ali nije nikako pronalazio tu noviju verziju pa sada ne znam da li je to neki problem kod mene ili možda još kod nekoga nije promenjena i instalirana nova verzija. Verziju možete proveriti ulaskom u meni pa u podešavanja, zatim u tehnička podešavanja i onda softver. Hvala unapred svima koji mi odgovore!

Kod mene je Q na kraju oznake aplikacije, fw 1.0.3.0.

Koliko sada splitera i sa koliko izlaza imaš? da li možeš da mi kažeš kako je tačno povezano kod tebe?

marko_n

Imam dva SBB-ova splitera, jedan na tavanu koji ima 4 izlaza koji mi idu na 4 televizora, na dva televizora je analogni signal, na trećem televizoru je digitalni signal, tu je ovaj drugi Cisco Z4398, na četvrtom u mojoj sobi je još jedan njihov spliter sa dva izlaza koji odvaja modem za internet i Cisco 4682DVB. U principu sve radi ok osim što meni danas EPG nije proradio kako sam ja mislio već samo polovično što me je zavaralo. Zvao sam opet njihovu službu gde su mi rekli da mi navodno ne radi modem unutar samog Cisco 4682DVB risivera i da će doći tehnička služba za par dana da to sredi, videćemo šta će biti ali sam se očigledno prerano obradovao. :(

Ako taj 2way spliter što odvaja signal za modem i 4682DVB ima data i TV izlaze, onda je to problem jer je za 4682DVB potreban isti izlaz kao za modem da bi radio EPG.

P.S.S. Zamolio bih ljude koji imaju D3 2.0 risiver da mi kažu koju verziju aplikacije imaju, dakle ne govorim o firmaware-u. Kod mene je NEXX_1_0_14Q i momak koji je juče bio mi je rekao da je to stara verzija i da bih trebao da imam novu verziju koja je NEXX_1_014L (dakle razlika je samo u poslednjem slovu, kod starije verzije je Q a kod novije je L). Probali smo update ali nije nikako pronalazio tu noviju verziju pa sada ne znam da li je to neki problem kod mene ili možda još kod nekoga nije promenjena i instalirana nova verzija. Verziju možete proveriti ulaskom u meni pa u podešavanja, zatim u tehnička podešavanja i onda softver. Hvala unapred svima koji mi odgovore![/QUOTE]

I kod mene je NEXX_1_01Q...prvi put cujem za NEXX_1_014L . Zvao sam i SBB, pitaju odakle mi TO? (mada njima nije verovati, jer kao sto rece neko na forumu, pita se znaju li ti operateri STA, pa i GDE rade. :)

Kompletna SBB usluga je "under construction", sve to samo LIČI na ono kako bi trebalo da bude... biće za jedno 5, 10 godina, eventualno, možda... Da imaju dostojnu konkurenciju, pa i da imamo čemu da se nadamo, ovako i ovo što daju je super, s obzirom da teško ko može im parira.

@raf88

Ma nisam ni ja siguran u pouzdanost te informacije ali juče momak koji je bio nije mogao da se načudi kako to da imam tu staru verziju sa Q, čak je i zvao nekoga telefonom i uz njegovu pomoć pokušavao update da uradi, sad koliko je on u pravu stvarno ne znam.

@marko_n

Pokušao sam da slikam spliter ali ne mogu da budu jasne slike sa telefonom jer je malo na nezgodnom mestu a foto aparat mi nije pri ruci. Ne znam da li imam takav spliter jer meni je EPG prvih 6 dana radio sasvim normalno na ovom D3 2.0 risiveru, posle aktviacije D3 kuće meni nikako ne radi ili radi polovično bez svih informacija. Doći će tehnička služba pa ćemo videti i napisaću ovde kako je proteklo rešavanje problema.

Ne moraš da slikaš, ako su oba izlaza na spliteru jednaka onda je OK, ako na jednom piše TV, onda treba da ga menjaju. Kod mene je promena splitera momentalno rešila problem EPGa.

Proverio sam spliter tako što sam samo zamenio kablove na pomenutim izlazima i opet mi je radio i D3 (naravno bez EPG) i internet tako da znači da su oba izlaza ista i otpada mogućnost da može biti problem u onome što si ti napisao u vezi splitera. Ostaje da sačekam dolazak njihove ekipe na teren pa da oni sami ustanove šta je problem.

Verovatno ima više uzroka, spliter je samo jedan od njih.

Inače savet ostalima koji budu uvodili multi room. Meni su naplatili 60din puta 25 metara UTP kabla (1500din). Pristao sam na to u startu jer nisam znao čemu služi UTP kabl, mislio sam da služi za prenos digitalnog signala od master do slave risivera i onda, naravno, neka stave što kvalitetniji kabl. U suštini taj kabl ne služi ničemu, meni D3 risiveri rade više od 24h nepovezani UTPom. Da sam znao imam tu nekog starog mrežnog kabla po bubdžacima, ili bih u krajnjoj liniji kupio neki najjeftiniji na buvljaku jer za ovu nemenu zaista nije potreban kvalitetan UTP kabl i konekcija. Naročito da neko ne bude lud i pristane da kupi one strujne adaptere za 5000 ili koliko ih već naplaćuju. :D

Poslednja izmena:
Ja sam kupio kabal u radnji za 30 din po metru i tako uštedeo nekih 500 din, oni su ionako srećniji ako ste već sami sproveli kabal i oni to ne moraju da rade, a mi ćemo to uvek uraditi pedantnije i bolje od njih. Što se tiče povezivanja dva risivera pomenutim kablom očigledno je da risiveri mogu raditi i bez te veze, probao sam i kod mene, jedino što meni pada na pamet ako neki duži period risiveri ne budu spojeni a oni to mogu da uoče da postoji mogučnost da recimo isključe slave jer mogu pretpostaviti da ste risiver odneli komšiji ili nekom drugom. Možda postoje i drugi razlozi za spajanje risivera ali ja ih ne vidim.

Verovatno da postoji neki timeout nakon kojeg softver koji to kontroliše gasi slave, ali defitino preko UTPa ne ide neki (za korisnika) koristan signal i tu vezu treba otaljati tek da je ima. Kažem, da sam znao spojio bih tu par kablova što imam i napabirčio tih 25m, ne bi me kotalo ništa, ovako ode 1500din skroz bezveze. :)

Moram da pohvalim SBB, danas su mi bili momci oko podneva i problem je rešen, obzirom da sam ja problem prijavio u subotu popodne znači da im je trebalo manje od 48 sati za rešavanje problema. Što se tiče samog problema, ustanovljeno je da je kod mene sve ok, spliteri su novi i dobri (imaju propusni opseg od 5Mhz do 1000Mhz), kablovi su takođe ok, kao i sam signal. Posmatrao sam šta su oni radili i u principu sam ustanovio da su "samo" cable guys" i da su pokušavali sve što i ja dok nisu oni došli, meni čak nije bilo teško da zamenim i risivere i probam moj u drugoj sobi na kablu koji nema spliter koji deli signal za internet i tv ali rezultata nije bilo, EPG nije radio. Uglavnom momci ipak imaju prednost u odnosu na nas "obične smrtnike" a to je što imaju broj telofona da se tako izrazim prave tehničke podrške iz Beograda, dakle ne Call Center. Momak kojeg su zvali je rekao da je neki problem sa softverom kod njih i da će za par minuta to da sredi, ne znam šta je uradio ali posle restarta risivera EPG je proradio i do sada radi sasvim normalno. Da li će tako ostati to ćemo videti...:D

I kod mene slično (pozitivno) iskustvo, zvao sam juče u toku poslepodneva, spremam se za posao jutros i oko 8.40h zvoni čovek iz SBBa. Doneo je njihov 3way spliter, i naravno, kad smo povezali sve klizi. Onda smo izlaz za net (jer je izmerio da je taj signal najjači) podelili pomoću 2 way splitera za modem i CRT, sve OK. Još reče da će signal dodatno pojačati za celu zgradu jer oktobra imaju "sezonsko" premeravanje signala, mada i sada je signal OK i nije ga problem deliti sa dva splitera redno, naravno mislim na splitere koje daje SBB.

D3 kuća je usluga koja omogućava korisniku korišćenje još jednog digitalnog prijemnika pored "glavnog" digitalnog prijemnika. Mesečna renta za ovu uslugu je 200,00 dinara u Standard i Mix paketima, dok se ne naplaćuje u HD Mix i Super HD Mix paketima. Mesečna renta za dodatni prijemnik je besplatna u okviru Mix, HD Mix i Super HD Mix paketa, dok za korisnike sa Standardnim ugovorom iznosi 200,00 dinara. Takođe, ukoliko korisnici sa Standard ugovorom pored Start paketa koriste bilo koji drugi paket, mesečna renta se ne naplaćuje. Izuzetak mesečne rente se odnosi jedino na korisnike koji imaju HD DVR prijemnik, u čijem slučaju mesečna renta iznosi 400,00 dinara.

sta znaci ovaj deo? ako neko ima jos neki placeni kanal (ie. HBO premium, ugovor na 24m), u momentu u kom se uvede multiroom, on prestaje da placa pretplatu za master receiver (osim ako risiver nije HD DVR)? ili nesto drugo? /u prethodnoj recenici pominju da je slave free u okviru Mix, HD Mix i Super HD Mix paketa.. al bice da se ovo boldovano odnosi na master, obzirom da HD DVR moze jedino master i da bude tj. Z8398 ne radi kao slave

ps./offtopik: u cemu je prednos' ovog novog (D3 v2) u odnosu na Z8398?
je l v2 uopste ima ugradjen hard za snimanje ili samo USB konekciju, pa ko sta nakaci? ja imam HD DVR i ne vidim sto bih ga menjao ako mi je snimanje prioritet
i ako ce i on dobiti Catch Up i Start Over <- mozda nece tj. mozda je u tome razlika?

Poslednja izmena:
Ja sam se maksimalno razočarao kada mi rekli da moram da imam mrežni kabl izmedju 2 risivera. Pa gde da ga nabutam, majke im ga nabutam ...

pa dobro, ti kupi taj strujni adapter i nema kablova
vidis da je trzisna cena adaptera veca nego SBBova: uvek ces moci da ga prodas sledecem multirumasu i pokrijes taj trosak, ako se ikad raskantas s SBBom

ovo uopste nije lose, svejedno sto je adapter skup a ethernet kabl ugly; do pre par meseci se multiroom "usluga" svodila na duplu pretplatu (i za uvodjenje i za risiver i za sve paid kanale) - od toga, skuplje - ne moze!

@Keops

Kada se uvede D3 kuća ne plaća se pretplata ni za master ni za slave, takođe uvođenje same usluge je besplatno osim što se naplaćuje mrežni kabal koji spaja oba risivera 60 din po metru, ili se plaćaju strujni adapteri ukoliko neko ne želi kablove. Ako stavljate mrežni kabal slobodno ga kupite sami za nekih 30 po metru i sprovedite ga pre nego i dođe neko iz SBB-a jer možete sigurno pedantnije i bolje to uraditi a i njihov radnik će biti srećan jer ne mora da se petlja oko kablova. Pričalo se u ovoj temi i o potrebi za ovim kablovima pa malo pročitajte ako već niste.

Poslednja izmena:
Uzeo sam HD sport paket preko SBB D3 i zanima me u kojoj rezoluciji su ti HD programi 1280x720 ili 1920x1080?

Samo da javim da mi ne radi opet EPG na D3 2.0 risiveru u varijanti D3 kuća odnosno radi delimično, jednostavno ne kupi sve informacije. Zvao sam njihov CC i devojci koja se javila sam opisao do detalja celu moju situaciju, kada me je saslušala rekla je da bi trebao da razgovaram sa naprednom tehničkom podrškom ali da oni ne rade subotom popodne i da pozovem u ponedeljak. Zvaću u ponedeljak i videćemo šta će biti ali počinjem da se nerviram opasno, sumnjam da je problem sam modem u mom risiveru i da će trebati da se zameni risiver a cenim da će sve to biti vrlo komplikovano i da će dugo trajati sam taj proces. :(

Posle drugog restarta EPG mi je proradio osim što nemam informacije za MTV Rock i Hits, da li neko ko ima Cisco 4682DVB D3 2.0 risiver može da mi kaže kakva je kod njega situacija sa pomenutim kanalima i EPG? Hvala unapred.

Kada se uvede D3 kuća ne plaća se pretplata ni za master ni za slave, takođe uvođenje same usluge je besplatno
mozda, za HD Mix i Super HD Mix.. jasno pise da je uvodjenje 2034 din, a mesecna renta 203 din..

= ili si (Super) HD Mix, ili imaju neku promociju, ili ti jednostavno jos nije stigao racun (oni nista ne naplacuju odmah/na ruke, naplata stize kroz prvi sledeci racun)

edit: HD Mix si, nema sta, to je. ja sam Standard - nikakvi ugovori/obican D3 bez neta; jedino mi je HBO premium pod ugovorom, i bas zato mi nije jasno ono sa paketima
no nema veze, videcu sa njima

Pričalo se u ovoj temi i o potrebi za ovim kablovima pa malo pročitajte ako već niste.
ako mislis na ovu spiku gde se par forumasa oglasilo da njima sve radi i bez (cat5e/strujnih) kablova, ja se na to ne bih oslanjao.. bilo bi krajnje neozbiljno da SBB iste 6.092 din. za povezivanje, a da se na kraju ispostavi da to nema apsolutno nikakvu svrhu

Poslednja izmena:
@Keops

Čini mi se da ipak nisi pročitao šta ovde piše, naime ispada da risiveri rade bez kablova kojima se povezuju svima koji su to probali, i ja sam jedan od njih. Čini se da taj kabl služi samo da u SBB-u znaju da su risiveri povezani i da jedan nije odnet komšiji ili nekome drugome, s obzirom da risiveri rade i bez problema kada nisu povezani verovatno postoji neki vremenski rok posle kog SBB reaguje i isključuje jedan risiver, da ne bude zabune ne propagiram ja da se risiveri ne povezuju, i kod mene sada stoje povezani jer sam već sproveo kabl i ne zanima me da ispitujem šta može da se desi ako ne budu povezani duže vremena. Što se tiče rentiranja i plaćanja uvođenja u pravu si, ja nisam bio dovoljno jasan i rekao sam ono što se u principu odnosi na HD Mix i Super HD MIx.

Nazad
Vrh Dno