Šta je novo?

CRT or LCD for the Gamers?

Pusher

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
304
Ok Shta je bolje uzeti za okorele gamere najbolji CRT flat monitor ili 4ms LCD?
Koje su dobre i loshe strane za obe vrste?

ja na poslu gledam Samsung 720T (TFT) a kod kuce Samsung 959NF (CRT), u stvari vise ga NE gledam nego sto ga gledam :)
stvarno je zeznuto kad pola dana gledas TFT a onda sednes za CRT - jednostavno napreze ochi, slika je mutnija nego kod TFT (iako je moj NF mladji od godinu dana...) i meni to prilicno smeta. Sad planiram da uzmem FS W19" - kad vec ne mozemo da uzivamo u Dellu 20" TFT za 370evra* po komadu :)
(* cena u americi... je*em ti evropu :) )

Brate, za te pare kupim novog juga...

Necu ja ziveti dovoljno dugo da bih brinuo o zdravlju (citaj: nemam novca da brinem o zdravlju, ali ko zna...), a to da je neprocenjivo, to jeste...

P.S. Molio bih moderatore da ubuduce ne stavljajuu ovakve slike, jer sam toliko izbalavio da sam sprzio pola kompa i sada spremam tuzbu protiv bencha na mojoj 286-ici... Hvala... :S: :S: :wall: :wall: :crash: :crash:

Poslednja izmena:
Uzmi TFTLCD!Neces se pokajati 100 %!I ja sam bio pobornik da su igrice mnogo bolje na CRT dok nisam video i probao na LCD-u!Naravno odmah je pala zamena monitora!!!Mislim da je problem u vezi igrica i filmova ipak vezan za starije generacije LCD-a! :type:

vlada_o je napisao(la):
A zasto tako mislis. Daj neku cinjenicu,tehnicki podatak,licno iskustvo.
Necu da budem nepristojan ali to je samo tvoje vidjenje stvari.
Ako vec iznozis tako nesto olako onda ga i podkrepi cinjenicama.
Sve je ok, nisi nepristojan.
Svi znamo tehnicke podatke, rezolucije, ugao, boje... a ovde, naravno, svako iznosi svoje vidjenje stvari, nisam ni pretendovao da ga nekom namecem.
Uopste ne znam zasto se uvek povede ovolika rasprava, kada se na kraju svede sve na licni dozivljaj. Ja znam ljude koji ne mogu da primete razliku izmedju 60 i 100Hz na CRT-u i njima super...
Definitivno ce 90% ljudi reci TFT zbog cinjenica da je mnogo bolji za oci. Ali, covek je pitao za gejmere. Ja primetim razliku ,cak i na monitorima sa 4ms... Ako smem da iznesem svoje misljenje. Tu ste vi da ga uverite u suprotno, ako je pametan, izabrace ono sto je dobro za njega. Ako je jos pametniji, otici ce kod rodjaka, prijatelja, brata, sestre, snajke, svalerke, molice prodavca da proba... i odlucice sam...

CamBieL je napisao(la):
Brate, za te pare kupim novog juga...

Necu ja ziveti dovoljno dugo da bih brinuo o zdravlju (citaj: nemam novca da brinem o zdravlju, ali ko zna...), a to da je neprocenjivo, to jeste...

P.S. Molio bih moderatore da ubuduce ne stavljajuu ovakve slike, jer sam toliko izbalavio da sam sprzio pola kompa i sada spremam tuzbu protiv bencha na mojoj 286-ici... Hvala... :S: :S: :wall: :wall: :crash: :crash:

Izvini ali sta ce ti NOV jugo :)
TFT je bolji i kraj price.
Sad na WCG gledao sam kako pice CS: Source, q3, UT na 8 ms TFT. Isto ko na CRT. Jedinio sto meni malo smeta je gamma nije bas kao na CRT (bar za moje oko).
Jedino ali:
dobar 17" 8 ms TFT je oko 300 eura. Nije malo.

