Šta je novo?

cooler master 690

Da li se još nekome desilo da mu ne radi mikrofon kada ga spoji na front panel, tj. u slučaju CM690 na "top panel"? Rade mi slušalice ali ne i mikrofon, a pozadi mi radi mikrofon. Spojen je AC97 a ne onaj HD Audio koji mi nije radio, zna li neko zašto ni on nije radio? Ploča je Asus P5Q Pro.

Da li ovo kućište ima filter na prednjem ventilatoru? Ako se ne varam ima. Kako se on čisti? Usisava? Pere? Meni se svakih par dana nahvata prašine na dijelu mrežice gdje se nalazi taj ventilator pa pređem usisivačem sa vanjske strane. A bude prašine i na "mrežici" kod bočnog ventilatora. Ne znam kakvo je stanje unutra :)

Ima filter na predjnjem ventilatoru, ja sam ga odseko ne treba mi.
Moras skinuti masku da bi doso do njega.

Da li ovo kućište ima filter na prednjem ventilatoru? Ako se ne varam ima. Kako se on čisti? Usisava? Pere? Meni se svakih par dana nahvata prašine na dijelu mrežice gdje se nalazi taj ventilator pa pređem usisivačem sa vanjske strane. A bude prašine i na "mrežici" kod bočnog ventilatora. Ne znam kakvo je stanje unutra :)

Unutra je svakako ima. ;)

Prenji je kao onaj donji sto imas, i skuplja se i na njemu malo ali manje nego na mashu pred njim.

Jel radi vama mikrofon kad ga spojite na front panel? Kod mene i kod još ponekog je slabiji kontakt za mikrofon pa ne radi sjajno. Ali slušalice rade.

Ma znam za to, i pisao sam na toj temi :), nego sam htio pitati ovde na temi za CM 690 da vidim da li je to generalni problem na tom kućištu ili samo ponekoga zadesi :)

ja iskreno da ti kažem nisam vezivao taj FP na muzičku, zato što ne znam kako jer imam SB Live 5.1 i nemoguće je nakačiti isti :(

Ma znam za to, i pisao sam na toj temi :), nego sam htio pitati ovde na temi za CM 690 da vidim da li je to generalni problem na tom kućištu ili samo ponekoga zadesi :)

Pa vidish da sam ga ja imao imash ga ti a verovatno je loshe dizajniran taj FPA. I meni slushalice rade i kad ih neubodem do kraja odnosno isto kao i kod tebe mikrofon: dok drzim bananicu i okrecem radi ( i uvek izbacuje onu poruku o prikljuchenim slushalicama na FPA ) chim pustim prestanu da rade. A mikrofon mi je samo krchao ako ga neubodem do kraja... jA sam reshio problem tako kako sam opisao - probaj i ti.

:wave:

Ovi 120 mm ventilatori koji dođu sa CM690, koliko su vam bučni? Meni je iz početka bilo OK mada se čuju (svi rade na max obrtajima) ali kada sam se malo poigrao sa SpeedFan sa njim sam preko jedne od one 4 kontrole usporio istovremeno dva od njih, onaj pozadi i ovaj na lijevoj strani, i kad ih spustim na 50-55% onda su mi tihi, tek tada sam vidio koliko se čuju na 100% pa sam u narednom periodu stalno spuštao na 50-55% jer mi je lješe tako, tiše, ali su temperature ponešto skočile, posebno sada kad je i malo otoplilo napolju, na ljeto će biti još veselije.

Razmišljam ovih dana da uzmem nekim fan kontroler, vjerovatno Zalman ZM-MFC1 Plus, i razmišljam da uzmem neke dobre 140 mm da stavim sa lijeve strane ali koliko vidim nije lako naći 140 mm što me iznenadilo pa bi mi druga opcija bila da uzmem dva bolja 120 mm a koliko čujem to je Noctua i mogao bih nabaviti NF-P12-1300 i NF-S12-1200, pa šta predlažete od njih? Ovaj S12 je navodno tiši a P12 ima veći statički pritisak, zbog toga sam prvobitno mislio ići na S12 ali ako bih već uzimao fan kontroler onda bih ga mogao usporiti da bude dovoljno tih a uz to bi valjda imao veći protok vazduha od ovih ventilatora koje sada imam. Zna li neko kakvi su ovi Noctua ventilatori u buci prema ovima koji su došli sa CM690? I da li je neko probao oba pa da mi kaže šta mogu očekivati od kojeg?

@Vader

I ja sam imao istu dilemu i na kraju sam uzeo P12. Iskreno da ti kazem fan jeste ekstra kvalitetan, pocev od pakovanja, preko tezine samog fana i kolicine vazduha koju izbacuje, ali da je tih, bas i nije. Nema onog bangavog zujanja, ali je shushtanje vazduha dosta glasno, pogotovo na max rpm. Pored njega imam i tri Arctic Cooling 12ice koje izbacuju istu kolicinu vazduha ali su na istom rpm tishi od noctue. losa vest je da AC coolere kod nas tesko mozes da nadjes.
Moja preporuka ti je da, ako uzimas samo za kuciste, uzmes S12, a ako planiras da u buducnosti taj fan iskoristis za hladnjenje procesora/grafe/napajanja, onda ipak uzmi P12 zbog pritiska.

p.s. Moj subjektivni utisak je da se p12 cuje i na 900 i na 1300rpm, ali je znatno prijatniji za uvo od vecine drugih fanova.

Ja sam juče uzeo Xilence Red Wing 120mm, jedan, da probam, i koliko sam vidio dosta je tiši od ovih ventilatora koji su došli u CM690 pa sam danas uzeo još dva i sutra ću da ih stavim, sa ta tri ću zamjeniti ovaj CM lijevo i onaj pozadi, i treći ću staviti na drugu poziciju lijevo. Ostaće ovaj prednji (sa led diodom) koji je došao sa kućištem od tih CoolerMatser ventilatora, njega ne mislim mijenjati, ne djeluje mi bučan kao ovi koji su na lijevoj strani i pozadi, a i ne bih da se gnjavim da ga skidam.

Vrijedi li staviti ventilatore gore, ta dva ili bar jedan, koliko znače za temepraturu u kućištu? To možda pred ljeto uradim.

A ovaj što ide na desnu stranu kućišta, mislim da je 80 mm, jel' tu ide usisni ili isisni ventilator?

ti xilence meni barem nisu tiši...imam ih...probao sam i isto se čuju...možda su čak ovi CM tiši...doduše meni se svi vrte na 7v i ti CM koji dolaze uz kućište, i xilence...mada mišljenja sam da ćeš tu buku, tj šum koji dobijaš na bočnim stranicama rešiti tako što ćeš staviti neki filter između ili iseći to saće koje postoji pošto od njega dolazi najviše šuma, tj od vazduha koji prolazi kroz njega...

a taj što ide na desnu je ja mislim ne standardni, nisam tu ništa stavljao, jer ne vidim svrhu...a ide "usisni"

Desno nisam ni mislio stavljati, zanimala me samo orjentacija.

Evo sad sam stavio još dva Red Winga pa ih imam tri, pozadi i dva lijevo (na koje sam stavio Xilence filtre). Stanje sa bukom je mnogo bolje nego prije kad su bili CM ventilatori, dva od ova tri Red Winga su spojeni na ploču pa kad ih usporavam sa SpeedFan-om do gašenja uopšte ne čujem promjenu u buci koja dolazi iz kućišta ni u jednom trenutku, što znači da su sad tiši od CPU coolera i drugih izvora buke, a sa CM ventilatorima sam jasno čuo padove u buci kada sam spuštao brzinu sa 100% do nekih 50-55% kada ih više nisam čuo, a tada su radili na oko 700 RPM, sad ovi rade na oko 1300 RPM i nema promjene u buci kad su na 100% i kad su na 0%. Veoma sam zadovoljan.

Sad sam malo čačkao oko ove buke koja dolazi iz kućišta a koja nije od ventilatora na kućištu, po prvi put sam sam uključio onaj QFan u BIOS-u i vidio da ima tri režima: standard, silent i turbo. Probao sam prvo silent i pri boot-ovanju je izbacilo da ima neki error sa ventilatorom i da sa F1 radim resume nakon čega je startao windows i vidio sam da CPU fan radi na samo 380 RPM (inače radi na oko 2700), ali je buka iz kućišta bila manja. Probao sam i standard režim QFana, isto je javio error a brzina coolera je bila tu negdje ista, oko 380 RPM, mada je u BIOS-u prijavljivao oko 500 RPM što je ispisao crvenom bojom. Nakon toga sam isključio QFan i vidio da ima više buke iz kućišta tako da ovo sada što čujem je kombinacija coolera i još nečega, ne vjerujem da je grafička jer se ne čuje ovako u idle, a nije ni ventilator na napajanju. Možda je ovaj prednji CM ventilator sa plavom led diodom.

Ali kako god bilo sad je puno bolje. Ova tri Red Winga sam platio manje nego što bih platio jedan Noctua P12.

Možda onda još pred ljeto stavim jedan ili dva ventilatora na gornju stranicu kućišta i to je to.

Koliki je "boljitak" od ventilatora na kontra strani (8cm) ispod CPU-a... vidim da CM 590 takodje ima izrezanu stranicu na tom mestu pa jel moze i na njega da se uglavi jedan mali vent. na tom mestu.

Jel neko probao da moduje ploču na koju se montira matična i iseče deo gde naleže ležište od procesora tako da ne mora matična da se vadi kad se skida kuler koji ne koriste onu plastku oko ležišta , i ako jeste kako je to uradio ?

Jel neko probao da moduje ploču na koju se montira matična i iseče deo gde naleže ležište od procesora tako da ne mora matična da se vadi kad se skida kuler koji ne koriste onu plastku oko ležišta , i ako jeste kako je to uradio ?

Brusilicom :smoke:

Efikasno nema šta , može li slika da vidim kako izgleda .

Okacicu fotku danas ako stignem ja sam secnuo CM 590, i CHIEFTEC BIG TOWER.

Nebi mi ni palo na pamet da nisam video Gladiatora .

Da li moze u ovo kuciste da stane Noctua NH-U12P (158 mm) ako su sa strane stavljena oba ventilatora??
Ako ne moze koji drugi kuler (za Phenom II 945) bi dosao u obzir??
I jos jedno pitanje - Da li moze da se sa desne strane (kod procesora) stavi Noktua 8-ca ili mora neki tanji ventilator??

Poslednja izmena:
a sta ce ti ta dva venta na stranici, nicemu de sluze

Pa recimo da stavim 2x14 tt turbo na 1000rpm zar ne bi bilo dobro da duvaju na procesor i grafu??

Nazad
Vrh Dno