Šta je novo?

Core 2 Duo naspram Core i3 procesora

pitanje za "Chupo92" :
i sta sad to znaci da je grafika odvojena? jel to generalno bolje za procesor? vec sam poceo da se gubim u novim informacijama :)

pitanje za "Chupo92" :
i sta sad to znaci da je grafika odvojena? jel to generalno bolje za procesor? vec sam poceo da se gubim u novim informacijama :)

intel_clarkdale-540x372.jpg

Cisto da ne bude zabune, manji cip je CPU deo u 32nm, a veci GPU u 45nm ;)

Ko vec ima neki Core 2, svakako mu se ne isplati prelazak... prvi iole normalan/isplativ upgrade za njega je neki Lynnfield.

Serije pre "Core i" nemaju integrisan memorijski kontroler.

Kod i3 je memorijski kontroler u procesoru, a grafika je odvojena.
Nope. Kontroler je u drugom čipu gde je i grafika, odnosno to je praktično gotovo ceo nekadašnji severni most.

Primer, Everest memory read/write/copy/latency:

Core i3-530 (mem. kontroler u drugom čipu): 8.725 / 9.111 / 9.606 MB/s, 88,1 ns
Core i5-660 (mem. kontroler u drugom čipu): 9.385 / 10.045 / 10.503 MB/s, 82 ns
Core i5-750 (mem. kontroler u istom čipu): 14.843 / 12.421 / 16.191 MB/s, 55 ns

U svim slučajevima korišćeni moduli na 1333 MHz na istoj ploči.

Više u septembarskom broju časopisa Digital :p

Ajte da izmjerimo klok za klok razliku izmedju procesora , ja mogu da zastupam c2d sa ddr2 , na klokovima kojima se dogovorimo .
recimo da uvedemo pravila :
-Da se procesor testira na kloku od 2.66, racunam da ce to svi moći da isprate , neka ddr bude na 800 sa 5 - 5 - 5 - 15 latencijama
-zatim test na default setupu pri cemu se navodi koji je setup ,
-zatim na max overkloku koji koristite u realnom radu .
Da se testira super pi mod 1M,
i 3dmark06 samo prvi cpu test .
Ima li zainteresovanih , pa da napravimo jednu tabelu?

E to bi bilo zanimljivo :)

Ja mogu da ponudim takođe C2D i DDR2

Ae dok vi to premerite da coveku koji je zapoceo temu predlozim kombinaciju (tj svima koji imaju ovakvu dilemu) Pentium CoreDuo G6950 2.8GHz (1156)+ ASUS P7P55-M (1156)+ GEIL 4GB (2x2GB) 1333MHz DDR3. Gledajuci po itsvet-u cena je 250-270e.Naravno ploca moze da bude i druga (jeftinija/skuplja).I sam sam zainteresovan za ovako nesto kao prelazno resenje pa su misljenja o ovome dobrodosla

Poslednja izmena:
Ajte da izmjerimo klok za klok razliku izmedju procesora , ja mogu da zastupam c2d sa ddr2 , na klokovima kojima se dogovorimo .
recimo da uvedemo pravila :
-Da se procesor testira na kloku od 2.66, racunam da ce to svi moći da isprate , neka ddr bude na 800 sa 5 - 5 - 5 - 15 latencijama
-zatim test na default setupu pri cemu se navodi koji je setup ,
-zatim na max overkloku koji koristite u realnom radu .
Da se testira super pi mod 1M,
i 3dmark06 samo prvi cpu test .
Ima li zainteresovanih , pa da napravimo jednu tabelu?

ja sam ZA! imam e7200 i ddr 2 na 800mhz,pa ako mogu da pomognem tu sam!:wave:

tabasca_m, i ja sad baš razmišljam o sličnoj kombinaciji. Mislim da se taj procesor više isplati od Phenom II 555 BE x2, jeste lošiji u radu sa arhivama i malo lošiji u igricama, ali mislim da nije nešto drastično. Ima manji TDP (i to sa grafikom, kolicki mu je tek onda kad se ne koristi ona), i troši manje struje.
Da li je bolji P55 ili H55 čipset i da li je bolji izbor neka miniATX ploča od ASUS-a ili MSI-a?
Najbolji trenutak za kupovinu toga će biti sad kraj godine kad izađe Sandy Bridge, jer će u svakom slučaju i ako ti procesori budu primetno skuplji smanjiti cenu ovima.
Mislim da je razlika između i3 530 i G6950 u ceni mnogo veća nego što bi trebalo da bude kad bi se gledale performanse.

ja sam ZA! imam e7200 i ddr 2 na 800mhz,pa ako mogu da pomognem tu sam!:wave:

Ok moze e7200, ako ko ima neki iz serije e5xxx e8xxx liniju , nek se jave ljudi sa i5 , i7(i7 obavezno sa ukljucenim QPI ili kako se vec zove opcija sa 8 thredova , phenom II x4 , i recimo stari athlon 64 , tipa 6000+ ili 6400+(ako nema niko otici cu kod druga da i njih odradim ).
Sve ovo na win7 64 bit . Ili da pravimo novu temu ???

Ok moze e7200, ako ko ima neki iz serije e5xxx e8xxx liniju , nek se jave ljudi sa i5 , i7(i7 obavezno sa ukljucenim QPI ili kako se vec zove opcija sa 8 thredova , phenom II x4 , i recimo stari athlon 64 , tipa 6000+ ili 6400+(ako nema niko otici cu kod druga da i njih odradim ).

ma moze i nova tema,meni svejedno......i naravno na win7 64 bit.i ja bih voleo da vidim koliko moj vremesni e7200 zaostaje za novom arhitekturom :)mada ne planiram u skorije vreme da ga menjam,posto mi ovako klokovan (3.6 ghz) extra odradjuje posao!mada ko god razmislja o novoj kupovini-naravno nova arhitektura!

E pa ajmo novu temu , dobro dosli su i c2q i AMD!

tabasca_m, i ja sad baš razmišljam o sličnoj kombinaciji. Mislim da se taj procesor više isplati od Phenom II 555 BE x2, jeste lošiji u radu sa arhivama i malo lošiji u igricama, ali mislim da nije nešto drastično. Ima manji TDP (i to sa grafikom, kolicki mu je tek onda kad se ne koristi ona), i troši manje struje.
Da li je bolji P55 ili H55 čipset i da li je bolji izbor neka miniATX ploča od ASUS-a ili MSI-a?
Najbolji trenutak za kupovinu toga će biti sad kraj godine kad izađe Sandy Bridge, jer će u svakom slučaju i ako ti procesori budu primetno skuplji smanjiti cenu ovima.
Mislim da je razlika između i3 530 i G6950 u ceni mnogo veća nego što bi trebalo da bude kad bi se gledale performanse.

P55 zbog raid podrske,H55 ukoliko neko planira da koristi integrisani graficki cip u procesoru (nema raid).Razlika u ceni i3 530/g6950 je nekih 30-ak evra...ne znam bas da li vredi...

Za dilemu phenom ili pentium baci pogled na link.Ali Tom's preferira Intel vise nego ja cini mi se :)
http://www.tomshardware.com/reviews/phenom-ii-x2-555-pentium-g6950,2617.html

Poslednja izmena:
A ako neko neće koristiti ni RAID ni IGP? Onda bolje da se uzme H55, čisto da se ima opcija za korišćenje IGP-a, ako crkne normalna grafička, barem za neko vreme...?
i3 sa tom cenom ulazi već u drugi rang gde ima boljih AMD procesora. I to četvorojezgarnih (a ne mislim na Athlon II x4)!

ja imam e8600!

Evo ja sa nasviranim E8500 na 4GHz se javljam da pripomognem ram je 890 5-5-5-18
evo na brzinu SPImod 12.308s

U najnovijem Digital-u imas odlican opis na vise strana skoro svih procesora. Vredi procitati.

Da nije "Vukasin" mislio mozda ovako- da je trenutno najbolji i najbrzi C2D bolji od najsporijeg i najlosijeg i3 procesora, ali da ipak u tome nema buducnosti zbog cuvenog socketa :) ?

Mislio i uvideo, te sam onda i napisao. i3 je dobar CPU ali za nešto ozbiljnije treba uzimati i5 koji je definitivno najbolja kupovina. Ne nasedajte na marketing, npr e8400 na nekoj ploči sa DDR3 memorijom će vas odma uveriti u sve ovo.

...

Tema je malo bajata, ali nisam mogao da ne primetim da nigde u celoj temi niko nije naveo da je i3 Dual core ali sa hyperthreadom, tako da se faktički ponaša kao quad...

izvini, znam da ih ima i sa DDR3, ali kada neko napise da je Core i3 samo malo brzi od C2D i da nema mnogo razlika - kako biti najjasniji i objasniti sustinsku razliku?
Definitivno je marketinski trik medju AMD i Intelom......hteo bih da vidim jednog ne obicnog korisnika racunara nego malo naprednijeg .......koji ce golim okom da vidi u realnom vremenu ocitu brzinu C2D recimo 8400 i bilo koga Core i3 .....nebitno dali su igrice ili obrada video materijala u pitanju ...ili bilo sta trece...probao sam ih u servisu i ucerio se da nema ama bas nikakvog znacajnog ubrzanja a da se to da osetno primetiti ........bacanje para a punimo kase proizvodjacima .......e sad sa cetvorojezgreni.....to je vec dosta ispred i u realnom radu .

Taj I3 je kao neki C2Duo ali eto malo brzi. U sustini nista spec, ako vec kupujete novi racunar i nemate para za bar I5 ili i7 onda kupite I3. Ako se naklokuje koliko moze onda igrice odradjuje dosta dobro ali za neki encoding bas i nije nesto, nista brze od naklokovanog E8500 (koji je osetno brzi od E6xxx serije) na 4 GHZ 500 fsb, zavisi od programa do programa. Npr stari Q6600 je ok za encoding ali losiji za igrice i windows + se greje ko sporet :) dok novi Q8300 u sustini nije za igrice a nije ni tako brz u windowsu ali encoding videa odradjuje super za te pare + se ne greje.
E8500 leti u windowsu, Full hd full screen filmove pusta sa 13-17% cpu, igrice lete + se ne greje nista posebno dok Dual Core (PIV) E5300 ne moze da pusti full HD koji ima sliku preko celog ekrana i to OC na 3.6 Ghz + spor u windowsu i spor u igrama u sustini to je stari stari Pentium IV u novoj mikronazi sa dodatim instrukcijama + nema ni virtualizaciju.

E kod I5 se vec vidi razlika a kod OC I7 to je druga prica al` to i kosta. Kolko para tolko muzike :)
E8500 na 4GHz je jako blizu I7 u trckaranju kroz windows, surf, itd dok kad je encoding u pitanju ima ogromna razlika jer ipak to je 4 core a ono 2 a u igricama i nije neka velika razlika.
To je neko moje iskustvo. :bottle:

Vrh Dno