Šta je novo?

Conroe in action!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Stvarno bruka rezultati! Rasturice Conroe AM2 (nazalost 🙁)

Po meni je onaj rezultat prosto neverovatan.Toliko neverovatan da imam sumnje...jeste verovatno dobar ali nemoguce toliko...

pa ko je rekao da je conroe los procesor?

Pa ovaj na 2.8 ghz ima oko 2400 CPU poena u 3d marku 06 . Toliko ima Opteron 170 na 3 ghz :d ali sa jednom Ati x1800xt karticom, na nF4 cipsetu. Licno probao.

So' , big deal ? :d Conroe Powa' ! Svima cure balice....krajnje je vreme bilo da izbace dobar CPU, za sada jos uvek nepostojeci.

Poslednja izmena:
dok neko sa foruma ne postuje rezultate ne verujem im ni jednu rec!!!

ne znam za vas al ja cekam oktobarski Digital sa temom broja CONROE vs AM2, de ce ljudi lepo da izbace bateriju testova (PS, AE, MAX, MAYA....+ IGRE naravno 🙂 ) pa da to lepo sve uporedimo sa preslerom i venicom i X2 3800+, pa da vidimo de conroe jeste a de nije, znaci od ovih rezultata sto se sad objavljuju mislim da bi trebalo odbiti makar 10-20% pa da budu realni. a do tada da parimo oci

Mislim da nema logike,da (ovoliko) lazu!U svakom slucaju ovo ce biti veoma skup processor kada izadje u prodaju, I naravno nece moci svako da ga kupi,iz istog razloga,bice milon testova cim izadje u prodaju od strane normalnih korisnika,tako da ce oni koji budu cekali pravi trenutak uraditi pravu stvar,a ja vas sad pitanm koliko treba primeraka na slobodnom trzistu da bi se razjasnile cinjenice,pa ja cu vam reci jedan I ni jedan vise.Naime,cim dodje na test kod nas,svi IT casopisi ce ga imati na testu,i tu je kraj svake dileme( a ovo se odnosi na sve zemje sveta).Pa zar ne mislite da to intel nije znao.prodaju 20-30 procesora,svetu,a kad svet provali da je Conroe ******,intel ce da cuti i nece vise da proda ni jedan,mislim da je suludo verovati da su ovi rezultati koje postize toliko netacni,ali videcemo sta ce biti.

Ovaj tip shto vozi "bad axe" chip set i Conroe....kako je doshao do COnroe jezgra?Koja je njegova odgovornost ako je malko lazirao?Nikakva.Intel nije lagao vec neki lik sa foruma😀.Ovaj je na veoma posecenom forumu i to je odlichna reklama.Sumnjam u ove rezultate.Bash me briga chiji cpu imam na plochi dokle god mi je svrsishodan.Ako taj Conroe bude zaista dobar u to cu poverovati kad ga testiram ili to urade ljudi sa Bench sajta.Po meni,tek tada ce stvari biti:"za poverovati".
Do tada ce biti "marketinga" koliko hoces.To radi AMD a radi i Intel.
Globalni forumi su najzgodnije mesto da se neshto reklamira a i lazira bez ikakvih posledica po firmu.Svi chitaju i svi na osnovu toga formiraju misljenja.
Ako verujem nekom testu onda je to Benchmark.co.yu mesto.Strpljenja,pa ce neko od urednika dograbiti i Conroe i njegovog pandana.Rezultati ce biti tu u oktobru(recimo) i onda nema vishe dileme.

PS.razlog za ovo moje poverenje u srpski benchmark sajt je veoma objektivan i dobar test Preslera 920 koji je svojevremeno prikazan ovde a i u Digitalu(koliko se secam).Tako da svaka cast i sve pohvale.....

Poslednja izmena od urednika:
Bas tako ko sto rece covek. Mislim da proc na 2,7 radi kao i onaj extreme edition na 4,8 stvarno cudno i tesko za poverovati.

