Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Vidio sam to. E sad ne znam da li se to odnosi i na Micron C400 pošto on tu piše o Crucial m4, mislim da sam negdje čitao da se oni neće isporučivati u isto vrijeme.

4K je potenciran jako zato sto su ranije mnoge kompanije samo seq. reklamirale, dok su im realne peformanse bile uzas - JMicron 602.
Sada svi imaju dovoljno IOPS-a, to stoji, ali ipak treba gledati IOPS jer pokazuje koliko su se trudili na firmware-u. Ako ne moze da postigne iste ili bolje rezultate kao raniji proizvodi, nesto tu ne valja.
A preko toga seq. od 500MB/s ne mogu da se iskoriste realno... cak je gomila nas probala najobicnije kopiranje sa array-a SSD-ova na drugi array SSD-ova na DRUGOM kontroleru - ne postize 500MB/s :( Dok citanje/pisanje za oba array-a zasebno ide >1GB/s, pa za neke konfiguracije i po 2GN/s ;)

Mada, slozicete se svi sigurno - mogu da budu i malo sporiji ako donesu duplo manje cene :D

Vader, imam za tebe jednu dobru vest... primecujes li sam sa slike, ili moram da ti pokazujem? :p

image003.png

Nesto mi bas pade na pamet pre neki dan, rek'o daj da vidim da li *TO* pise na samoj kutiji... :smoke:

Da ne bi jurio po slici, Micron = Crucial = Lexar.

A što se dostupnosti na tržištu tiče, izgleda da će ih OCZ prestići za nekih dve do tri nedelje, pošto novi Vertex "samo što nije"...

Na kutiji piše verzija firmwarea, to hoćeš da kažeš? :)
Koliko vidim dole lijevo na onoj naljepnici piše, ako dobro vidim 1G1.002

Pročitao sam ranije da se na kutiji to može vidjeti, ali tu ima jedan problem. Nekidan (sad u utorak, kad su izašli prvi rezultati za C400) sam zamalo kupio C300 128 GB, našao sam se sa prijateljem iz Beča na Skajpu i gledali smo cijene i prije svega da li bi mu to stiglo do petka kada kreće ovamo, i vidjeli smo da ne bi stiglo na vrijeme. Našli smo C300 u dve firme u samom Beču (Ditech i Conrad) i kao što možeš da vidiš cijene su 235 € i 230 € :S:, puno. Poređenja radi jedan njemački sajt ima izlistan Vertex 3 za 240 €. Kolega kaže da nije uspio naći sajt firme koja ima prodajno mjesto u Beču a da košta oko 200 € koliko košta ako se naruči, a u takvim firmama je valjda jeftinije baš zato što nemaju podavnice već samo rade isporuku. Njemački (a to je i Austrijski) Amazon ima C300 za 203 € i ne plaća se dostava, ali kako u tom slučaju vidjeti na kutiji koji je firmware? :S: Mogli smo doduše naručiti preko tog Amazona sa nekom expres isporukom, ali ona košta nekih 13 €, pa nisam, tim prije što bih rado još malo pogleda po internetu oko toga da li je 0006 problematičan samo na nekim pločama, i to namjeravam uraditi narednih dana, možda se i registrujem na nekim stranim forumima i pitam.

Na jednom forumu na temi o tom kočenju na C300 je neko napisao nešto zanimljivo:

I had it installed for a few months on my old P5Q motherboard with no issues, yet as soon as I put it on my new P8P67 Pro motherboard I have severe stutters in browsing and games. Nothing I have tried has sorted it so far, and I'm over the grace period for sending it back.

Ja imam P5Q Pro, to je praktično ista ploča, isti chipset (Intel P45 + ICH10R). Sličnu stvar sam pročitao i na Crucial forumu:

I have forgot to say, that this issue with the freeze-ups only happened when i connected the C300 to the SATA 6G-Port on Intel P67. When i connect it to 3G-Ports or use the Marvel 6G or use the ICH10R on my second X58 i dont have problems with this kind of freeze-up

Sad vi meni recite šta ovo znači? Ako ovo znači da ja ne bih imao problem onda super :)

Dobra stvar je što postoji šansa da će kolega opet dolaziti ovamo već sredinom aprila, što meni ostavlja vremena do negdje 10. aprila da vidim šta ću, da bi on imao vremena da to naruči i da mu stigne pa da donese. C300 mi je pri vrhu liste, posebno ako utvrdim da ne bih imao problem sa 0006, i ako do tada ne izađu C400 i Vertex 3 mada vidim da se C400 već može kupiti u USA, neki su i danas kačili svoje rezultate čim im je stigao.

