Šta je novo?

CPU hladnjak lc power cc-120

Taj i5, kao i svaki consumer intel chip posle Sandyja ima zvakicu na IHS.

Ne ocekuj bolje temperature ni uz kakvo vazdusno hladjenje, fizicki je nemoguce, mada su svakako skroz ok temperature.

Ne ocekuj bolje temperature ni uz kakvo vazdusno hladjenje, fizicki je nemoguce, mada su svakako skroz ok temperature.
Kolike su tebi temperature u IDLE i pod opterećenjem na Ryzen-u i kućištu iz potpisa?

Razmišljam o R5 varijanti, a kuler već imam. Ne znam kakve su njihove temperature jer sam gledao samo Intel i bio spreman na delid ali zbog Spectre/Meltdown odustao od njih.

Aha znam za to, nisam ni planirao nikakvo skidanje IHS-a i zezanje oko istog. Temperature su sasvim korektne, neka push-pull kombinacija mislim da ne bi imala smisla, s obzirom da mi je 120mm jedan odmah iza..
Stigao i odgovor od LC-a
odgovor.png

50-55 stepeni load(mozda ima neki peak od 60, retko), idle je 23-25, ali sada je klokovan sa konstantnih 1.32V.

Kada je bio iskljucen turbo i klok na 3.5GHz(stock) pod opterecenjem nije isao preko 39C, uglavnom 35-36C, idle isti.

Poslednja izmena:
Imaj u vidu da je kod mene dobra promaja i push/pull varijanta.

Da li je bolja varijanta cm v6gt od lc cc 120, sobzirom da lc ima 1 kuler a cm je u push pull varijanti fabrički. Da li bi temperatura procesora bila niza za koji stepen sa cm.

Da li je bolja varijanta cm v6gt od lc cc 120, sobzirom da lc ima 1 kuler a cm je u push pull varijanti fabrički. Da li bi temperatura procesora bila niza za koji stepen sa cm.
Ne znam da li bi bila bolja varijanta, ali uz cc120 dobijas one zice za montazu drugog kulera pa moze imati push pull. Ne znam ni koliko kosta v6, ali to bese cm? Pretpostavljam da je jeftinije kupiti cc120+drugi kuler nego samo taj v6 :D E sad za razliku u temp, mora ti neko drugi reci.

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Ma kod suraka imam taj cooler master v6 gt da sam ga njemu a za push pull varijantu na lc jeste da ima kacenje za drugi vent ali nemam onu 4 pin pwm racvu za ventove.

Ja sam na Xigmatek Gaia stavio dva nova kulera Arctic Cooling od 12cm oba sa račvom, i radi kao boca. Odlični su a jeftini.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Da ali gde da nadjem tu racvu nema je nigde u radnjama.

4-pin spliter nema u Mikroprincu čak ni na sajtu. A i što piše da ima 90% je da nema. Nemaju čak ni pinove i ne znaju kada će dobiti...

Inače, ima na Aliexpress-u/eBay-u za par dolara, gotove (veliki znak pitanja da li imaju) kod nas u radnjama elektronike ili da ti napravi neko ko ima lemilicu.

Ako imaš lemilicu (ili znaš nekoga ko je ima) treba ti:
Nylon M 4-pol pravi RM2.54- 3,96 dinara
Nylon M 4-pol pravi RM2.54 7,26 din/kom (2 komada)
Žica 0,5mm, spoljni prečnik 2,2mm 13,2 din/metar
Termoskupljajući bužir ~60din/metar (treba ti ispod 20cm)
4x2,54mm nylon pinova 1,98 din/komad
------------
Ukupno: 99,2 dinara (i ostane ti bužir i žica i za naredni put).

Poslednja izmena:
Ili da pogleda na KP. Sigurno prodaje neko. Ja sam viđao.

Na ebay su 1dolar ne isplati se to praviti, sem ako je potrebno nesto specijalno tipa druga boja sem crne ili sta ja znam

Da ali gde da nadjem tu racvu nema je nigde u radnjama.
O tome i pričam - sam kuler dođe sa ugrađenim spliterom. Glavni je 4-pin, račva se u 3-pin, tako da oba idu s istog 4-pin headera i rade identično. Pošto su niski potrošači, tipa 0.15A svaki, jedan header je sasvim dovoljan za oba.

Sent from my Mi A1 using Tapatalk

Moze se reci da je LC 120 dobio parnjaka, Alpenfohn Ben Nevis Advanced (4 heat pipe + veci vent i radijator), unapredjena verzija standardnog Ben Nevis modela (3 heat pipe + manji vent i radijator).
7e skuplji od LC (2,5e vise od standardnog) ali recimo da je zasluzeno jer je montaza extremno laka i brza nego kod LC + out of box full podrska svih socket-a + bolja izrada + po meni bitna stavka sto je kuler pomeren dijagonalno te ne smeta ram modulima.
Kod mene Advanced na Aida Stability testu ima ~10° manje temperature od standardnog modela (oko 57° na 4790) a necujan je.

Odlicno sto se prosiruje izbor u ovoj cenovnoj klasi, sto vise, to bolje za nas.

Ben_Nevis_Advanced_4.png

I LC sa novim lagerom podrzava AM4 out of box, ali ako je ventilator bolji i kacenje lakse, vredi doplatiti 7.5e.

Svakako kacenje LC-a nije ni malo tesko, doduse svaki put sam vadio plocu iz kucista i graficku i ram da bih namontirao, nisam probao drugacije.

Zasto si vadio plocu, zbog kucista (nema cpu backplate rupu)?

