Šta je novo?

Core 2 Duo naspram Core i3 procesora

TMEV

Slavan
Učlanjen(a)
04.07.2009
Poena
319
Pokusao sam pretrazivanjem ovog podforuma za procesore da procitam ima li kakve diskusije povodom ovoga ali nisam uspeo. Na netu sam nalazio kontradiktorne informacije, pa rekoh bolje na svom jeziku ako neko ume ukratko i bolje da pojasni, ili pak da potvrdi/opovrgne sta sam zakljucio do sada. Ukratko koliko shvatam oba procesora su manje vise slicna, s tim da i3 ima noviju tehnologiju 32nm umesto 45nm i da je zbog toga efikasniji i malcice brzi nego C2D. I na kraju zakljucak koji mi se cini logican, a to je da, cim je novo, mora da je bolje. Namerno nisam uplitao core i5 ili i7 jer su tu stvari kompleksnije. Nadam se da ce ova tema koristiti ljudima koji se dvoume koji procesor da odaberu izmedju ova 2.
hvala

najbitnija je razlika u socketu i RAMu, sto znaci ako kupis C2D ogranicen si na 775 socket i DDR2 memoriju, dok sa Core i3 ides na noviji socket 1156 i DDR3 memoriju.

ako se kupuje nesto novo, onda se uzimaju novije stvari zbog dugovecnosti, apgrejda i rezervnih delova.

I to novo ti je pola godine, Intel je vec najavio novi socket pa ti vidi.

izvini, znam da ih ima i sa DDR3, ali kada neko napise da je Core i3 samo malo brzi od C2D i da nema mnogo razlika - kako biti najjasniji i objasniti sustinsku razliku?

izvini, znam da ih ima i sa DDR3, ali kada neko napise da je Core i3 samo malo brzi od C2D i da nema mnogo razlika - kako biti najjasniji i objasniti sustinsku razliku?

OK samo bez ljutnje... Ne znam kako je zvučala moja prošla poruka, ali sam samo hteo da napišem da ih ima i sa DDR3 memorijom.

Ja bih išao na Socket 1156 tj. i3 zbog kasnijeg upgrade-a. Socket 775 je otišao u penziju, mada me kod i3 nervira što svi dolaze sa int. grafikom.
Nije neka razlika u brzini, ali je ipak ima...

ma nema ljutnje ;) zaboravih smajlija u prethodnom postu.
licno, sacekao bi nov 1155 socket pre neke kupovine.

No problem :)

Nego zašto nam Intel uz sve i3 i i5 (dual-core) uvaljuje i int. GPU?

No problem :)

Nego zašto nam Intel uz sve i3 i i5 (dual-core) uvaljuje i int. GPU?

Niko ti ne brani da ubacis grficku u PCI-exp, ne vidim razlog zasto ti smeta.........ja bi bas i voleo da imam integrisanu na ploci :wave::wave::wave:

Ja se izvinjavam na slabom poznavanju materije, ali sta da radim. Eto sada ubaciste u pricu i socket i RAM memoriju :). Znao sam ja da nije sve to tako jednostavno, i zato sam samo mislio onako ukratko i prosto receno koji procesor je bolji. Nego novo pitanje koje mozda i nema smisla boljim poznavaocima ali mene interesuje sledece. Ok, znaci socket 775 je zastareo i ima novih. Ali, ako je neko limitiran i mora, da li moze da koristi nov procesor (i3 npr) u taj 775 socket? Sad mi je jasno da je C2D ogranicen samo na 775... Kao komparativni primer da navedem je USB standard. Prastari 1.1 moze da radi samo na 1.1 standardizovane konekcije, dok USB 2.0, moze i na nove i na stare...

Jok. Core i3 i i5 dele 1156 socket, dok je i7 na 1366 i neki na 1156.

Da uprostimo stvari...........UZMI SOCKET 1156 I PROCESOR i3 :eyebrows:

Niko ti ne brani da ubacis grficku u PCI-exp, ne vidim razlog zasto ti smeta.........ja bi bas i voleo da imam integrisanu na ploci :wave::wave::wave:

To stoji... Ali sigurno bi taj procesor bez te int. grafičke bio bar 15-20% jeftiniji, a meni apsolutno nije potrebna. Znači plaćam je, a nikada je neću upotrebiti.

To je to :)
Odgovor koji je dečko tražio. Prosto i jednostavno.

Core2Duo (npr E8400) je daleko jači od i3 procesora koji je u stvari nova generacija DualCore procesora. Ipak, gledano u budućnost, u ovom slučaju je pametnije uzeti taj i3 jer socket 775 nema budućnost napram 1156.

Core2Duo (npr E8400) je daleko jači od i3 procesora koji je u stvari nova generacija DualCore procesora. Ipak, gledano u budućnost, u ovom slučaju je pametnije uzeti taj i3 jer socket 775 nema budućnost napram 1156.

da li si svestan sta si sad rekao?:zgran:
imas dosta review-a na netu pa pogledaj, inace i3 procesori su u rangu e8600

Da nije "Vukasin" mislio mozda ovako- da je trenutno najbolji i najbrzi C2D bolji od najsporijeg i najlosijeg i3 procesora, ali da ipak u tome nema buducnosti zbog cuvenog socketa :) ?

