Šta je novo?

Conroe in action!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Back to conroe!!!

Postoji velika veravatnoca,da ce sa izbacivanjem u prodaju conroea,doci i do izbacivanja raznih modova ploca na netu koje "navodno" ne podrzavaju conroe(konkretno mislim na 975X).Tako da jos uvek postoji nada da ce vlasnici postojecic 975X ploca ipak moci da voze conroe,a sve to uz lemilicu i nekoliko laganih pokreta rukom,zivi bili pa videli.
http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=99298

Poslednja izmena:
Snejk je napisao(la):
Evo ti sandre i svega u tom fazonu.. 🙂

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?p=1461848#post1461848

Ima i cinebench, koga zanima.. Ovo je trebalo da 'liči' na Conroe XE (3.33/1333FSB).

Sve je to odlicno samo mi nesto mali onaj protok kod momerije,mislim na toj frekvenciji treba da je veci,primera radi AM2 na 2GHz ,sa 800Mhz za memoriju pravi odprilike isti skor,a kad bi se iole klokovao kao onaj conroe,nemam pojma sta bi bilo!!!
Mislim,ako je realno da svaki AM2 moze da se klokuje na 2.4GHz,protok bi mu po nekoj racunici trebao da skoci na 8500mb/s(DDR2 800MHz),mislim da je conroe prva liga,ali da mu je mem.controler bulja i da bi neki novi cipset za isti morao da bude za nijansu bolji.

Spacemaster je napisao(la):
Sve je to odlicno samo mi nesto mali onaj protok kod momerije,mislim na toj frekvenciji treba da je veci,primera radi AM2 na 2GHz ,sa 800Mhz za memoriju pravi odprilike isti skor,a kad bi se iole klokovao kao onaj conroe,nemam pojma sta bi bilo!!!
Mislim,ako je realno da svaki AM2 moze da se klokuje na 2.4GHz,protok bi mu po nekoj racunici trebao da skoci na 8500mb/s(DDR2 800MHz),mislim da je conroe prva liga,ali da mu je mem.controler bulja i da bi neki novi cipset za isti morao da bude za nijansu bolji.

Dobro, valjda je jasno da integrisani mem. kontroler može uvek više da izvuče, ali nije ovo uopšte loše za DDR2-736 sa ludački dobrim tajminzima.. 🙂

Snejk je napisao(la):
Dobro, valjda je jasno da integrisani mem. kontroler može uvek više da izvuče, ali nije ovo uopšte loše za DDR2-736 sa ludački dobrim tajminzima.. 🙂
Tolio ja izvlacim na 4.2GHz sa preslerom(na istoj frekvenciji za memoriju,ali na 4-4-4-12),mislim da je lose,jos mora intel poradi na tom planu!iIpak mislim da bi isti protok izvukao i ja na 4GHz sa preslerom,kad bi mi memorija mogla izdrzati tako niske tajminge.

okmijun je napisao(la):
aj jedno pitanje za sve koji prate ovaj thread:
-gledajuci testove po netu, koliko ste stekli utisak da je Conroe brzi od Prescota/preslera... a na istom taktu?
moja procena je do 40%, ne vise. (25-30% najmanje)

Sta vi mislite?

Evo situacija izgleda da je ovakva:

3.2-3.5GHz jednog Prescotta vredi kao 2.1-2.2 GHz jednog Conroa, otprilike (ne racunam Pi itd, nego prave programe). Sto mu i dodje oko 60% .

E sad kolko mislite da ce ici ovi Conrojevi na svaki dan?
2.6-2.8GHz? i to maximum. Onaj od 1.6-1.8 ne verujem da ce da predje 2.6 (na vazduhu), a taj ce realno i biti moguce kupiti za normalne pare.

znaci 2.6 x 2=5.2 vs. 5.2 x 1.6=8.32 sto ce reci D9xx DualCore, svirnut na 4.2GHZ :bottle:

okmijun je napisao(la):
Evo situacija izgleda da je ovakva:

3.2-3.5GHz jednog Prescotta vredi kao 2.1-2.2 GHz jednog Conroa, otprilike (ne racunam Pi itd, nego prave programe). Sto mu i dodje oko 60% .

E sad kolko mislite da ce ici ovi Conrojevi na svaki dan?
2.6-2.8GHz? i to maximum. Onaj od 1.6-1.8 ne verujem da ce da predje 2.6 (na vazduhu), a taj ce realno i biti moguce kupiti za normalne pare.

znaci 2.6 x 2=5.2 vs. 5.2 x 1.6=8.32 sto ce reci D9xx DualCore, svirnut na 4.2GHZ :bottle:

Računaj da će 2.4 bez problema raditi na preko 3, čak i prva revizija silikona radi na 3.2 na vazduhu..

Nego, sad ispade da Conroe XE IMA HYPERTHREADING 😀. HT2, to jest.. Sad me tek zanima kako će ta skalamerija da funkcioniše. Kentsfield XE bi onda trebao da ima 8 logičkih CPUova, ako je to istina..

Poslednja izmena:
Snejk je napisao(la):
Računaj da će 2.4 bez problema raditi na preko 3, čak i prva revizija silikona radi na 3.2 na vazduhu..

Nego, sad ispade da Conroe XE IMA HYPERTHREADING 😀. HT2, to jest.. Sad me tek zanima kako će ta skalamerija da funkcioniše. Kentsfield XE bi onda trebao da ima 8 logičkih CPUova, ako je to istina..

Kentsfield ce takodje imati i FSB...Tako daaa,djabe mu tih 8 logical cores :d

Eidt: Nisam siguran sta si mislio posle editovanja posta za taj HyperThreading2?? Toga ne bi trebalo da bude u Conroe-u,bar ne po prvim najavama

Poslednja izmena:
ivanbo2003 je napisao(la):
Kentsfield ce takodje imati i FSB...Tako daaa,djabe mu tih 8 logical cores :d

Ako si gledao rezultate Conroe vs Merom primetio si da ovaj drugi zaostaje možda par procenata iako je razlika u FSB-u ogromna u korist Conroe-a. Očigledno su procesori u startu projektovani tako da im ne smeta nešto slabiji FSB/Memorijski protok. Ne verujem da će FSB od 1333 ili 1600 biti prevelika kočnica za Kentsfield.

Eidt: Nisam siguran sta si mislio posle editovanja posta za taj HyperThreading2?? Toga ne bi trebalo da bude u Conroe-u,bar ne po prvim najavama

Pa na XS-u je sada odjednom aktuelna informacija da je ova opcija odjednom postala uključena u XE procesorima.. Videćemo šta će se desiti.. 🙂

Spacemaster je napisao(la):
Tolio ja izvlacim na 4.2GHz sa preslerom(na istoj frekvenciji za memoriju,ali na 4-4-4-12),mislim da je lose,jos mora intel poradi na tom planu!iIpak mislim da bi isti protok izvukao i ja na 4GHz sa preslerom,kad bi mi memorija mogla izdrzati tako niske tajminge.
Takodje i kod mene je toliki protok bez dizanja voltaze procesoru i memoriji i sa latencijama 4.4.4.11.
U pitanju je presler 920 i hyperx na 900mhz.
Na koliko onda treba da radi Conroe...............:trust:

DARK SIDE je napisao(la):
Takodje i kod mene je toliki protok bez dizanja voltaze procesoru i memoriji i sa latencijama 4.4.4.11.
U pitanju je presler 920 i hyperx na 900mhz.
Na koliko onda treba da radi Conroe...............:trust:

Šta vam toliko nije jasno, čipset je potpuno isti i na vašim mašinama i na onom testiranom Conroe sistemu.. Nema to toliko veze sa procesorom kada je memorijski kontroler u nortbridžu. Očekujte bolje rezultate od novih Nvidia i Ati čipsetova (ATI će podržavati i DDR3), a i Intel će imati šta novo negde pred kraj godine.

Snejk je napisao(la):
Šta vam toliko nije jasno, čipset je potpuno isti i na vašim mašinama i na onom testiranom Conroe sistemu.. Nema to toliko veze sa procesorom kada je memorijski kontroler u nortbridžu. Očekujte bolje rezultate od novih Nvidia i Ati čipsetova (ATI će podržavati i DDR3), a i Intel će imati šta novo negde pred kraj godine.
Nije isti.

Snejk je napisao(la):
Dobro, za Spacemastera sam znao da ima 975, za tebe sam loše pretpostavio..
😉
975 ima bolju saradnju sa memarama za razliku od 955 ali nije drastichn😵vi shto voze 975bx(bad axe) intel mogu da cepaju conroe koga su se nekako dokopali:trust: .Za sada znam da @Audiofreak penali da se dokopa ove ploche.Mislim da je ima jedan clan foruma ovde,,nemogu se sada setiti Nick-a.Ali nebitno,do jeseni ima josh pa cu videti memorijski protok i uporediti za preslerom.Obzirom da ce ram biti isti.

Snejk je napisao(la):
...

Mislio sam malo i na faktor cene, dakle onaj od 1.6-1.8 ce biti realno dostupan za relativno normalne pare, a opet ne verujem da ce preci 2.6-2.8 u OCu.

ufffff, nikad me ove nove tehnologije nisu vise smorile nego ovaj Conroj sad 😡

Evo, gledam Hexusov review Conroea T6600 i 6700 i stvarno, ovaj CPU brise patos sa svim sto postoji. http://www.hexus.net/content/item.php?item=5692&page=3
Memorijski protok nije bog zna kakav, ali je za divno cudo latencija odlicna, a procesorska snaga je ogromna.
Nadam se da ce uskoro doci i pravi odgovor od "zelenih", inace, kostace nam Conroe veoma mnogo.
Jednom recju, ono sto moze da se kaze za Conroe, je da su konacno napravili dobar, skoro savrsen CPU.

Jedino ostaje da se vidi kakva ce im biti dostupnost na trzistu, t.j. da li ce moci da se kupe ili cemo moci da gledamo po netu sacicu srecnika koji su dobili engeneering samplove. :d

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Evo, gledam Hexusov review Conroea T6600 i 6700 i stvarno, ovaj CPU brise patos sa svim sto postoji. http://www.hexus.net/content/item.php?item=5692&page=3
Memorijski protok nije bog zna kakav, ali je za divno cudo latencija odlicna, a procesorska snaga je ogromna.
Nadam se da ce uskoro doci i pravi odgovor od "zelenih", inace, kostace nam Conroe veoma mnogo.
Jednom recju, ono sto moze da se kaze za Conroe, je da su konacno napravili dobar, skoro savrsen CPU.

Jedino ostaje da se vidi kakva ce im biti dostupnost na trzistu, t.j. da li ce moci da se kupe ili cemo moci da gledamo po netu sacicu srecnika koji su dobili engeneering samplove. :d
Slazem se u podpunosti,a da je nekim cudom doslo do implementacije mem. controlera u CPU,mislim da tek onda AMD nebi imao odgovor,bar dve godine!U svim testovima,ali bas svim kada je procesrska moc u pitanju ovaj conroe birse patos sa AM2,ali kada je memoriski protok u pitanju,onda je..ga,tu gubi trku(ali samo tu)!Mislim da ce u skrije vreme i intel izbaciti novi cipset,kako bi bar za nijansu pokrio rupu,kada je mem. protok u pitanju,videcemo!

Pitanje je koliko arhitektura Intelovih procesora zaista zahteva integrisani memorijski kontroler, pored sjajno odradjenog cache-a i inteligentnih prefetch tehnika. Uostalom svi znamo da su Intelovi procesori manje osetljivi na labavije tajminge od AMD-ovih.
Medjutim, sa integracijom mem. kontrolera se dobija i na bandwidth-u, jednostavno, nema FSB-a koji radi sporije od memorije.
S' druge strane, smatram da ce K8L ako se ostvari ono o cemu su pricali, biti mocniji CPU od Conroe-a.
Ono gde je Intel u prednosti, najvise, kao i uvek do sada je raniji prelazak na noviji proizvodni proces, pa samim tim i ranije izbacivanje novog proizvoda.
Uostalom, sitniji proizvodni proces znaci vise jezgara, vise izvrsnih jedinica, vise kesha na istom parcetu silicijuma, po istoj ceni. To opet znaci, manje grejanja i na kraju i veci radni takt.

Ono sto je karakteristicno za Intela je tzv. paperlaunch. Pitam se koliko ce biti dostupno i moguce nabaviti NGMA procesor posle zvanicnog lansiranja. Ako se pojave odmah u masovnoj kolicini, po povoljnim cenama, AMD ce biti vracen u doba K5, K6 i nesrecnog Cyrix-a.

Memorijski protok oni mogu da poprave nasviravanjem FSB-a. Ukoliko 975 chipset podrzava 1333 Mhz FSB, Conroe XE bi mogao da "isprati" DDR2 667 standard, barem sto se tice memorijskog protoka.

Poslednja izmena:
DARK SIDE je napisao(la):
😉
975 ima bolju saradnju sa memarama za razliku od 955 ali nije drastichn😵vi shto voze 975bx(bad axe) intel mogu da cepaju conroe koga su se nekako dokopali:trust: .Za sada znam da @Audiofreak penali da se dokopa ove ploche.Mislim da je ima jedan clan foruma ovde,,nemogu se sada setiti Nick-a.Ali nebitno,do jeseni ima josh pa cu videti memorijski protok i uporediti za preslerom.Obzirom da ce ram biti isti.

I ja sam kupio dve xbx v304, samo su i dalje u USA.. Ionako još nema procesora unaokolo, pa nema žurbe 🙂.

drfedja je napisao(la):
Pitanje je koliko arhitektura Intelovih procesora zaista zahteva integrisani memorijski kontroler, pored sjajno odradjenog cache-a i inteligentnih prefetch tehnika. Uostalom svi znamo da su Intelovi procesori manje osetljivi na labavije tajminge od AMD-ovih.
Medjutim, sa integracijom mem. kontrolera se dobija i na bandwidth-u, jednostavno, nema FSB-a koji radi sporije od memorije.
S' druge strane, smatram da ce K8L ako se ostvari ono o cemu su pricali, biti mocniji CPU od Conroe-a.
Ono gde je Intel u prednosti, najvise, kao i uvek do sada je raniji prelazak na noviji proizvodni proces, pa samim tim i ranije izbacivanje novog proizvoda.
Uostalom, sitniji proizvodni proces znaci vise jezgara, vise izvrsnih jedinica, vise kesha na istom parcetu silicijuma, po istoj ceni. To opet znaci, manje grejanja i na kraju i veci radni takt.

Ono sto je karakteristicno za Intela je tzv. paperlaunch. Pitam se koliko ce biti dostupno i moguce nabaviti NGMA procesor posle zvanicnog lansiranja. Ako se pojave odmah u masovnoj kolicini, po povoljnim cenama, AMD ce biti vracen u doba K5, K6 i nesrecnog Cyrix-a.

Memorijski protok oni mogu da poprave nasviravanjem FSB-a. Ukoliko 975 chipset podrzava 1333 Mhz FSB, Conroe XE bi mogao da "isprati" DDR2 667 standard, barem sto se tice memorijskog protoka.

Fakat je da je Conroe i pravljen da radi sa malim mem. protokom, ali i da "od viška ne boli glava".. Videćemo sa novim Nvidia pločama, koje su dosad imale bolji mem kontroler od Intelovih konkurentnih varijanti (iako se NIKAKO nisu klokovale).

975 i podržava 1333, samo je Intel primenio klasičnu foru - prodavanje jednog proizvoda dva puta. Prvo sa FSB 1066 i D9xx, a onda sa FSB1333 i Conroe procesorima. Koliko sam video ni XBX ni Microstar nisu imali nikakvih problema da dostignu i preko 400 MHz(1600) FSB.

Što se ove tvoje tvrdnje o proizvodnom procesu tiče, očigledno je da Intel tu ima prednost, i da će do pojave K8L Conroe već spreman za 45nm. Izgleda da sada oba proizvođača imaju po nekog keca u rukavu i samo gledaju šta će konkurencija da uradi.. Biće ovo zanimljiva godina!

Khm... stiglo se i do 4GHz :smoke:
Sad ce AMD-ovci jos vise da pozelene :d
Definitivno uzimam Bad Axe kad moze FSB 445MHz da izgura bez modova!
leghump.gif

Poslednja izmena:
Khm... stiglo se i do 4GHz
Sad ce AMD-ovci jos vise da pozelene
Definitivno uzimam Bad Axe kad moze FSB 445MHz da izgura bez modova!
nije se vishe javljao g-din.Nema bench testa,,,,,mozda je nestabilan.

pa cekaj da se to stavi pod LN2 🙂

audiofreak je napisao(la):
Khm... stiglo se i do 4GHz :smoke:
Sad ce AMD-ovci jos vise da pozelene :d

[kidding] Ih... 4GHz single core @ 65nm. AMD 4GHz je bio na 130nm. Toliko o intelovom kvalitetnom 65nm procesu :d [/kidding]

Anyhow... pojavili su se Woodcrest preview-ovi na netu - http://www.techreport.com/etc/2006q2/woodcrest/index.x?pg=1 http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT052306090721
Malo realniji testovi nego okretanje SuperPi-a do iznemoglosti. Woodcrest izgleda odlicno, mada sam ocekivao vecu prednost u encoding-u. Intel definitivno preuzima brzinsku krunu.

Slicno K8-ici, Conroe-u ne treba ogroman bandwith kao netburstu. A za latency se brine odlican prefetcher i memory disambiguation.

DeanXP je napisao(la):
Slicno K8-ici, Conroe-u ne treba ogroman bandwith kao netburstu. A za latency se brine odlican prefetcher i memory disambiguation.
Uprkos tome, ja ne mogu da verujem da su memorijske latencije kod njega gotovo na nivou K8, kako tvrdi Hexus. Integrisani mem. kontroler bi po tom pitanju trebalo da oduva Intelov kontroler u severnom mostu.

Poslednja izmena:
morbius je napisao(la):
Uprkos tome, ja ne mogu da verujem da su memorijske latencije kod njega gotovo na nivou K8, kako tvrdi Hexus. Integrisani mem. kontroler bi po tom pitanju trebalo da oduva Intelov kontroler u severnom mostu.

Ko ce znati Hexus... Gledam ove TechReport rezultate. Woodcrest ima oko 30% losiji latency u odnosu na Opteron. S tim da je Woodcrest na FB-DIMM koji ima veci latency u odnosu na bulk DDR2, dok je Opteron na DDR1.
Johan sa Aceshardware je tvrdio da memory disambiguation donosi 40% ubrzanje u drasticnim slucajevima. Nisam tacno upucen kako ScienceMark meri latency, ali sasvim je verovatno da MD tu pomaze. Jedan Conroe vs. Yonah test na istom taktu i FSB bi to rasvetlio.

DeanXP je napisao(la):
[kidding] Ih... 4GHz single core @ 65nm. AMD 4GHz je bio na 130nm. Toliko o intelovom kvalitetnom 65nm procesu :d [/kidding]

Anyhow... pojavili su se Woodcrest preview-ovi na netu - http://www.techreport.com/etc/2006q2/woodcrest/index.x?pg=1 http://www.realworldtech.com/page.cfm?ArticleID=RWT052306090721
Malo realniji testovi nego okretanje SuperPi-a do iznemoglosti. Woodcrest izgleda odlicno, mada sam ocekivao vecu prednost u encoding-u. Intel definitivno preuzima brzinsku krunu.

WoodKresta izgleda dobro, ali ga Opteron sustize kada su multithread stvari u pitanju. Izgleda da ga tu malo kolje shareovan L2 cache. Nije cudo sto AMD hoce da implementira shareovan L3 narocito kod serverskih varijanti. To zaista ima smisla. Gledao sam nedavno na Yonah-u kad puste jedan SuperPI, rezultat je bruka, a kad puste dva od jednom rezultat je manji jedno 30%. Kod DC Opterona, X2 Athlona, pa i Presslera usporenje je prilicno malo. Kod K8 usporenje je ni pola sekunde, barem ono sto sam ja uspeo da izmerim.

Sjajni su svi single thread rezultati i tu Opteron nema sta da trazi, ali i nisu toliko sjajniji s' obzirom da ovaj radi na 3 Ghz a Opteron na 2.6. Najubedljivija je Sandra, koja pokazuje snagu 128-bitne SSE FP jedinice.

Poslednja izmena:
Kad vec pricate o Woodcrestu nesto od ovoga je stiglo i u Beograd kako mi danas rekose, ici cu verovatno da vidim uzivo kako to izgleda ovih dana.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno