Šta je novo?

Cooler Master X-Craft i WD5000AAKS problem

goran445

Slavan
Učlanjen(a)
23.10.2004
Poena
319
Naime u cemu je problem: kad stavim WD5000AAKS u ovu fijokicu, ni Vista ni XP ne prepoznaju o kom usb delu se radi, stalno traze drivere, dok npr kad u fijokicu stavim Hitachi Deskstar takodje od 500gb nema nikakvih problema i sve radi ok. Malo sam kopao po WD sajtu i tamo pise ako Vista ili XP ne mogu da prepoznaju hard u fijokici da napajanje nije dovoljno za hard. Interesuje me da li je neko imamo slican problem i kako ga je resio. Pozdrav :)

Poslednja izmena:
Takodje da jos dodam, kad ga povezem preko usb-a trazi drajvere,ako ga ukljucim kao eSata zablokira mi citav komp,jednostavno zapuca. Kod Hitachija bez problema radi i kao eSata i kao usb disk.

'Si proveravo HDD da on nije falican?

Jesam imam dva WD5000AAKS i oba se isto ponasaju dok Hitachi radi bez problema

Imam i sam rack XCraft 360 (mada ne znam da li je i kod tebe taj rack u pitanju, jer mi XCraft ne govori puno toga, s obzirom da ima par modela) i ja sam imao konkretno problema sa prepoznavanjem 1TB WD diskova (black serija). Raspitivao sam se svuda, počevši od CM, preko WD pa sve do ASUS i Bench foruma (na kraju sam počeo da sumnjam da nije i do ploče, koja iako fleshovana, odbija da prepozna hard u racku). Elem, nigde nije bilo odgovora, svi su nudili neka rešenja koja sam i sam probao i pre nego li su mi ih i rekli... Googlanjem sam ustanovio da su mnogi testirali taj rack sa 1TB diskovima, ali ni jedan jedini test nije bio sa WD diskom, već sa Hitachi i Samsung diskovima. I svima je sve radilo! Opšte ludilo! :) Na kraju sam odustao, uzeo Therlmaltakeov rack i sve je radilo kako treba, a u CM rack stavljam diskove manje od 1TB... i svi srećni.
Gde je bio problem, ne znam, ali očigledno da CM rackovi imaju problema sa čitanjem diskova koji su im navedeni kao gornja podržana veličina hard diska. Možda je to i kod tebe slučaj, ne znam. Negde sam čak i čuo komentar da probam CM rack sa WD green serijom, ali nisam baš bio u prilici da dođem do jednog takvog diska a nisam ni bio pri parama pa da na taj način eksperimentišem.
Tako da, nakon svega, ne znam šta da ti kažem, jer ne znam ni sebi. Nigde nisam dobio odgovor, ni od samog CM-a, koji su mi jedino ponudili da dodjem do njih i oni će mi zameniti za drugi (!) od čega nema 'leba... tako da... I'm sorry.
Ukoliko pronađeš odgovor na svoje pitanje zamoliću te da ga i ovde preneseš, jer me iskreno zanima tvoje iskustvo i razrešenje...
Pozdrav!

Heh...a ja taman planirao da pazarim jedan WD Black 1TB za Xcraft 360 :( ...ništa držim se ja manjih..

XCraft RX-3SB tako pise na kutiji. Na sajtu WD pise da kad se hard tako ponasa, tj. kad Vista i XP nece da ga prepoznaju a u rack-u je, da napajanje nije dobro. Jel ti nije problem da pogledas po cemu se razlikuju napajanja za XCraft i Termaltakeov rack koji imas. Verujem da je tu negde problem. Takodje mislim da je u ovom nasem slucaju velicina harda manje bitna. Vidis kod mene je 500GB WD a kod tebe1TB WD i ponasaju se jednako problematicno.

Poslednja izmena:
To je nesto na liniji XCraft - WD. Evo sad sam video na netu to je XCraft 350,ako to nesto znaci :)

Poslednja izmena:
XCraft RX-3SB-S crkla posle 7 meseci rada (bio WD 640 AAKS u njoj). Izgleda je stvarno problem na relaciji CM>WD (Ima li neko uputstvo za sklapanje fioke da mu ne treba :D. Pitam cisto zato sto zelim da zbog garancije vratim pun paket )

Konkretno, kod mene je u pitanju ovaj model. Pogledaću večeras da li ima kakvih dodatnih informacija na kutiji a u vezi napajanja. No, ti ipak imaš drugačiji model CM racka, nije model 360. Ujedno, bilo bi zgodno da daš punu oznaku, jer koliko sam uspeo da vidim na netu, iza oznake koju si ti dao slede još neke brojke i slova. Ili je to ili ja nisam uspeo da pronađem konkretno model čiju si oznaku dao.
U svakom slučaju, imao sam prilike da disk koji sam spomenuo stavim i isprobam u nekom Chieftec racku, čije se pune oznake ne sećam. Rack izgleda krajnje jeftino, a plaćen je oko 3800 din. I prepoznao ga je iz prve.
Bitno je da napomenem da sam CM probao pod WinXP Pro sa SP1, SP2 i SP3 varijantama, ništa nije pomoglo. Probao ga i pod različitim linux distroima, i ništa. Kada u rack stavim bilo koji drugi WD (konkretno, probao sa modelima od 80, 120, 160, 250 i 750GB) sve radi kako treba, nezavisno od platforme. Samo je bio problem sa tim 1TB diskom (doduše, nabavio sam posle još jedan, kako bih isključio mogućnost faličnog diska...) sa kojim je odbijao da radi. Particionisao sam ih i ovako i onako, ništa nije pomoglo. A na sajtu stoji da podržava 1TB diskove, ali očigledno postoji neki problem na relaciji CM>WD (i to, čini mi se, sa modelima koji pripadaju gornjoj granici podržanih veličina za konkretan model racka). Šta je u pitanju, ne znam. Na CM forumu ćeš pronaći i moj thread ali i thread jednog lika sa istim problemom, koji to nije uspeo da reši ni po zameni racka.

I još nešto. CM mi je sa ostalim diskovima odlično radio i pod Linuxom, iako na sajtu stoji da nije podržan od strane proizvođača, tj. samog CM-a. Isprobani Chieftec rack kao i Thermaltake super rade pod Linuxom. Ovo ti napominjem u slučaju da ti je bitno, kao što je meni bilo.

Poslednja izmena:
Evo ovo mu je puna oznaka RX-3SB-LEB1-GP i kod mene je u pitanju problem sa WD5000AAKS znaci 500gb ne od 1 TB. Sve jedno mislim da nije problem u velicini vec u nekoj vrsti nekompatibilnosti ili ko zna cega. Ne ostaje mi nista drugo nego da probam sa nekim drugim rack-om. Imam 3 takva harda i nijedan ne radi u ovom rack-u, dok Hitachi bez problema radi. Ostaje mi eto za utehu da znam da nisam jedini sa ovim problemom :)

Poslednja izmena:
Pa koji onda hdd rack kupiti a da je kompatibilan sa svim hardovima?Ja sam planirao da kupim wd xcraft 360 ali sam se sada malo pokolebao citajuci ove komentare.Pa sam hteo da pitam sta bi u toj klasi do 45 eura valjalo kupiti?

Moje sve preporuke za Thermaltake-ov modela koji sam naveo u prethodnom postu. Jeste malo komplikovaniji za rukovanje, ali nisam imao nikakvih problema sa njim, šta više hdd mi se gotovo i ne zagreva u njemu! Ja sam prezadovoljan, nakon peripetija sa CM modelom...

Moje sve preporuke za Thermaltake-ov modela koji sam naveo u prethodnom postu. Jeste malo komplikovaniji za rukovanje, ali nisam imao nikakvih problema sa njim, šta više hdd mi se gotovo i ne zagreva u njemu! Ja sam prezadovoljan, nakon peripetija sa CM modelom...
Mozes li da mi malo opsirnije objasnis kako je to komplikovaniji za rukovanje.Kad to kazes sta podrazumevas pod tim.To pitam zato sto se i dalje lomim koji hdd rack kupiti a da kasnije nemam problema.

Hej, pa dobro, nije to ništa strašno. Potrebno je skinuti četiri šrafa koja drže jednu stranu racka. Potom, treba skinuti i dva šrafa koja unutar samog racka drže dva zasebna dela, sa leve i desne strane, kojima se disk pozicionira i učvršćuje unutar samog racka. I posle sve to treba vratiti.
Dok recimo kod XCraft 360 serije, otvoriš vratanca sa prednje strane, ubaciš hard i teraj. No, bez obzira na sve, TT mi je ipak bolji zbog svih svojih prednosti.

Poslednja izmena:
Kazi mi koliko je bucan kuler na Thermaltake rack-u?Sto se tice ubacivanja harda u rack mnogo vise mi se svidja postupak kod modela xcraft 360.Jos uvek vagam i nisam jos definitivno prelomio sta cu kupiti.

Ok to mi je bitno.Ako se odlucim za taj model.U svakom slucaju hvala na informaciji.

Evo kako sam resio problem. Kupio sam Chieftec Black Box i WD diskovi rade kao novi. I u ovom Chieftec-u se diskovi lako menjaju kao i u XCraft-u, tako da sam zadovoljan. Pozdrav svima i hvala na pomoci :)

Evo i ja da se javim.Na kraju sam ipak kupio xcraft 360 u crnoj boji i za sada sam zadovoljan kako radi.Ubacio sam mu hard wd caviar black 750 giga 32 mg i odlicno radi.Nisam probao druge diskove.Ako bude nekih problema javicu sta se desava.Ali nadam se da ih nece biti.

Jel probao neko ovaj xcraft 360 sa 1TB WD diskovima...mislio sam da kupim 1TB WD Green za storage...ili ipak 750GB ako neće da radi sa većim ?

Koristim X-Craft 360 sa WD 10EACS Green već jedno 3 meseca bez ikakvih problema. Prepoznavanje od strane enclosure-a je ok, hard radi kao sat, meni stoji horizontalno na externom rezaču i ne greje se mnogo - sve ovo mi služi kao Time Capsule kod OS X-a za backup.
Ja zadovoljan - za sada.
Pozz

Poslednja izmena:
I ja sam bio zadovoljan, dok je radio. :( X-Craft 360 u kombinaciji sa WD 10EADS, korisceno za storage. Ali pre jedno mesec dana je X-Craft otkazao poslusnost. Naime, veza preko USB-a nije radila dok je sa eSATA radilo OK. Reklamirao i dali mi X-Craft 350 Lite umesto njega, navodno ima prvise felericnih 360-ica.

Poslednja izmena:
Heh...ja USB nikad nisam probao...eSATA rulz ;)

@Ripper
Koji e-sata bracket koristis, posto 965 cipset sigurno nema e-sata on board?
Jel imas problema pri radu u AHCI modu, ako si slucajno na XPu?

Prvi na koji sam naleteo...kupljen u Imtelu... A koristim Vistu, tako da nema problema ;)

Hvala na brzom odgovoru Ripper, izvinjavam se za offtopic :wave:!

Meni je WD 6400AAKS do sada radio perfektno preko CM X-Craft 360 i eSATA.....sve dok juce nisam uzeo WD 1TB Green koga X-Craft nece da vidi ni pod razno....nema ga nigde....a kad ga povezem direkno na plocu radi kao sat naravno....

Još malo informacija vezanih za XCraft 360 i kompatibilnost.
Danas sam probao da stavim 1,5 TB hard u xCraft 360 enclosure, čisto da vidim da li će da radi i na moje razočarenje NEĆE.
Probao sam dva hard diska, WD 15EADS i Samsung HD154UI, ni jedan ni drugi se uopšte ne vide u Disk Utility-u (ovo je u OS X-u ono što je Disk Managementu Win-u), a jako lepo rade u enclosure-u Sans Digital.
Izgleda da je definitivno ograničenje po pitanju veličine hard diska u xCraft 360 hard od 1 TB - probao sam 10EACS i 10EADS, oba rade bez ikakvih problema, kako preko USB-a, tako i preko eSATA (probao kod burazera).
Npr. u Sans Digital-u trenutno rade 4 x 1,5 TB (2 WD 15EADS + 1 Samsung HD154UI) i sve radi kao podmazano, a probao sam i jedan WD 20EADS i radi takođe kao sat, iako nije zvanično podržan od strane Sans Digital-a, tako da je sve u kontroleru koji proizvođač iskoristi za enclosure. Izgleda da ozbiljniji igrači stavljaju "ozbiljnije" kontrolere, dok se u manje zahtevnim enclosure-ima nalaze jeftini "kinezi".

Poslednja izmena:
Vrh Dno