Broz je napisao(la):
Pre svega zdravlje je neprocenjivo a tu crt gubi u startu. Nedostaci tft tehnologije se zaboravljaju momentalno.
Uostalom sta fali ovako necem? Kakav bre ugao gledanja u vernost boja???;)

Bogami, nisu ni oni zvucnici nista losiji, dapace... ;)

Mozes da uzmes bilo koji TFT ili CRT monitor za igre razlike su male. Lose na TFT-u je to sto imas jako los odziv ali zato nije stetan za oci, a kod CRT-a je obrnuto pa sta ti se vise svidja.

ja sam promenio 4 CRT monitora (2 LG`a 17inch F720P) i 2 Samsunga 997MB u zadnjih mesec dana

i NIJEDAN nije valjao , LGevi su imali los VN trafo slika je skakala, a samsungovi su imali iskrivljenu sliku i losu konvergenciju

nemojte dati pare na CRT bez gledanja u monitor (kao sto sam ja bio glup)

CRT brate,za 100evrica kupis,flat 21" incha bruka monitor evo npm...dell1130(unutra ustvari,sony trinitron duotube)EIZO 21" incha isto tako mozes naci za 90evra...da ne nabrajam,ako ti prostor nije problem znaci CRT,ako jest,ee onda spremi minimum 350evra za tft koji ce priblizno da zadovolji tvoje gamerske zelje(naravno nemoj da racunas na 21" inacha za te pare)

Opet dolazimo do pitanja cifre. Samo novac ide u korist CRT-a. Na najjeftinijem TFT-u, ranga Samsunga 710N, može sve da se igra. Zameram mu samo mali ugao zbog TV-a i gledanja filmova, smrači se kad se uvališ u krevet.

Između novog najjeftinijeg CRT, recimo 793DF i najjeftnijeg TFT, recimo 710N je ispod 100€ razlike, koja vredi svakog evra.

splintcell je napisao(la):
CRT brate,za 100evrica kupis,flat 21" incha bruka monitor evo npm...dell1130(unutra ustvari,sony trinitron duotube)EIZO 21" incha isto tako mozes naci za 90evra...da ne nabrajam,ako ti prostor nije problem znaci CRT,ako jest,ee onda spremi minimum 350evra za tft koji ce priblizno da zadovolji tvoje gamerske zelje(naravno nemoj da racunas na 21" inacha za te pare)

Ajde ne lupaj™ Mnogi ovdasnji clanovi se igraju na TFT monitorima, kao i ja medju njima, i zaista nisam primetio sta to TFT-u fali i sta to CRT vise pruza? Samo nemoj one price tipa 'secka slika, kasni, lose boje, tamo-vamo' jer onda imas ozbiljnih problema sa vidom :)

@splintcell
Slazem se da su kvalitetni 21' CRT monitori odlicni. Jedino sto me je odvratilo od kupovine TFT monitora je cena jer 20" TFT kostaju stvarno mnogo. Za malo love mozes da imas odican 21" trinitron ekran sa kvalitetnom kristalno jasnom slikom. ALI stoji i to da TFT ne zraci, da imas ogromnu ustedu u prostoru a i ovi danasnji TFTovi sa 4ms odzivom su stvarno prva liga.

Da dodam da ja imam upravo taj koji si naveo, dell 1130 i prezadovoljan sam. Ugodjaj koji pruza kvalitetan CRT 21" je stvarno fenomenalan. Konacno mogu da "vidim" wallpaper na desktopu jer mi ikone ne smetaju a o dozivljaju u igrama da i ne govorim.

Samo jedna stvar moze zasmetati kod igara na TFT.
Q1/Q2 bazirane igre, gde je potrebno preko 60 fps, znaju nekad da bas krzavo rade (pri iskljucenom vsync).
Ali i to se da srediti.
Q3 vec ne "krza" ni malo.
O ostalim igrama ne bih trosio reci.
Sve izgledaju bolje, ali upadljivo. Probajte neki MMORPG (eve, GW, silkroad) na TFT 19. Prelazak na CRT izaziva suze u ocima :)

I dodatak...ugodjaj koji pruza vrhunski 21 crt je sigurno sjajan.
Ako zanemarimo sto greje ko furuna i zauzima mesta kao fiat seicento.

Poslednja izmena od urednika:
igor2 je napisao(la):
I dodatak...ugodjaj koji pruza vrhunski 21 crt je sigurno sjajan.
Ako zanemarimo sto greje ko furuna i zauzima mesta kao fiat seicento.

Zimi je to itekako prednost... pored kucista tu je jos jedno grejno telo: monitor! A to sto zauzima mesta kao seicento to si u pravu... jos da napomenem da mi se od tezine istog na stolu iskrivila daska od iverice na kojoj stoje monitor i stampac pa sam morao sve to da poduprem sa jednim manjim parcetom drveta. Kladim se da moj radni sto na kome se nalazi cela konfiguracija ima cca 100kg! Pomeriti ga znaci unistiti kvadratni metar parketa :beat:

Ja sam pre par meseci uzeo Acer 1916W, presao sam sa Samsunga 755DFX...
Covece, isto mesta zauzimaju po sirini ali sve ostalo, wooow... Glavobolje su prestale momentalno, sad mogu k`o covek da sednem i da odigram nesto ili provedem 2 sata na netu. Ranije to nisam mogao. Sasvim je Ok ugao gledanja cak sta vise iznad ocekivanja. Nemam nikakvih problema sa monitirom dok igram, nema duhova, filmovi tek sada dolaze do izrazaja na wide-u itd. Ok mi je grafika pa mogu da poteram rezoluciju bez frke. Progledao sam bre!!! :D Sad mi je mucenje kad odem kod nekoga i sednem za CTR. To isto mi je drugar pricao i smejao sam se, kao: Al se covek navikne brzo na dobro. Istina je ustvari da se covek brzo odvikne od loseg!!! ;) Za ulozenih 256 eura (-60e za stari) bolje nije moglo. TFT vredi svaku paru!!! Ko moze da kupi nece zazaliti.

300€ mnogo za monitor? ma, kakvi :)
ja sam svoj platio, u novembru 2004., 355€, sada gledam i odličnim monitorima se cene kreću od 300€ pa naviše
druga stvar je što je cena bestbuy sve manja i manja vremenom :)

TFT je dobar za gamer-e, meni je jedna igrica bolje(brže) išla na ovom TFTu nego na nekom CRTu

ne smeta ni 16ms u igricama

toliko od mene

Uzmi TFT ...ushtedi struju :) Bez zezanja jedini razlog da ne uzmesh TFT su ******i pixeli.......samo to i nishta vishe....ja bi poludeo da mi se sjebe neki pixel..mislim da bi otishao kod prodavca i gadjao ga tft-om :)

A zamisli kolko je prostije da ga ljubazno zamolis da ti promeni monitor ;)

Inace kako sam resio problem q1/q2 baziranih igara (javlja se samo na 800*600 i nize, na 1024 nije izrazen, u prirodnoj rezoluciji ga nema) u vezi krzanja slike :
stavio refresh lock, pokrenuo, i nista nisam dirao, i eto kao radi.
A na pitanje zasto bi neko na 19 " tft igrao u 800*600 / ili 640*480 (na 7600GT karti) bolje da preskocim odgovor :)

CAR je napisao(la):
Ma ne pricaj gluposti... da ti rikne jedan, ne bi ni izvalio da je crk'o...

Ih sada, "ne bi ni izvalio"... Pa nije to bas toliko neprimetno. Ja uvek primetim kada nan ekom TFT-u postoji mrtav pixel.

Mozda si zreo za naocare :)

Poslednja izmena:
da odgovorim na pitanje

u pitanju je Midtown Madness 2, na ovom TFTu je igrica išla brže nego na prethodnoj 15ici CRT i na 17ici CRT kod kuma (doduse, njegova tadasnja masina je bila slabija od moje tadasnje)
i, ne samo da je isla brze (i to toliko brze da sam se plasio kad je auto preletao dobar deo ulice) nego je bila lepsa, jasnija slika

graficka i CPU nisu dirani

Ako kao reper za igranje uzmemo 21" CRT i 19" TFT možemo konstatovati sledeće: Cena TFT 19" i CRT 21" su priblizno iste (ako ne i u korist TFT modela) a slicna im je i radna povrsina. E sad, igranje na TFT monitorima od 8ms jedva da se moze razlikovati od igranja na 21" CRT-u. A prednosti TFT-a:

1) Zauzimaju daleko manje prostora i mogu se zbudžiti bilo gde (neki čak i okačiti na zid) dok vam za CRT 21" treba posebna soba.

2) TFT-i ne zrače a i pogodniji su za duži rad (manje zamaraju oči), dok su CRT smrt. Jednostavno, retko ko radi na nekoj većoj udaljenosti od monitora tako da možete prepostaviti kako je kad stojite ispred izvora zračenja veličine jednog 21" CRT-a. Pa posle višečasovne partije kanterice dovoljna vam je i obična kifla da vam zubi ostaju u njoj:guitar:

delimir je napisao(la):
Ih sada, "ne bi ni izvalio"... Pa nije to bas toliko neprimetno. Ja uvek primetim kada nan ekom TFT-u postoji mrtav pixel.

Mozda si zreo za naocare :)
Pa ako pod "radom za kompjuterom" podrazumevas zevanje u belu pozadinu po ceo dan, onda ces primetiti...

U svakom slucaju, dodji kod mene, imam jednog mrtvaka na mom SONY-u... probaj da ga nadjes gde je :smoke:

Znači, samo sokići i kašica? :)

@momsab - kada kažeš "brže", to bi trebalo da podrazumeva FPS, a boljitak u tome možeš osetiti jedino ako je stvarno grafulja i ostatak konfe poludeo od sreće zbog prinove:bottle: ... ne, stvarno verujem da je igra izgledala lepše nego na 15'' CRTu, kao i to da nisi primetio ghosting, ali jesi li siguran da nisi ti samo u međuvremenu usavršio vozački "skill", pa igra polećela?;)

Što se teme tiče, ona svakim danom postaje sve više "off", jerbo nam dragi (kako kome) CRT lagano hita listi izumrlih vrsta...

B@K@, ne zamaram se FPS-om :) to stvarno ne zavisi od monitora vec najvise od graficke
jeste bila brza igrica sto se osecaja u ocima tice i ne,nisam usavrsio "skill"
maltene kao da sam juce igrao na CRTu a danas na TFTu i jasno se vidi razlika u brzini

ghosting? ja se ne secam kad sam na ovom monitoru, od 12ms, primetio to
jesam na jednoj 15ici TFT 25ms
inace, ne igram igrice, ponekad odigram Scorched3D, sada pokusavam da poteram FlightGear i to je to

i da se slozim sa vecinom nas: goodbye CRT

S obzirom da sam prešao pre par dana sa 19" CRT-a (Hansol 900P) na 21" wide TFT (Samsung 215TW), 8ms deklarisano, da iznesem moje utiske.
Za početak, primetio sam odmah kašnjenje, počevši od kursora u windows-u koji ima mali ghosting, preko skrolovanja teksta, gde se primeti malo sporije iscrtavanje. To mi je smetalo... pa cirka 30 sekundi :)
Sada sam prebacio CRT na drugi računar i gledam ih uporedo, CRT deluje nekako isprano, čak mi je kontrast i osvetljenje na TFT-u preveliko na default-u, pa sam izabrao profil koji je malo umereniji.

Što se igara tiče, pa recimo da su dva glavna problema to što neke igre ne mogu da igram u native rezoluciji zbog brzine grafičke karte, a drugi problem je vezan za wide aspect ratio. Neke igre se fino snalaze u wide varijanti, a neke prosto nisu predviđene za to i na kraju se dobije malo spljoštena slika, mada ni to nije tako strašno. Brzina odziva u igrama... hm, pa recimo da sam primetio razliku, ali mi je takođe smetala otprilike dok nisam ušao iz menija u samu igru :)

Moja preporuka definitivno ide za TFT, naravno po mogućstvu bar 8ms.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno