Dajte ljudi, sad ima zalbi na 5-6 totalno razlicitih i izolovanih stvari; od toga da neki izrazavaju negodovanje sto Telekom adsl uopste nudi u ovom trenutku (pre nego sto se sve ostalo "izravna"), preko onih koji su shvatili da ce uz adsl morati kupiti racunar, do onih koji se u principu ne zale na ovaj konkretan slucaj, nego sustinski na stanje u zemlji. Meni licno smeta samo to sto se stvari gledaju crno-belo, a siva boja ne postoji. Ne ljubim ni Telekom ni CT preterano i ko god je iole duze na forumu zna da sam ih n puta oboje "opleo", ponekad nimalo nezno.
Okej, hajde da sumiramo stvari:
- otplata preko racuna; dajem Brozu za pravo - nije ok (bio sam mamuran od koncerta, pa nisam sagledao sve ocigledne detalje kako treba

). Otvara mogucnost za pranje para preko drzavnih racuna. Ne kazem da se dogodilo ili da ce se sigurno desiti, jer za tako nesto nemam dokaza, ali eto - postoji mogucnost, a to ne bi smelo biti dozvoljeno. Sam kupac nije ni u kakvoj prednosti time sto se sve otplacuje preko racuna - ako treba da se plati 50e, isto ti dodje da li dobijes jedan racun na 50e ili dva po 25e.
- poznanstva; voleo bi da mi neko pokaze malcice vece firme koje bi bile u stanju da ucestvuju u ovakvom dilu, a da se ne poznaju ili nisu vec radili poslove po
burazerskoj liniji, od uvoza do drugih stvari. Naivan je svako ko misli da tako nesto kod nas postoji - mala bara, a puno krokodila. Zato druge firme i cute (plus to ne mogu zakonski nista da urade, sve i da hoce). Tako da ko god je od relativno vecih firmi upao u ovakav dil, moglo bi mu se poznanstvo prebaciti - ne branim CT, nego ne vidim razliku po tom pitanju izmedju vecih firmi. U tom trenutku ce neko izvuci magicnu rec "tender", kao Neocekivanu Silu Koja Iznenada Dolazi i Resava Stvari. U zemlji u kojoj je korupcija kao "dobar dan", svi tenderi bivaju netaknuti i objektivni? Riiiiiight...
- grupno ili odvojeno; ne znam da li su ljudi svesni koliko organizovanje ovakve akcije medju xy firmi na teritoriji cele drzave predstavlja nocnu moru (drzavni organi to ne postizu kako treba, a kamoli gomila manjih firmi koje bi jos rado videle da onoj drugoj crkne krava). Budimo realni - najorganizovanija masovna akcija tih razmera kod nas je bila onda kada su se ljudi posakrivali po kucama za vreme pomracenja sunca. Zalosno, ali tako je. No, hajde da uzmemo i tu hipoteticku akciju u obzir. Prvo treba specifikovati tacnu konfiguraciju, jer bi bilo fer da svi kupci takvog racunara dobiju u sustini istu konfu. Vec tu bi pocela da se lome koplja - zasto bas ta ploca, pa sigurno je uvoznik bas tog modela debelo potplatio izbor (ili proizvodjac putem lokalnog distributera), to je burazerska linija, itd. Trebalo bi naci modus da se sinhronizuju troskovi (nemaju svi isti ulaz za te stvari), podesavanja, dodatne opcije, rokovi isporuke, a da ne pominjem situaciju oko garancije i ostalog ako si dobio takav racunar od firme u Smederevu, a moras da uradis nesto sa njim u BG, jer si se preselio ili studiras ili sta vec. Mozda bi bilo lakse u slucaju da se radi o recimo 3 vece firme koje imaju malo bolju pokrivenost i prema unutrasnjosti, ali i u tom slucaju opet padaju sigurno optuzbe o poznanstvima (i uroti) izmedju te tri firme, o nepravdi prema manjim firmama i zasto one nemaju ucesca u tom racunarskom socijalizmu itd. Kako god da okrenes, najbolje je ili da se ne radi ili ako se radi, da dovedemo Rumune i Bugare da nam oni odrade posao.
Po meni, ovo je ocigledno prosto politicko pitanje, jer je potrebna politicka volja da se neke stvari zakonski jasno regulisu i da se ti zakoni implementiraju, bez namernog ostavljanja rupa. A politicka volja se kupuje - poslanicki i lobi klubovi, industrijske grane i udruzenja koja zastupaju razlicite interese - parlamenti tako rade (ne samo ovde, nego i drugde u svetu); meni je zao ako nekome kvarim idealisticke i idilicne slike o tome kako svet funkcionse, ali spustimo se nogama na zemlju.
I sad kad saberem i podvucem sve to (ne za 50-100 godina, nego na vrlo kratke staze - ne mogu zakonski da ih tuzim, ne mogu da promenim svest prosecnog coveka kod nas, ne mogu da namestim izborne rezultate, ne mogu da dam bolju ponudu, korupcija je svuda, ljudi su nepismeni i neretko priglupi, poznaju se svi "faktori" medjusobno itd itd), mogu jedino da slegnem ramenima i kazem "bolje da dobije ADSL onaj ko moze u ovom trenutku, nego da svi cekaju da na vrbi rodi grozdje i bolje CT, nego neki gori pilicari". To nije odbrana ni Telekoma ni CT-a kako su neki gore brzopleto zakljucili, nego prosto preskakanje svih ovih medjustavki koje sam malo pre explicitno naveo.