Šta je novo?

Cyberpunk 2077

Ali zaista, sta coveku donosi pre-order, mozda neke cosmetic dzidzabidze, zaista ne vidim poentu ?
Braggin' rights... Nista vise...

I ja sam imao 3 pre-ordera gde sam "popustio" - Homeworld remastered, Planescape Torment remastered i RDR2. 2/3 su ispunila ocekivanja.
Ali nije praksa koju uopste podrzavam jer dolazim iz perioda kada su igre objavljivane bile zavrsene i "DLC" je dolazio godinu dana kasnije, ekspanzija maltene kao punokrva igra...

@Kurttrasel
Mislim da je neizbezno da kada dev studiji postanu (pre)veliki dolazi do pomeranja fokusa sa stvaranja dobrih igara ka stvaranju (teznji) sto veceg i konstantnog priliva novca i na kraju sami sebe pojedu.
Neizbezno je sa svim studijima i rekao bih da je pravo cudo da su R*, Bioware, Blizzard, Bethesda, opstali toliko dugo odnosno imali toliko dobrih naslova ispod pojasa pre nego sto je krenuo pad. Mada se kod ova poslednja dva javio pad vec pre 7-8 godina, kod Bethesde je iskocilo par dobrih naslova manjih studija pod njihovim okriljem koji su "drzali iznad vode" po pitanju reputacije.
Ocekujem da i R* ima pad jer je u prethodne 2-3 godine otislo par kljucnih ljudi koji su bili zaduzeni sve njihove bitne naslove.
Cak je i Naughty Dog krenuo da posrce bas zbog losih poteza u menadzmentu (najurili su 2 izuzetno bitna srafa i postavili Druckmanna koji je odlepio) i ne verujem da mogu da se vrate na staze stare slave

CDPR je tek sa Witcherom usao u "big leagues" gore navedenih, mada su bili u jedinstvenoj (mozda i boljoj situaciji) zbog prodavnice koja je mogla da ih finansira.
I sada kada su trebali da potvrde da su drugaciji od korporacija failovali su spektakularno, sa najgorim launchom uz AC Unity, No Man's Sky i Anthem...
Mozda i ne bi bilo toliko backlasha da nisu vazili za "good guys" odnosno pokusavali da budu u ortackim odnosima sa igracima, podhebavajuci ove gore navedene i EA na socijalnim mrezama dok su delili "besplatne" DLC-eve. A sada ih taj isti okoreli fanbase poziva na lomacu i dize kuku i motiku - sasvim zasluzeno.
R*, iako ih ne volim zbog njihovih praksi, po tom pitanju je na profesionalnom nivou i makar znas na cemu si sa njima.

I da, jesu sigurno zagrizli previse, bilo je cak i ranije o tome diskusija u temi neposredno posle onog eventa sa Kijanuom - novi zanr za njih, nove mehanike, previse podigli hajp + poznati po tome da igre nisu u najboljem stanju dok ne izbace EE...
Uz to su u stilu Ubisofta (koji bukvalno putem algoritma gadja najsire mase i aktuelne trendov (ima i yt klipova ex Ubi devova koji pricaju o tome) zeleli da naprave open world "buckuris" koji ce se svideti sto sirem spektru i dobili smo to sto jesmo...

Witcher 3 im je bio "doktorska disertacija" onoga sto su vec moldovali kroz prethodne dve igre i vec imali dovoljno iskustva, samo na mnogom vecem, ambicioznijem planu.
Inace ni TW3 nije bio bez turbulencija, pamtim jos diskusiju ovde na forumu o onom prvom promo klipu koji su prikazali (cini mi se na konju ispred Novigrada) - da bi se tek posle GOTY edicije hvalili kako je isti namenski sklepan mesec dana tj u zadnjim momentima pred event i nije bio footage gameplaya, da je igra/produkcija bila tada u rasulu, preambiciozan projekat koji je cesto menjao pricu i art direction... Bukvalno su svi bili na ivici pred taj event gde su trebali da pokazu "nesto" a nisu imali nista.
Ali im se nekako poklopilo na kraju i zbog tog "ortackog" odnosa sa igracima je tada to proslo. Sada su rekao bih ispucali svoj kredit.

^ Pa dobro, obećali su prvi DLC besplatno da se izvade (ok probili su rok, jer je trebao biti u prvoj polovini ove godine), a i niko ne pominje da su jedini "veliki" gaming developer koji ne stavlja zaštite na svoje igre, pa su dostupne i u "radnji" day one, što im svakako utiče na prodaju i ukupan prihod.