Prvi put sam vadio jer nikad pre toga nisam montirao kuler koji nije stock, nakon toga sam skidao kuler samo pri zameni platforme ili slanja na reklamaciju(sto je bilo 3-4 puta u 2017. Godini), pa su ionako morali da se vade ploca i ram/gpu.

Poslednja izmena:
Kasapine, jadan hw sa tobom :D

Evo kako je resena montaza kod Ben Nevis varijante:

https://www.youtube.com/watch?v=sRJTbgtioa0

Samo sam skinuo stranice, kuciste ostalo uspravno, kuler backplate podloska ima lepljive trake koje fiksiraju na maticnu i bez problema sve odradis sa jedne strane. Prednost je sto ne skidas vent, samo dotegnes 4 srafa.
Extra praktino resenje + samostelujuci srafovi za dotezanje.
Standard varijanta nije dorasla LC 120 ali Advanced vec moze da parira.

@titus12
Treba ti alat za backplate.

Ajde da sačekamo neki review, po mogućstvu u poređenju sa LC-om (malo verovatno), ali makar po specifikacija što vidim ovaj Alpen je isti kao LC.
Ovo kačenje sa njihovog sajta, ako je za sve AMD procesore je baš loše odrađeno. Kači se na žabice za plastiku i pri tome se procesor spušta kao klackalica a ne ravno pa će i pasta pobeći u jedan kraj. Mora šrafciger za svih 6 šrafova dok kod LC-a dva mogu ručno (thumb screw), ali ume da bude nezgodno namesti one žabice na backplate. Kod Alpha se može kasnije kačiti ventilator, dok kod LC-a ne može (pa u uskim kućištima bude gusto ako se prvo matična gurne u kućište).

Bakarne cevi su kroz aluminijumskra rebra raspoređena mnogo blizu i u nizu 2x2, dok su kod LC-a u jedan red sva četiri u odnosu na ventilator pa mislim da će se bolje hladiti LC, a i rebra kod Alphenfohn-a su u donjem delu kulera kraća, pa i tu ventilator manje rebra zahvata (ne mnogo, ali gledam razlike dva kulera). Jedino što Alpha ima za 1cm veći ventilator ali po karakteristikama on je isti kao kod LC-a (makar na papiru).

Evo poređenje:
LC.JPG

Mislim da u testovima neće biti bolji od LC-a ni marginalno.
Ne znam koliko je tamo cena LC-a, ali ako je 20€ a ovaj 27,5€ onda se nikako ne isplati doplata od 37,5%.

Mora šrafciger za svih 6 šrafova

Treba ti mikrofilm paste te nema sta da pobegne ako si je pravilno stavio, to vazi za sve kulere.
Retko koji kuler mozes idealno da polegnes paralelno da podjednako "bezi" pasta.
I kojih 6 srafova kada ima samo 4?
Kod Alp heat pipe cevi moraju biti naizmenicno u redu jer su cevi izmedju podnozja i radijatora krace nego kod LC, jednostavno je tehnicki neizvodljivo drugacije.
I Hyper 212 Evo ima takav raspored pa je takodje odlican kuler.
Trenutno je LC 18,50 a Alp je 25e.

Poenta je bila da se siri izbor u toj klasi a ne da merkamo u gram koji je bolji.
I dalje tvrdim da za te pare nema sanse naci bolji kuler od LC 120 od 18e.
Tu mu se priblizio Alp sa 25e dok je H212 29e.

Sigurna prednost Alp-a je smesna montaza, montirao ga moj klinja koji u zivotu nije ni jedan kuler montirao, jedino sam asistirao kako da nadje koji socket je u pitanju i kako da stavi pastu, ostalo je sve sam odradio bez ikakve muke.

Po meni, procentualno poredjenje na ovakvim iznosima je smesno i nikako merodavno...

Moja greška, nema 6, nego 8 :D
Dve nožice koje se sa po 2 šrafa na sredini učvrste za kuler, onda se kranji šrafovi opet po 2 na svakoj nožici zašrafe za matičnu i backplate.
Tako je na klipu koji si okačio. Koliko god malo paste da staviš, kada osloniš kuler jednom ivicom kako bi zakačio onu kuku neće biti jednako, još posle kao pastu za zube nategneš kulerom na drugi kraj za štipaljku...

Inače ja ne vidim kako je kod ovog prosto a kod LC komplikovano kačenje. Ista je težina, samo se drugačije radi. A sada proverio, LC stvarno može skroz bez šrafcigera.

Mislim da je bolje da su duže cevi i većom površinom izložene strujanju vazduha (kako te bakarne tako i rebra koja su u donjem delu skraćena).
Hyper ima celo bakarno dno (ne kao ova dva sa usađenim cevima između kojih se i golim okom vide kanali), veći protok (66,3-82,9 CFM) pa zato bolje i hladi (čak iako je hladnjak lakši).

Možda ti nije merodavno ali jeste 40% veća cena. Taman toliko da se za taj novac može uzeti bolja pasta (onu što ti ne voliš :D) i još jedan ventilator za push-pull varijantu i dobiju 6-7 stepeni manje temperature pa je opet razlika između ova dva kulera velika.

Slažem se sa tobom da je ovaj trend jeftinih a dobrih kulera odlična stvar za nas i samo nek nastave :)

Kao bre na LC ne moze vent da se stavlja posle montiranja kulera? Ja sam samo tako i uspeo da ga namestim :D

Послато са Nexus 6P уз помоћ Тапатока

Vrh Dno