Šta je novo?

Crko mi hard

Ne znam sam633, ja baš mislim da hddr samo "uključi" sektor a ne da sa njega obriše sadržaj i samo ga učini upisivim.

Nisam napisao da briše sadržaj sektora, već da ga čini upotrebljivim ponovo, ako je to moguće. Šta HDDR čini da bi sektor bio ponovo upotrebljiv, nije mi poznato. Međutim, stvar je u sledećem. Ono što ti pokušavaš da kažeš je da HDDR ima kristalnu kuglu. Kako HDDR može da zna u kom se stanju nalazio sektor pre oštećenja, od bita do bita? Gde je ta informacija? Da zaista ima tu informaciju, nakon što sektor bude ponovo upotrebljiv, taj isti sektor bi morao da bude ispunjen istim podacima, takođe od bita do bita. Opet pitam, gde je ta informacija pre oštećenja? Već sam naveo sopstveni primer, arhive. Kad god bi pokušao da testiram tu arhvu ili da je raspakujem, (znalo se njeno mesto i nije bila mala uopšte, videla bi se u nekom programu za defragmentaciju) naišao bih na neodziv računara uz stalno besprekidnu detekciju rada HDD-a (HDD LED), što znači da HDD pokušava stalno da učita taj sektor. Nije mogao i odustao sam od toga. Upotrebio sam HDDR da ga proveri. Našao je loš sector na mestu arhive, (pre toga je upotrebljen HDTune, oba pokazuju isto mesto) , zapravo weak sector, jer je to odlika parametra C5 u S.M.A.R.T.-u. Dao sam komandu HDDR-u da "popravi". I jeste to uradio, više nije bilo neodziva računara (na tom sektoru). Ali arhiva je i dalje bila oštećena, što je potpuno razumljivo. Iz prosto jednog jedinog razloga, kako HDDR može da zna sadržaj tog sektora pre oštećenja? Da ima negde tu informaciju, pomenuta arhiva bi bila čitava.

Većina fajlova na mom disku jesu bili filmovi i njima verovatno i nije mogao da smeta po koji takav BS,

Ne znam kako da protumačim ovu izjavu, ali ne možeš biti u fazonu "da su to rupe na putu".

Dakle zašto meni neki fajl nije otrpeo a očigledno je da sam imao BS i na bar nekom bitnom sektoru koji je nosio info o partition table?

Ako se dobro sećam, zapisi o particijama se u MBR-u, (nalazi na početku), dok je GPT redundantan. No, nije bitno. Više sam puta pisao ovde, da ako zapis (samo) o particijama nestane, a podaci još uvek tu netaknuti, moguće ih vratiti potpuno. U tom smislu upotrebljavao sam sledeće analogiju:

Imaš akvarijum, vodu, ribice.Kad zapis o particijama nestane, zapravo je nestalo samo staklo. Dok su voda i ribice još uvek tu, samo više nisu dostupne. Može ih izvući uz pomoć GetDataBack, recimo. Međutim, imaš i drugo rešenje, da vratiš staklo u milimetar kako je bilo. Ako u tome uspeš, sve će biti kako da se ništa nije dogodilo. U tu svrhu, možeš koristiti TestDisk, naprimer. Ili još bolje, ako si uz pomoć njega napravio backup, kako su organizovane particije.

