volim što smo se dotakli ove teme. kao i većina neinventivnih developera, i cdpr je pribegao triku da ukoliko imamo neizazovnu borbu istu učinimo teškom tako što od komarca pravimo godzilu budženjem hp-a u nedogled i povećavanjem damage-a koji komarac nanosi. kombinovanje napitaka i magija se valjda u frp rpg-u podrazumeva, ili sam ja opet negde pogrešio?
momci (gospodo, omladinci, veterani i ostali), vi imate pravo u jednom - witcher je megapopularan brend. deo koji vi ne priznajete jer ste fanbojevi, je da serijal lagano opada na isti način na koji opada i svaki drugi - trivijalizacijom svega što iz daleka podseća na hard core i na "ozbiljno", te očiglednim trudom developera da svoj proizvod približe onomad spomenutoj tetka stani koja baš i nije vična rpg-ovima i smara je da klikće i da gleda kako se kockice rolaju.
u tom smislu, sve što napiše neko ko kritički gleda na cdpr i njegov veliki hit vama deluje kao trolovanje i kao jeres, i u suštini ne dozvoljavate da iko ima drugačiji stav, čak i kad je argumentovan. klasična odbrana od toga je - ti želiš samo da se šibaš, idi igraj for honor i slično, pri čemu potpuno zanemarujete da ja ne sporim da je witcher generalno dobra igra jer ima razvijenu priču i grananja na način koji to svima prija, iako je odabir kraja, ako se ne varam, opet trivijalizovan izborima za koje bi tek poneko i od vas rekao da su bili bitni tokom igranja. ono što ja zameram cdpr-u je što su napravili igru koja se previše lako igra i završava, ali to mi nećete nikada priznati jer witcher je savršen, pa bez obzira što je fajt đubre, sve ostalo je toliko dobro da je igra savršena.
nije savršena, i objasnio sam vam veoma detaljno zašto nije savršena, a vi udarajte i u klin i u ploču, možda se pojavi još neki fanboj da vam drži stranu 😉
i idalje stojim iza toga da bi bilo mnogo bolje da su napravili potezni fajt sa kliktanjem i rolanjem kockica nego ovo što su napravili. naravno ni to ne bi bila NEXT GEN igra, jer next gen ipak MORA ZNAČITI da se tu nešto dramatično promenilo po pitanju gameplay-a.
i sad, kad su najavili da će izvođenje biti iz prvog lica, najveći broj vas drhti od straha da to ne postane samo još jedan fps kao fallout (iako fallout baš i nije fps ali ae), nesvestan činjenice da bi, ako želimo stvarno igru sledeće generacije, nešto u tom gameplay-u konačno moralo da se promeni. a'e što je sve to manje više isto ovako izgledalo i na spektrumu i na amigi, ali fakat je da se tu ništa nije promenilo još od pravih "kućnih" frp-ova. rulebook, kockice, game master... čak bi svako od onih koji je probao frp sesiju uživo ustvrdio da je to toliko mnogo imerzivnije i bolje i od witcher-a.
u tom smislu, ja možda i više verujem da cyberpunk ima prostora da nešto promeni i da stvarno bude next gen igra, samo što ne verujem da to može jedan klasičan "veliki" tim, a cdpr, šta god vi o tome mislili, to sada i jeste.