Ne vidim koja je to prednost noviji socket za upgrade, svaki put kada sam upgrejdovao procesor morao sam i plocu da menjam, znaci svake 2 god(intel) pocev od 486-dx(tako nesto).
Kada bude menjao i3 za 2-3 god kladim se da ce da menja i plocu(socket), jedino je memorija ostajala po neki put.. Graficke su isle cesce al to je agp bio , a sada pci-e :D

Ne vidim koja je to prednost noviji socket za upgrade, svaki put kada sam upgrejdovao procesor morao sam i plocu da menjam, znaci svake 2 god(intel) pocev od 486-dx(tako nesto).
Kada bude menjao i3 za 2-3 god kladim se da ce da menja i plocu(socket), jedino je memorija ostajala po neki put.. Graficke su isle cesce al to je agp bio , a sada pci-e :D

prednost je sto socket 1156 mozes da stavis i3,i5,i7 8xx,
kada ja kupujem procesor, menjam i plocu(koja bi, razume se, podrzavala taj procesor)
sto zbog oc sto zbog nekih naprednijih funkcija,
koliko para dam za proc, toliko dam i za plocu

prednost je sto socket 1156 mozes da stavis i3,i5,i7 8xx,
kada ja kupujem procesor, menjam i plocu(koja bi, razume se, podrzavala taj procesor)
sto zbog oc sto zbog nekih naprednijih funkcija,
koliko para dam za proc, toliko dam i za plocu

da i on ce staviti i3, i5, ili i7 i onda za dve godine ili vise kada bude stavljao neki novi procesor koji ce tada biti izbacen morace da menja socket 1156.
tj. kada bude pravio sledeci upgrejd u svakom slucaju morace da menja i proc i plocu.

ja sam ranije kupovao te najbolje ploce al od pre pet godina ne dam preko 100e za plocu,
ne isplati se dati 200-250e za 10% bolji oc . ili sta vec. a i batalio sam OC.:zgran:
hehe
ali ne treba ni uzimati najlosije za 50e.

Poslednja izmena:
da, ali ako uzme sada 1156, moci ce u nju za 3 godine da ugura neki i7 8xx za neke smesne pare, a u 775 ce moci da gurne ... pa znate vec sta :p

znaci, nikako se ne zarobljavati na EOL socketima...

da i on ce staviti i3, i5, ili i7 i onda za dve godine ili vise kada bude stavljao neki novi procesor koji ce tada biti izbacen morace da menja socket 1156.
tj. kada bude pravio sledeci upgrejd u svakom slucaju morace da menja i proc i plocu.

ja sam ranije kupovao te najbolje ploce al od pre pet godina ne dam preko 100e za plocu,
ne isplati se dati 200-250e za 10% bolji oc . ili sta vec. a i batalio sam OC.:zgran:
hehe
ali ne treba ni uzimati najlosije za 50e.

slazem se, ali kad sam mislio dobra ploca, to naravno netreba da bude "pervezija"
zbog par oc sitnica, nego nesto oko 200e max

200E? pa to je katastrofa...

do pre neku godinu si mogao za te pare + proc da uzmes cell proc + i blu ray citac za sve pare...

doslo je vreme dominacije tamo-vamo firmi , koji za sve pare ovo ono i to plus napajanje 130e ne daju maximalni kvalitet koji vas monitor moze da podrzi.

nije da imate dobre monitore nego v nas " proizvodjaci " naj modernijih komponenti, jelte, zahebavaju malo.

znaci 5 ( pet ) godina star monitor moze da podrzi sliku koju 1000e+ hardware ne moze da isporuci.! ????/

pa ko je ovde siso veslo /

Auuu brate,shta si ti pushio? Ocu i ja malo... :d

'ocu i ja :D
nego hajde kratko i jasno da se kaze: Ako neko ima kvalitetan C2D (8400..), njemu se nikako ne isplati upgrade na i3 i mnogo mu je bolje da saceka neko bolje vreme tj. sledecu generaciju ili uzme i5 >750 ako ima para :)
Onaj ko kupuje sada novo obavezno da uzme i3 :D

'ocu i ja :D
nego hajde kratko i jasno da se kaze: Ako neko ima kvalitetan C2D (8400..), njemu se nikako ne isplati upgrade na i3 i mnogo mu je bolje da saceka neko bolje vreme tj. sledecu generaciju ili uzme i5 >750 ako ima para :)
Onaj ko kupuje sada novo obavezno da uzme i3 :D

lepo receno:wave:

Uzmi ti nedje polovnu kvalitetnu plocu sa e8500 ili e8400 odavde od nekog sa foruma , i neka ti ostavi setup sa sve nekim tx2 ili tx3 cooler masterom nasviran na 3.8 Ghz za svaki dan , i ni jedan core i3 ti nece ni prismrdjet , a proci ces jeftinije ...

pa nije baš tako jednostavno, ukoliko se dobro sećam ti i3 sa inegrisanom grafikom se sastoje iz dva dela u jednom je grafika i memorijski kontroler a u drugom delu je procesor, što nije baš uvek brže od cpu sa integrisanim memorijskim kontrolerom, ispravite me ako grešim...

Vrh Dno