Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Lično sam apsolutni protivnik "katscena".

Meni to razbija imerziju, pogotovo poput onih u Unchartedu i sličnim naslovima gde znaju da traju i po 10-15 minuta. A tek u rpg naslovima mi nemaju smisla...

Po meni je ideal da u svakom trenutku imaš kontrolu nad svojim likom. Ne samo što se tiče konverzacije i odgovora, već i same fizičke interakcije da scenom i okolinom. Svaki trenutak da bude interaktivan. Što u punoj meri još uvek nije moguće.

Ako mi se gleda film otiću u bioskop, ja hoću da igram i režiram film 😃
Hideo Kojima dislikes this.

😁

Lično sam apsolutni protivnik "katscena".

😃
U Withceru 3 je mislim omjer 50:50. Gameplay i cut scene. Pogotovo DLC-ovi. Isti je fol i sa 2077, fokus na cut scene ali je nisam presao pa ne znam iz prve ruke.

Ja ako hocu gledati film, upalim film. Uopste mi nije jasno toliko pretjerovanje sa cut scenama u video igrama. Najvise iz razloga sto su losije od C filmova. Jedine cut scene koje podnosim su R*-ove. Ili one u GOW-u. Sve ostalo mi je u rangu "The Room (2003)", cringe.

Oh Hi Mark..

Šalu na stranu, Death Stranding ne bi bio to što jeste bez cutscene-ova.

Mali off topic.
Ja sam se odmah bacio u infrastrukturu (autoput, žičara) tako da mi ti kurirski poslovi nisu teško pali.

U Witcheru je svaki dijalog u formi cut-scene, jedino je sa trgovcima napravljeno da bude prosto, u Cyberpunku nije tako mada ih ima ponekad.

Ako je igra iz trećeg lica cut-scene treba podržati. One jesu filmske i jedino iz datog ugla se vide najbolje. Tako su i režirane. Witcher na taj način može bukvalno da se odgleda kao film, i bolji je od mnogih.

Ako je iz prvog lica onda nema nekog smisla. Bolje da sve to bude fino animirano pa da se ful imerzujemo da su likovi oko nas stvarni, da možemo da okrenemo kameru u kojem god smeru, pratimo šta lik radi, krećemo se... Na ovaj način moguće je ostvariti interakciju sa nekoliko likova istovremeno.

Dakle, i jedan i drugi oblik imaju svoje prednosti i mane.

Deus Ex original, Deus Ex HR i MD ne bi bili to sto jesu a da se ne vidi JC Denton ili Adam Jensen a to su igre (RPG) iz prvog lica, prema tome ja smatram da je u CP propustena prilika za tim momentima gde ce se videti glavni lik, pa makar u dijalozima. Ovako kako je sad sve deluje kao da je taj lik nebitan, kao da ne postoji, jer ne samo sto ga nikada ne vidimo u toku igre vec i to sto je svet takav da su reakcije NPCa toliko genericne da maltene ne postoje pa to dodatno stvara taj utisak da je jedno od drugog odsjeceno. Ok, Half Life, Bioshock, Metro i slicni naslovi su uglavnom sa mutavim protagonistima i to nisu rpg-ovi gde ima masu dijaloga izmedju glavnog lika i ostalih karaktera, zato to tu funkcionise bez problema.

Aj kad već se priča da su ga popravili, čisto da mi ne propadne kupon od 25% popusta na Epicu. 😁

Screenshot_20221220_210316_Brave.png

Treba uzeti u obzir da ovaj apdejt i dalje ne donosi najnoviji DLSS. Ali može se naravno skinuti s Nvidia sajta i ubaciti manuelno, primetna je razlika zaista. Po prvi put da ne viđam ghosting i shimmering objekata igrajući uz DLSS.

Stigao DLSS 3.0

Još da samo Cyberpunk nešto vredi i da nije kopija GTA...igra je lienarna, a "open world" poziva da ga ne istražuješ. Ovo priča neko ko je završio igru 3 puta...sa nadom da je nešto drugačije.

Ne znam, generalno je razočaravajuća. Ja sam dva puta počinjao da igram, i moram uvek da se nateram da nastavim. Definitivno ni blizu W3.

Meni je borba bila užasna kad sam igrao prvi put. Sad tokom drugog igranja, samo sam smanjio težinu na easy, i nabudžio Body i stavio poene za shotgun. Mnogo fluidnija borba. Ostala oružja nemaju nikakav osećaj, kao da pucaš kroz vazduh. Pritom iako igra nije teška, zaista treba kiša metaka da oboriš obične neprijatelje na većoj težini, easy smanjuje taj spongy osećaj. Hakovanje je vrlo dosadno, al je efikasno makar.

Sto svi porede sa W3, osim CD Project Red koji je radio igru igre nemaju dodirnih tacaka. Osim price u W3 gde Siri prica da je bila u drugom svetu i da je videla kola koja lete i kako je vec isla prica tu se svaka povezanost gubi.

porede sa w3 jer je ista kompanija radila obe igre. mozda su ocekivali istu igru samo u cyberpunk svetu?

Sto svi porede sa W3, osim CD Project Red koji je radio igru igre nemaju dodirnih tacaka. Osim price u W3 gde Siri prica da je bila u drugom svetu i da je videla kola koja lete i kako je vec isla prica tu se svaka povezanost gubi.

Zapravo imaju. Na sličan način su koncipirane igre, s tim što je mnoogo očiglednije koliko je zapravo prazan svet kad promeniš gejmplej stil i perspektivu.
U W3 to funkcioniše jer je ok da imaš prazne predele sa povremenim blagom i nekim monstrumima. Kad imaš krcat grad, besmisleno je primeniti isti sistem na drugačiju igru. Takođe, obe igre se previše oslanjaju na rendom loot, ali u W3 makar imaš mogućnost Witcher geara koja je nesumnjivo bolja od svega ostalog. U CP-ju je sve nekako... igra brojeva.
To mi najviše ide na onu stvar, pogotovo jer su imali tako dobru mogućnost da načine da svako oružje bude značajno. A ovako imaš milijardu preslikanih oružja gde se samo brojke razlikuju.

Sa W3 su odmah oduševili a sa CP moramo da se nateramo da se oduševimo :)

Vidim da je Halk počeo da radu 4k teksture za CP...
Ako bude predan poslu kao u W3 bice ovo poslastica.

Kad se upali Frame generation neće da radi g-sync takođe neće ni v-sync. Jel ima neko rešenje ili će kroz update da urade?

Kako nema, a oni koji su preorderovali igru?
Ja sam dao manje od 20€ u nadi da su nešto popravili, ali posle dužeg igranja i sam se osećam kao konjina. 😂

U prvih pola sata sam već naišao na game breaking bug, autosave nije pomogao. Krenuo igru opet.
Nakon 2+ sata opet game breaking bug. Autosave isto nije pomogao, ali srećom reload ručnog save fajla je rešio problem.
Oba puta je igra zaboravila da spawnuje objekat potreban za dalji progres.

O svetu neću ništa da pišem jer ne vidim nikakve promene... Prazan kao i što je bio.

😂😂😂

Zašto je u ovoj igri (i još nekim) grafički problem zahtevnost "ogledala"?
U prastarim igrama kao što su Max Payne 2 i Hitman Blood Money imamo ogledalo i izgleda bukvalno fenomenalno. Čisto sumnjam da je problem u većoj količini detalja koje CPU/GPU ne može izdržati.

Starim igrama se za ogledalo koristila stara tehnika a to je duplicirani 3D prostor samo obrnut. Sve sto vidis u ogledalu nije refleksija vec dodatni 3D modeli. Obzirom da su ogledala bila mala, nije bas toliko bio udarac na performanse.

