Šta je novo?

Cpu druge kategorije?!

Imtel je pre te okrnjene Athlone prodavao lepeci dva stikera na njih. Sta se zezate sa time: uzmite Intel ili, u najgorem slucaju, AMD Box :mrgreen:

minketa je napisao(la):
:?
Je l' moze meni sad neko da kaze - kako da covek kupi normalan procesor?

Nauci na mom iskustvu...
1. Ne trazi posto-poto najjeftinij procesor po gradu
2. Kupi BOX varijantu
3. Zamolis nekoga da ti kupi u inostranstvu(EU)

O t'bred B ni ne razmisljaj jer ga nema nigde,bar u BG-u tako da ti prostaje jedna od opcija gore
E sad,ne znam da li na BOX pakovanju pise koja je serija procesora u kutiji,mislim da ne pise.
Takodje,nista me nebi iznenadilo i da neko prepakuje procesore o originalno AMD-ovo BOX pakovanje.

Koliko sam shvatio,sa Barton jezgrom nema ovakvih problema ali nikad se ne zna

Vidim da ste se bas lepo raspisali, a Imtel ispade crn, jer lepo napise da li je CPU K1, K2, G, R ili sta vec. Zar nije bolje kada to ne pise i onda si siguran da kupujes K2 i R :mrgreen:

Nema okrnjenih Box Athlona. Termin CPU 2. Kategorije smisljen je u distribuciji, pa to ne moze pisati na boxu. Uostalom, na poledjini box pakovanja vidi se CPU sa sve jezgrom, pa osmotrite...

Btw: Nisam primetio da iz Pakoma i CTa dolaze okrnjeni. Okrnjeni su UVEK, po mom iskustvu, bili exkluziva Imtela. Ali su procesori u Imtelu uvek bili jeftiniji...

Termin procesori II kategorije su kod nas vezani, pre svega, za Imtel (a posto oni prodaju veliki broj procesora, ima ih na sve strane)...
Do pre (recimo) godinu dana svako fizicko ostecenje jezgra je povlacilo gubitak garancije, dok je sa promenom dobavljaca (prica iz Imtela) i pojavom II kategorije to vise ne vazi...
U praksi, i procesori I kat. imaju (cesto) mala ostecenja jezgra...
Iz mog iskustva, rekao bih da veci procenat reklamacija kod ovih primeraka, a primetio sam i neke totalno netipicne probleme sa ovim procesorima...
Misljenja sam da ja neisplativo (za relativno malu razliku u ceni) kupovati ove procesore (u odnosu na BOX)...
Kao sto je napisao Delimir, kroz Box pakovanje se lepo vidi jezgro i oznaka procesora... Do sada nisam video NI JEDAN box primerak box procesora sa bilo kakvim ostecenjem jezgra...
Takodje, imao sam u rukama "tray - OEM" Athlone iz Pakoma sa vrlo malim ostecenjima ivice jezgra, ali mislim da su ova ostecenjena posledica rukovanja i transporta...

Dakle, kupite box procesor, cak iako necete koristiti BOX coooler (mada se i njihov kvalitet popravio)...

da li se razlikuje u performansama, grejanju, bilo cemu bitnom ?

Pa vecina durona u startu su bili okrnjeni, svi ste ih koristili i mislili da tako treba :) josh su se dobro oc ;)

OK,nije problem da li takvi procesori rade(uglavnom po vasim iskazima izgleda da vecina radi)

Ja bih postavio sledeca putanja oko koga se nekako vrti unaokolo:

Da li je legalno prodavati takve procesore?Sta kaze pravna tacka gledista?Moze li se neko tuziti zbog prodaje remarkiranih procesora?
Odakle ti procesori tako okrnjeni?

Ne verujem da su kompanije poput AMD-a i INTEL-a pale na tako niske grane i prodaju ih tako ostecene.

Voleo bih da odgovi na ova moja pitanja neko ko stvarno zna o cemu se radi a ne da pricamo o nagadjanjima

Pozdrav! :wave;

Znaci, odgovore dobiti neces :)

Ali, pazi moje vidjenje:

Gde pise kakvi procesori moraju da budu ?
Nigde, znaci jedini pokazatelj da li je stvar ok jeste da li radi ili ne radi.
Ako radi, koga briga kako izgleda.

Drugo, jel ti stalo, pa ti ga pogledaj prilikom kupovine, ako ti se ne svidi, otidji na drugo mesto.
Kad ga nadjes, bices kod dilera koji prodaje ne okrenjene procesore za 10-15E vise.
Ko voli nek izvoli.

Trece, nemoj mesati remarke i okrnjene, ovi 2kat to nisu, makar ne svi (sto sam ja video nije bilo) i rade super, pa cak se mnogi i dobro o/c.

Pozdrav!

Ajde Sale ne moze to tako...
Mogu li se takvi procesori prodavati npr. u Nemackoj(moli se Silver ako ima iskustva sa ovim da se javi ili bilo ko u inostranstvu).
Nego,koji bese broj trzisne inspekcije ;)

Jedini krnjavi koji sam ja uzeo je bio Duron 1100, i masina je toliko *****avala da je to strasno, plus ceo dan mi nije palo na pamet da uopste postoje procesori druge kategorije i da je u njemu problem, prodaju se iz jedinog razloga sto je na njima zarada enormna, jer sto bi se brukali za sitnu lovu.....

minketa je napisao(la):
:?
Je l' moze meni sad neko da kaze - kako da covek kupi normalan procesor?
Sada samo ako imas pare pa da kupis Bartona 2500+.
J'*&%a izgleda da za manje od 70 evra ne mozes da kupis dobar procesor, jedino mozda 2000+ box ali i on je skoro 70 tako da ctp;
a i ranije nisi mogao da kupis dobar procesor za manje od 70 evra, pogotovu Athlon XP 8)

Sasa je napisao(la):
Znaci, odgovore dobiti neces :)
Drugo, jel ti stalo, pa ti ga pogledaj prilikom kupovine, ako ti se ne svidi, otidji na drugo mesto.

Kakvi su to krnjavi procesori, tj. odakle potice ostecenje?

vlasta je napisao(la):
Kakvi su to krnjavi procesori, tj. odakle potice ostecenje?
Od malog kineza koji nije primio platu na vreme pa je pakosno kvrcnuo svaki CPU :mrgreen:
Sigurno se ne prave tako okrnjeni, ostaju transport i skladištenje kao uzroci.

Jel` bi neko `teo da da slika neki, ili par takvih okrnjenih procesora - pa da znam(o) kako to izgleda. Ovako, kapiram ja sta vi to pricate - al` nemam pojma na sta to lici.

Hvala

DS9 je napisao(la):
Jel` bi neko `teo da da slika neki, ili par takvih okrnjenih procesora - pa da znam(o) kako to izgleda. Ovako, kapiram ja sta vi to pricate - al` nemam pojma na sta to lici.

Hvala
Znas i sam da je jezgro procesora pravougaonog oblika. E pa stranice su malo "odronjene" tako da se vidi golim okom i to ti je to. Sada bas da skidam procesor i slikam, mrzi me.
Pozdrav!

Dok god ljudi kod nas opravdavaju ovakve stvari,daleko cemo dogurati.Jel se zapita neko kada kaze:" I ti okrnjeni procesori rade a to je najbitnije"
Alo bre,o cemu se ovde prica...
Necu da kupim skart proizvod,hocu da bude sve legalno pa makar procesor bio i OEM "pakovanje" i necu da slusam kojekakva opravdanja koja nemaju veze sa vezom.
Samo,svima je sinulo da se sto vise zaradi...Pa teraj Mile dok mozes.
E pa ne moze to tako.
Takodje,bas mi je drago sto je otvorena ova tema jer se ovakve vesti brzo procuju,pa vise niko nece kupovati takve procesore(bar u neko dogledno vreme)
Elem,stvarno ako neko moze da okaci neku sliku bilo bi mnogo korisno.
Evo,ja sutra vracam moj remarkirani procesor(ako uvaze moju molbu) pa cu probati da ga fotografisem(ali ne znam da li je okrnjen i gde da gledam)
I ko ce kome poverovati kad se vraca procesor da ga kupac nije okrnjio ili sta vec.
A moj slucaj je drugaciji...na mom procesoru su prelepljeni sticker-i. Gde ste pravnici na ovom forumu?
Zivela Srbija!
Ajd...

Petre, takvi procesori se prodaju kod nas najmanje 6 meseci, Athloni. A Duroni jos duze. Otkad su stigli Morgani, vecina je "okrnjena".

Zarada je, makar moja kao dilera, procentualno ista a u konkretnoj cifri je razlika 1-2€ max. U svakom slucaju, meni je sve jedno koji cu da prodam, na lageru imam i jednih i drugih.

Kad dodje neko i trazi "koliko ti je Barton, video sam kod Mike za 72" od mene dobije ponudu za oba, za slicnu i 10E vise za normalan procesor.
Sledi pitanje "a sta tome fali" pa onda i 10 minuta objasnavanja.
Na kraju ljudi uzmu sta uzmu, neko krnjav, neko "celi", ali poneki kupac ode i ne kupi nista.
Gde ? -> Kod nekog drugoga, a sta na kraju kupe mogu da zamislim. Najverovatnije procesor 2kategorije (jer ipak jure cenu) ali 99% to ne shvate, jer:
a) prodavac to precuti (mnogo cesce)
b) dosadi im to trazenje celog al' za niske pare (cudno da im dosadi, jer takvih ni nema, tj. nemoguce ih je naci :)) pa uzmu krnjav jer na kraju prihvate da i ti 2kat rade savrseno ispravno.

Kazem, ko voli neka izvoli, ima svega da se nadje.
Ja trenutno imam P4, da li je ceo ili su mu ivice "mao oborene" ;) ne znam, ali vozio sam svakojake pa i Atlhlone, pa i takve, 2kat. Najvaznije je da nikada nisam imao nikakvih problema.

Pozdrav!

Sasa,lepo od tebe sto si iskren prema kupcima.Inace,moj post nije bio upucen tebi subjektivno,vec svima.
Jednostavno,to nije u redu-da se takva roba(verovatno bez dokumentacije-legalne) distribuira krajnjim korisnicima.
Takav vid trgovine treba i mora da se spreci.
Nisu krivi prodavci procesora vec dobavljaci.I sigurno da prodavci ne zaradjuju mnogo na njima,vec oni iznad njih tj. dobavljaci.
Niko nije odgovorio na pitanje odakle takvi procesori kod nas???
Verovatno niko od prodavaca(kao sto je npr. Sasa) nece reci od koga ih nabavlja zbog poslovne politike,ali mozda neko drugi zna.
Pozdrav!

npetar je napisao(la):
Necu da kupim skart proizvod,hocu da bude sve legalno pa makar procesor bio i OEM "pakovanje" i necu da slusam kojekakva opravdanja koja nemaju veze sa vezom.
Naravno. Evo kao primer: jedino što trenutno možeš da kupiš kao fizičko lice u (ovde pominjanom) Imtelu (tj. prodavnici u holu zgrade) je AMD Athlon XP2000+ Box. Neotvorena kutija, dokumenti o uvozu i carinjenju, deklaracija na našem jeziku, 3-godišnja garancija, uredno ćeš dobiti overen račun sa propisno zaračunatim porezom na promet rezervnih delova (koji se predaje državi sa dnevnim pazarom).

Cena? Tačno 5713 dinara (ne primaju se devize, samo dinari i čekovi gradjana). To mu dodje oko 83 evra kad se preračuna. Skupo? Ne može jeftinije pod navedenim uslovima. I? Eno ga, stoji u izlogu već skoro 2 meseca taj jedan isti komad. XP2000+ Cat2 (doduše bez coolera) košta po gradu 45.5 evra za dilere (na više komada i niže) i prodaje ih se na hiljade. Posle je uvoznik kriv što je na tržištu tako kako je...

Samo box, samo box, samo box.. :)
Ja sutra ili prekosutra trebam jednu konf. da pazarim, pa mi je trip sa Bartonom zato uzimam BOX pakovanje, ali sta ako serviser metne tray koji je ornjen, a da mi posle kutiju kao "evo ovo je original pakovanje.. " Da ipak bolje ja sklopim sve, uz CPU vadjenje iz BOX-a :)

U najgorem slucaju ostaje ti garancija 3 god, pa bio to i okrnjeni primerak. (stavljen "greskom" nepazljivog prodavca)

Ali najbolje je da sve sam sklopis, samo tako si siguran da je sve OK. (od stavljanja paste pa na dalje)

Nazad
Vrh Dno