Šta je novo?

Cpu druge kategorije?!

Da jos onda i nju moram da uzimam! neka 'fala, ne uzimam za mene.. :) a ako bude problema, buldozer metod je uvek tu. :beat:

A ko garantuje da i u BOX-u nije radjena neka mutna radnja,posle svega nista me ne bi iznenadilo :confused:

npetar je napisao(la):
Dok god ljudi kod nas opravdavaju ovakve stvari,daleko cemo dogurati. Jel se zapita neko kada kaze:" I ti okrnjeni procesori rade a to je najbitnije". Ajd...

Zapitali se. Bez komentara.

npetar je napisao(la):
A ko garantuje da i u BOX-u nije radjena neka mutna radnja,posle svega nista me ne bi iznenadilo :confused:

Mislim da ti je najbolje da kupis Intela. ;)
AMD nije za tebe.

Elem,da nastavimo pricu ;)
Posle malo ubedjivanja sa doticnom firmom,danas sam uspesno vratio svoj procesor.E sad,da je poenta u tome da li on radi ili ne,svakako da ne bi uvazili moju reklamaciju jer procesor
radi.
Svi vec dobro znamo o cemu se radi.

E sad malo o mom "bivsem" procesoru:
Ne da je bio remarkiran vec je bio i okrnjen.Da bi to slikovito objasnio,zamislite jednu najobicniju ciglu koja je okrnjena sa bocne strane.Znate ono,ako je malo tresnete otpasce jedan deo.Tako oprilike to izgleda.
Pokusavao sam da fotografisem jezgro,ali skoro uzalud jer moj digitalac nema opticki zoom ali primeticete jednu crnkastu mrlju na donjoj osnovi jezgra.Znam da se ne vidi lepo al bolje ista nego nista

Moje razocarenje je bilo jos vece kada sam pre sat vremena kod drugara video novog Bartona u BOX pakovanju(jos neizvadjenog iz kutije) sa takodje...pogadjate,okrnjenim jezgrom!!!
E sad,nije okrnjeno tako drasticno vidljivo kao moje,ali se neravnine ipak vide

Stari dobri Durko trenutno radi u mojoj masini tako da ce zamenu izgleda sacekati kad(boze zdravlja) odem uskoro u inostranstvo ili negde nadjem normalan procesor.Nikad se ne zna
Ajd i zelim vam svima da ovakve procesore nikada vise u zivotu ne vidite(naravno,pre toga puno srece i zdravlja)

:wave;

Posle malo ubedjivanja sa doticnom firmom,danas sam uspesno vratio svoj procesor.
to, majstore!!!

ja sam od onda kad su me ispalili za 2100+ pazario 3 (slovima: tri) bartona 2500+ (za mene, burazera i ortaka) i ni jedan nije bio okrnjen. da je bio ne bih uzeo ni jedan. uzeo sam na razlicitim mestima i jedan je iz 23 a ostala dva iz 24 nedelje - svi otkljucani. nemam primedbi.

naravoucenije: ne moras u inostranstvo - samo obrati paznju na jezgro prilikom kupovine. na kraju krajeva, ne verujem da ces u inostranstvu naci neki dovoljno star barton da bude otkljucan.

:wave;

Ne znam sta toliko imate protiv procesora druge kategorije. Ako radi, radi. Uostalom imas garanciju na njega kao i na onaj prve kategorije. Sto se mene tice moze i da mu fali pola jezgra, ako radi OK.

Po zakonu roba sa fizickim ostecenjem se moze prodavati stime sto je prodavac duzan da to naznaci kupcu pre kupovine.Obicno se takva roba daje jeftinije nego ona koja je potpuno ispravna.Sto se tice trulog zapada ja sam tamo par puta pazario neke stvari koje su imala neka ostecenja po vrlo povoljnim cenama e sada verovatno da moze i CPU da se nadje jer naravno i kod njih ima onih koji su u transportu osteceni.

E sada jedno pitanje za petra sta ces da radis ako kupis u inostranstvu CPU i sve to lepo nigde nije okrnjen platio si ga 15-25 e vise nego kod nas i dodjes konacno u bgd i stavis u masinu i shvatis da procesor ne radi ****** desava se znam da je to retko ali sta onda ponovo putovati ???
Drugo razlika je izmedju remarkiranih CPU i okrnjenih i to treba da se razlikuje.

kjgkreek je napisao(la):
E sada jedno pitanje za petra sta ces da radis ako kupis u inostranstvu CPU i sve to lepo nigde nije okrnjen platio si ga 15-25 e vise nego kod nas i dodjes konacno u bgd i stavis u masinu i shvatis da procesor ne radi ****** desava se znam da je to retko ali sta onda ponovo putovati ???
E onda ce da kupi proc druge kategorije i mirno da spava!

Pade mi nesto na pamet, a mozda govori o poreklu okrnjenosti, za koju ne verujem da je nastala montiranjem/demontiranjem coolera na cpu vec mozda ovim:

Cime seku ppojedinacne procesore iz wafera?

jaksa je napisao(la):
Pade mi nesto na pamet, a mozda govori o poreklu okrnjenosti, za koju ne verujem da je nastala montiranjem/demontiranjem coolera na cpu vec mozda ovim:
Cime seku ppojedinacne procesore iz wafera?

Ako smo stigli da se ovo pitamo pitamo se i sledece - sta to AMD radi sa skartom ?

Drugar je video da u jednoj firmi istovaruju procesore iz kombija naslagane jedan na drugi.Ko zna kako ih transportuju ostali ali on je stao i zacudjen posmatrao sta se desava.Bukvalno su svi bili na gomili,naslagani jedan na drugi bez ikakvog pakovanja

Zaboravio sam da napisem da se na mom "bivsem" cpu-u,kada se posmatra sticker pod svetloscu,mnogo lepo vidi kako je preko originalnog prelepljen nov sticker.
Nije to bio samo cpu II kategorije vec i remarkirani procesor a to je valjda kaznjivo po zakonu
Ajd uzdravlje i pozite se sinovci!!!

p.s.
Ako sam ja bio naivan i bez trunke razmisljanja smatrao da je procesor skroz OK,bez ikakvog proveravanja,naucite na mom iskustvu

Ja mislim i da je normalno imati skart zbog silikona.Ali to nije moj problem vec nekog drugog ;)

Lik u Singapuru ima masineriju koja mnogo kosta, fora je u tome sto kupuje procesore, remarkira ih u nekoj nazovi presi i dalje prodaje kao brze i skuplje naravno stim sto je dosta njih osteceno! Zbog toga su to "procesori druge kategorije". Pitam se samo sta ima AMD da kaze na sve to? Ili ih bas briga ... ko zna ...

Evo i potvrde jer su i meni tako rekli.
Dakle,Singapurcani nam ih uvaljuju :hump:

Ja mislim da je u celoj toj prici Imtel ispao korektan. Oni bar lepo napisu da je CPU 2kat, a ti ako hoces kupi. To postoji i na zapadu, i sasvim je normalno, ne samo u racunarskoj industriji.
Mislim da je mnogo veci problem to sto se osteceni procesori prodaju kao ispravni, e to je vec kradja, isto kao i remarkiranje procesora.

Ja sam davno imao P1 166 MHz remarkiran.. tada nisam ni znao sta to u stvari znaci... Niti sam mogao da skapiram da me je prodavac zavrnuo. Lopine!

Mnogo nagadjate(izmisljate) ili vas lazu koji to rade.
Nit se OEM procesori tako pakuju niti remarci imaju dva stickera a bogami niti se wafer sece tarom :).
Pakuju se i transportuju u plavim "gajbicama" gde je svaki cpu odvojen od drugog, dakle nema udaraju se medjusobno. Remarcima se orginalni sticker skida, a wafer se sece laserom :).

Konacno, niko u YU niti krnji niti remarkuje procesore, tako da tesko da mozete optuzite prodavca koji 99% niti zna da je procesor remark. To ako zna, zna glavni dobavljac, ako, i to ako mu kaze "kinez/singapurac/..." ili ko, ali oni to dalje svojim dilerima i mp radnjama retko govore.

Sasa je napisao(la):
Konacno, niko u YU niti krnji niti remarkuje procesore, tako da tesko da mozete optuzite prodavca koji 99% niti zna da je procesor remark. To ako zna, zna glavni dobavljac, ako, i to ako mu kaze "kinez/singapurac/..." ili ko, ali oni to dalje svojim dilerima i mp radnjama retko govore.
Sta niko ne remarkuje procesore , necu da kvarim ugled "uglednih" firmi ali sigurno bar 2 firme to rade.

npetar je napisao(la):
Necu da kupim skart proizvod,hocu da bude sve legalno pa makar procesor bio i OEM "pakovanje" i necu da slusam kojekakva opravdanja koja nemaju veze sa vezom.

Ako ćemo legalno, tebi kao krajnjem kupcu NE BI SMELI da prodaju OEM procesore. OEM procesori su namenjeni OEM-ima -- firmama koje sklapaju računare. Za krajnje kupce su Retail, odnosno Box varijante.

Prema tome, i ti kao kupac, i firma koja ti je takav procesor prodala, kršite -- pa ne baš zakon, ali svakako pravila i preporuke firme koja je taj proizvod napravila, i ona prema vama ne bi morala da ima nikakvih obaveze. Naravno, u ovakvoj konkurenciji proizvođači moraju da zatvore jedno oko na takve pojave.

Ako su procesori _samo_ okrnjeni, mislim da to nije nikakav problem, štaviše može biti odličan pazar. Ako radi, dobio si ga za 10-20€ ispod realne cene, pa nije da će nastaviti da se kruni sam od sebe. Ako ne radi, odeš pa ti ga zamene. Uzeo sam nekoliko procesora od Imtela, pre nego što su počeli da ih obeležavaju sa Kat. 1/2, i gotovo svaki je bio bar malo okrnjen. I ni jedan nije imao problema ni sa pregrevanjem, ni sa stabilnošću, i svi i dan danas rade.

Problem je ako su zaista u pitanju škartirani ili remarkirani proizvodi, ali o tome se priča odavno a još uvek to niko nije dokazao (ne računajući Pentiume I koji su bili otključani i lako se dali remarkirati).

Nekada je oznaka brzine bila naštampana na procesoru, pa se lako mogla skinuti i naštampati lažna. Baš zbog toga proizvođači su počeli laserski da urezuju oznake, i teško da bi se iste mogle izmeniti bez oštećenja procesora ili da se to ne primeti. Čak i da postoji "presa" za remarkiranje, kako izlaze na kraj sa tim što su procesori zaključani?

Kakve to ima veze sa zakljucanim procesorima??? Ne kosta ta masina toliko para da ne moze da iskrpi "veze i vezice" na CPU-u!? Zbog toga se to i vidi, a vidi se tako sto su SVA jezgra ostecena !!! Koliko sam ih ja isprobao, a probao sam ih dosta do sada (i jos cu), 90% CPU-ova imaju problem sa ispravnoscu ili pregrevanjem, ako i radi cak onda ce se pregrevati. Evo jedan primer, u jednoj gajbici (10 kom.), samo jedan je radio "normalno" tj. 2200+ na 53 oC, 3-4 nisu radila uopste, a ostatak se grejaoooo, cak jedan primerak je dostizao i 85-6 oC. Eto toliko o remarcima! Da se vratimo na temu, ko hoce, moze za manje para da kupi ovako nesto, a ko nece uzece BOX (kao sto sam i ja uradio) i to je to. Izbor je na Vama. Pozdrav.

Ma box varijante rulez....
XP1800+ sa box coolerom na 2.16 Giga na default voltazi ne prelazi 48 u idle. Kakvi "okrnjeni" CPU, kakvi bakrachi...

Ali ja ne mogu da verujem i razumeme da je neko spreman da zbog 10-tak evra ustede kupi okrnjen procesor... Taj i ne treba da ima ispravan kompjuter ;)

Upravo tako, ali nas narod je takav - "A jel moze to jeftinije?!?" Zbog toga i jesmo tu gde jesmo, cast izuzecima naravno. Sto se tice "procesa proizvodnje" mislim da je najbolje da za tu informaciju pitamo nekoga ko se stvarno razume u tematiku i mislim da je to gospodin iz kompanije Bluestar - Arilje. On je verovatno najkompetentniji ovde koji bi mogao da skine veo tajne. Toliko...

Obratite se svom bravaru :)))

Ko je kriv AMD-u što štede previše?
Da su lepo, ko u Intelu, stavili preko jezgra jedno dobro parče aluminijuma od 2x3 cm, mogli bi do mile volje da ga bruse i remarkiraju običnom glodalicom ili brusilicom kod bilo kog mašn bravara.

Još nisam video okrnjeno Intel jezgro (mad se samo jezgro retko i vidi :beat: :beat: ).

E ja bogami jesam. To su bili nekadasnji celeroncici i P3 coppermine ako se ne varam.

delimir je napisao(la):
Ali ja ne mogu da verujem i razumeme da je neko spreman da zbog 10-tak evra ustede kupi okrnjen procesor... Taj i ne treba da ima ispravan kompjuter ;)

Vidis Delimire,kada neko neiskusan u toj prevari,kao sto sam ja bio...Resi da kupi sebi nov procesor...
Evo,ja sam citajuci teme na ovom forumu naucio da treba kupiti t'bred B(iz razloga grejanja a i o/c)
Vodeci se tom pricom(a citao sam i o okrnjenim procesorima,ali niko nije kao sada detaljno pricao o tome),nisam ni znao gde treba da gledam da li je okrnjen ili nije.
I tako,posle poziva 20-ak radnji,niko nije imao t' bred B a u 10-ak radnji su pokusali da mi uvale t'bred A iako sam trazio t'bred B.
Niko mi nije pomenuo u tim radnjama da su procesori okrnjeni ili bilo sta drugo
I konacno,nazovem radnju gde sam kupio taj procesor i zamolim da mi procitaju sta pise na sticker-u.Kaze lik:" AIUCB"...Zamolim da ga stave sa strane i brze bolje odem.
Dodjem kuci i eto muke...
Kazem vam ljudi,evo procesor i to Barton u BOX varijanti kod drugara sa okrnjenim jegrom...
Jednostavno,ja hocu da platim i vise para da bih imao legalan procesor(a sta ako vas posle :hump: u radnji gde ste ga kupili pod pricom da ste ga vi okrnjili???)
Izgleda,takvi legalni procesori se kod nas tesko nalaze i jedno znam sigurno...Procesor necu kupiti kod nas,bar dok se ta situacija ne popravi

Nazad
Vrh Dno