Šta je novo?

Crimson Desert

Šta znam, ja preferiram napucane boje. Em ne volim Reshade, em izgledaju skrinovi ko RDR i Assassins Creed igre.

U ovoj igri ima grafičkih setovanja i većina su uglavnom bezveze osim Max lightning koje u potpunosti menja karakter igre kao ni jedno drugo podešavanje. Meni lično neigrivo bez toga a slabo igrivo sa tim (Ray reconstruction pali ray tracing i postavlja lightning na max). Imam 40 fps ali igrati bez toga po mračnim podrumima je užasno, dithering neizdrživ, sve crnasto, užasno izgleda. Kada se uključi ray reconstruction koji pali ray tracing i postavlja lightning na max druga priča ali to polovi FPS. Kao da nisu razvijali plan B za mračne podrume u slučaju da neko ugasi rej trejsing, bukvalno ne postoji alternativa, ovo kako izgledaju mračne tamnice bez rej trejsinga nije bilo ni na DivX filmovima ranih 2000tih u 480p.

DLSS implementacija nije sjajna, u svim varijantama postoje artefakti, najmanje na najkvalitetnijim setovanjima jelte, DLSS 4.0 Quality izgleda loše, DLSS 4.5L Balanced izgleda puno bolje ali ima dosta artefakta. FSR 3.1 izgleda apsolutno užasno 🙁
Tako da se ne može preterano oslanjati na DLSS ovde jer Performance a pogotovo Ultra performance dodaju previše artefakta i tu više ne ubija dithering zbog nedostatka ray reconstruction nego zbog niske DLSS osnovne rezolucije. A na 3080 ne može se uključiti frame gen, barem ne bez budženja i modovanja. Tako da 40 fps u 1440p a da igra izgleda kako je zamišljeno pošto bez rej trejsinga, rekonstrukcije i osvetljenja na max izgleda jako loše svuda osim napolju na sunčanom vremenu.

Suma sumarum, igra je jako zahtevna i one priče da je optimizovana, mislim jeste obzirom da se renderuje tona stvari ali ne nadajte se da ćete barem bez 5080 nešto naročito uživati u grafici. Tek kada je podesi DLAA i otpanji sve na max možemo pričati o dobrom iskustvu kako su developeri zamislili. Mislim da više od 60 fps ne treba, igra ima ugrađen lag tako da dodatna latencija ne znači puno. Kontam zašto A za trčanja razne vrste ali toliko bi bilo lakše bilo kada bi koristi analogne kontrole na kontroleru za to, takođe skakanje nepotrebno zakomplikovano.

Treba osnovne kontrole i poteze u potpunosti da pojednostave a ove komboe da ostave za mastering od strane igrača koji bi da se cimaju. A ne ovako kako su uradili.
Takođe treba da ubace FPS limit u opcije kao i da izdvoje settings na zasebno dugme a ne da se luta po inventaru. Dobro pa su ubacili da se može izaći iz igre iz Settings menija, ranije ni to nije moglo nego prvo u glavni menu pa na desktop ko u MMO igrama.
Da ubrzaju loading na startu, traje predugo, kao da ne koriste SSD.

Lip sync neće popraviti, dijaloge neće popraviti, glasovnu glumu neće popraviti, to je što je. Igra ima drugih stvari da ponudi ali treba ovde peglanja. Razmišljam da li sada da se posvetim ili sačekam dok ne nabavim bolji PC da ovo igram kako dolikuje.

Da me ne razumete pogrešno, u većini igara ja slabo primetim razlike između DLSS modova, ovde je to baš izraženo a razlika FSR 3.1 na nVidia i DLSS je ogromna, kao 320p da je upscaled na 1440p u slučaju FSR, baš baš loše.

Poslednja izmena:
Što su ti moderi, još da se razvojni tim dozove pameti, da ne budu ko raspala Bethesda.

Inače igra mnogo normalnije deluje iz prvog lica, ne deluje toliko usporeno kretanje.
Možda su u nekom momentu imali tu ideju da kopiraju Skyrim pa na kraju prebacili u TPS kao default.

Vrlo jasno i objektivno:

A cekace se godinu, dve: optimizacija ( kao Cyberpumk 2077 ) iako mislim da je "izvorno zahtevna"... pre ce se cekati nove generacije grafike ( kao Witcher 3 )

Poslednja izmena:
Što su ti moderi, još da se razvojni tim dozove pameti, da ne budu ko raspala Bethesda.

Inače igra mnogo normalnije deluje iz prvog lica, ne deluje toliko usporeno kretanje.
Možda su u nekom momentu imali tu ideju da kopiraju Skyrim pa na kraju prebacili u TPS kao default.
Ovo za gamepad treba uvesti u sve igre, najvise ne koristim gamepad zbog toga sto moram da stisnem thumbstick svaki put kada hocu da trcim, sto je 90% vremena.
Ovde jos gluplje, smislili da se drzi A...

Inace, novi patch je dosta toga popravio, a izgleda i performanse za nekih okvirno 5%.

@golub ugasio sam video kada je rekao da je ova igra mesavina Dragon's Dogme 2 i RDR2...i ako po mehanici i fizici lici an DD2, dd2 ima jaku pricu i jasan smer igre, a sa RDR2 ima zajednicko to sto mozda u obe igre postoje macke i psi.
Dodatno, igra uopste nije neoptimizovana, super je optimizovana, ovde ce se najvise menjati gameplay elementi kroz patcheve, kao i neki bugovi.

Ova igra je bukvalno single player MMORPG, izvoli pici sine, pa gde udaris, tu ima nesto da se radi.
The world is your oyster 😀

Ponavljam, ovo je bila savrsena prilika za co-op, prosto je nerealno da to nisu ubacili.
Za SP za ovoliku igru mora da ima neka jaka prica koja te gura napred i daje ti motiv da ulupas 100+ sati.
Dosta njih ce da odustane jer im prosto besciljno razgledanje sveta nije dovoljno zanimljivo.

Poslednja izmena:
Pa imaš priču koju pratiš, ne moraš razgledati svijet. Ja lično to volim ali mislim da nije neophodno.

Slažem se da bi najbolje bilo sačekati da sve ispeglaju i igrati igru na što jačoj mašini ali ko će stalno čekati, nema ništa bolje da se igra a ni ovakve igre ne izlaze svaki mjesec.

Neko je spomenuo boje prenaglasene odnosno prezasicene gore.
Ljudi... te stvari se najlakse resavaju, mislim, podesavanja monitora pa saturation klizac, ili kontrast ako ste jos na ei nis crt-u, ili ako ni toga nema lepo u nvidia ctrl panelu pa sredite boje...

Ja sam pristavio optiscaler sada može sve na max u 1440p dlss 4.5 balanced 60 fps a da ne vrišti pc ko mlazni avion. Naravno 2x FG je uključen, ne primećujem ekstra lag, igra fenomenalno izgleda sada i konačno je igriva. Izgasio sam blur i dof, blur je razlog za artefakte oko kliffove glave. Te opcije nisu među grafičkim što je vrlo čudno.

Blur,film grain,chromatic aberattion,lens flare....ko je to sve izmislio treba mu dići spomenik.

Koliko vas uopšte to koristi,težim tome da mi igra izgleda na RL,a neki bakraći.

Blur, Bloom i Film Grain obavezno gasim. Blur svi imamo od TFT monitora, osim ko se ne igra na CRT ili na monitoru od 600Hz i sa toliko FPS.
Razumem ko ovo poslednje još drži uključen jer igra na nekom TV-u pa želi da mu igra izgleda kao film inače mi je glupo na monitoru još ako nije spora story driven igra.

Chromatic Aberration često gasim jer mi nema smisla jer nije da je igra snimana kamerom kao igrani film.
Lens flare ostavi uglavnom jer mi bude cool efekat koji ne bode oči i jedino ga vidiš kad pogledaš u sunce.

Lens flare je cesto overwhelming efekat koji neke igre ume da upropasti...Cyberpunk je sa i bez LF razlicita igra, u 99% igara ga gasim, a sve ovo ostalo je instant off.
Dovoljno se meni po glavi muti, ne treba jos i igra da me kljakavi.

lens flare bi trebalo da reprodukuje nesto sto se nasim ocima ne vidi, vec prelamanjem jakog izvora svetlosti kroz slojeve vestackog sociva od kojih su napravljene kamere recimo.
ono sto bi trebali umesto toga da simuliraju je sun glare koga negde ima, ali izgleda kao zvezda i ne smanjuje vidljivost posmatracu usled jacine izvora.
verovatno se pretpostavlja da se oko navikne a i zamorno je za igrace, ali mislim da je ovo jaaako bitan efekat u pucacinama recimo. jer nije isto ako se napada ka suncu, i ako su ti ledja okrenuta istom. ova taktika se inace cesto koristi na bojnom polju jos od srednjeg veka. u moderno doba naocare za sunce resavaju ovaj problem u nekoj meri ali ne u potpunosti.
isto recimo u simulacijama voznji i letenja, ovaj efekat ne postoji, a trebalo bi da ga bude i te kako.druge povrsine bi trebale da ga reflektuju, na primer more, okean ako ste na brodu, podmornici a sunce je pod izvesnim uglom. no ni toga nema nigde. ako i ima onda je poprilicno fake uradjen i ne izgleda dobro.

Blur,film grain,chromatic aberattion,lens flare....ko je to sve izmislio treba mu dići spomenik.

Koliko vas uopšte to koristi,težim tome da mi igra izgleda na RL,a neki bakraći.
Vole konzolaši motion blur, navikli. Tvrde da postoji neki cinematic grade motion blur koji dodaje nešto ekstra grafici, ja gasim pa makar ga Kurosava režiro, da ne znam kako kvalitetan svi grejnovi, aberacije, mošon blurovi, vinjete, sve to ide na OFF.

Kod Optiscalera zeza što po defaultu nabija sharpening ali to sam pogasio. Jedini artefakt koji sada primetim je što po neko sitno drvce 2 kilometra u daljinu ponekad podrhtava, osim toga sad sve kul. Sredili su i HDR koliko tolilo sa ovim poslednjih pečom, postavi neki nebuloza nizak nivo osvetljenja ali kad se fino podesi super izgleda na OLED ekranu.

Poslednja izmena:
Igra nije savršena ali je bolja od:
  • Skyrim i svake Bethesda igre u zadnjih 15 godina
  • realno je bolja od ovog Assassins Creeda što igram uporedo, Origins, onaj u Egiptu iako su production values puno više kod AC igre
  • mnogo je bolja od svog skorašnjeg smeća na foru, tipa Aveum, Obsidian onaj krš od TPS fentezi akcione igre, Forsaken i sve slično tome
  • od Hogwartsa i sličnih prehajpovanih pokušaja
  • realno iako nije fentezi žanr, bolja je igra i od STALKER 2
  • meni lično bolja igra i od GTAV u svakom pogledu, dosta toga na sličan fazon, ovde je mnogo toga bolje rešeno

Nije bolja od RDR2, Cyberpunk 2077, Witcher 3, Elder Ring, Dark Souls ali to su neke od najboljih igara u zadnjih 15 godina tako da nije ni čudo. Sasvim dobra igra, vidim i ocene na Steamu se vremenom popravljaju. Ako nastave da peglaju biće ovo kultna igra za par godina.

Igra nije savršena ali je bolja od:
  • Skyrim i svake Bethesda igre u zadnjih 15 godina

Gde ces na Skyrim...??
On je "davne 2011" bio apsolutni gospodar gaminga... mnnogo vise nego KCD2 u 2025.
PC Gamer 94%, IGN 9,5/10, Eurogamer 10/10... itd.
( ne znam 2 gamera koje je Skyrim "smorio" nakon 3-4 sata... 2011 god. - kad je gaming-industrija tek "skinula pelene i prohodala" )

Postujem to sto ti igra lezi... ali nisu bas svi na planeti Zemlji "maloumni i korumpirani"...

Poslednja izmena:
Dobra je igra, daleko od toga da je 6/10 čak i 7/10. Ima dosta problema ali drži pažnju, dobro je realizovan open world sa mnogo stvari za pronaći. Spucao sam 30 sati kao ništa. Velika je šteta što nije imala bolju direkciju i bila bi generacijska igra. Defintivno je treba odigrati, sačekati malo da je srede i biće modova.

Imaju dobru potporu za sequel. Da ukrote zver.

20260322020514_1.jpg
20260322233632_1.jpg
20260324035145_1.jpg

Za sada koliko se da primetiti, pored ljudi kojima ovaj tip igara jednostavno ne odgovara, najveća zamerka je visoka cena. Da je 49.99 bila bi druga priča, a da je 39.99 hvalili bi igru na sva zvona. Ali košta 69.99 i to je razlog za hejt uglavnom, baš skupa igra.

A tim istim ljudima nije skup CoD, BF6, D4, Fortnite itd. sa tromesečnim battle passovim gde dobiješ (danas) hrpu AI generisanog slopa.
Nikad manje truda nisu ulagali u "game as service" igre a nikad jadnijeg i lakše napravljenog digitalnog smeća na svakih par meseci.

Igram BF6 i kako sam primetio 99% igrača koji uzmu BP koriste svi jedan te isti skin ili možda dva 3. Ostalo kao da ne postoji a EA minimalno ulaže u igru, kapiram da mnogo bi ima bolje igra prolazila da na tipa 10-12 meseci izbace jedan veći update za razumnu cenu nego ovako svaki kvartal minimalno sadržaja.

I da košta igra 39,99$/€ našli bi joj manu. A niko da ne povuče paralelu koliko otišao $ zbog inflacije ili recimo koliko koštaju danas grafičke kartice a koliko su pre 10-15 godina. Cena grafički ne zavisi toliko od infalacije nego od mnogih faktora da ne nabrajam.
Plus cena od 69.99 je nekih 16.5% samo veća a druge čak i bitnije stavke za gaming otišle laganih 100-300% gore.

Znam da je off topic, ali... svi bi i dalje da imaju high end grafičku za 500$, igra da ima radi na danas na 120+FPS što nekad bilo na 60+FPS i još da se jeftino voze (i ovo će da poskupi uskoro).

Poslednja izmena:
Cena od 70$ je takoreći "standardna" cena za AAA igre možda već deceniju.

70e nikako nije standardna cena za igre vec deceniju, vec 60e.

Svakako, zasto je 8250rsd skupo za nesto sto ce te zabavljati stotinama sati i mesecima(ako ti se uopste svidja igra)? Toliko kosta da izadjes jednu noc u kafanu, ili rucak za dvoje. Ljudi kupe ajfon na rate i placaju tu cenu svaki mesec da bi skrolali instagram i tiktok. Kome se igra ne svidja ne znam sta i dalje trazi na ovoj temi. Kad bude na popustu koliko ti mislis da vredi ti tad kupi.
Za sada koliko se da primetiti, pored ljudi kojima ovaj tip igara jednostavno ne odgovara, najveća zamerka je visoka cena. Da je 49.99 bila bi druga priča, a da je 39.99 hvalili bi igru na sva zvona. Ali košta 69.99 i to je razlog za hejt uglavnom, baš skupa igra.

Ja sam kupio preorder ključ za 45 dolara tako sam ok, hvala. Kada bi se ljudi isterivali sa teme jer nisu kupili igru na temi bi utiske pisalo možda četvoro ljudi. Iovako je obim postova na forumu mali, dodatne restrikcije u tom pogledu stvarno nisu potrebne.

Bolje kvalitet nego kvantitet, što i u baš retkim situacijama pomislim i za ovu igru

Prilozi

• screenshot_2026-03-25_143503.png
    screenshot_2026-03-25_143503.png
    4.9 MB · Pregleda: 97
Ako bude bila dobra svakako ce se prodavati i da kosta 30 usd devovi bi trebali da zarade poprilicno.
Ali je fora sto se tu ne ogradjuju samo devovi.
Publisheri tu uzimaju veci deo kolaca...

To racionalizovanje placanja 70 usd i jace game kompanijama, jer to tako "treba", je po istom principu na koji nas drzave pljackaju za svaki moguci vid poreza koji mogu da smisle.
Davno se ratovalo za 2 ili 3%. Danas ti drzava uzima 70%, sto od plate, sto na transkakcije, sto na racune za komunalije... i nema problema.
Ma to tako treba... /s

Inace sami devovi koji rade na svemu onome sto dozivite u igri koju kupite i igrate dobiju djoleta od vece prodaje..
Bonusi idu direktorima, rekao sam vec izdavac uzme najveci deo kolaca, a sami devovi su samo srecni jer je prosao kranc.

Poslednja izmena:
Jedno je sto drzava pljacka a drugo je igra koju neko zeli ili ne zeli. Ne svidja ti se igra? Zabodji je i zaboravi, ima milion drugih, i besplatnih. Aj da te vidim da neces rts pretplatu da platis a kamoli porez drzavi.

Porez ne bi bio problem da novac ide tamo gde treba.
Kao sto ni placanje dev studijima ne bi bio problem da novac ide gde treba.

Cena je preterana,ko prvo.

Ko drugo,sve to šta vidite ovde,sve je to preneto iz Black Desert.Znači mogli su barem priču da sastave...ma jok,70 emra,i neka igrači beru cveće po livadi

Jednostavno bagra kapitalistička 😛

Dodatno, Black Abyss je i developer i publisher 🙂

nikako da se pojavi fizička kopija na KP za ps5, umobolno mi je dati 9000 za ovo u regularnim radnjama

Ma to je sad normalno...
AAA igra, ej...

Nazad
Vrh Dno