Onda ide Cube maping i Screen space reflection. Mozes guglati detaljnije kako funkcionisu ali cube maping nije toliko detaaljan sa pozicioniranjem, vise se koristi da dobijes neki opsti prikaz svjetla oko sebe kao recimo nebeo koje je onako, recimo malo mrljavo i deformisano. Onda dodas screen space refleksije koje rade sjajno i koje se koriste i dan dans.

Problem sa screen space tehnikom je da oba modela, onaj na kojem se radi refleksija i modela koji je reflektovan, moraju biti na ekranu. Ako spustis kameru i vidis samo mokru cestu ali ne i zgradu koja je ispred, zgrada se nece reflekrovati.

Ray tracing je totalno druga tehnika koja je najbliza funkcionisanju stvarnog svijeta. Svjetlo se odbija od povrsine u zavisnosti boje i kolika je ta povrsina hrapava. Znaci svjetlo udari u jedan zid pa u model recimo auta pa od auto u pod itd itd. I onda dobijes realisticno svjetlo, realisticno pozicionirane sjene i uz to svjetlo, u zavisnosti od parametara, kao i u stvarnom svijetu, pokupi boje svake odbijene povrsine. Pa recimo imas sobu koja je bijela ali crveni pod, kada svjerlo udari u taj pod pa se odbije na zid, onda cijela soba dobije crvenkastu boju. Intenzitet je recimo sto si blizi podu, crvena boja na bijelom zidu je intenzivnija.

Medjutim, ray tracing je jako jako jako jako zahtjevan. Ako hoces bas detaljan ray tracing neke sobe da izgleda realisticno uz sto manje blurr efekata (denoising), da izrendas 1080p jedan frame, sa recimo 5900X, trebaš pustiti da renda najmanje 10-20 minuta. Npr ovo:

Living-room-corona-render-3d-model-free-1.jpg

Sad zamisli koliko "krivina" fataju developeri i kreatori gaming engin alata da se dobije priblizan RT a da rendanje jednog fraima bude par mili sekundi.

Medjutim, ray tracing tehnike se mijenjaju, i ovo sto ide uz UE5 sa lumenom je veliki pomak za gaming industriju ali smo jako jak odaleko da se renda ogledalo i da bude 1:1 3D model i onaj reflektovani rend kao sto je to real life fizika.

Sad imas debate koji je najbolji nacin odradjivanja RT i koji engin. Po mom misljenju je najbolji onaj koji je najdostupniji sirokim narodnim masama. Djaba sto jedan manji studio ima odlicnu tehniku ako im ostatak enginea zaostaje ili niko van tog istog studija nema koristi. S toga je UE5 i lumen buducnost.

Znaci, RT nije samo refleksija vode, vec svake povrsine svake sjene svak ose svjetlo odbija do povrsine na koje pada. Da u video igrama napravis efekat te iste sobe sto sam postavio, moras varati sa desetak izvora svjetlosti bez RT da bi bilo igrivo. To je tehnika koja je koristena devedesetih prije RT primjene u 3D industriji. I danas nekada koristis lazna sakrivena svjetla da dobijes jedan dio recimo sobe sa vise svjetla nego sto je to prirodno. Zamislim fotografa koji fotografise model sa 3 kišobrana i reflektora. Real life ima real life RT ali opet, ganjas savrsenstvo. E sad oduzmi RT i fejkanje scene ide na next level. Npr baking texture shadows. Imas zgradu, imas sunce, i vidis sjenu zgrade od sunca. Well, nije sjena vec je tekstura poda tamnija na tom dijelu ali vara kao da je sjena. Problem naravno je sto takve "sjene" nisu dinamicke. Skloni zgradu, ostane sjena.

image.png

I onda dolazimo do optimizacije igara. Fejkas sve sto mozes da bi igra bolje radila, ne radis RT tamo gdje ne treba i onda imas dobre performanse i ujedno RT. Sa danasnjim RT kod nekoliko naslova je u faznu: cijel isvijet je RT. Sve su sjene ray traced shadows. I onda ti dvije 4090 ne mogu pomoci.

Poslednja izmena:
Evo mi ćemo staviti.

Vrh Dno