Šta je novo?

COVID-19 / Koronavirus (SARS-CoV-2)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je otprilike plan, jer taj jedan delic koji je inace jako bitan nije mutirao gotovo uopste kroz sve varijante koronavirusa tako da kad pogode vakcinu bice delotvorna za sve varijante.

Ima i trajnih vakcina, konkretno za zutu groznicu se vise ne daju booster vakcine jer su zakljucili da jedna doza daje imunitet za ceo zivot.

Yellow Fever Vaccine Booster Doses: Recommendations of the Advisory Committee on Immunization Practices, 2015

https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6423a5.htm

Recent changes to yellow fever vaccine recommendations. In April 2013, the World Health Organization Strategic Advisory Group of Experts on Immunization concluded that a single primary dose of yellow fever vaccine is sufficient to confer sustained immunity and lifelong protection against yellow fever disease, and that a booster dose is not needed (9). This conclusion was based on a systematic review of published studies on the duration of immunity after a single dose of yellow fever vaccine, and on data that suggest vaccine failures are extremely rare and do not increase in frequency with time since vaccination (10). The advisory group noted that future studies and surveillance data should be used to identify specific risk groups, such as persons infected with human immunodeficiency virus (HIV) or infants, who might benefit from a booster dose. In May 2014, the World Health Assembly adopted the recommendation to remove the 10-year booster dose requirement from the International Health Regulations by June 2016 (11).

Ostade poruka van konteksta, bio je odgovor na post.

Poslednja izmena:
i BCG se daje za čitav život, i izgleda je razlog zašto su bivše komunističke države poput naših mnogo bolje prošle od zapadnih

Pa dobro, niko nije rekao da ti bsg daje imunitet na Covid. TBC je inače bakteriološka bolest tako odmah na prvi (i svaki drugi) pogled nije povezana sa virusima osim što napada isti organ.
Priča je bila u smislu da možda "pomaže" kome može da "pomogne". Fakat je da postoji neka razlika u posledicama po Evropi.
Ne može, bar mislim, da se poveže (samo) sa turističkim, biznis i administrativnim centrima.
Pravo pitanje za Švedsku, koji si naveo kao primer, bi bilo, zašto tih matorih (pelcovanih Šveđana) nije umrlo u brojevima Italije, Španije, Belgije... Eto, možda bsg (?), a mlad(đ)e nepelcovane čuva mladost i zdravlje. Isto kao u Italiji, Španiji...
Ne tvrdim naravno ništa, samo razmišljam naglas.

Poslednja izmena:
Ni ja ne tvrdim da nema povezanosti, samo kazem da ne mogu pausalno da se donose konacni zakljucci. Barem su podaci dostupni, moze da se ukrsta matematicki.

Kad smo kod Švedjana i statistike.
Ako zanemarimo grad-države, Švedska je 8. zemlja na rang listi što se tiče mrtvih per capita po pitanju aktuelnog virusa.

b6f0d8a6dae0d340f00f437aef983559.jpg

Jako zanimljiva mapa BCG vakcinacije u svetu. Mislim da smo imali sreće što spadamo u zemlje gde je obavezna.

Ovi biseri na Kosmetu rešili da popuste mere - od ponedeljka umesto sat i po dnevno u terminu koji ti oni odrede moći ćemo napolje dva puta po sat i po kad ti oni odrede [emoji2959]

Sad nešto razmišljam, preko leta bi mogla da se stvori fina zaliha krvne plazme spremne za drugi talas, samo da su ljudi voljni da daju, nek svako da po jednom, za najugroženije to znači razliku izmedju života i smrti.

Evo npr, član šire porodice (nisam ga video par meseci) je dobio gnojnu anginu, prvi simptom temperatura 40 i skoro zatvoreno grlo, naravno testirali ga, negativan. Ne mora sve da bude korona.

Poslednja izmena:
A i pitanje koliko su tačni testovi...

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

DukeLander priča za Nemačku
Koliko znam Nemacka nije imala vandredno stanje, osim sto su bili ukinuti koncerti i veca okupljanja. Radile su im normalno pijace, prodavnice.... kazem posto imam kolegu iz Dortmunda. Moguce da nisam dobro razumeo.

Sent from my SM-N975F using Tapatalk

Dobro si razumeo. Nema zabrane izlaska ni vremena ogranicenja, samo ogranicenje okupljanja vise od 2 osobe, plus od skora i pojedine radnje otvorene.

Supermarketi kao i uvek.

Gesendet von meinem CLT-L29 mit Tapatalk

U Nemačkoj, u kojoj sam i trenutno, su se mere razlikovale od svake pokrajine odnosno države. Ali generalno, na nivou cele države je bio zabranjen KONTAKT, pošto se jelte virus prenosi kontaktom. To je značilo da je dozvoljeno kretati se iz bilo kog razloga, ali samo pojedinačno, sa članovima porodice iz istog domaćinstva, ili sa još jednom osobom koja nije iz domaćinstva.

Šetnja, džoging i biciklo je bilo sve vreme apsolutno dozvoljeno.

Sve ostalo osim prodavnica i apoteka je bilo zatvoreno.

Sad opet verovatno zavisi od pokrajine, ovde gde sam ja trenutno, od ponedeljka 27.04. je obavezno nošenje maski u prodavnicama. Takođe, otvorene su sve radnje do 800m2. S tim, da su otvorene i veće radnje (npr Mediamarkt) koji je svoju prodavnicu pregradio raznim trakama i preprekama za posetioce i smanjio prostor na 800m2, tako da to i nije baš logično al ajde.

Nisu dva brata jednojajčana blizanca isti jer im se karakteri i psiha razlikuje, a kamo li dva grada, dve regije ili pokrajine, a o narodima i drzavama je tek besmisleno govoriti i porediti nas i njih izuzev sto se mozemo ugledati na bolje i uspesnije od nas, uciti od njih...

Ide 1. maj, videcemo koliko ce ih rostiljati i slaviti praznik rada kojekude i kojekako.

Ako budu hteli, naradice se policija i sudije... popunice se kasa i za 7-15 dana bolnice... :(

29.04.
Testirano 5579, 227 pozitivno, 5 umrlo.

Poslednja izmena od urednika:
nijedna maska (koja je u prodaji) te neće 100% zaštititi tako da uzmi najjeftinije

Danas su mi u apoteci ponudili ove maske, 27 dinara po komadu. Neko je imao priliku da ih koristi? Valjaju li nesto?
https://cdn1.uzicemedia.rs/wp-content/uploads/2020/03/18155815/gradske_apoteke_uzice_maske_foto-um.jpg
Ja sam ih koristio, malo su nepraktične zbog vezivanja, mnogo se lakše manipuliše plavim hiruškim, sa gumicama oko uši.
Ja ti preporučujem plave hirurške, imaju i plastiku za formiranje oko nosa. Skuplje su od ovih belih, jedna plava je ~95 din.

Poslato sa WAS-LX1A pomoću Tapatoka

Poslednja izmena:
Danas su mi u apoteci ponudili ove maske, 27 dinara po komadu. Neko je imao priliku da ih koristi? Valjaju li nesto?
https://cdn1.uzicemedia.rs/wp-content/uploads/2020/03/18155815/gradske_apoteke_uzice_maske_foto-um.jpg

Ja sam ih koristio, malo su nepraktične zbog vezivanja, mnogo se lakše manipuliše plavim hiruškim, sa gumicama oko uši.
Ja ti preporučujem plave hirurške, imaju i plastiku za formiranje oko nosa. Skuplje su od ovih belih, jedna plava je ~95 din.

Poslato sa WAS-LX1A pomoću Tapatoka

Ali od plavih za usi sto se kace bole usi, pogotovo glavatije jer se vise nategne gumica, dok kod ovih na vezivanje namestis da trake omase usi pa te ne bole.
Plave su troslojne i "nepropusne" (kihanje ne prolazi kroz njih) dok ne vidim kakve su ove bele sa linka...
Kupis jednu od svake pa probas.

Sta sad ovaj prica, sutra zabrana od 18h do subote u 5h a nedelja isto do 5h, dakle nema zatvaranja ceo vikend? I ne, nisam lud da ga slusam, video na B92.

Ne vidim poentu ovoga, petak ceo dan zabrana, a subota i nedelja sve može?!
Ili lepo zatvori sve od četvrtka u 18h do ponedeljka do 5 ujutru, ili pusti ljude, ovo ovako je smešno.

Poslednja izmena:
Da li si ikada roštiljao 2 ili 3 maja :) to je logika

Pa valjda je jasno zbog cega, zbog uranka. Jer pravi uranak se ide od 5-6 ujutru a tad bi svi mogli da se skupljaju. A kao da ne mogu svi to da urade u subotu ili nedelju :D
Komedija.

Poslednja izmena:
Zato su i mere besmislene ako se ne ponasamo odgovorno kada nije zabrana kretanja. A odgovornost i alkohol tesko.

Nikada ovde nije radila logika, samo emocija.
Zato smo i tu gde smo.

Provalio je Stormbringer, nece se rostiljati u petak ali zato u subotu ima da dimi...

Ja nisam razumeo. Od četvrtka 18h do subote 5h, a onda opet od subote 18h pa do nedelje 5h? i onda kraj ili se nastavlja? Hajde ko je gledao ili ima proveren info, neka javi.

Sent from my GM1910 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno