sam633
Slavan
- Učlanjen(a)
- 23.11.2011
- Poena
- 405
Ne znam sam633, ja baš mislim da hddr samo "uključi" sektor a ne da sa njega obriše sadržaj i samo ga učini upisivim.
Nisam napisao da briše sadržaj sektora, već da ga čini upotrebljivim ponovo, ako je to moguće. Šta HDDR čini da bi sektor bio ponovo upotrebljiv, nije mi poznato. Međutim, stvar je u sledećem. Ono što ti pokušavaš da kažeš je da HDDR ima kristalnu kuglu. Kako HDDR može da zna u kom se stanju nalazio sektor pre oštećenja, od bita do bita? Gde je ta informacija? Da zaista ima tu informaciju, nakon što sektor bude ponovo upotrebljiv, taj isti sektor bi morao da bude ispunjen istim podacima, takođe od bita do bita. Opet pitam, gde je ta informacija pre oštećenja? Već sam naveo sopstveni primer, arhive. Kad god bi pokušao da testiram tu arhvu ili da je raspakujem, (znalo se njeno mesto i nije bila mala uopšte, videla bi se u nekom programu za defragmentaciju) naišao bih na neodziv računara uz stalno besprekidnu detekciju rada HDD-a (HDD LED), što znači da HDD pokušava stalno da učita taj sektor. Nije mogao i odustao sam od toga. Upotrebio sam HDDR da ga proveri. Našao je loš sector na mestu arhive, (pre toga je upotrebljen HDTune, oba pokazuju isto mesto) , zapravo weak sector, jer je to odlika parametra C5 u S.M.A.R.T.-u. Dao sam komandu HDDR-u da "popravi". I jeste to uradio, više nije bilo neodziva računara (na tom sektoru). Ali arhiva je i dalje bila oštećena, što je potpuno razumljivo. Iz prosto jednog jedinog razloga, kako HDDR može da zna sadržaj tog sektora pre oštećenja? Da ima negde tu informaciju, pomenuta arhiva bi bila čitava.
Većina fajlova na mom disku jesu bili filmovi i njima verovatno i nije mogao da smeta po koji takav BS,
Ne znam kako da protumačim ovu izjavu, ali ne možeš biti u fazonu "da su to rupe na putu".
Dakle zašto meni neki fajl nije otrpeo a očigledno je da sam imao BS i na bar nekom bitnom sektoru koji je nosio info o partition table?
Ako se dobro sećam, zapisi o particijama se u MBR-u, (nalazi na početku), dok je GPT redundantan. No, nije bitno. Više sam puta pisao ovde, da ako zapis (samo) o particijama nestane, a podaci još uvek tu netaknuti, moguće ih vratiti potpuno. U tom smislu upotrebljavao sam sledeće analogiju:
Imaš akvarijum, vodu, ribice.Kad zapis o particijama nestane, zapravo je nestalo samo staklo. Dok su voda i ribice još uvek tu, samo više nisu dostupne. Može ih izvući uz pomoć GetDataBack, recimo. Međutim, imaš i drugo rešenje, da vratiš staklo u milimetar kako je bilo. Ako u tome uspeš, sve će biti kako da se ništa nije dogodilo. U tu svrhu, možeš koristiti TestDisk, naprimer. Ili još bolje, ako si uz pomoć njega napravio backup, kako su organizovane particije.