Ima razlike dali je neki sektor, blok, bit i bajt oštećen softverski, tj, nepotpuno upisan ili delimično izbrisan i ako je to mehaničko oštećenje površine. U drugom slučaju to ne može nikako da se popravi softverski. Naravno da ništa od toga ne može da vrati izgubljene bitove ali može da upiše "popravljene" sektore kao ponovo upotrebljive. To isto može i Low levell formating da uradi ali sa potpunim gubljenjem podataka. Šta HDDR verovatno radi je da relocira oštećene podatke u RAM ili na drugi deo HDDa dok ne "sredi" ili odbaci kao neupotreblive delove a ostatak data "preseli" na zdravo mesto. Postoji takođe mogućnost da se pošalje jači signal glavama da ponovo magnetišu "lazy" magnetne čestice i tako spase neke delove diska.
I ja sam mišljenja da treba prvo učiniti sve da se spase šta se spasti može sa diska pre nego što se disk podvrgne bilo kakvim popravkama jer one stvarno namuče disk pa ako je hardware rovit i ako te popravke ne uspu, ostane se sa potpuno urnisanim HDDom. Mada, ni programi za spašavanje podataka nisu baš "gentle" sa diskom, i oni vše puta pokušavaju da pročitaju oštećene delove i tako dodatno opterećuju HDD. I OS pokušava više puta da pročita podatke kad naleti na problem ali, koliko sam ja primetio manje nego programi za popravku ili spašavanja podataka i zato ja prvo pokušam da izvučem normalnim putem pomoću kopiranja podataka ne neki drugi medijum pa tek onda pokušam spasavanje onih koji nisu dostupni OS-u, tek posle svega toga pokušam "popravke" pa ako i koliko uspe, uspe, tada već nema šta da se izgubi. HDDR, safely erase, nulovanje pa čak i low levell formating su poslednji "lekovi". Zbog velike gustine diskovi uvek imaju fabrički obeležena loša mesta ali se to normalno ne vidi. Nekada je na starim HDDima bila ispisana lista tih sektora na nalepnici ali kasnije je sve to upisivano na firmware tako da ni SMART to ne pominje.

Poslednja izmena od urednika:
@sam633 odgovor na prvi deo tvog pisanja u poslednjem postu je dao I countmike a mogao si I da ga procitas na linku koji sam okacio:

...Postoji takođe mogućnost da se pošalje jači signal glavama da ponovo magnetišu "lazy" magnetne čestice i tako spase neke delove diska...

Dakle, hddr deluje tako sto mesta koja drugi softveri prosto samo nazovu bed sektorom a za ciji nastanak su u stvari krive greske koje se dese (softverske greske) tokom upisa a odnose se na lose namagnetisanje. Hddr takva mesta takodje oznacava kao BS I takva I samo takva mesta regenerise ...ne tvrdi da moze da popravi BS koji su posledica fizicke greske niti takva mesta realocira, to prepusta drugima. Ovo je ujedno objasnjenje I zasto je meni uspeo da omoguci pristup svim fajlovima do poslednjeg.
Tvoje iskustvo sa weak sektorom je drukcije od mog - da si iscitao link sa sve komentarima, podrske posebno, videro bi da hddr te sektore koje drugi softveri oznacavaju kao weak, ustvari zove delay sektorima. Ako ih ima do 10 nije iskljuceno da ce pomoci ali ne u standardnoj proceduri vec koriscenjem trece opcije koja ce realocirati te sektore sto onda I objasnjava razlog neupotrebljivosti tvoje arhive iako si oslobodjen BS. Dakle za fizicke BS i one koje hddr vidi kao delay (I ti sektori sa velikim delay-om su trajni odnosno uzrok I'm je fizicki I nepopravljiv), hddr ne nudi regeneraciju vec realociranje a za one koji su posledica softverske greske odnosno loseg magnetisanja nudi ...I da, tada fajlovi koji su se nalazili na tim mestima nisu izgubljeni!
Hddr developer tvrdi da je ucesce "popravljivih" 80% u ukupnoj kolicini BS, sto svakako opravdava njegovo koriscenje.

Ne znam da li niste obratili paznju ili ste ignorisali moje I iskustvo coveka sa anandtecha koga sam citirao, iz kojih se vidi da nekada ( a ja mislim da je I ststefanova situacija takva jer se I izjasnio o neuspehu sa 4 datarecovery aplikacije) zbog velikog broja ( a verovatno i na nezgodnim mestima) BS nije ni moguce koristiti datarecovery alate pre upotrebe hddr-a.