Što se mene tiče, nisu oni in gori ni lažljiviji od drugih, sve je to isti manir, hajpuje se igra, izbacuju se poluproizvodi, a posle se dve-tri godine pegla, ako se i tada ispegla...

Ono sto sam zeleo da kazem je da ne mozes da se "ortacis" sa svojim musterijama, tvrdis da si drugaciji dev studio (bolji od drugih) dok ih prozivas na socijalnim mrezama a onda izbacis igru u onako losem stanju da bi ubrao kajmak dok traje launch hype oko nove generacije konzola i GPU-a/CPU-a.
Kao sto rekoh sigurno su i znali da ce biti nestastice i namerno su suknuli svojim fanovima.
Bezobrazluk je da je Marcin Ivinski davao one intervjue da ce izbaciti igru "when it's ready" i onda je izbace sa barem 30% sasecenog sadrzaja uz izgovor "to smo uradili za gejmere.... Bilo je i sa Witcherom 3 tako pa je ispao dobar..." - sto nas dovodi do toga da je sve ono pre launcha bio lazni marketing.
Ali smatram da barem ne budu onoliki sh*tfest na launchu i da ne obmanjuju kupce nekim gameplay elementima kojih nece biti.

Ne osporavam da je ok sto izbacuju besplatne kozmeticke DLC-eve, za koji bi Ubi/EA naplacivali 3-5e bez da trepnu, ali opet to je nesto opcioni i ne utice na gameplay (niti bih ikad licno kupovao tako nesto u sp igri)

Rockstar je 20 godina izbacivao hit za hitom tako da je logično što su vidjeni kao gold standard industrije ali mi nije jasno zbog čega su CDPR podignuti na takav nivo sa samo jednim serijalom koji je solidan i koji je ispromovisan zbog toga što promoviše moralni relativizam I ima samo likove jedne boje kože pa su alt right gejmeri počeli da ga veličaju I pričaju kako je masterpiece .

Rockstar je 20 godina izbacivao hit za hitom tako da je logično što su vidjeni kao gold standard industrije ali mi nije jasno zbog čega su CDPR podignuti na takav nivo sa samo jednim serijalom koji je solidan i koji je ispromovisan zbog toga što promoviše moralni relativizam I ima samo likove jedne boje kože pa su alt right gejmeri počeli da ga veličaju I pričaju kako je masterpiece .
Slazem se za rockstar ali gde ti ode sa Witcher serijalom , nidje veze.
Inace ja sam preorder uradio za wow expanzije jer sam bio navucen , jedinu drugu igru koju sam preorderovao je CP2077 zbog Witchera ali zeznuse me .

Rockstar vec 20 godina izbacuje AAA casual smece za NA publiku. Ja za njihove igre ne bih dao prebijenog eura, niti sam kad dao.
Kada naprave bar solidan RPG, a imaju uslove za to, tek tada ce se moci smatrati nekakvim standardom.

Btw, CDPR je bas sa ovom igrom krenuo Rockstar stopama. Obecali su najbolji open world RPG, pa nista od toga, plus nedovrsenost. To se i vidjelo u trailerima gdje nista nisu pokazali.

Rockstar vec 20 godina izbacuje AAA casual smece za NA publiku. Ja za njihove igre ne bih dao prebijenog eura, niti sam kad dao.
Kada naprave bar solidan RPG, a imaju uslove za to, tek tada ce se moci smatrati nekakvim standardom.
Mogu tebi da se ne sviđaju njihove igre, to je stvar ukusa, ali nazivati nešto casual smećem jer se tebi lično ne sviđa je žešći idiotizam. Ljudi su praktično napravili jedan ceo novi tip igara i svakom igrom postavljaju nove standarde kojima konkurencija ne može da priđe. Igre su im hvaljene od strane igrača i kritičara sa svih strana sveta, ali nisu napravili RPG igru, tako da ko ih **** 🤣

Glavni negativac u Witcheru ti je crnac a Dryade su zelene, tako da si bas upoznat s masterpisom :LOL:

Ja isto nisam hteo da igram zato što je The prince toad rađen po uzoru na *******u žabu, a ne na zelenu...

Ovo za "moralni relativizam" tek ne razumem. Isto sam mlatio i one za koje mi treba običan i srebrni mač. Ima igra kao neke mogućnosti izbora koje donekle utiču na priču, ali nije to glavna stvar.

Ono zbog čega igra jeste masterpis je adaptacija knjiga u nešto igrivo. Sa dobrim dizajnom misija, gde su čak i sporedne zanimljive a ne klasičan grind kao u većini drugih. Uz to vrhunska grafika, open world, zvuk, muzika, solidna mehanika, razradjeni likovi.

U principu sve ono što fali CP2077. :)

ali mi nije jasno zbog čega su CDPR podignuti na takav nivo sa samo jednim serijalom koji je solidan i koji je ispromovisan zbog toga što promoviše moralni relativizam I ima samo likove jedne boje kože pa su alt right gejmeri počeli da ga veličaju I pričaju kako je masterpiece .
congratulations-stupidest-post-award.jpg

... koji je ispromovisan zbog toga što promoviše moralni relativizam I ima samo likove jedne boje kože pa su alt right gejmeri počeli da ga veličaju I pričaju kako je masterpiece .
o/

back to thread :)

Mogu tebi da se ne sviđaju njihove igre, to je stvar ukusa, ali nazivati nešto casual smećem jer se tebi lično ne sviđa je žešći idiotizam. Ljudi su praktično napravili jedan ceo novi tip igara i svakom igrom postavljaju nove standarde kojima konkurencija ne može da priđe. Igre su im hvaljene od strane igrača i kritičara sa svih strana sveta, ali nisu napravili RPG igru, tako da ko ih **** 🤣

Ako imas niske standarde, onda si u pravu ;) Btw, Rockstar i inovativnost veze nemaju sa realnoscu. Jedino sto kod njih mogu pohvaliti je produkcijska strana u smislu ispoliranosti svega. Ali opet imaju ogroman tim i brdo love.
Znas, igre mogu biti zabavne i inteligentne. Zato su strategije i RPG zanrovi "najinteligentniji" jer nagradjuju nelinearnu progresivnost. Naravno, pod uslovom da su dizajnirane kako treba.
CDPR i Warhorse su sa puno manje svega napravili vise, pogotovo Warhorse cija igra je Kickstarted.

Kada nekom "rečeš" da ima niske standarde, onda ga odmah omalovažavaš u bilo kakvoj daljolj diskusiji, jer on eto zna manje od tebe. Sam sebe si stavio ne neki pijedestal, pa si se osetio pozvan da znaš bolje od drugih šta je njima bolje. Niski standardi? Pih. Nizak si ovde jedino ti.

CP2077 čak i u ovakvom stanju je najbolja igra u prethodnih godinu-dve. Tu sva rasprava prestaje

Doduse izbor je u poslednjih godinu, dve bio bas mlak, za neki moj licni ukus. Tu WoW ne racunam jer sam previse pristrasan :).

CP77 igretina, to sto hejteri na osnovu bugova ocenjuju igru, onda Ubisoft, EA, Bethesda i ostali, treba da se ugase.
Da CD nije bio nateran da izbaci nedovrsenu igru, sigurno bi je odlozili na jos neko vreme da su se samo oni pitali.

Blizzard je bio tata, ali zadnjih par godina su daleko ispod svojih standard, WoW TBC ih drzi u zivotu. :D
WOTLK se ceka, tu ce da se vrati na stare staze! :p

Blizzard je nažalost umro, samo mu nisu javili.

Dje je onaj šta viče ,,Smiritese,, :p

Uporedjivali su ljudi Cyberpunk AI sa GTA 3, Vice City, San Andreas, GTA jedinicom čak i sa igrom za mobilne Gangstar i sve su imale bolje uradjen AI od ponašanja NPC pešaka, pojavljivanja policije, reagovanja policije nakon počinjenog kriminalnog dela, potere i ponasanje NPC u saobracaju i Cyberpunk je bio gori od svih tih igara iako je izašao mnogo kasnije I radjen je duže u vremenu kad je tehnologija mnogo naprednija pa nisu morali da se dovijaju kao developeri iz 2000-tih.

CP77 igretina, to sto hejteri na osnovu bugova ocenjuju igru, onda Ubisoft, EA, Bethesda i ostali, treba da se ugase.
Da CD nije bio nateran da izbaci nedovrsenu igru, sigurno bi je odlozili na jos neko vreme da su se samo oni pitali.

Blizzard je bio tata, ali zadnjih par godina su daleko ispod svojih standard, WoW TBC ih drzi u zivotu. :D
WOTLK se ceka, tu ce da se vrati na stare staze! :p
Jesi igrao CP2077 ili samo iz dokonosti pises?
Ko ih je naterao?
Jesi li svestan koliko je stvari obecano i koliko izbaceno i da je upitno da li ce ih ubaciti i uopste biti u stanju da poprave?

Da li znas u kakvom je stanju Blizzard i da je skoro bio masovni egzodus, da je ostalo samo ime?

Naravno da sam igrao, pa imao sam Preorder na PS4, uzeo platinu i 100% i to je to. :D
Odigracu je sigurno jos jednom na PS5. Pa pretpostavljam da ih je neko ubrzao, investitori i slicno. Na zalost jesam, ali verujem u CD Project Red!

Ma znam sve, i veoma je zalosno ali sta ces. :(

Neće se naigrati igre na PS5 jer... Sony uklanja dedicated web formu za refundove? Jel si omašio link, ili?

Inače slažem se, i pored brda bagova(igrao sam na izlasku, ne znam kakva je sada situacija) meni je ovo definitivno bila GOTY. Za drugi playthrough čekam ili da uzmem PS5, ili novu grafičku.

Kada nekom "rečeš" da ima niske standarde, onda ga odmah omalovažavaš u bilo kakvoj daljolj diskusiji, jer on eto zna manje od tebe. Sam sebe si stavio ne neki pijedestal, pa si se osetio pozvan da znaš bolje od drugih šta je njima bolje. Niski standardi? Pih. Nizak si ovde jedino ti.

Ignorantnost nije blazenstvo ;)
Da su standardi na visokom nivou CDPR se ne bi usudio izbaciti nedovrsen proizvod. To vrijedi i za ostale AAA timove koji ne samo sto izbacuju nedovrsene proizvode, vec ih i zaglupljuju.
Timovima koji su mali mogu oprostiti propuste, ali ovi veliki vrlo dobro znaju sta rade. Medjutim oni uvijek racunaju na ljudsku ignorantnost. Ti timovi steknu veliku popularnost, i onda odjednom pocnu izbacivati nekakve poluproizvode koji nisu na nivou prijasnjih.
Neke je to kostalo kao npr Crytek. A CDPR je u nezgodnoj poziciji jer se od njih ocekuje da uvijek budu na nivou.

Neće se naigrati igre na PS5 jer... Sony uklanja dedicated web formu za refundove? Jel si omašio link, ili?
Mrzelo me je da kucam, kome je teško da klikne evo direktnog linka:

Htedoh da kažem da problemi još uvek postoje, tj. da je proizvod nedovršen (kao što većina ovde i kaže). Neka veruje svako u šta hoće, ja ne vidim razlog da oni imaju želju da bilo šta ovde da isprave.

Da bi nesto bilo proglaseno za GOTY treba da u audio-vizuelnom aspektu, naraciji i gameplay mehanikama bude iznad konkurencije.
Uz to da i u tehnickom pogledu bude bez problema na launchu.
CP2077 to nije bio, cak i 6 meseci kasnije delovalo je da je prerano izbacena i dosta sadrzaja saseceno, razlikujuci se poprilicno od onoga sto je kroz marketing kampanju obecavano kupcima i fanovima.
Nije mi jasno zasto ljudi i dalje pokusavaju da ih odbrane kritike i rezonuju ovakve poteze CDPR-a. Svakako im ne treba pogledati kroz prste za ovakav ispad.

U krajnjem slucaju "finalnu" ocenu/utiske je mozda najbolje dati kada izbace "Enhanced Edition" sa svim peglanjem i sadrzajem koji jos mogu/imaju u planu da objave.
Jer imaju sigurno jos godinu dana posla dok izbace jos 2 veca story DLC-a i peglaju usput... Ja nisam previse optimistican, dovesce je u "vozno stanje" izbaciti te DLC-eve i onda ide najava za TW4/prequel igru. Sumnjam da ce moci da ispeglaju AI, fiziku voznje i implementiraju onoliko sasecenog sadrzaja po gradu, kao i odnos sa frakcijama, dodatni life path sadrzaj na pocetku i neke odluke tokom igre koje bi kasnije imale uticaj na kraj... A to je samo vrh ledenog brega.

Btw ako cemo oko "standarda" CDPR-a -> realno TW1-3 su bili problematicni na launchu, tek sa EE/GOTY verzijama je donekle ispeglano sve, otprilike godinu dana kasnije. Njihove igre su poznate po tome ili ljudi imaju pamcenje zlatne ribice? TW1 i sada ima game breaking quest bug na polovini prelaza.
Niko nije ocekivao da ce na launchu CP biti bez problema, ali niko se nije nadao onakvom sh8 launch-u, niti da ce igra biti na 70-80% zavrsenosti. Ako nista drugo makar TW3 nivo se ocekivao.
Mogli su lagano da izbace sada na leto ali im je prodaja za praznike bila u interesu (dok je hajp oko hw bio veliki), misleci da ce proci kod publike.
A od januara-februara mislim da uopste nisu izbacili statistiku koliko kopija je prodato.

Problem je sto je za razliku od Bioware-a i Bethesde, CDPR je izbacio samo 3 naslova, odnosno jedan koji je obelezio industriju i vec posle njega je krenulo fuserisanje i odnos prema musterijama koj je karakteristican za secikese u industriji.

Poslednja izmena:
meni je igra bila zabavna. nisam je presao do kraja zbog jednog baga istina.

ali se vidi i mnogo losih stvari u igri. ali opet nema greske bila mi je zabavna bez obzira na mnoge minuse... da mora bolje mora - a igrao sam je pre manje od 2 meseca dakle kao malo ispeglano.

dakle ima i pozitivnih elemenata ali i negativnih. ni blizu witcher 3 iako mi je cyberpunk mnogo zanimljivje okruzenje...realno cu igru zaboraviti za par meseci..ali je bila zabavna :)

Najbolji RPG ikada VTMB je bio kriticno bagovit godinama nakon izlaska...da nije bilo moderske zajednice nikada ovaj dragulj ne bi bio to što jeste....bug - to nije kriterijum za ocenu igre vec ocena koja se tice studija koji izdaje igru, ..samu igru treba posmatrati onako kako je zamisljena kao da nema bug-ova...imala bagove popravljaju ih i tako to ide...zaista nezgodno kome se desi kriiticni bug da ne moze da nastavi ali...*** desi se jako retko...Meni je ovaj cp2077 prevazisao ocekivanja...nisam fan likova sa mindjusama u nosu sto je ovde slucaj u prenosnom smislu...samo su implanti u pitanju ali atmosfere ima...čak me NC podsetio malo na LA nocu toliko da bih mogao da uz manje izmene i zamislim nikad docekani VTMB 2 u NC-u....CDPR nije razocarao...naravno ako pratite main story i zavrsite za 20-30 sati uz par dobrih side questova...ostatak, za balavce sa dopunom sadrzaja idi tamo/vamo, je glupost zbog kojeg TW3 nikada nisam zavrsio...na zalost ni ovde nisam...do nekih 50% i stoji 2 meseca nisam usao u igru...jednostavno ja ne umem da predjem main story i izignorisem ostatak worlda i questova...a taj ostatak me opasno smori i po malo se osecam uvredjenim...uskoro uninstall uz ocenu 7,5/10.

Poslednja izmena:
Iskreno, meni je Cyberpunk 2077 prejaka igra ali samo što se tiče questova, dizajna grada i bandi i pucanja. Napucavanje mi je vrh.
Mnogo sam pljuvao po Cyberpunku, možda više od bilo koga ali to je zato što ne želim da ima takvu sudbinu kao mnoge igre koje su imale veliki potencijal, a sada su daleko ispod "zemlje".
Želeo bih da ubace i prošire sve moguće aspekte igre ali najviše želim vendorse, klubove, open world scripted/non scripted evente, policijski sistem na zavidnom nivou, mnogo veće RPG elemente jer iskreno rečeno, ne znam kako ovo neko može nazvati RPG igrom. Želim da sve bande imaju unique način borbe što je i logično koliko su promovisane od strane CDPR-a.. Pratio sam dosta lajvove od Pawel Sasko-a i vidim da čovek želi da transformiše igru da se ne može prepoznati kakva je bila ali nadam se da će uspeti nešto sa narednim DLC-evima i updates. Trebalo bi 7/31/2021 da izađe update ali sumnjam da će se desiti. Videćemo kakvo je to iznenađenje kod Saska na lajvu u subotu ili nedelju. Jedina zamerka osim bugova i svega ostalog, ta što je main story prekratak i deo sa Voodoo Boysima koji je po meni najbolji deo igre prekratak. Ima svega koliko? Misija ili dve sa njima, a toliko su dobro urađeni karakteri Placide i ostala ekipa.. Protraćen potencijal ali šta je tu je.. život ide..

Što se tiče posta iznad od Exste, takav sam i ja bio ranije. Sada prelazim svaku igru polako, uživajući..nedeljama..mesecima... Ima dosta igra koje me smore kao na primer Days Gone i mnoge druge ali igre kao Deus Ex (svi delovi - i tebe gledam Invisible War), The Witcher, Cyberpunk 2077, Vampire the Masquerade Bloodlines, Batman Arkham i tako dalje prelazim toliko polako, čitajući svaki tekst koji postoji u igri i istraživajući svaki delić mape.

Nazad
Vrh Dno