A taj lik sto je radio test neka ga neko lepo zamoli da uzme dig aparat ili kameru pa neka lepo snimi sve i kompresuje; meni nece biti problem ako treba da skinem i 500mb video fajl, ali onda ce bar imati dokaze, a ovako je sve nagadjanje i predpostavljanje.

pa valjda ljudi ne veruju xtreme systems forumu, mozda oni tamo stvarno lazu
ili je to samo u slucaju intela :trust:

illidan je napisao(la):
pa valjda ljudi ne veruju xtreme systems forumu, mozda oni tamo stvarno lazu
ili je to samo u slucaju intela :trust:
Ma ok.je sve to.Ali da verujem choveku koji ima Conroe vec izvesno vreme i "bad axe" plochu,(koja sada moze da se kupi) nemogu.Konkretno,onom tipu ne verujem.Forumi su postali reklamni pano za firme.Svako moze da se registruje i plasira "rezultate".A ti 'rezultati" direktno utichu na realizaciju prodaje,odnosno,u ovom sluchaju,na potraznju.Nema Conroe procesora a ovaj ga "vozi" vec neki mesec i non-stop plasira neke rezultate na osnovu kojih meni se chini da Conroe predstavlja svemirski brod u odnosu na konkurenciju koja je chak i u vecem cenovnom rangu.Ako je Conroe toliki pomak u arhitekturi mikroprocesora zashto se onda i po planiranom izlasku Conroe CPU planira izlazak josh jednog Presler procesora?U redu,taj jedan traba da bude ekstra brz ali ipak...
Jasno je meni da je intel primio udarac zbog"spavanja" na lovorikama i da je krenuuo u agresivnu kampanju na svim nivoima.Ono shto je josh bolje je izlazak odlichne Presler serije i nadolazece Conroe serije.Sve je to ok.Ali ipak toliko bolji rezultati za mene su teshko shvatljivi.samo toliko...
I josh jednom:
uopshte ne verujem onom tipu(@freecableguy) sa foruma😀 :d :-devil-:

Wow, 1000 points more overall than my 965XE @ 5.25 Ghz. Same motherboard and almost same fsb as well. Cool

Wonder how you can get a much better score and have a lower cpu score though. Don't get me wrong, I'm not questioning the validity of your result, just the cpu score I find is odd since your system is obviously faster overall.
chovek ga lepo pita a on ne odgovara uopshte.Tek na kraju izjavljuje
there is definately more power in the CPU, much more. you guys just haven't seen it yet....
Nije odgovorio kako to da je brzi 1000 poena od 5.25ghz sa slichnim fsb-om.Samo na kraju daje propagandnu poruku:"ima definitivno josh snage u ovom procesoru,mnogo vishe.Vi momci josh niste ni videli nishta...".Chovek ne ulazi u polemiku...samo izvaljuje paushalne rechenice...

Poslednja izmena od urednika:
Ma kazem ja daj nekog ko je uclanjen na forumu neka ga lepo zamoli da snimi sve to pa da vidim sta ce da odgovori

Ljudi,sva tri lika(osim mozda onog Victora) su pod NDA.Znaci dok intel ne kaze GO za realne testove,bice truba...
Gledajuci one rezultate jedino sto se moze zakljuciti je da onaj deljeni kes ima veliki uticaj na single thread aplikacije.Jos nije bilo bencha pravih igara i ozbiljnijih programa.Sve to navodi na pomisao da je Conroe nesto brzi od Yonaha klok za klok(doduse ne samo zbok kesa vec i drugih novina),stim sto Conroe na stock setovanjima nece imati nasviranu magistralu na xxx Mhz,pa ce rezultati biti nizi nego ovi prikazani na XS.Bice brz CPU,ali posle 3 godine od pretstavljanja K8,deluje pomalo zakasnelo.

ivanbo2003 je napisao(la):
Bice brz CPU,ali posle 3 godine od pretstavljanja K8,deluje pomalo zakasnelo.
Kratko i precizno :smash: :smash:

Stim, da i AMD kasni sa K8L. 4 godine za jednu arhitekturu je ipak mnogo, malo su se uspavali. Na zalost, NetBurst je usporio IT razvoj bar za par godina 🙁.

mcekovic je napisao(la):
Na zalost, NetBurst je usporio IT razvoj bar za par godina 🙁.