Da ne bude nesporazuma, u postu #30 sam I sam ststefanu savetovao prvobitno kloniranje diska a tek ako to ne bude bilo moguce sugerisao sam hddr pa ponovni pokusaj kloniranja I datarecovery-a ...problem je sto vi izgleda niste shvatili da se njemu kod tih pokusaja aplikacije smrzavaju te da nema izbora do hddr-a.

@sam633 - da ne ostanem nedorecen... potpuno u skladu sa tvojim primerom o akvarijumu I ribicama, meni je hddr vratio staklo I ja sam opusteno uploadovao svoje ribice na cloud dok ne zamenim vodu ;)
...I jos ono oko video fajlova I "rupa na putu" sam zaboravio da obradim u prethodnom postu. Da, mozda nisi znao ali neveliki nedostaci segmenata u avi/divx I mkv/matroska videu su nadoknadivi vec u boljim plejerima poput vlc ...on ce sam reindeksirati sadrzaj kontejnera I pustiti video ...nuspojava moze da bude usporeno premotavanje ili potpuno onemoguveno. Trajno reindeksiranje divx fajlova moze da napravi divfix a mkv fajlova meteorit. Dakle nisam lupio kad sam napisao da se kod video fajlova I ne mora primetiti posledica prethodnog postojanja bilo regenerisanog bilo realociranog BS.

EDIT:

@CountMike tvom postu nista ne bih mogao da dodam, potpuno mi je blizak I logican ...jedino mesto o kome mislim drukcije je onaj deo gde pretpostavljas da hddr mozda iscita sadrzaj sektora I zadrzi ga u RAM-u dok ne popravi magnetnu podlogu. Ne mislim tako jer koliko znam hddr ni ne zna koji je fajl sistem na disku, I ima li ga ...popravljao sam njime I hardove sa hfs+ I ext fs takodje bez gubljenja podataka pa mi je to okidac da ovako mislim. Neko moje vidjenje je da hddr u stvari ...posluzicu se analogijom - ...kao sto kod razvijanja fotografije moze da se desi da zbog nedovoljnog vremenskog izlaganja fotopapira u razvijacu ili zbog slabije koncentracije samog razvijaca fotografija ostane neosvetljena ili nedovoljno osvetljena za sta je lek produzeno drzanje u razvijacu takvom kakav je ili pojacavanje mesavine razvijaca ...tako je mozda lek koji hddr primenjuje kako bi oziveo BS "magnetni sok" ili viseg intenziteta ili ucestalosti, sto onda kao I kod razvijanja fotografija sadrzaj ucini vidljivim. Kada bih bio u pravu onda bi i sve ostalo u vezi hddr bilo logicno.

Poslednja izmena:
Bilo koji program, koji radi kao HDDR mora da ima bar neki kernel da uopšte startuje, nešto kao minimalni OS a procesor ne može ni da radi a da ne upotrebljava RAM. Znači i HHDR mora da ima bar neki OS (kao recimo Free DOS ) da uopšte radi a prema tome mora da upotrebljava bar nešto RAM-a.

Naravno, nismo se razumeli ocigledno ...govorio sam da mislim da hddr ne radi tako sto > kopira sadrzaj sektora u RAM > popravi sektor > vrati sadrtzaj iz RAM-a na popravljen sektor ...vec da sadrzaj ostaje na sektoru a da hddr samo dodatno namagnetise sektor usled cega sadrzaj postane citljiv. I to Naravno ne tvrdim vec samo mislim da se hddr tako ponasa.

Naravno, nismo se razumeli ocigledno ...govorio sam da mislim da hddr ne radi tako sto > kopira sadrzaj sektora u RAM > popravi sektor > vrati sadrtzaj iz RAM-a na popravljen sektor ...vec da sadrzaj ostaje na sektoru a da hddr samo dodatno namagnetise sektor usled cega sadrzaj postane citljiv. I to Naravno ne tvrdim vec samo mislim da se hddr tako ponasa.

a kako on to dodatno namagnetise sektor?
Vodi racuna da koristi standardan set ATA komandi koji je dostupan i zove se standard.
Znaci postoji neka komanda kojom on "domagnetise" sektor. Daj bre covece ima citava nauka iza svakog modela hard diska i svakog proizvodjaca. Ljudi izgubili decenije radeci na tome sto ti pokusavas sam sebi da objasnis.
Bezpredmetan je razgovor jednostavno tvoje znanje je suvise malo da bi moglo da se vodi bilo kakva rasprava.

Da je moguće "domagnetisati" sektor nekom sata komandom, danas bi bilo milion virusa koji uništavaju hdd. Ne može, osim možda skrivenim komandama firmwarea koji zavisi od proizvođača do proizvođača.
Hddr može samo da pročita bad sektor hiljadu puta i možda ubode pravi sadrža,j a zatim da ga realocira ili ponovo pokuša upis u isti. Svaki sektor ima crc i ako se crc pročitanog sektora razlikuje od upisanog crc, postoji greška.
Hddr će pokušati da pronađe baš sektore, pokušaće da ih pročita, ako uspe upisaće nazad te podatke i ponovno će pokušati da ih pročita. Ako uspe, to je weak sektor, ako ne uspe to je bad sektor koji treba da se realocira.

EDIT: @duksa88

Cak I kad bih prihvatio aksiom o tvom toboznjem velikom znanju, posto sve sto radis radis zamo za novac, od tvog toboznjeg znanja ni ja ni ovaj forum ne bismo imali koristi.

I kakva je to rasprava, molim te lepo, u kojoj ti tudja objasnjenja ili promisljanja samo osudjujes a svoja ne iznosis? Sta to kvalitetno ti imas da kazes na racun hddr-a?
De reci nesto smisleno, nemoj samo da prozivas nas koji pokusavamo da pomognemo u granicama svojih znanja ...ako znas vise a ti to I pokazi ili cuti. Samo nemoj da navrces vodu na svoju vodenicu - ne damo ti pare pa da dubis na trepavici :p

Poslednja izmena:
Napisao sam ti , samo ti taj jezik ne razumes. Onda je napisao i Yoyo, ali ti ni taj jezik ne razumes.
Samo su ti pare na pameti , da bi zaradio pare moras da znas malo vise od da lupis enter.

Za one koji razumeju srpski napisacu

Da bi realocirao sektor, moras da pristupise servisnoj zoni diska. Da bi pristupio servisnoj zoni moras da das tehno on ili super on comandom. Kad pristupis servisnoj zoni
potrebno je da u listu defekata dodas sektore koji te interesuju. Postoji vise lista i razlicito se zovu, ali ono sto ja najvaznije je to sto se algoritmi menjaju. Zasto je to bitno reci cu kasnije.
Znaci manipulacija firmwar-eom je *******a rabota. Rusi najbolje rade to i prave te alate jedan od najboljih je PC3000. Znaci ili imas soft koji nudi mogucnost da "otkljucas" pristup servisnoj zoni nezavisno of operativnog sistema ili hardvare koji imitira kontroler. I kad si toliki maher da tako nesto uradis mozes da radis sta hoces. Razlikuju se algoritmi za razlicite modele unutar istih proizvodjaca u zavisnosti od generacije. Recimu Barakude .10 i .11 imaju totalno razlicite mehanizme. Pa recimo novi WD diskovi pored G i P liste imaju nesto sto se zove Relo lista koja pravi najvece probleme. Hitachi opet ima nesto sasvim trece...
E sad ono sto je kvaka jeda HDDR ne salje super on komande i ne radi sa servisnom zonom.
Pa kako onda realocira, pa vrlo prosto i ne realocira hddr to umesto njega radi sistem koji nezavisno radi u pozadini diska a ZOVE se smart. Isti efekat pustanja regeneratora
imao bi kad bi 10 puta iskopirao image punog kapaciteta ...
Dalje ako i dalje postoje dvojbe da li hddr salje super on i zna apsolutno sve o diskovima u tih par stotina kilobajta, sasvim logicno pitanje kako zna da radi na diskovima koji su napravljeni posle njegovog objavljivanja.

Ono sto ti ne znas je da sam testirao taj regenerator na diskovima koji imaju probleme. I da smo gledali sadrzaj sektora pre i posle, i da smo hvatali gde je prebacio sektor itd itd..
Ove price svako malo vodim sa nekim, pre desetak godina ljudi poput tebe su tvrdili da se diskovi popravljaju zamrzavanjem.
Batali se corava posla u ovoj raspravi ne mozes da izadjes kao pobednik, prestani da vredjas procitaj sta se pise mozda naucis nesto.

CRKO COVJEKU DISK !!!
Ima vaznih stvari na njemu, oce neko da pomogne?!!!

Duksa ajde covjeku gratis samo ovaj put odradi povrat najbitnijih stvari i uzmi samo cokoladu za cerku...

Marksista taksista ajde o hddr nam pricaj kad ti na kvaku sjednemo u kola pa dok nas ne odbacis do lokacije... necemo voznju gratis, puna cena ako duksa odradi posao gratis.

Budite mi svi dobro i zdravo.

Aman zaman pa sta treba da se stidim sto spasavam podatke. Batali te me vise. 80% posla dolazi iz inostranstva. Ja sam bio clan foruma i pre nego sto sam imao firmu.
Zivota mi necu vise nista da pisem pa nek pomazu taksisti...

I da smo gledali sadrzaj sektora pre i posle

Mene samo ovo zanima. Da li je taj sektor isti, pre i posle "obrade"? Makar da se vidi u hex-u sektor? Tj, da HDDR nema nikakav čarobni štapić.

taj sektor ne moze da bude isti, moze da mu bude samo LBA pointer isti. Ako ga realocira onda je skroz na kraju diska.
Ako je mogao da ga procita onda je sadrzaj sacuvan, ako nije mogao da ga procita ne moze ni da bude sacuvan.

Jedan eksterni, usb hard sam skenirao sa hhdr, nasao je neka dva delay-a i jedan los sektor... Posle je to kao ispravio uspesno. Jel sad hard siguran za koriscenje? Imao sam ogromnih problema sa njim, naveo sam vec jednom... Ali sada prividno radi ok, pa me zanima da li je siguran za dalji rad?
I da, dok je hddr cackao po njemu, zabadao je na nekim mestima. I lampica na hardu je bila skoro pa ugasena skroz, malcice treperi. Obicno ili blinka, kada se koristi, ili sija kada je idle.

Ako je mogao da ga procita onda je sadrzaj sacuvan, ako nije mogao da ga procita ne moze ni da bude sacuvan.

U tom grmu leži zec, u podužem tekstu koji sam napisao. U nekom trenutku, dogodi se (kao i meni) weak sektor. Ajde sad da kažem u normalnom režimu rada, tj. pristup tom sektoru je nemoguć preko OS-a. Samim tim, da li je iole promenja struktura bitova tog sektora, kad je postao weak? Ako jeste, da li to znači da će HDDR prepoznati takvu strukturu bitova, kao za jednu jedinu? Što daje implikaciju, da ako "oporavi" sektor, jedino može onakav kakav je bio posle oštećenja. Stvar je u tome da ja, nikako ne mogu da "vidim" to da HDDR ili bilo drugi alat, može "videti" strukturu bitova pre oštećenja sektora.

E sad, verovatno ja pokušavam uprostiti jednu vrlo složenu stvar, kao da je crno-belo, a da zapravo nije. Već da postoji slučaj do slučaja. Pročitao sam citiranu rečenicu još jednom i mogu samo da zaključim da, ipak HDDR ponekad uspe da stavi pravi bit na pravo mesto u sektoru i time na neki način "spase" podatke. Konkretno moj slučaj je ovde i nisam bio te sreće.

Pa cela prica je u tome da to ne radi HDDR nego smart. Samo sto ga HDDR ponavlja vise puta.
U normalnom radu na disku ti u par godina imas tu situaciju vrlo cesto. E kad dotera cara do duvara onda se pusta HDDR i slicno, cisti se smart pa ako prodje prodje.
Znaci sektor se chita i kad je u memoriji mozes da ga zapises gde god hoces. Ako moze da se procita, ako ne moze da se procita , ne moze da se procita i gotovo.
Moze da se promeni mod citanja da se iskljuci crc da se produzi vreme za cekanje da se pokusa vise puta, da se cita u razlicitim modovima ( naravno ovo ne moze hddr ) ali ako ne moze onda ne moze. Cela fora sa HDDR je da je jako mala verovatnoca da ce bas taj jedan sektor da ti treba.
Disk ima 1.000.000.000 sektora ako imas jedan bad sektor sansa je jedan prema milijardu. E sad matematika se menja ako se zna da su sekotri koji se stalno citaju izlozeniji gresci, tj da preformulisem diskovi na obodu diska ( gde je ugaona brzina veca ) brze stradaju jer ploche bacaju najvise sto su dalje po polurecniku od pocetka diska ( a tu se nalazi pocetak particje...)
Ja sam imao par puta slucaj da zbog jednog sektora se nije videla struktura.
Ili recimo ako je neka velika pakovana baza, ili recimo jpg...jedan bit i cao zdravo...

Kao što je duksa rekao, moguce je isključiti crc proveru i čitati problematični sektor hiljadu puta i uporediti sve pročitane rezultate i izabrati onaj koji se najviše ponavlja, ali se to ne može postići nijednim alatom koji koristi javni sata API. Sa otključanim firmwareom se to može postići pod uslovom da je bad sector problem.
Javni sata API može da čita bad sektor i da prilikom čitanja aplikacija izabere koliko pokušaja želi. Ako se crc pročitanog bloka razlikuje od upisanog crc, API će vratiti grešku u čitanju i pročitani buffer verovatno ne sadrži korisne podatke.
Hddr svojim radom tera smart da reaguje i preseli bad sektor. Weak sektor je onaj sektor koji treba pročitati par puta da bi dobio podatke. Smart prati uspešnost read operacija i shodno tome na vreme realocira weak sektor. Sr***a se uvek dešavaju tako da neki sektor odmah postane bad, bez prethodnog prolaska kroz weak fazu.

@duksa88 drago mi je sto sam uspeo da te iznerviram jer da nisam razgovor ne bi krenuo ovim tokom I u njega se ne bi ukljucili i ljudi od kojih nesto stvarno moze da se nauci. Nemoj da se palis samo, mislim na yooyo-a I countMike-a a ne na tebe. :p

Inace tebe je malo teze razumeti, prvo kazes da ja ne razumem jezik kojim ti pises pa naglasis da ces pisati samo za one koji razumeju srpski da bi nam na kraju otkrio da si se u stvari sve vreme meni obracao:

Napisao sam ti , samo ti taj jezik ne razumes...

...Za one koji razumeju srpski napisacu...

...Batali se corava posla u ovoj raspravi ne mozes da izadjes kao pobednik, prestani da vredjas procitaj sta se pise mozda naucis nesto...

...jel mogu da te pitam nesto, zasto si toliko opterecen mnome? :d

Inace ti imas znanja o laboratorijskom spasavanju podataka ali si mnogo tanak kada treba improvizovati. Pored toga nisi ni dosledan u stavovima - u jednom trenutku kazes da hddr nema pristup servisnim komandama sto znaci da ne moze samostalno da realocira BS, a u drugom trenutku kada hoces da pokazes kako si u laboratorijskim uslovima analizirao kako radi hddr, kazes da si pratio GDE ON ALOCIRA bed sektore?!

Ne smem mnogo da te nerviram da se ne naljutis I prestanes da pises, pa zato necu da navodim I druge tvoje nedoslednosti, cuvacu ih za kasnije a ti se samo potrudi da ne smetnes s uma da imas cast da komuniciras s nekim ciji je IQ za oko 50% veci od tvog ;)

@yooyo, vec posle prvog tvog posta I odlicnog objasnjenja mi je bilo jasno da sam imao nedovoljno informacija da bih izvlacio logicke zakljucke o tome po kom principu radi hddr ...posle sledeceg posta postalo je jos jasnije. Veruj da nisam glup ali obzirom da mi je hddr sa 100% ucinkom omogucio spasavanje fajlova, neznajuci ogranicenja komandi koje su mu na raspolaganju bilo mi je logicno ono sto sam pretpostavljao a odnosi se na domagnetisavanje.

Uh, al si komplikovan. Hddr će upornim čitanjem bad ili weak sektora naterati smart da reaguje. On (duksa) ima alat da proveri gde je firmware hdda tj. Smart, realocirao navedeni sektor.
Improvizacija ume da se obije o glavu. Nisam duksin klijent i nadam se da mi neće trebati njegove usluge, ali čovek ima hiljadu puta više iskustva od tebe i nije napisao ništa netačno, dok si ti, nemajući pojma kako sve to radi iznosio neke tvrdnje o radu hddr-a. Klasičan slučaj "da li znaš da sviraš violinu? Možda znam, nisam probao".

Duksa88 je napisao decidno:

...Ono sto ti ne znas je da sam testirao taj regenerator na diskovima koji imaju probleme. I da smo gledali sadrzaj sektora pre i posle, i da smo hvatali gde je prebacio sektor itd itd...

...ne treba da mu pomazes ispravljajuci taj nonsens. To u najmanju ruku nije lepo jer si staffer I trebao bi da se ne svrstavas na strane - pa zar taj nonsens koji je on napisao nije pun pandan onom mom o domagnetisavanju?
Na temi govorimo o spasavanju podataka sa hdd zahvacenog BS u kucnoj radinosti - osim toga sto sam lupio o domagnetisavanju sta jos nije tacno od onoga sto sam napisao I daje ti slagvort za to "sviranje violine"? Nista, ako ne spustite loptu, od sledeceg posta I ja udaram po kolenima.

sto se tice tih realociranih sektora, negde sam procitao da hdd ima log u koji belezi njihove lokacije, zajedno sa ostalim SMART podacima i greskama. pitanje je dal to imaju svi diskovi i koliko tu moze da stane, ako je veci broj tih losih sektora.

ja sam rekao sta sam imao, u vradzbine i magiju se ne razumem.
pozz

Ima samo jedna stvar koja sve to reshava, zove se "BACKUP" i to višestruki. Što su važniji podatci, to više backup-a. To je princip "mosta i ćuprije".

sto se tice tih realociranih sektora, negde sam procitao da hdd ima log u koji belezi njihove lokacije, zajedno sa ostalim SMART podacima i greskama. pitanje je dal to imaju svi diskovi i koliko tu moze da stane, ako je veci broj tih losih sektora.

Naravno.. proizvodjac napravi malo vise prostora ali ga cuva u rezervi i na ta mesta smesta realocirane sektore i jos ponesto. SMART u firmware-u diska prati sve read i write operacije, kao i parametre rada motora, glave, temperature, ... Ako neka read ili write operacija padne, zapamtice taj sektor pa ce da ga eventualno preseli pre nego sto crkne. Na taj nacin proizvodjaci produzavaju radni vek HDD-a jer ce losi sektori biti premapirani sa neiskoriscenim.
Povremeno pogledajte SMART status pa ako nesto nije u redu, reagujte na vreme.

Da ne otvaram novu temu, da pitam ovde, ne znam sta mi se tacno desilo sa externim hardom toshiba je u pitanju, ali nece da radi, cuje se kao neki biip kratki zvukovi kad se upali, oko 5-6 puta i prestaje.
Naravno windows ga ne prepoznaje

diskovi su jako osetljivi na potrese, pogotovo dok rade. mozes da probas sa drugim kablom ili da ga povezes preko (e)sata, ako ne radi kao interni verovatno ga treba menjati.

Ekstetni diskovi su osetljivi na kvalitet usb kabla. Moj wd passport na nekim računarima neće da radi na prednjem usb portu, a radi na usb portovima na ploči.

Nazad
Vrh Dno