Ima onaj Redcoon i tamo je 196 € i na to ide cijena dostave, ima ga u nekoj Pixmaniji isto za 196 € (juče je bio malo skuplji), ne znam da li bi se sa njima prije narudžbe moglo vidjeti da oni pogledaju na kutiji koji je firmware, teško, a i vjerovatno su male su šanse da je neki drugi od 0006 :S:

Biće zanimljivo vidjeti cijene za Vertex 3 ako izađe ovih dana, a nadam se da hoće. Ako bi on bio nekih 240 € pretpostavljam da se isplati uzeti njega a ne C300 za 205 €? Šta mislite?

Da ne bi jurio po slici, Micron = Crucial = Lexar.
Ma ne to... :)
Poenta je bila u verziji firmvera, kako je Vader lepo i primetio :p

2 Vader:
Upravo to ;)
Mislim, pise na samom drajvu, ali za tako nesto bi morala da se otvori kutija, sto i nije bas izvodljivo :p... ali eto, pise i na samoj kutiji, pa vec sa police mozes da vidis jel' 0002, 0006... ili mozda pak 0001! :D

A sto se tice ovoga sto si pitao... stvarno ne znam. I meni - bar prema onome kako sam shvatio - zvuci upravo tako... da problema ima samo na P67 plocama. Ali... to je mozda tek jedan-dva primera :)

On the other hand, Vertex 3 vs. C300... sa relativno malom razlikom u ceni... hmmmm - Vertex 3? :)

Evo jedan novi test sa dosta grafikona, na testu su i C300, Intel 510 i Vertex 3 na istom kapacitetu pa je zanimljivo pogledati

Crucial's m4 solid-state drive

Par rečenica iz zaključka

If you were hoping for a big improvement over the C300, you're out of luck. The m4 offers higher sustained throughput in targeted tests and when copying large files, but it's a little less responsive under multitasking and multi-user loads.
With the m4, Crucial has shifted the bias slightly in favor of sequential workloads.
The end result is a drive that can't lay claim to the overall performance crown. Heck, the m4 can't even claim to be faster than its predecessor. The C300 is pretty quick.

Kaže da će morati biti osjetno jeftiniji od ostalih da bi opravdao ove performanse.

Sa druge strane Vertex 3 djeluje dosta dobro. Ako ne bi bio puno skuplji od C300... :)

Poslednja izmena:
Ja imam generalno zamerku na sve ove SSD testove, a to je da se uvek testira model većeg kapaciteta (240-256GB), kako bi se izvukao maksimum perfromansi, koje uvek budu manje (u zavisnosti od kontrolera zavisi i procenat smanjenja) na diskovima manjeg kapaciteta i time navukli potencijalni kupci. Umesto da se testira "sweet spot" kapacitet od 120-128GB, koji je na kraju dosta više zastupljen. Naravno, ja se slažem i sa konstatacijom ljudi koji kažu da je i ovo što sada daju SSD kontroleri već dosta brzo i da u realnom radu nema neke osetne razlike, ali s obzirom kako se ponaša SSD industrija, na isti način treba da se ponašaju i kupci. Ako je svim proizvođačima cilj 2€ po GB (bez obzira na jeftinije NAND čipove i nove kontrolere), onda u tom slučaju kada različiti diskovi imaju istu krajnju cenu, ja biram onog koji daje najbolje izmerene performanse, na kompromis jednostavno ne mogu da pristanem.

A što se trenutnih cena tiče, u Austriji su po običaju počeli polako da pumpaju cene nadolazećeg Vertex-a, dok će u Nemačkoj njegova cena biti negde oko 250€. Iz ovih preliminarnih cena, može i da se pretpostavi da će razlika između diskova iz nove generacije i odlazeće iznositi nekih 50tak € (diskovi kapaciteta 120GB, u poređenje nije uzeta cena SF diskova sa 25nm NAND čipovima, jer su im performanse mnogo lošije od istih modela sa 34nm NAND čipovima).

Ako narednih dana nađeš gdje se može naći Vertex 3 ili C400 u Austriji pošalji mi PP ako ti nije problem :). Ustvari to je valjda ovo, u toj nekoj Pixmaniji je samo 231 € a to je dosta dobra cijena. Ne znam da li oni rade samo sa dostavom i koliko ona košta za Beč. Piše da će biti raspoloživ od 31. marta. Piše i nešto Credit card € 7.99, ne znam da li je to doplata ako se plaća kreditnom karticom.

Kakvi su to SF diskovi sa 25nm, da li ovaj Vertex 3 spada u njih?

Da, tih 8e je fee ako se koristi kreditna.
Ignorisi firme gde kaze "bice tad i tad", u 99% slucajeva ga nema tad (sem ako nije nesto prosto i trazeno tipa X2/C2D proc).
25nm su Vertex 3 i poneki last-gen OCZ diskovi (poneki Vertex 2), C400/m4, G3, a nije Intel 510,
Licno mislim da ce Vertex 3 biti odlican SSD po pitsnju performansi, ali uzimati OCZ-ev SSD medju prvima ili novu generaciju SSD-a medju prvima nije dobra ideja. Sacekaj barem da se cene staloze a ako imas strpljenja i utisci o stabilnosti.
I naravno - da li ces uzeti Vertex 2, 3, C300, C400, G3 ili Intel 510, neces primetiti razliku. Jedino bi se primetila razlika da se uzme X25-M ili jos gore X25-V sada ili najmanji modeli ovih 6 pomenutih SSD-ova. Jeste da na papiru i ekranu brojke izgledaju lepse kad su vece, ali realno nema razlike. Nikad neces moci da iskoristis 400MB/s sequential - neces moci ni 200MB/s bez RAID-a 2 HDD-a ili dodatnog SSD-a.
A random performanse >10MB/s su i vise nego dovoljno za obicnog korisnika.

Poslednja izmena:
@Vader

Ignoriši Pixmaniju, to je firma iz Francuske koja šalje kurirom u Austriju, isto bi te izašlo i da kupiš od neke firme u Nemačkoj, koja šalje u Austriju. A što se Austrijskih firmi tiče gde bi mogao da potražiš C400/Vertex3 kad izađe, nabrojaću ti nekoliko: E-TEC, DiTech (ove imaju radnje u Beču) i MyLemon, Redcoon, Alternate (prvenstveno on-line naručivanje). S tim što, kao što sam rekao cena je počela da skače i ide i do 290€. Na svu sreću, u Švajcarskoj je Vertex 3 oko 230€, pa ću verovatno odatle i da ga doteram. A onda kreće "beta" testiranje, kako to po običaju biva sa novotarijama... :smoke:

Hvala na informacijama :)

DiTech ima veliku cijenu za C300 (juče bilo 235 € a danas 240 €, zanimljivo) pa mogu da zamislim koliko će im biti C400 i Vertex 3.

Ako Vertex 3 bude tako skup onda definitivno ništa od njega. C300 ostaje najbolji izbor, kao što i ti kažeš neka razlika u radu se neće primjetiti koji god da uzmem. Samo bi bilo dobro ako je moguće da utvrdim da me C300 ne bi zezao sa firmverom, po svemu ostalom C300 se pokazao kao jako dobar, to se lijepo vidi i na ovom testu za m4 koji sam postavio.

Koliko vidim E-TEC ima C300 za 210 €, na Alternate 218 €, najjeftinije u Redcoonu 196 € (ne znam koliko je dostava) i na Amazonu 204 € (ne plaća se dostava).

DiTech ima veliku cijenu za C300 (juče bilo 235 € a danas 240 €, zanimljivo) pa mogu da zamislim koliko će im biti C400 i Vertex 3.

Za sada su definisali cenu novog Vertexa na 289€, s tim što još nema termina dolaska. Što se većih cena tiče, takva je politika te firme, a i način poslovanja (imaju veliki lager).

Ako Vertex 3 bude tako skup onda definitivno ništa od njega. C300 ostaje najbolji izbor, kao što i ti kažeš neka razlika u radu se neće primjetiti koji god da uzmem. Samo bi bilo dobro ako je moguće da utvrdim da me C300 ne bi zezao sa firmverom, po svemu ostalom C300 se pokazao kao jako dobar, to se lijepo vidi i na ovom testu za m4 koji sam postavio.

Apropo firmwarea, ja se ne bih previše ni opterećivao time, jer i da uzmeš novi Vertex ili C400, sigurno će sa njihovim inicijalnim firmwareom biti i još gorih problema od toga.

Poslednja izmena:
Koliko sam video na brzaka, na Tomovom testu M4 je dosta usporio kada je napunjen podacima do kraja, dok Intel 510 nije. Izgleda da se opet ponavlja ista priča kao i sa C300 i prvom verzijom firmwarea koja nije radila dovoljno dobro GC...

Vidi se to na ovom drugom testu, tu je m4 osjetno slabiji od Vertex 3, m4 je u nekim stvarima pao za više od 50% kada je popunjen samo 25%.

A znači to se može srediti kroz firmware? Super, ali zašto onda to nisu odmah napravili, tim prije ako su imali isti slučaj sa C300 :S:

Eto, sad ce TherryHenry (ili kako se zvao :D) da se zali kako mu i C300 radi sporije nakon nekog vremena, a ne samo Vertex 2 :D

Ne izgleda loše. Kako na testovima kažu dosta će zavisiti od cijene u odnosu na cijenu za Vertex 3. Koliko sam shvatio Vertex 3 bi se u prodaji trebao pojaviti ovih dana, ove sedmice. Zna li neko kad će se m4 ili C400 pojaviti? Za njegovu cijenu se još ništa ne zna dok se za Vertex 3 već mogu naći cijene na nekim sajtovima. m4 se danas pojavio ovde ali zasad ništa o cijeni. Baš bih volio kad bi se oba mogla naći u Austriji za do 250 € (mada je i to puno :(). Rok za odluku i naručivanje jednog mi ističe negdje u sledeći petak ili subotu.

Koliki je hendikep s obzirom da imam Sata 2 ploču? Kako ja to vidim brzine preko 270 MB/s su rezervisane za sekvencijalne a to mi na sistemoj particiji neće puno značiti, a u realnim testovima su C400 i Vertex 3 brži od C300 (za koji bih se lako odlučio da me ne zezaju mogući problemi sa 0006). Mada sam vidio da i na testovima za 4K gdje se postiže oko 25-30 MB/s Sata 3 zna biti koji MB/s brži, ne znam zašto, valjda je nešto bolje optimizovano za Sata 3. Ali ima i testova gdje je Sata 2 nešto brži od Sata 3. To su vjerovatno sitne razlike u optimizaciji, u drajverima.

Sa kim se svadjate vas dvojica?:) nisam uzeo nista još čekam razvoj situacije i testove :).

I ja :)

Testova za Vertex 3 ima puno a za C400 ja znam za pet. Doduše možda će biti novih testova sa primjercima koji izađu u retail prodaju ukoliko će oni biti drugačiji od primjeraka koji su do sada korišteni. Što se mene tiče odlučivaće cijena, koji bude jeftiniji taj ću uzeti (C400 ili Vertex 3) jer ne vjerujem da bih osjetio neku razliku u realnom radu iako je Vertex 3 brži. Ovo je sve pod uslovom da ne idu preko 250 €, u suprotnom ću vjerovatno uzeti C300.

Ah da, znam za još jedan review za Crucial m4, na Anandu, doduše nije rađen za njega već za Intel SSD 320 ali se u njemu nalaze rezultati i za m4 koji se nigdje ne spominje u komentarima testa pa pretpostavljam da će uskoro izbaciti test za m4. Oni imaju i neki svoj AnandTech Storage Bench na desetoj strani i u njemu u tri testa m4 je ispred svih

http://www.anandtech.com/show/4244/intel-ssd-320-review

Idi bre alfa, siris dezinformacije po forumu :p

Ja sam ga razumeo da je prodao V2 i kupio C300 - sta je bilo na kraju uopste?:)

@Vader, brzine > 250MB/s i ne mozes da iskoristis nikako u kucnoj primeni - kopiranje nece moci da radi tim brzinama. Tri razloga:
- Koristices onboard kontroler, u najboljem slucaju ICH10R, koji koristi max 2 PCI-e gen1 lane-a :( Znaci ne moze ukupan throughput da mu bude >500MB/s teoretski (bez povecanja MHz PCI-e magistrale).
- Neces koristiti neke jace ploce, pa ce verovatno kontroler imati i manje protoka.
- Tesko da ces imati nesto pored tog SSD-a sto moze da postigne slicne brzine pa i da ima odakle da se toliko cita/pise :D
Sve u svemu, nimalo ne treba biti zabrinut za >250MB/s. Ponavljam, mi sa enterprise kontrolerima i po 24 SSD-a nismo uspeli da izvucemo >500MB/s prostim kopiranjem :(
Sad samo treba gledati cenu, kapacitet i pouzdanost eventualno (citaj: sacekati da dobar broj ljudi prodrnda OCZ SSD pre nego vi budete OCZ beta testeri ;)).

Ako se ne promeni nesto bitno, iskreno ja mislim da ce C300 biti best-buy :D (ne C400, vec C300)
G3 mozda ima Intel iza sebe, ali sa tim cenama i brzinama nije atraktivan nimalo (bar meni).
Ali videcemo kad se slegne prasina.

Sad samo treba gledati cenu, kapacitet i pouzdanost eventualno
Baš tako, kapacitet je inače na strani Cruciala jer su kod njih modeli sa 128 GB, 256 GB dok Vertex ima 120 GB, 240 GB. S obzirom da će Vertex 3 izgleda malo kasniti a i možda će cijene malo skakati i s obzirom da su na Crucial forumu rekli ovo:

Many of you have requested an update on availability of our new Crucial m4 SSD. Demand has exceeded our expectations, and we are ramping up production and building inventory so we can support a full launch with all of our global channel partners on April 26th, 2011. In the meantime, we have started shipping out review units to media outlets, so look out for full reviews over the coming weeks. Thanks in advance for your patience.

i s obzirom da je C300 jeftniji od njih ja ću vjerovatno ipak uzeti njega, na njegovoj strani je to što je prilično brz i uz to uveliko provjeren i dokazan kao dosta dobar (osim problema koje manjina ima sa 0006).

Pratim ovde i cijene znaju da variraju iz dana u dan. Amazon (smješten u Njemačkoj) ima najmanju cijenu od 200 € i ako sam dobro shvatio free shipping u Austriju. Ali ne znam kako ide vraćanje robe Amazonu u slučaju problema :S: pa pretpostavljam da je bolje za nešto eura više kupiti u Austriji, recimo Redcoon ali i kod njega radi shipping (on je valjda u Lincu) ili u E-TEC za koji mi je mr.maX rekao da ima radnju u Beču, kod njega je C300 sada 209 € (nekidan je bio 206 € :() ali bi se njima najlakše C300 mogao vratiti u slučaju problema, na Crucial forumu su korisnici rekli da se slobodno vrati svaki model koji ima probleme sa 0006.

Na Anand testu su isto zamirili na degradaciji performansi. Takođe, koliko sam na brzaka video, na uopštenom "AnandTech Storage Bench" testu ispade da je čak i Intel 510 bolje ocenjen od ovog Cruciala, pa eto nekakve alternative za one koji hoće SSD sa Marvell kontrolerom.

http://www.anandtech.com/show/4253/the-crucial-m4-micron-c400-ssd-review/11
Nesto mi se ne svidja power consumption. (ni vertexa 3, ni C400) Nije to toliko malo koliko se ocekuje, laptop diskovi cak mislim da trose toliko (malo vise u idle)

Anand-ov storagebench test ima smisla koliko i rec "mushmule" kinezu. Nesto sto uvek preskacem jer nema veze sa onime sto sam ja primetio u praksi (a imam iskustva sa diskovima, jel' te ;)).

Vrh Dno