Šta je novo?

ComTrade i Telekom ???

Medjutim, kod nas su otisli korakj dalje od favorizovanja. Firma koja je monopolista ne samo da favorizuje jednog proizvodjaca/dobavljaca, ne samo da ga reklamira nego nudi da se KROZ ZVANICAN RACUN otplacuju rate?! Za mene licno to je potpuni skandal i katastrofa. Dakle, novac koji dolazi po osnovu prodaje robe/usluge koji obezbedjuje privatna firma ulazi u cash-flow drzavne firme i odliva se na racun privatnog preduzeca. Da li je to normalno?
Nemoj samo neko da mi izlazi sa podmetacinom kako je to za dobrobit stanovnistva i "internet opismenjavanje" jer nepotpisivanje ovakvog ugovora ne radi nista PROTIV opismenjavanja.

Znaci, dve firme - DA bez ikakve priche ali ovo je presedan...

Upravo i moja inicijalna primedba, samo što u startu nisam skapirao da se komp otplaćuje preko tel. računa, pa sam težište bacio na pitanje čemu reklamiranje CT-a, ali suština ionako ostaje ista.

Ono što arazumem™ jeste kako ovdašnji memberi, za koje znam što iz privatnog druženja što nekim drugim putevima, da su pripadnici ili decidni simpatizeri "najliberalnijih najdemokratskijih i najprogresivnijih prozapadnih uverenja" sada izigravaju kako je sve ok, čak im akcija i imponuje. Pa valjda se rušio bivši režim da se ne bi burazerskim akcijama na konto države (u ovom ili onom smislu) pravile privatne poslovne imperije. Pored toga, gde je to u zakonu pre 2k-te pisalo da je ono što su radili bivši bilo protivzakonito? Nigde ili skoro nigde, koliko mi je poznato. Valjda treba biti protiv ovakvih obrazaca, ali očito kada nam se nešto sviđa onda je to ok, a kada nam se nešto, ili uglavnom neko, ne sviđa onda je to smak sveta.
Nije zakon za nas, zakoni su za civilizovane. Ovde pali nešto drugo.

A najlakše je obrnuti tezu i furati neproverene priče o tome kako je CT jedini u stanju da isporuči 500 kompova za mesec dana. U krajnjoj liniji, zašto je morala biti 1 firma? Mogao se raspisati konkurs da se traže, recimo, 3 dobavljača i slično. Ne kažem da treba raspisivati tender za nabavku kafe, ali, do vraga, valjda za ovako krupne stvari treba.

Ne mogu da shvatim čemu tolika frka da li je CT ili neko drugi. Pa niko Vas ne vuče za rukav da uzmete i comp sa priključkom za ADSL. To je samo jedna od mogućnosti, kao i što niko ne pita zašto baš ta banka a ne neka druga, zašto nešto u CT košta toliko a u npr. Pakomu manje ili više. Ljudi shvatite sve je trgovina, pa za svoj dinar birajte šta vam najviše odgovara.
Pozitivna stvar svega ovoga je da će ADSL do kraja godine doći u mnoga manja mesta i više neće biti privilegija velikih centara.

Počeću polako da molim boga da se u našem ICT ništa ne desi, jer kad god se desi, desi se nešto što je, u najmanju ruku kontraverzno, a češće mi se prevrće stomak. Ista priča i sa ovim. Neću komentarisati ove firme, moje mišljenje o njima nije bitno u ovom trenutku. Ono što je simptomatično je ćutanje. Jel se oglasio neko od tih drugih "velikih" "proizvođača" računara? Jel se oglasio neko od provajdera koji su verovatno i najugroženiji ovim? Oglasilo se nas 50-ak koji diskutujemo (na Benchu ili drugim mestima) za ili protiv toga - who cares. Nisam ni očekivao da se oglasi RATEL, sud, ministarstvo, ipak je ovo Srbija, ali sam očekivao glasa i akcije od firmi/provajdera, pogotovu ako u celoj priči ima nečeg sumljive legalnosti. Ovde su izneseni i argumenti u prilog tome, da li su ispravni - ne znam nisam pravnik.

Ne mogu da shvatim čemu tolika frka da li je CT ili neko drugi. Pa niko Vas ne vuče za rukav da uzmete i comp sa priključkom za ADSL. To je samo jedna od mogućnosti, kao i što niko ne pita zašto baš ta banka a ne neka druga, zašto nešto u CT košta toliko a u npr. Pakomu manje ili više. Ljudi shvatite sve je trgovina, pa za svoj dinar birajte šta vam najviše odgovara.
Pozitivna stvar svega ovoga je da će ADSL do kraja godine doći u mnoga manja mesta i više neće biti privilegija velikih centara.

s druge strane ovo ce se verovatno negativno odraziti na domace prodavce, kojima ce uzeti i to malo leba, pa kad ct bude postao monopolista kao i telekom, i izbor i cene tehnike ce verovatno postati jos gore nego sto su sad (a ni sad nisu za pohvalu)

mene i da vuku za rukav, ne bi uspelo. ali sta mislite, gde ce u narednom periodu ljudi koji dosad nisu imali komp kupovati? dakle pored velikih nabavki za preduzeca, jos jedan veliki segment trzista (entry level) ode. od cega da prezive ostali? (nije da se brinem za njih :d nego se pitam sta ce biti posle toga)

a to da li ce adsl stici u unutrasnjost cemo jos videti.

Dajte ljudi, sad ima zalbi na 5-6 totalno razlicitih i izolovanih stvari; od toga da neki izrazavaju negodovanje sto Telekom adsl uopste nudi u ovom trenutku (pre nego sto se sve ostalo "izravna"), preko onih koji su shvatili da ce uz adsl morati kupiti racunar, do onih koji se u principu ne zale na ovaj konkretan slucaj, nego sustinski na stanje u zemlji. Meni licno smeta samo to sto se stvari gledaju crno-belo, a siva boja ne postoji. Ne ljubim ni Telekom ni CT preterano i ko god je iole duze na forumu zna da sam ih n puta oboje "opleo", ponekad nimalo nezno.

Okej, hajde da sumiramo stvari:

- otplata preko racuna; dajem Brozu za pravo - nije ok (bio sam mamuran od koncerta, pa nisam sagledao sve ocigledne detalje kako treba ;)). Otvara mogucnost za pranje para preko drzavnih racuna. Ne kazem da se dogodilo ili da ce se sigurno desiti, jer za tako nesto nemam dokaza, ali eto - postoji mogucnost, a to ne bi smelo biti dozvoljeno. Sam kupac nije ni u kakvoj prednosti time sto se sve otplacuje preko racuna - ako treba da se plati 50e, isto ti dodje da li dobijes jedan racun na 50e ili dva po 25e.

- poznanstva; voleo bi da mi neko pokaze malcice vece firme koje bi bile u stanju da ucestvuju u ovakvom dilu, a da se ne poznaju ili nisu vec radili poslove po burazerskoj liniji, od uvoza do drugih stvari. Naivan je svako ko misli da tako nesto kod nas postoji - mala bara, a puno krokodila. Zato druge firme i cute (plus to ne mogu zakonski nista da urade, sve i da hoce). Tako da ko god je od relativno vecih firmi upao u ovakav dil, moglo bi mu se poznanstvo prebaciti - ne branim CT, nego ne vidim razliku po tom pitanju izmedju vecih firmi. U tom trenutku ce neko izvuci magicnu rec "tender", kao Neocekivanu Silu Koja Iznenada Dolazi i Resava Stvari. U zemlji u kojoj je korupcija kao "dobar dan", svi tenderi bivaju netaknuti i objektivni? Riiiiiight...