Ne lupaj gluposti 😡
sterb046.gif

Poslednja izmena:
Stvari polako izlaze na videlo, 😀, izgleda da je u stvari velika frka Intelu oko K8L arhitekture, sad kad su se Intelovci "istrcali" ispred AMD-a moraju na svaki nacin da postuju nepostojece svetske rekorde. 😀

nepostojece..... zar nisi cuo za rec validacija rezultata

jeste lupio ovo za NetBurst 😀 a K8 je stvarno odavno vec medju nama tako da su mi poredjenja tipa ''dere K8'' totalno van lezishta,mislim....i treba da dere K8!!!!!!

Bilo kako bilo Conroe ce biti sjajan CPU i u to nema sumnje a ja se iskreno nadam da ce AMD odgovoriti josh jache pa da ce kao konachni pobednik biti mali i zeljni user IT industrije koji samo zeli da ima lepo parche hardware kod sebe u mashini a ako AMD ne odgovori.......ima o tom divnom Conroe lepotanu da mashtamo!

btw impresivno.........:banana: pravo chudo u 65 nm 😉

Poslednja izmena:
audiofreak je napisao(la):
Ne lupaj gluposti 😡
Kako nije usporio? Da je Intel umesto NetBurst-a pre X godina isao sa arhitekturom slicnom Core-u, imali bi sada jace PC racunare bar za 50%, sto je bar jedna godina razvoja. Jaci PC racunar znaci vise snage za software, programeri ne moraju da trose vreme na optimizaciju vec na resavanje konkretnih problema... I da, nisam rekao da ne treba optimizovati, vec da bi bilo moguce vise vremena koje je utroseno na optimizaciju utrositi na razvoj feature-a (performanse software-a ne treba da budu sto bolje, vec dovoljno dobre 😉 ).

Ako ces reci da je Core pozajmio ovo ili ono od NetBurst-a, to uglavnom nije tacno. Skoro da nista nije pozajmio, skoro sve je unapredjenje Banias-a i Dothan-a (procitaj detaljno poslednji clanak na Anandtech-u). NetBurst je bio iskorak u pogresnom pravcu forsiran od Intel marketing-a (koliko inzenjera je napustilo Intel zbog toga?).

Poslednja izmena:
lupas za medalju :d
eto ti AMD nije pratio Intela vec je nastavio PII/PIII stopama i vidis dokle je stigao*! Intel se samo vraca na "pravi" kolosek. Uostalom nastavio je i on PII/PIII stopama sa PentiumM procesorima.

*AMD K8 su odlicni procesori.

NetBurst je bio samo dobitak jer je forsirao SSE instrukcije i HT, software je i krenuo u tom pravcu.
Anandtech! posle _povlacenja_ onog clanka o Cell CPU znaci nisu vise ni za WC, bar sto se tice strucnih clanaka. Stopericu u ruke i neka mere skor u 3DMarku. i ne spamuj vise.

Poslednja izmena:
ipak mislim da rezulteti valjaju jer ako je K8 pre par godina doneo onoliko ubrzanje, zasto isto toliko sad ne bi doneo i conroe kao isto tako potpuno nova tehnologija??? samo da se nadju pare za neki oc raspolozen model i veselju nema kraja....

kovacm je napisao(la):
lupas za medalju :d
eto ti AMD nije pratio Intela vec je nastavio PII/PIII stopama i vidis dokle je stigao*!
Pa AMD bi morao da da vise da je bio pritisnut od strane Intel-a. Ovako, lagano su unapredjivali procesor i to im je bilo dovoljno.

kovacm je napisao(la):
NetBurst je bio samo dobitak jer je forsirao SSE instrukcije i HT, software je i krenuo u tom pravcu.
SSE nema veze sa NetBurst-om kao arhitekturom. Ajde, za HT se to moze i reci, jer je HT bio tu da iskoristi supljine u dugom pipeline-u.

A Anandov clanak je solidan, ako ga pazljivije procitas.

illidan je napisao(la):
nepostojece..... zar nisi cuo za rec validacija rezultata

Pusti ga illidane vidis da je beyond help.

mcekovic je napisao(la):
Kako nije usporio?

Imas tri odgovora na pitanje:

1. Netburst je doneo najbolji branch predictor, odlican cache i prefetch mehanizme, i sjajne SSE2 instrukcije. Pokazao je da se i sa izuzetno dugackim pajplajnom moze napraviti tako komplikovan superskalaran OOO procesor. Ti bi stvarno mogao malo dublje da zagrebes od one praistorijske 5 stage RISC arhitekture koju si ucio na faxu pa bi ti neke stvari u vezi arhitekture procesora bile daleko jasnije.

2. Netburst je zbog SIMD koncepta naterao (pametne) programere i softverske firme da promene nacin rada i da optimizaciju koda i algoritama shvate onako kako treba -- ozbiljno. Zbog toga smo dobili mnogo brzi Photoshop, Lightwave, SoundForge, Sonar, Cubase, 7-Zip, WinRAR, you name it, a ne zbog K8.

3. Netburst je, hteo to ti da priznas ili ne doneo multithreading na desktop, a ne tamo neki K8.

Medjutim, i pored svog mog truda da ti nesto objasnim ti i dalje ne shvatas sustinu -- hardver je bez softvera gomila beskorisne gvozdjurije.

Razmisli sam -- sta bi dobili da sada imamo 50% brze racunare nego pre X godina, a da umesto recimo PiFast imamo samo SuperPI?!? Ili da jos koristimo Photoshop 4 umesto CS2?

mcekovic je napisao(la):
I da, nisam rekao da ne treba optimizovati, vec da bi bilo moguce vise vremena koje je utroseno na optimizaciju utrositi na razvoj feature-a

Ovde si jasno pokazao da nemas predstavu koliko vremena otpada na koji deo posla u razvoju softvera, primer:

1. Drajveri - 90% glue code za interakciju sa OS-om, 10% code za kontrolu hardvera.
2. Aplikacije - 90% GUI i pripadajuci code, 10% sama funkcionalnost.

Nije optimizacija nesto sto oduzima vreme, postoje druge, mnogo gore stvari.

mcekovic je napisao(la):
performanse software-a ne treba da budu sto bolje, vec dovoljno dobre

Ako je neki program dovoljno optimizovan da optereti Pentium 3 do kraja, to ne znaci da je u redu da i na skupo placenom dual-core procesoru proizvodi opterecenje primereno Pentiumu 3 i da operacija podjednako dugo traje samo zato sto je to nekome dovoljno dobro. Svo vreme pricam, softver mora da prati razvoj hardvera, a ne obrnuto.

mcekovic je napisao(la):
Ako ces reci da je Core pozajmio ovo ili ono od NetBurst-a

Ja za tekve informacije ne idem na Anandtech nego na Intelov sajt. Postoji dokument o Core arhitekturi pa ga procitaj. Pre toga procitaj o Netburstu da bi se upoznao sa terminologijom. Uglavnom, ja bih mogao da ti nabrojim ovde sta je od tehnologija uzeto iz Netbursta i ubaceno u Core, ali se iskreno nadam da mozes i sam to da provalis.

mcekovic je napisao(la):
SSE nema veze sa NetBurst-om kao arhitekturom. Ajde, za HT se to moze i reci, jer je HT bio tu da iskoristi supljine u dugom pipeline-u.

Au bre, na cemu si Mileta? :zgran: Neka teska hemija isparava iz tih AMD cipova, nisu ih dobro oprali u fabrici pre pakovanja. :d

Netburst je bio izuzetno efikasan (i jos uvek je) kada je u pitanju izvrsavanje SIMD koda. Sto se tice HT i iskoriscavanja supljina u pajplajnu to je najveca glupost koju je iko ikada izvalio i sto je najgore primila se.

To je propaganda AMD fanova -- da se utese sto oni nisu imali HyperThreading sve ove godine oni su "shvatili" kako im to ni ne treba i kako to treba samo Intelu jer je neefikasan. Ja mogu da se ubijem od ponavljanja kako nije procesor neefikasan nego je softver neefikasan ali to nekima ocigledno ne vredi ponavljati.

Uzmi malo prouci kako radi HyperThreading (tagovanje instrukcija, interleaving i sl.) pa se onda javi, i shvati vec jednom da kod optimizovanog softvera nema supljina u pajplajnu.

Uh bre kako me smoris svaki put... 😡

Poslednja izmena:
Imas tri odgovora na pitanje:

1. Netburst je doneo najbolji branch predictor, odlican cache i prefetch mehanizme, i sjajne SSE2 instrukcije. Pokazao je da se i sa izuzetno dugackim pajplajnom moze napraviti tako komplikovan superskalaran OOO procesor.

Sve to sto si nabrojao je ubaceno samo da bi omogucilo da procesor sa dugackim pipelineom moze da radi koliko toliko brzo kao i sa kracim. Niko ne spori da je sve to dobro odrajeno u NetBurst-u. Ali osnovni i najveci problem sa NetBurst-om je dugacak pipeline, koji nije napravljen iz tehnickih razloga vec marketinskih, da bi procesor radio na vecoj frekfenciji. Procesor sa tako dugim pipelineom teorijski ne moze da bude efikasan (da ne ponavljam, branch misprediction, zavisnost instrukcija po podacima...). To bi bilo kao da pravis soliter na temelju od 5x5 metara, pa ga posle siris, podupires stubovima, cinis gradjevinska cuda samo da bi stajao uspravno pri srednjem zemljotresu!

2. Netburst je zbog SIMD koncepta naterao (pametne) programere i softverske firme da promene nacin rada i da optimizaciju koda i algoritama shvate onako kako treba -- ozbiljno. Zbog toga smo dobili mnogo brzi Photoshop, Lightwave, SoundForge, Sonar, Cubase, 7-Zip, WinRAR, you name it, a ne zbog K8.
Ne vidim kako je SIMD deo NetBurst-a. SIMD je u MMX obliku postojao i u PIII, a skoro podjednako dobro ga podrzava i AMD. To sto se pojava SSE/2/3 desila za vreme NetBurst-a ne znaci da je SIMD deo arhitekture.

3. Netburst je, hteo to ti da priznas ili ne doneo multithreading na desktop, a ne tamo neki K8.
OK, jeste, al prilicno neefikasan 😀 . Da bi SMT dosao do izrazaja morao bi pipeline da bude siri (vise read, write i exec jedinica).

2. Aplikacije - 90% GUI i pripadajuci code, 10% sama funkcionalnost.

Ovde neko drigi pokazuje totalno neznanje. A gde je integracija, data access, komunikacija, unit testing, konfiguracija, management...

Nije optimizacija nesto sto oduzima vreme, postoje druge, mnogo gore stvari.
To niko ne spori.

Ako je neki program dovoljno optimizovan da optereti Pentium 3 do kraja, to ne znaci da je u redu da i na skupo placenom dual-core procesoru proizvodi opterecenje primereno Pentiumu 3 i da operacija podjednako dugo traje samo zato sto je to nekome dovoljno dobro. Svo vreme pricam, softver mora da prati razvoj hardvera, a ne obrnuto.

Nijedan korisnik koji placa software nece platiti vise za optimizaciju ako mu postojeci software dovoljno dobro obavlja posao za koji ga je nabavio.

Netburst je bio izuzetno efikasan (i jos uvek je) kada je u pitanju izvrsavanje SIMD koda.
Ovo bi trebalo reci: Kod NetBurst procesora izvrsavanje SIMD koda je efikasno implementirano. Ponavljam, SIMD nema veze sa NetBurstom aritekturom. Uostalom, Core znatno efikasnije izvrsava SIMD od NetBurst-a.

Sto se tice HT i iskoriscavanja supljina u pajplajnu to je najveca glupost koju je iko ikada izvalio i sto je najgore primila se.To je propaganda AMD fanova -- da se utese sto oni nisu imali HyperThreading sve ove godine oni su "shvatili" kako im to ni ne treba i kako to treba samo Intelu jer je neefikasan.
Nije glupost vec susta istina! Kako bi inace HT doneo ubrzanje ako je pipeline popunjen :-devil-:
Core-u bi takodje SMT doneo dosta, jer je pipeline siri, ali su u Intelu ipak odustali od toga, bar za sada.

Ja mogu da se ubijem od ponavljanja kako nije procesor neefikasan nego je softver neefikasan ali to nekima ocigledno ne vredi ponavljati.
To je kokoska - jaje problem, sta je starije. Obicno je starije ono sto se pokaze da je starije. U ovom slucaju, software svakako nije bio dovoljno optimizovan za NetBurst. Zasto je to tako je sasvim druga stvar od cinjenice da nije dovoljno optimizovan. Nikakvo kukanje na lenje programere tu ocigledno ne pomaze.

Uzmi malo prouci kako radi HyperThreading (tagovanje instrukcija, interleaving i sl.) pa se onda javi, i shvati vec jednom da kod optimizovanog softvera nema supljina u pajplajnu.
Pa opet kontradikcija! Kako bi onda HT doneo ubrzanje ako nema supljina (idle exec jedinica) u pipeline-u?

Nije mi jasno cemu prepucavanje,zbog istog slican thrade je zatvoren.Ljudi procitajte naslov i onda postujte sta hocete,sve dok je u domenu pomenute teme.:trust:

A koje to SIMD instrukcije koriste WinRAR i 7-Zip? Koliko znam i jedan i drugi bolje rade na K8 nego na visestruko klokovanom netburstu?
Medjutim, i pored svog mog truda da ti nesto objasnim ti i dalje ne shvatas sustinu -- hardver je bez softvera gomila beskorisne gvozdjurije.
Apsolutno.... mada pre je gomila plastike, metala i .... peska :d

Ali razvoj softvera je prilicno spor, za razliku od razvoja hardvera. Nisu svi programeri tako upuceni i pametni pa da rade optimizacije kako treba za moderan hardware, a i baza korisnika sa prosecnim ili cak starijim i sporijim procesorima je dosta velika. Pa zar mislis da ce softverasi da rizikuju da njihov softver nema svoje trziste zbog toga sto ce im kod biti optimizovan za SSE3 SSE4 ili ko zna koji SIMD set.
Postoji nekoliko razloga zasto sw nije optimizovan, a to je :
1. programeri nisu potkovani i edukovani za inovacije
2. programeri namerno nece da optimizuju, zbog ekonomskih razloga
- ne zele da placaju licence za nove verzije development alata
- jednostavno, drze se standarda, jer jos uvek gomila klijenata ima PIII
3. ne zele da razvijaju softver od samog pocetka, jednostavno, dodaju par novih funkcija, rekompajliraju kod novim kompajlerom i eventualni dobici na takvoj optimizaciji su nedovoljni - ovo je najcesci slucaj!

Prema tome, danas se i procesori prave da mogu da izvrsavaju svakojak kod kako treba, pa i SIMD, dakle.... Netburst je OUT!

Audiofreak je napisao(la):
Netburst je bio izuzetno efikasan (i jos uvek je) kada je u pitanju izvrsavanje SIMD koda.
Klok za klok nije efikasniji ni od K7 :d ali posto K7 nema SSE2 onda nije za poredjenje.

Audiofreak je napisao(la):
Sto se tice HT i iskoriscavanja supljina u pajplajnu to je najveca glupost koju je iko ikada izvalio i sto je najgore primila se.

To je propaganda AMD fanova -- da se utese sto oni nisu imali HyperThreading sve ove godine oni su "shvatili" kako im to ni ne treba i kako to treba samo Intelu jer je neefikasan. Ja mogu da se ubijem od ponavljanja kako nije procesor neefikasan nego je softver neefikasan ali to nekima ocigledno ne vredi ponavljati.

Uh bre kako me smoris svaki put... 😡
Netburst izgleda kao avion koji je projektovan da leti brzinom od 5-6 mahova, ali pri tom nema dobre manevarske karakteristike. Zar nije glavna fora da leti sto brze, a i da brzo skrece, penje, usporava itd....
Defintivno Intel je dokazao da Netburst sa specijalno optimizovanim softverom za SIMD, koji ima specijalnu namenu (multimedija, encoding, rendering itd... gde se moze koristiti SIMD), na tako puno megaherca , moze biti veoma brz. Ali na zalost, broj korisnika kojima to treba je 5-10% max. Velika vecina trazi brzu i tihu igracku masinu, koja ce brzo raditi u windozi i koja ce lepo saradjivati sa diskovima i periferijama. Da li ce kompresovati DIVX 60 ili 62 minuta vecini korisnika nije bitno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno