Šta je novo?

CPU termalne paste

Za laptop bi ti verovatno najbolje rešenje bio onaj Honeywell PTM7950 termalni pad...ima ga po netu ali nije jeftin ili na Aliju gde je dosta jeftiniji ali uz rizik da bude fejk.

Eventualno neka viskozna pasta koja se teško istisne od pritiska...neka od Thermalright modela, TF8, TF9, etc. na primer.

@Lanikor
Znam koliko je dugo bilo na max - posle pola sekunde sa 46 skoči na 86 tu gde je "sagorela" pasta, a tu gde nije skoči na 60ak i drži se (stabilnih 60ak stepeni bude na svakom jezgru neko vreme nakon nanošenja paste). Nisam neko ko se ne razume u hardver, bakćem se sa njim 30ak godina, ne bih pisao ovo, a da nisam siguran da se pregreva. Ne može da izdrži procesor ovako nešto sat vremena ni u snu, čas posla dođe temp do 97 stepeni i ugasi se.
E sad, moguće je da se pasta razložila na sastavne komponente, možda je ova moja falična, baš ću da vidim kakav je sadržaj u špricu. Mada po tome šta sam našao po netu za nju, nisam jedini.

Za laptop bi ti verovatno najbolje rešenje bio onaj Honeywell PTM7950 termalni pad...ima ga po netu ali nije jeftin ili na Aliju gde je dosta jeftiniji ali uz rizik da bude fejk.

Eventualno neka viskozna pasta koja se teško istisne od pritiska...neka od Thermalright modela, TF8, TF9, etc. na primer.
Hvala za preporuke! Mislim da ću da okušam sreću sa Alijem ako ne uspem da nađem originalni Honeywell PTM7950, zvuči kao mnogo bolja alternativa pastama.

@Siroce

Vjerovatno imas felericnu Mx-6 ili neku kopiju. Sa Mx-6 je pomijenjana u martu pasta na velikoj gpu farmi (skidana fabricka, spremane kartice za ljeto) i evo i dalje rade kao prije ~7 mjeseci.
Takodje, kad rastavis laptop, mozes vidjeti sta je pastom, pa ce ti samo reci.
Mozes probati i sa Mx-4. Po meni, thermalpad-ovi nisu dobro rjesenje za cpu/gpu laptopa, zbog vise razloga.

Zamenih ponovo pastu pre 2 nedelje i evo trenutnih rezultata nakon 10ak sekundi Cinebencha, morao sam da prekinem da se ne pregreje:
Temps.jpg

Evo i kako je izgledala stara pasta kada sam menjao:
CPU:
CPU_IMG_20241022_174110.jpg
GPU (ovo izgleda skroz ok koliko ja vidim, a GPU se nije nešto ni grejao):
GPU_IMG_20241022_174126.jpg

Naručio sam Cooler Master CryoFuze Violet, hvala za preporuke, ovo je bilo nešto najbliže što sam našao. Stiže za koji dan pa ćemo da vidimo kakva je.

To bi bilo idealno, videću da uzmem neku "original" sa Alija dok ne nađem baš pravu.

Zadnjih godina sam koristio gd900 sa alija, bila je za par stepeni losija od noktue u mom scenariju. Skoro mi je stigla gd2, pasta je dosta gusca od gd900 i vrlo tesko se razmazuje, ali na cpu ihsu obara temperature za par stepeni, dok je kod direktnog kontakta na Vegi 64 oborila za 7-8 stepeni.

Ovo testiranje max temperature na laptopu nema smisla bez da se poredi sa stanjem pre zamene paste.
Normalno je da će u stress testu da dođe do maksimalne dozvoljene temperature na kojoj će početi da trotluje.
Problem je ako ne trotluje, ili temp nastavi da raste nakon obaranja napona i kloka.

Evo na novom Thinkpadu L14 posle 20 sekundi dođe do 80 stepeni i počinje naglo da obara takt.

1730965831701.png

Dobra zamena za narucivanje sa Aliexpress-a, kome to vise odgovara, ako/kad se pojave na Ip@n prodavnici kod madjara, ili u domacim firmama kod V#pH@use prodavnice

1-s-tg-p-p-30-png_800x800.png
1-s-tg-p-a-30-png_800x800.png
1-s-tg-p-b-30-png_800x800.png

Thermal Grizzly Duronaut pasta izasla:

jos jedan takmicar za pump-out izdrzljive paste
Sto je cool jer, nemamo bas neki izbor slicnih, ni u domacim firmama ni preko madjara (samo skupa CORSAIR XTM70). Samo da vidimo kako se kotira u Igor's Lab listi/testiranju, a do tad, valjda Gigatron/Comtrade uvezu Cooler Master Cryofuze 7

Doduse ko narucuje preko kineza boli ga uvo, jos ima Thermalright TF8 i TF9

naruceno :)

Ja trenutno koristim Thermalright TF8 i za procesor i za grafičku.
Skoro sam promenio platformu, pa ne mogu da kažem koliko je dobra za procesor, ali na grafičkoj sam skunuo Hot Spot za 15-20 stepeni. Pre nje sam koristio Arktik MX-6.

der8auer zvanicno potvrdio da je Thermal Grizzly PhaseSheet PTM, rebrand Honeywell PTM7950

Tako da svi mi koji smo uzeli mozemo da odahnemo, ne moramo da cekamo recenzije xD

Ja trenutno koristim Thermalright TF8 i za procesor i za grafičku.
Skoro sam promenio platformu, pa ne mogu da kažem koliko je dobra za procesor, ali na grafičkoj sam skunuo Hot Spot za 15-20 stepeni. Pre nje sam koristio Arktik MX-6.
Jel funkcionise princip razmrljavanja prstom za ove viskozne? Uvek mi je bilo lakse tako nego onim metlicama/spatulicama/kreditnim karticama...

edit:
Za CPU koristim onu najklasicniju mogucu belu termalnu pastu za elektroniku iz Radio kluba vec 12-13 godina, prilicno je "gusta". Razmrljavam prstom po IHS i kesa za zamrzivac na vrh prsta mi je najbolji drug u tome. Procesori su se zadrzavali po 2-3-4 godine i kad skidam kuler ta pasta ne bude sasusena. Temperature su sigurno losije od ovih high-tech, ali nikad nisam prilazio nekim kriticnim temperaturama ni ovako. Mozda na nekom 125W CPU, al te ne gajim :)

Poslednja izmena:
Nisam ni pokušavao prstom, TF7 sam uspevao da razmažem lopaticom i ispalo je dobro...

Jel funkcionise princip razmrljavanja prstom za ove viskozne? Uvek mi je bilo lakse tako nego onim metlicama/spatulicama/kreditnim karticama...
TF8 je granicna, zadnja koja moze bez zagrevanja. posle nje, TF9 malo teze, TF9 verovatno moras da podgrevas xD

Bogami, jasam i TF8 stavljao na TA peć da se malo zagreje pre razmazivanja.
Tek onda može da se razmaže lopaticom kako treba.

trenutno imam neku sto EK daje uz AIO :D pa cu zagrejati sve sa CB da vidim temps, pa prebaciti na ovu

zamenio, testirao :)

stara EK genericka pasta (2 x 10 minuta CB23 run)

10min.png 20min.png

Duronaut (bas se dugo razmazuje, gusto je) takodje 2 x 10min CD23 run

10min_duronaut.png 20min_duronaut.png

2-3C manje temp, 20-30MHz veci klok, oko 500 vise poena u CB

CB23.png

maksimum, oko 1950rpm (performance mode)
ima i advanced mode za 3000rpm, ali treba prebaciti switch (koji je ispod radijatora) i to je ultra glasno :)

fancontrol.png

Nazad
Vrh Dno