Šta je novo?

CRT or LCD for the Gamers?

Pusher

Slavan
Učlanjen(a)
21.10.2004
Poena
304
Ok Shta je bolje uzeti za okorele gamere najbolji CRT flat monitor ili 4ms LCD?
Koje su dobre i loshe strane za obe vrste?

U novom SK ima oglas 199evra 21" Sony ;)
Ja to da imam ne bih menjao... sve dok ne crkne...

Sada imam 17" IBM (Sony)... i zivot je muzika...monitor je star tisucu godina a ima prelepu sliku...ali ko ne voli trinitron...

Bio sam protivnik igranja na tft monitorima, dok ga nisam probao. Nakon toga topla preporuka za tft.

Tada sam bio pobornik CRT-a i to tipa ma crt je zakon,majka...
A onda sam video Fujitsu Siemens 19 W1 - widescreen.
Sada posedujem isti i mogu ti reci da je LCD zakon,ma nema boljeg :D
Iskreno, to je sve subjektivno i relativno. Neko vise voli jedne a neko druge.
Probaj sam pa se odluci za ono sto tebi najvise odgovara.

Ja sam na 15" BENQ 567s 16ms i zaista ne primetjujem duhove, sem kod skrola teksta u Operi !!! I to naravno sivo na sivoj ili nekoj svetlijoj varijanti...A sto se tice igranja nikada nisam imao te probleme, kao ni u filmovima...a drzim ga na 32-bit i malko starijem ATi-ju...mozda zato i nemam te duhove u igrama :D

Preporucujem TFT, sve je ok ispod 12ms, razlike su minimalne i srazmerne cenama razlicitih modela, ja imam sa 4ms i igre izgledaju dobro, jedino sto moras da imas jaku graficku da bi igrao kako treba u 1280x1024, jer recimo u 800x600 igre izgledaju mutno.
CRT je proslost, ( samo jos uvek za profesionalnu upotrebu Graf. dizajn i sl.)

S' obzirom da si "gamer" i da gameri dosta vremena provode ispred monitora, ja bih ti preporucio LCD monitor, glavni razlog pa zdravlje naravno... Cuvajte ljudi oci, ja zbog monitora 7 godina sociva nosim... Evo me 1,5 godinu skoro na 710N i igram se, i crtam, dosta vremena provodim pred racunarom, dioptrija stoji, a rad na njemu je pesma... Gotovo da mi se oci uopste ne zamore... Dakle LCD, neces primetiti ni "neprirodne boje" ni bilo sta... veruj mi ;)

globus je napisao(la):
CRT je mnogo bolji za gejmere.

Tacno. svaki TFT je vezan za njegovu "prirodnu" rezoluciju. U ostalim rezolucijama slika je ocajna. To pogotovo vazi za igre. Znaci, TFT moze, pod uslovom da ga tera naka zverka od graficke, 6800GT ili brze.

ja sam uvek bio za tft... i uvek sam se svadjao sa ljubomornim lamerima koji su tvrdili da tft nije dobar za igre/filmove zbog ne znam ni ja vec cega...
a onda su ti lameri dobili pare i kupili tft monitore i sad cute... sad neki novi lameri tvrde kako ne moze da se igra na tft monitorima, zato sto imaju neke krseve od samsung 793 ili slicno...

na kvalitetnom tft monitoru sasvim sasvim lepo moze da se igra i na 640x480 treba i slika ce i dalje biti podjednako lepa kao na crt monitoru pri istoj rezoluciji... manite se glupih prica vise...

Slazem se da je prica glupa, ali ja i dalje nism video tft gde je slika lepsa nego na Sony-u, ali to je vec samo moj slucaj i necu ljudima da dosadjujem...

...inace, Sony kao firmu uopste ne volim, ali i sa ljudima iz servisa i sa nekim drugim ljudima (prijateljima) s' kojima sam pricao, svi se slazemo da sony ima najlepsu sliku, bar nama, iako nista drugo, onda barem na CRT-u...

moram priznati da nisam video Sony-eve TFT ekrane "u akciji"...

p0z

Suvi je napisao(la):
Tacno. svaki TFT je vezan za njegovu "prirodnu" rezoluciju. U ostalim rezolucijama slika je ocajna. To pogotovo vazi za igre. Znaci, TFT moze, pod uslovom da ga tera naka zverka od graficke, 6800GT ili brze.

koliko je meni poznato, ovo je vezano za staru generaciju LCD ekrana, dok se na novim ekranima tehnologija promenila... ali, u pravu si, ali samo za starije modele (15")...

Evo i ja da se prikljucim raspravi a da nije offtopic :)

Elem prinudjen sam da zbog mesta otudjim moj Samsung 959NF , i da kupim ili manji crt ili tft ... resio sam naravno da pazarim ftf , mada sam skeptican kako ce to raditi na igricama :( ...

BTW , sko neko ima , ili zna nesto o ova dva ponudjena tft viewsonic monitora, neka mi preporuci koji model je bolji ...

U pitanju su VP730B i VX724 ... razlika u ceni je mala, prvi je "kao" PRO verzija 8ms , drugi je bez pivota i ima odziv 3 ms ....

Help please

Poslednja izmena:
Dokle se stiglo sa TFTovima mislim da CRT nema sta da trazi u ovakvim pricama.
Ko nije sedeo ispred recimo dell 24" i 20" moze da prica kako su CRT zakon i kako rulz i slicne gluposti. Nije ovaj dell jedini da je fenomenalan, daleko od toga.
Ja bih ti preporucio da biras monitor izmdju 6 i 12ms.
Izbegavaj ove nove Viewsonice sa ovim smesnim i istovremeno tuznim oznakama. Pre neki dan sam video neki satro novi VS sa 2ms. Eeeeeej, dve milisekunde?! Pa to je takvo smece da ja nemam rechi! To je najgora slika koja postoji medju monitorima koje sam ja ovde video.

Broz je napisao(la):
Dokle se stiglo sa TFTovima mislim da CRT nema sta da trazi u ovakvim pricama.
Ko nije sedeo ispred recimo dell 24" i 20" moze da prica kako su CRT zakon i kako rulz i slicne gluposti. Nije ovaj dell jedini da je fenomenalan, daleko od toga.
Ja bih ti preporucio da biras monitor izmdju 6 i 12ms.
Izbegavaj ove nove Viewsonice sa ovim smesnim i istovremeno tuznim oznakama. Pre neki dan sam video neki satro novi VS sa 2ms. Eeeeeej, dve milisekunde?! Pa to je takvo smece da ja nemam rechi! To je najgora slika koja postoji medju monitorima koje sam ja ovde video.

a ko im je video cenu moze i da rikne :d :d :d

Ko ce znati, do pre neki dan sam bio ubedjen da je TFT vec zavladao, a onda sam procitao poduzu diskusiju na B3D gde su ljudi naveli dosta dobrih razloga zasto gamer i dalje treba da ostane na CRT-u i svi argumenti i te kako imaju smisla... u svakom slucaju neko ko ima bas dobar CRT a samo se igra moze jos malo da saceka po meni...

Ja mislim da je vreme CRT-a definitivno proslo, imao sam Compaq P910 19" Flat sa Mitsubishi NF katodnom cevi, znaci vrh slika, prelepe boje itd,itd i onda sam pazario Fujitsu Siemens B-17-2,jeste odziv 8ms,ali to primecujem samo dok broji ram memoriju, nema nikakvih duhova niti bilo cega slicnog, moj ortak ima Prestigio 17" TFT sa odzivom 16ms i Gf5900 Ultra i opet nema nikakvih duhova nigde ali bas nigde. Niske rezolucije istouopste nisu problem, ja ni jednu igru ne igram u razoluciji vecoj od 1024x768 i stvarno nemam nikakvih problema (cak ni u 640x480).
Jedina mana je nerelanost prikaza boja u nekoj meri,mada za igranje i svakodnevni rad to nista ne znaci.
Mislim da su TFT monitori stigli da se sasvim dovoljno razviju do sada, a i cena im je nikad povoljnija, tako da vise uopste nema smisla kupovati CRT.
Zracenje da ni ne pominjem...

n_131 je napisao(la):
Ja mislim da je vreme CRT-a definitivno proslo, imao sam Compaq P910 19" Flat sa Mitsubishi NF katodnom cevi, znaci vrh slika, prelepe boje itd,itd i onda sam pazario Fujitsu Siemens B-17-2,jeste odziv 8ms,ali to primecujem samo dok broji ram memoriju, nema nikakvih duhova niti bilo cega slicnog, moj ortak ima Prestigio 17" TFT sa odzivom 16ms i Gf5900 Ultra i opet nema nikakvih duhova nigde ali bas nigde. Niske rezolucije istouopste nisu problem, ja ni jednu igru ne igram u razoluciji vecoj od 1024x768 i stvarno nemam nikakvih problema (cak ni u 640x480).
Jedina mana je nerelanost prikaza boja u nekoj meri,mada za igranje i svakodnevni rad to nista ne znaci.
Mislim da su TFT monitori stigli da se sasvim dovoljno razviju do sada, a i cena im je nikad povoljnija, tako da vise uopste nema smisla kupovati CRT.
Zracenje da ni ne pominjem...

povoljnija... pa, kako za koga...
ja nemam 300+ evra za OK Samsung 17"TFT...

offtopic: jel ti monitor zakacen na DVI?

Poslednja izmena:
Pre svega zdravlje je neprocenjivo a tu crt gubi u startu. Nedostaci tft tehnologije se zaboravljaju momentalno.
Uostalom sta fali ovako necem? Kakav bre ugao gledanja u vernost boja???;)

Broz je napisao(la):
Uostalom sta fali ovako necem?

Ej ti iz Miami, Florida nemoj da palis nas sirotinju sa Balkana ovakvim slikama. Pola nas oćoravi od ovih CRT :zgran: :p
Šalim se, nisu ti losi ti monitorčići.
Prvom prilikom kupujem TFT jer me od CRT nakon dužeg gledanja redovno
bole oči ali je dioptrija na srecu jos uvijek OK

Vrh Dno