- grupno ili odvojeno; ne znam da li su ljudi svesni koliko organizovanje ovakve akcije medju xy firmi na teritoriji cele drzave predstavlja nocnu moru (drzavni organi to ne postizu kako treba, a kamoli gomila manjih firmi koje bi jos rado videle da onoj drugoj crkne krava). Budimo realni - najorganizovanija masovna akcija tih razmera kod nas je bila onda kada su se ljudi posakrivali po kucama za vreme pomracenja sunca. Zalosno, ali tako je. No, hajde da uzmemo i tu hipoteticku akciju u obzir. Prvo treba specifikovati tacnu konfiguraciju, jer bi bilo fer da svi kupci takvog racunara dobiju u sustini istu konfu. Vec tu bi pocela da se lome koplja - zasto bas ta ploca, pa sigurno je uvoznik bas tog modela debelo potplatio izbor (ili proizvodjac putem lokalnog distributera), to je burazerska linija, itd. Trebalo bi naci modus da se sinhronizuju troskovi (nemaju svi isti ulaz za te stvari), podesavanja, dodatne opcije, rokovi isporuke, a da ne pominjem situaciju oko garancije i ostalog ako si dobio takav racunar od firme u Smederevu, a moras da uradis nesto sa njim u BG, jer si se preselio ili studiras ili sta vec. Mozda bi bilo lakse u slucaju da se radi o recimo 3 vece firme koje imaju malo bolju pokrivenost i prema unutrasnjosti, ali i u tom slucaju opet padaju sigurno optuzbe o poznanstvima (i uroti) izmedju te tri firme, o nepravdi prema manjim firmama i zasto one nemaju ucesca u tom racunarskom socijalizmu itd. Kako god da okrenes, najbolje je ili da se ne radi ili ako se radi, da dovedemo Rumune i Bugare da nam oni odrade posao.

Po meni, ovo je ocigledno prosto politicko pitanje, jer je potrebna politicka volja da se neke stvari zakonski jasno regulisu i da se ti zakoni implementiraju, bez namernog ostavljanja rupa. A politicka volja se kupuje - poslanicki i lobi klubovi, industrijske grane i udruzenja koja zastupaju razlicite interese - parlamenti tako rade (ne samo ovde, nego i drugde u svetu); meni je zao ako nekome kvarim idealisticke i idilicne slike o tome kako svet funkcionse, ali spustimo se nogama na zemlju.
I sad kad saberem i podvucem sve to (ne za 50-100 godina, nego na vrlo kratke staze - ne mogu zakonski da ih tuzim, ne mogu da promenim svest prosecnog coveka kod nas, ne mogu da namestim izborne rezultate, ne mogu da dam bolju ponudu, korupcija je svuda, ljudi su nepismeni i neretko priglupi, poznaju se svi "faktori" medjusobno itd itd), mogu jedino da slegnem ramenima i kazem "bolje da dobije ADSL onaj ko moze u ovom trenutku, nego da svi cekaju da na vrbi rodi grozdje i bolje CT, nego neki gori pilicari". To nije odbrana ni Telekoma ni CT-a kako su neki gore brzopleto zakljucili, nego prosto preskakanje svih ovih medjustavki koje sam malo pre explicitno naveo.

Zadnja tura racunara je u Telekom stigla bas iz Comtrade-a sa sve odstampanim logom i Bluestarovim monitorima na kojima je logo Comtrade-a i Telekoma. Saradnja postoji.....

Bluestar?
kupujmo domacje ?

Tek se sada klupko odmotava :d

kao i sve kod nas, lepo na papiru, ali druga pricha u realnosti... nishta novo. ;)

sama ideja nije nista drugacija od davanja mobilnog uz pretplatu, a to postoji svugde...

CT kakav god bio je jedina ozbiljna IT firma kod nas.

telekom je glupo komentarisati. ;) :(

Poslednja izmena:
Izvinite nije bas o temi, nego secate li se vi onog Komtrejda od pre nekoliko godina, totalne propasti, milonskih dugova, stecaja, likvidacije. Onda je Veselin Jevrosimović, ako ne gresim, sve to presekao na jedan kaubojski nacin, a zatim ulaganjima, i pametnim potezima stigao gde je sad. Ali ovo me opet potseca na kaubojstinu, i logicno razmisljanje vlasnika u okruzenju kao sto je Srbija. /gorak ukus u ustima/

izvini, ne znam da li se ovo odnosilo na moj post, br 47, ili neciji drugi ? :trust:

Na starter-a thread-a, a i uopsteno...

Izvinite nije bas o temi, nego secate li se vi onog Komtrejda od pre nekoliko godina, totalne propasti, milonskih dugova, stecaja, likvidacije. Onda je Veselin Jevrosimović, ako ne gresim, sve to presekao na jedan kaubojski nacin, a zatim ulaganjima, i pametnim potezima stigao gde je sad. Ali ovo me opet potseca na kaubojstinu, i logicno razmisljanje vlasnika u okruzenju kao sto je Srbija. /gorak ukus u ustima/

Shvatas da je ovome sto si napisao Veselin totalni pozitivac.

Poslednja izmena od urednika:
meni je sve bilo jasno kada sam otisao u comtrade i trase SE telefon za placanje preko racuna a oni mi komotno rekli (preko telefona ia posle i u shopu, kao da im inspekcija nista ne moze, a verovatno ni ne moze) da imaju samo vodafon verziju naravno za kes, a reklamiraju se kao zastupnici SE telefona... mjok.. nije korupcija... i posle vidimo ko sve voza jahtu od 4 miliona evrica...

a ako je ovo saradnja drzavne firme i privatne, gde je i kada odrzan tender za ovaj vid poslovanja?

Poslednja izmena:
Imao je kaubojski dil sa Telekomom i tada

G!!! je napisao(la):
...
a ako je ovo saradnja drzavne firme i privatne, gde je i kada odrzan tender za ovaj vid poslovanja?

Tender se organizuje kada se nesto prodaje (privatizacija firmi, licence, prirodni resursi, davanje koncesija itd), pa treba za drzavnu/drustvenu imovinu inkasirati pare, ili kada se radi o nabavkama za drzavne firme, za sta treba trositi drzavne/drustvene pare (nabavka materijala, sluzbenih vozila itd).

Ovde se, medjutim, radi o saradnji, pa mislim da zakonski nisu obavezani na tender (Telekom ne kupuje te racunare od CT-a za drzavne pare, a samim tih ih ni ne prodaje krajnjim kupcima, jer nije njihov vlasnik - samim tim ne bi smele da idu pare na njihov racun). Dakle, niti se trose drzavne pare, niti se prodaje drzavna imovina. Ako gresim oko tenderske obaveze, voleo bi da me neko od pravnika ispravi.

Poslednja izmena:
protivzakonito mozda nije, ali onda su neophodne izmene zakona. jer su mogucnosti zloupotrebe ocigledne.

meni je sve bilo jasno kada sam otisao u comtrade i trase SE telefon za placanje preko racuna a oni mi komotno rekli (preko telefona ia posle i u shopu, kao da im inspekcija nista ne moze, a verovatno ni ne moze) da imaju samo vodafon verziju naravno za kes, a reklamiraju se kao zastupnici SE telefona... mjok.. nije korupcija... i posle vidimo ko sve voza jahtu od 4 miliona evrica...

Alo bre Srbi, sad ste culi za tender i odmah za sve mora tender, svaki drzavni posao mora na tender ? :)
Jel vi znate sta to znaci uopste i cemu sluzi ? :)

Znam da je malo off ali...
Ovo je dopuna citata od emaniac-a "necu Win" i nastavlja se na Sasa-in komentar.

Treba uzeti u obzir da je interesna grupa koja ce kupovati ove racunare po mojoj proceni pretezno neobrazovana u toj oblasti pa je instalacija Win-a pod predpostavkom da je sve up-to-date, podesen firewall itd. ustvari najelegantnije resenje. Jednostavno drugog nema. Da im daju neinstalirane racunare... hm
Najveci broj njih ce zeleti da to bude ubodi u struju ukljuci i pravac na XXX sajt... hehehe salim se naravno ali svakako user friendly sto je vise moguce tj. da jednostavno radi a tu je i kvaka o legalnoj prodaji Win-a... koja se u ovoj prici prenebregava.

Poslednja izmena:
da li si ti ikada radio nesto u linux-u ? (nista licno i na tvoj racun, pitanje je uopsteno)
pa i prednost kupcima je ta njihova neobrazovanost...
njima je onda sve jedno da li ce to biti win ili lin...kad pocinju iz pocetka...
nema promene navika, prilagodjavanja i ucenja iz pocetka...oni vec krecu od nule...
da ne duzim, nemam vremena, kasnim...

ps. a, da, nije im svejedno, ako dobiju linux, treba da plate 50-60 E manje...nije kinta za bacanje...

Poslednja izmena:
Znam na sta ciljas i da slazem se... sto se prilagodjavanja tice i ustede od 50 EUR ali ne
i sto se recimo podrske za igrice tice, a koje su po meni jedan od najcescih nacina za
upoznavanje ili razvijanje interesovanja za PC i njegove mogucnosti... kako da njih instaliraju?

Poslednja izmena:
ne treba ni to, cak..ima dosta distroa i varijanti (ubuntu, recimo), koji ti dodje instaliran na pravilnom srpskom jeziku i sa gomilom sitnih igrica tipa zuma deluxe. on-line update dozvoljava autom. skidanje jos gomile sw + jos nesto igara...od 'ozbiljnih' igara, nekoliko postoje u verziji za linux...ja se, licno, slabo igram i nisam nesto posebno u tim vodama...

ne treba ni to, cak..ima dosta distroa i varijanti (ubuntu, recimo), koji ti dodje instaliran na pravilnom srpskom jeziku i sa gomilom sitnih igrica tipa zuma deluxe. on-line update dozvoljava autom. skidanje jos gomile sw + jos nesto igara...od 'ozbiljnih' igara, nekoliko postoje u verziji za linux...ja se, licno, slabo igram i nisam nesto posebno u tim vodama...

90% ljudi koji kupe novi kompjuter ode kod komšije i uzme sve diskove sa njegovim igricama. Zamisli iznenađenja da te igre ne mogu da rade na tek kupljenoj novoj mašini.
Efekat je isti kao kad bebi izvučete cuclu i ona krene da urliče.
Mislim lepo je što ima ljudi koji popularišu Linux distroe kao kvalitetnu desktop platformu - ali tu fali još jedno 5 godina minimum da bi bilo razumno porediti Linux i Win za potrebe krajnjeg korisnika koji je pritom poluobavešten i kojem je najlakše da ulazi u svet kompjutera tako što mu komšija pokaže par fora, tako što mu deca u školi uče Windows, Word itd...

Cenim napor da se od Linuxa napravi ozbiljna alternativa - ali nažalost on je i dalje alternativa.

"Kud svi turci, tu i mali Mujo..."
Tako je i sa Win-om ;)

sve to jeste, na zalos'
ali, predpostavljam da bi situacija sa OS-ima bila ista da je Lin komercijalan k'o sto je Win, a Win da je free...

Poslednja izmena:
Zanimljiv experiment...korisniku koji samo surfuje i kucka dokumenta poturen linux sa desktopom koji lici na win na koji je navikao...primedbi nije bilo :)

pa na to i ja mislim, takvih je gomila, ali isto tako ima i gomila domacica koje pikaju zumu i sl. u pauzi izm peglanja prnja i kuvanja rucka...i klinci, k'o sto rece srga, s njihovim vajs sitijima i ostalim sr#^$
problem su klinci...
btw. i ja sam 2-3 puta uradio to isto, nikakve primedbe...

Poslednja izmena:
Tender se organizuje kada se nesto prodaje (privatizacija firmi, licence, prirodni resursi, davanje koncesija itd), pa treba za drzavnu/drustvenu imovinu inkasirati pare, ili kada se radi o nabavkama za drzavne firme, za sta treba trositi drzavne/drustvene pare (nabavka materijala, sluzbenih vozila itd).

Ovde se, medjutim, radi o saradnji, pa mislim da zakonski nisu obavezani na tender (Telekom ne kupuje te racunare od CT-a za drzavne pare, a samim tih ih ni ne prodaje krajnjim kupcima, jer nije njihov vlasnik - samim tim ne bi smele da idu pare na njihov racun). Dakle, niti se trose drzavne pare, niti se prodaje drzavna imovina. Ako gresim oko tenderske obaveze, voleo bi da me neko od pravnika ispravi.

u pravu si, lose sam mislio tj postavio stvari u svojoj glavi.hvala na objashnjenju

Alo bre Srbi, sad ste culi za tender i odmah za sve mora tender, svaki drzavni posao mora na tender ? :)
Jel vi znate sta to znaci uopste i cemu sluzi ? :)

alo bre, sta si ti? madjar? :)

Cinjenica je da smo "kompjuterki" nepismen narod pa samim tim ova saradnja izmedju CT i Tk i nije losa zamisao.Problem je u tome sto CT uvaljuje krsheve neupucenoj sirotinji.Zabezeknuo sam se kad sam video onaj njihov "Brand" za 199 e. Skoro su otvorili shop ovde u Pancevu i koliko vidim ne cvetaju im ruze jer narod se vec jednom opekao kupovinom jeftinih "Berndiranih trojki" sa shvabskih otpada na kojima je jedna Pancevacka firma uzela debelu lovu. Opsta otimacina para putem kredita polako jenjava.Narod je prezaduzen pa se tamo neko setio da im uzme josh koju kintu pa makar i preko telefonskog racuna.

Cinjenica je da smo "kompjuterki" nepismen narod pa samim tim ova saradnja izmedju CT i Tk i nije losa zamisao.Problem je u tome sto CT uvaljuje krsheve neupucenoj sirotinji.Zabezeknuo sam se kad sam video onaj njihov "Brand" za 199 e. Skoro su otvorili shop ovde u Pancevu i koliko vidim ne cvetaju im ruze jer narod se vec jednom opekao kupovinom jeftinih "Berndiranih trojki" sa shvabskih otpada na kojima je jedna Pancevacka firma uzela debelu lovu. Opsta otimacina para putem kredita polako jenjava.Narod je prezaduzen pa se tamo neko setio da im uzme josh koju kintu pa makar i preko telefonskog racuna.

Aj please obrazlozi "uvaljuje krsine".
Ili je po starom dobrom zverbre obicaju "pricam napamet kako mi dune" ? :)

Aj please obrazlozi "uvaljuje krsine".
Ili je po starom dobrom zverbre obicaju "pricam napamet kako mi dune" ? :)

U bre Sale, pa ti ko da oni stavljaju brilijante u te svoje mašine.:wc: :D Ništa njihov ATI nije bolji od drugih, ništa njihov Asus nije boji od drugih. Sve u svemu ...isto pakovanje :D (da skratim i budem pristojniji). Poenta je da se ovde počelo raspravljati oko kvaliteta dotičnih kofiguracija. Moj zaključak je, da nisu ništa manje ili više kvalitetnije od konfiguracija nekih manjih firmi koji ozbiljno shvataju svoj posao. E sada da retko ko može da isporuči 1000 komada, to stoji i to je sa te strane skroz ok. :smash:
Da ne bude da branim Zverka, ali mislim da je pod kršine mislio na naj, naj, naj, integruše, za poprilično pristojne sume novca. I sve je to opet stvar izbora i samosvesnosti tipa "šta ja u stvari želim od računara"?

Ali, ja bih se u svom ovom prepucavanju i repliciranju "čiji je bolji i lepši", nebrojano puta vraćao na onih par postova što je Broz napisao. To ne da stoji, nego je sazidano od činjenica.:rtfm:
Toliko i...
Pozdrav.:wave:

U bre Sale, pa ti ko da oni stavljaju brilijante u te svoje mašine.:wc: :D Ništa njihov ATI nije bolji od drugih, ništa njihov Asus nije boji od drugih. Sve u svemu ...isto pakovanje :D (da skratim i budem pristojniji). Poenta je da se ovde počelo raspravljati oko kvaliteta dotičnih kofiguracija. Moj zaključak je, da nisu ništa manje ili više kvalitetnije od konfiguracija nekih manjih firmi koji ozbiljno shvataju svoj posao. E sada da retko ko može da isporuči 1000 komada, to stoji i to je sa te strane skroz ok. :smash:
Da ne bude da branim Zverka, ali mislim da je pod kršine mislio na naj, naj, naj, integruše, za poprilično pristojne sume novca. I sve je to opet stvar izbora i samosvesnosti tipa "šta ja u stvari želim od računara"?

Ali, ja bih se u svom ovom prepucavanju i repliciranju "čiji je bolji i lepši", nebrojano puta vraćao na onih par postova što je Broz napisao. To ne da stoji, nego je sazidano od činjenica.:rtfm:
Toliko i...

Čovek sve reče....
Dokle više da se brani ta CT konfiguracija,ništa ali ništa nije bolja od drugih tog ranga,naravno skuplja je puuuuuuno:mad: ,provera,sertifikati i ostala.... ništa joj toliko ne diže cenu da bi se preporučivala ili se pričalo o njoj,čak se zbog nekoliko propusta i može okarakterisati kao nepotpuna.
I onda stavka da je ubačena kao idealno masovno rešenje za celu Srbiju dobija smisao kradje,jer se ljudima mogu nuditi iste takve konfiguracije po daleko nižim cenama,a onda bi sivilo svega bilo barem malo manje;)

Poslednja izmena:

Toliko i...

Ja nisam rekao da su u Telekom-CT racunarima neko cudo komponente jer znam sta ide u njih, ali iz stog razloga ne mogu da ne ispravim onoga ko kaze da je unutra krsh.
Intel ploca i procesor, Maxtor HDD i Sony/LG optika + kuciste od pravih 350W sa limom a'la Chieftec se zaista ne mogu nazvati krshem. Da je skuplja, jeste, slazem se, ali je dobar deo te razlike posledica OS-a i NOD32 antiVirus. XP Home i NOD32 "u radnji" kostaju skoro 100e + ovi racunari imaju 3god garancije, dolaze u "brendiranim" kutijama sa uputstvom/garancijom, mouse pad-om. To sve zajedno pravi veliku razliku koja kada se oduzme skapirate da Telekom-CT racunari i nisu tako preskupi.
Da, mali Zikica to moze da sklopi vrlo slicno za manje para, ali....

Čovek sve reče....
Dokle više da se brani ta CT konfiguracija,ništa ali ništa nije bolja od drugih tog ranga,naravno skuplja je puuuuuuno:mad: ,provera,sertifikati i ostala.... ništa joj toliko ne diže cenu da bi se preporučivala ili se pričalo o njoj,čak se zbog nekoliko propusta i može okarakterisati kao nepotpuna.
I onda stavka da je ubačena kao idealno masovno rešenje za celu Srbiju dobija smisao kradje,jer se ljudima mogu nuditi iste takve konfiguracije po daleko nižim cenama,a onda bi sivilo svega bilo barem malo manje;)

Ono sto je meni nainteresantnije jeste cinjenica da ovde malo ko zna sta zaista ide u tu masinu, a svi se upustaju u diskusiju da li je krsh ili nije, da li je preskupa ili nije.
Slazem se da svako ima pravo na svoje misljenje, ali ja mogu da cenim samo ona koja su zasnovana na nekim podacima, cinjenicama a ne prostim nagadjanjima ili potpuno neosnovanim lupetanjima koje ljudi iznose jer im se tako svidja, mozda zato sto imaju negativan stava protiv CT-a ili Telekoma (mozda opravdano, mozda ne) ili treceg poptuno subjektivnog razloga.
Uopste ne tvrdim da je ovo neverovatno dobra ponuda, ali onaj ko kaze da je ovo kradja ili blio sta slicno preteruje. Da se ne pominje ona "ko nece, ne mora" koja obesmisljava pola diskusije ovde jer pola ucesnika prica kao da kupci to moraju da kupe.

Pozdrav!

Poslednja izmena:
Vrh Dno