Šta je novo?

ComTrade i Telekom ???

I da.... koliko je to vidljivo da u obzir dolazi svega nekoliko komponenti,Ploča verujem ista za sve Intel platforme(915 chip),takodje i za AMD (VIAchip ). ATi je svuda....CT je za ATi i zadužen;) Isti modem se fura uvek,optika,memorija 256 ili 512 i predpostavlja uvek je jedan proizvodjač... nema biraj koga ćeš. Uvek je predpostavljam periferija Logitech OEM i ćao sve je tu,Tako da je transport i nabavka svedena na veoma mali vremenski interval s'obzirom da je serijska proizvodnja. :wave: Svega ima uvek,dosta,pa sklapaj... cifra nije bitna.
Da li ima možda neke nVidie u kofiguracijama,ili neka druga ploča nekog drugog tipa ili chipseta,bilo koja izmena...
Znam da su to namenski kompovi ali generalno nisu toliko dobri za toliku cenu. Složićeš se samnom (znam nije lako);)
P.s deficit monitora. I najtužnija stavka nema grafike u konfiguraciji od čitavih 558Eura,i CPU 630-ca koja nema nikakav odnos cena kvalitet-preskupa je. Serija 8xx'jeftinija i bolja,ali začkoljica,onda bi morali da menjaju ploču:wall: tj malo bolji-noviji chipset od 915.

Ovo je prosto marketinska akcija - Telekomu pasuje dil, jer ce time da proda vise ADSL ugovora (nudeci u dilu i racunare otplatom putem telefonskih racuna na male rate), a CT-u pasuje zato sto ce uz toliko dugo ocekivani ADSL gurati svoje masine, prosta simbioza. To se zove pospesivanje prodaje i najlegalnija je akcija u trzisnoj ekonomiji, bila firma privatna ili "drustvena" (naravno, osim ako se time ne krsi neki zakon). Objektivno gledano, to sto je firma "drustvena", ne znaci da ne moze da mrdne nigde bez tendera - tender da se zna od koga ce uzimati kafu za zaposlene u kantini, tender za nabavku tariguz papira (ipak su vece kolicine u pitanju), tender za dobavljaca benzina za sluzbena vozila itd. Firma ne bi stigla da radi bilo sta drugo osim bavljenja tenderima.

Ma OK , ovo je svima jasno kao dan. Simbioza i jeste sasvim normalna pojava na svakom tržištu pa i na našem.

Što se tiče konstatacije sklapanja 1000 konfiguracija mesečno,ovu konfiguraciju bi i dete sklopilo za nepunih 30min sa pauzama za sokić i koji crtać,a ne tim stručnjaka i proizvodni proces koji ima CT.
Glupostima nikad kraja...znajući zakon CT-a da se gubi garancija ako se skine ne daj bože 1 šraf sa kućišta ili etiketa u kom slučaju,šta onda biva sa dogradnjom bilo kog optičkog uredjaja,TV karte,bilo čega??? a da kako sam glup,pa externo...

Pa pazi ti opet pričaš kako deca uz sokić slapaju konfiguracije.
Ovde se radi o tome da firma pokušava da napravi svoj brend koji, opet da se ponovim, ne podrazumeva mašinu skopljenu po želji za 30 minuta bez legalnog Windowsa.
Da ne ispadne da poredim babe i žabe - ali da li bilo koji drugi brand računar može da otvara kako ko želi ili se HP recimo nosi u ovlašćeni servis ?
To što smo svi navikli da sami sklapamo računare i što su nam navike i očekivanja pomerena (moraš uzeti u obzir da 98% ljudi nisu IT entuzijasti) samo govori u prilog tome da se pljuje po bilo kome ko celu priču hoće da digne na malo viši nivo.

P.S.
Ne bih da ispadam CTov drveni advokat ali stičem utisak da se ovde vodi polemika između ljudi koji nikad nisu kročili u CT servis a daju sebi za pravo da na osnovu pretpostavka nešto komentarišu ....

Poslednja izmena od urednika:
I da.... koliko je to vidljivo da u obzir dolazi s......

1. samo nagadjas, ne znas ni jedan relevantan podatak a dajes si za pravo da pretpostavljas
2. ne samo sto pretpostavljas, nego to radis na ne-temu threada

Ista situacija je sa proizvodnjom, tebi sve zvuci lepo i prosto, nemas predstavu koja je organizacija potrebna da se 300 racunara sklopi za 5dana tj. nedeljno.

Poslednja izmena:
Racunari za ovu akciju su namenski pravljeni za ovu akciju i koliko sam ja upoznat, bice sasvim ok zacenjeni. "Problem" koji ce neki videti jeste sto uz njih stize (naravno ne besplatno) Windows XP Home.

2. Kako ti znas da druge firme nisu dobile sansu ? A pretpostavljas ? A ne znas da je pretpostavka majka svih *****a ? A znas ? A ipak pretpostavljas ? :)
Nego, mene zanima, jel znate vi jos neku IT firmu u Srbiji moze da proizvede 1000+ racunara mesecno ?

1. Slazem se sa prvom konstatacijom ... Sirotinja koja zeli comp na rate ce dobiti ubogi Win XP Home i neznajuci ce platiti dodatnih 50-ak evra za njegovu licencu. Nesmem da zamislim kakav ce onda hardver biti u onim kucistima.

2. Znam .. Pakom. Znajuci kakvim kapacitetima on raspolaze cudi me da on to nije odradio sa Telekomom..
Mada koliko robe oni distribuiraju po Srbiji ovo sto CT pokusava je za njih mali mish.

Mada i dalje sumnjam da ce CT na ovaj nacin da proda vise od 500 konfiguracija za "opismenjivanje i edukaciju Srpskog naroda".

Verovao ili ne, CT racunari se zaista testiraju (nije reklama bez pokrica ;)) nakon sastavljanja i zaista ne moze da se desi da neki racunar izadje iz proizvodnje neispravan. To odnosi solidno mnogo vremena (vise negosto je poterbno da se sklopi). Na to treba dodati i vreme potrebno za instalaciju OS-a i dodatnog softvera.
Dodaj vreme transporta, nabavke robe iz magacina i jos par sitnica i bice ti jasno koliki laik moras da budes da bi napisao ovo sto si napisao.

Mislim da je jedna "kvalitetna" i "velika" firma kao sto je CT cula za OPK. E samim tim se vreme instaliranja sistema i testiranja istih svodi na mnooooooooogo malo vremena. btw. CT ne instalira dodatni software. tako da ta prica da jedino oni mogu da instaliraju 1000 makina mesecno ne pije vodu. Kladim se usta god da 5 dobrih likova moze na keca da sklopi i isporuci 1000 makina mesecno.

Sto se tice nabavke i ostalog AMDeki je sve rekao. Samo da dodam oni bre imaju posebnu ekipu koja donosi robu iz magacina i isporucuje itd itd. tako da ovih 5 likova sto sklapaju nemaju veze sa isporukom sto ja sklopim danas ti ces sutra da isporucis ... i tako u krug. Pa bre imaju svoj magacin odma pored servisa i ako nemaju na lageru bar za 50 masina u napred, onda su sabani s obzirom da ulaze u tako veliki posao.

zakljucak: ja i mojih 4 drugaricha odradimo preko 1000 makina za metar dana. I jos jedna ekipa od 5 ljudi svu robu nama donese da sklopimo i posle sve to razveze na kucne adrese.

p.s. a da ne ulazim u sitna crevca tipa CT je ipak uvoznik njima ne treba dobavljac za mnoge stvari, a i to sto nabavljaju od drugih im se dovozi pred vrata jel uzimaju na velike kolicine... itd itd

toliko do mene.

Poslednja izmena:
Ma OK , ovo je svima jasno kao dan. Simbioza i jeste sasvim normalna pojava na svakom tržištu pa i na našem.
...
Ne bih da ispadam CTov drveni advokat ali stičem utisak da se ovde vodi polemika između ljudi koji nikad nisu kročili u CT servis a daju sebi za pravo da na osnovu pretpostavka nešto komentarišu ....

Gde bre svima jasno kao dan - pogledaj komentare ovde, pa ces videti uglavnom one "kako mali Perica zamislja biznis" i "kako mali Perica sklapa 3000 racunara za 17 dana sa drugarima sa kojima se sastao zbog piva". Zamisli, uvoze ATI i ugradjuju ATI - ne ugraduju ono sta ne uvoze, prosto neverovatno.

Hehehe pa šta dalje reći ...

Svima je jasno ko je iole objektivan - a ova tema će se verovatno razvući na kilometar baš zbog neupućenih komentara.

Kao što sam video u nečijem potpisu ovde:
"Mišljenje je kao dupe, svako ima svoje" :d

Ali meni nije jasno kako neko misli da sklopi masine sa pet ortaka na gajbi u tolikoj kolicini. Onda Telekom proda takav komp nekome u Vranju i ko ce od tih pet ortaka da ide u Vranje da sredi masinu, ako nesto nije u redu... Pazi sad, sta ako se pokvari 6 masina u razlicitim gradovima? Oce li devojka od jednog ortaka morati da se ubaci u posao?

Mislim ljudi ne pricajte svasta... Kada se pravi takav posao gleda se i podrska, cena itd...

evo informacija o konfiguracijama za sve one koji su zainteresovani:

1osnovnamn2.gif

2naprednajm4.gif

Izvor: http://www.comtradeshop.com/NewsDetailed.aspx?n=g

Jedino sto mi se svidja na ovim Conf. je antivirus NOD32 a inace je Comtrade do 2000-te bio eskluzivni snabdevac Telekoma sa IT opremom tako da me ova kampanja ne iznenadjuje.

1. Slazem se sa prvom konstatacijom ... Sirotinja koja zeli comp na rate ce dobiti ubogi Win XP Home i neznajuci ce platiti dodatnih 50-ak evra za njegovu licencu. Nesmem da zamislim kakav ce onda hardver biti u onim kucistima.

2. Znam .. Pakom. Znajuci kakvim kapacitetima on raspolaze cudi me da on to nije odradio sa Telekomom..
Mada koliko robe oni distribuiraju po Srbiji ovo sto CT pokusava je za njih mali mish.

Mada i dalje sumnjam da ce CT na ovaj nacin da proda vise od 500 konfiguracija za "opismenjivanje i edukaciju Srpskog naroda".

Ja uopste nisam imao "ubogu sirotinju i uvaljivanje Windowsa" na umu.
Uopste ne zelim da pricam na temu piraterije, legalan softver kosta i Windows je jedan od njih. Ne ocekujes valjda da Telekom i CT, uopste, neka velika firma u ovakvoj akciji ili bilo kojoj drugoj situaciji daje piratski softver ?

2. Svako ima pravo na svoje misljenje, cak i kada ga izmislja ili formira na osnovu nekih poluinformacija i/ili lazi ;)

Kao što sam video u nečijem potpisu ovde:
"Mišljenje je kao dupe, svako ima svoje" :d

a nastavak je: ".. i samo tudje smrdi, tvoje nikad."

Kakve gluposti neki ljudi ovde lupaju to je za neverovati.

Ali meni nije jasno kako neko misli da sklopi masine sa pet ortaka na gajbi u tolikoj kolicini. Onda Telekom proda takav komp nekome u Vranju i ko ce od tih pet ortaka da ide u Vranje da sredi masinu, ako nesto nije u redu... Pazi sad, sta ako se pokvari 6 masina u razlicitim gradovima? Oce li devojka od jednog ortaka morati da se ubaci u posao?

Mislim ljudi ne pricajte svasta... Kada se pravi takav posao gleda se i podrska, cena itd...

Cisto info. Procitaj garanciju bilo koje firme i videces da je kupac duzan da donese racunar u servis u koliko dodje do kvara i da postoji zakonskih 45 dana za servis ... bla bla bla 1000 tema je bilo o tome kako firme zavlace ljude za servis :rtfm: :rtfm: . Tako da moja devojka nece morati da ide za Vranje.

and btw. poenta nije da pet ortaka to sklapa nego da je to itekako izvodljivo i da CT nije jedina bogom dana firma koja to moze da izvede.

I za kraj. Ne pricam napamet sa poluinformacijama itd. Ja sam kupac u CT-u i itekako znam kako im radi tehnicka podrska i kako se resavaju garancije. Da nemam ortaka u CT-u cekao bi svih 45 dana za garanciju. a lap je bio star svega mesec ili dva dana kad mi je crkao HDD. Sreca imao sam Backup na desktopu inace bi bilo :wall: :wall:

p.s. A samo da dodam. Ja sak mislim da je skroz ok cela akcija. I to sto je CT uzeo posao je ok ipak bolje oni nego recimo Jugodata ili bozic i sinovi. ali to sto su bolji od navedenih neznaci da dobro rade. Oni su samo najbolji od najgorih. A to je zato sto firme koje posteno i dobro rade nikad u ovoj zemlji nece dostici takav nivo. Jer da bi dostigle takav nivo ne mogu da rade posteno.

p.s. Evo sad mi udje zena u radnju da kupi konfu i posto je kupila racunar od preko 1000e pita me jel ima neki poklon uz argument: "Znate ovi u Jugodati daju DVE cokolade MILKA a vi nishta. Mogu ja i kod njih da odem" :bottle: :bottle: Ovce smo i treba nas shishati. Bre prodaju se ljudi za dve milka cokolade.

toliko

Poslednja izmena:
E, a sada glavno pitanje: Za koliko keša može da se sklopi slična konfiguracija, uzimajući komponente iz oglasa?

Vidim da se nigde ne pominju proizvođači memorije, ploče, tj. da se generalno ne pominju proizvođači, ako nisu SONY ili sl. Comtrade monitor? Comtrade kućište? Jel' video neko kako to izgleda i koje su karakteristike? Dobro je što je tastatura barem Logitech, obzirom da sam imao priliku da vidim jednu sa CT oznakom kojoj je tokom popodneva (istog dana kada je izvađena iz kutije) otpao "volume" valjak.

Znači, ova konfa košta toliko. Koliko bi me koštala konfa da je sam sklapam? Molim upućenije u cene i hardver da pomognu. Hvala

I da.... koliko je to vidljivo da u obzir dolazi svega nekoliko komponenti,Ploča verujem ista za sve Intel platforme(915 chip),takodje i za AMD (VIAchip ). ATi je svuda....CT je za ATi i zadužen;) Isti modem se fura uvek,optika,memorija 256 ili 512 i predpostavlja uvek je jedan proizvodjač... nema biraj koga ćeš. Uvek je predpostavljam periferija Logitech OEM i ćao sve je tu,Tako da je transport i nabavka svedena na veoma mali vremenski interval s'obzirom da je serijska proizvodnja. :wave: Svega ima uvek,dosta,pa sklapaj... cifra nije bitna.
Da li ima možda neke nVidie u kofiguracijama,ili neka druga ploča nekog drugog tipa ili chipseta,bilo koja izmena...
Znam da su to namenski kompovi ali generalno nisu toliko dobri za toliku cenu. Složićeš se samnom (znam nije lako);)
P.s deficit monitora. I najtužnija stavka nema grafike u konfiguraciji od čitavih 558Eura,i CPU 630-ca koja nema nikakav odnos cena kvalitet-preskupa je. Serija 8xx'jeftinija i bolja,ali začkoljica,onda bi morali da menjaju ploču:wall: tj malo bolji-noviji chipset od 915.

Tako radi i Apple :)

Sasa je napisao(la):
Ja uopste nisam imao "ubogu sirotinju i uvaljivanje Windowsa" na umu.
Uopste ne zelim da pricam na temu piraterije, legalan softver kosta i Windows je jedan od njih. Ne ocekujes valjda da Telekom i CT, uopste, neka velika firma u ovakvoj akciji ili bilo kojoj drugoj situaciji daje piratski softver ?
naravno da ne, ali sta ako ja NE ZELIM "windows" ?
zasto ne bi prodavali konfe sa instaliranim linux-om ? na kraju krajeva, sem sto je bolji, nije vise ni tako 'komplikovan', a DZABA je ! ne bi bili ni prvi ni poslednji koji to rade...

Sarah Carigan je napisao(la):
ipak bolje oni nego recimo Jugodata ili bozic i sinovi. ali to sto su bolji od navedenih neznaci da dobro rade. Oni su samo najbolji od najgorih. A to je zato sto firme koje posteno i dobro rade nikad u ovoj zemlji nece dostici takav nivo. Jer da bi dostigle takav nivo ne mogu da rade posteno.
:rtfm: to si dobro rekao. ali, istini za volju, u celom svetu je tako (nazalost). samo je manje ocigledno

Poslednja izmena:
Strasno koliko su ljudi ovde zatrovani.

Covece, dve firme se nasle i sklopile deal. Ne razumem sta ti tu smeta. Mozda sto tvoja firma nije dobila posao?

Ako mislis da je bilo neke korupcije, onda kreni na posao dokazivanja, a ne pljuvanja, kao sto neko rece po "filingu".

Rezultat ove saradnje bice, veci procenat stanovnistva sa kompjuterima i ADSL-om, sto nam u ovoj drzavi treba kao leba. Dalje, Comtrade ce se mozda jos malo razviti pa ce zaposliti jos kog coveka, znaci opet korist.

Nemoj me pogresno razumeti, i ja mislim da je velika verovatnoca da je neko nekog dobrano podmazao, ali ne mozes samo tako poceti da vices na sve strane. Mislim sem sto je neozbiljno i sto delujes ko ludak, mislim i da je protivzakonito. Uostalom stvari tako funkcionisu po celom svetu, cak i na zapadu, sad dal' na visem ili nizem nivou, totalno je nebitno.

A to je zato sto firme koje posteno i dobro rade nikad u ovoj zemlji nece dostici takav nivo. Jer da bi dostigle takav nivo ne mogu da rade posteno.

Prvo, pojasni sta podrazumevas pod "dobro rade" (i dobro razmisli kako ces i sta ces da mi odgovoris).

Drugo, zamolio bih te da mi nabrojis koje domace (velike) firme posluju (ili su poslovale) "posteno", a koje nisu, posto vidim da si upucen.

Poslednja izmena:
Moram da kazem nesto. Pre svega neki ljudi ovde ne razumeju osnovne stvari i nacin kako funkcionisu stvari u zemljama gde zaista postoji trazisna ekonomija i sto je najvaznije ono sto se naziva legal framework (koji ukljucuje mnogo zabrane eksplicitne i implicitne da se neke stvari dogode).

Prvo, treba razlikovati ugvore izmedju dve firme koje misle da ce tim ugovorom obe profitirati i ugovore koje sklapa firma u kojoj drzava tj vlada imaju zlatnu akciju. To je jedna savim druga prica.
Ja potpuno podrzavam prvu vrstu poslovnih aranzmana i tu nema price ali ovde se radi o necemu sasvim drugacijem.
Posto se sada intenzivno bavim anglosaksonskim pravom (usa+gb+bivse britanske kolonije) tj common law (za razliku od civil law koji je kod nas zastupljen i u vecem delu Evrope) mogu da vam kazem da tako nesto ovde nije moguce da se desi. Da se razumemo, ovde posluju privatne firme za internet/tv usluge tipa Warner ili Brighthouse i one koriste proizvode raznih firmi jer nije dozvoljeno da se koriste samo jedne jer je to favorizovanje jednog proizvodjaca u odnosu na drugog. Brighthouse ima modeme scientific atlanta i toshiba i motorola na primer...
Medjutim, kod nas su otisli korakj dalje od favorizovanja. Firma koja je monopolista ne samo da favorizuje jednog proizvodjaca/dobavljaca, ne samo da ga reklamira nego nudi da se KROZ ZVANICAN RACUN otplacuju rate?! Za mene licno to je potpuni skandal i katastrofa. Dakle, novac koji dolazi po osnovu prodaje robe/usluge koji obezbedjuje privatna firma ulazi u cash-flow drzavne firme i odliva se na racun privatnog preduzeca. Da li je to normalno?
Nemoj samo neko da mi izlazi sa podmetacinom kako je to za dobrobit stanovnistva i "internet opismenjavanje" jer nepotpisivanje ovakvog ugovora ne radi nista PROTIV opismenjavanja.

Znaci, dve firme - DA bez ikakve priche ali ovo je presedan...

naravno da ne, ali sta ako ja NE ZELIM "windows" ?
zasto ne bi prodavali konfe sa instaliranim linux-om ? na kraju krajeva, sem sto je bolji, nije vise ni tako 'komplikovan', a DZABA je ! ne bi bili ni prvi ni poslednji koji to rade...

Ti imas opciju da ne kupis ili kupis taj racunar. Ponuda je takva po toj ceni.
Oces neces. Nema trece.

Ja ne zelim mnogo stvari pa ih srecem u zivotu, a mnogo drugih koje zelim nemam cest prilike da dozivim, ali se zbog toga ne zalim i ne dernjam po forumima ;)

@ genijalcin@23

Pod "dobro rade" podrazumevam sledece. Prva i osnovna stvar kapiram da je profit ali to neznaci da ovaj napacen narod samo treba sisati. Da im treba uvaljivati krsh robu. Kao sto je neko naveo u jednom od postova gde je tu naziv proizvodjaca memorija, hdd-a . . . Dali jedan od tih velikih firmi stvarno brine za svoje korisnike . . . A znam dosta malih firmi koje imaju extra odnos sa musterijama, imaju dosta stalnih musterija . . . brinu od njima gledaju da im izadju u susret kao i svugde u svetu a ne samo to vam je to pa se J****E.

na drugo pitanje odgovaram kasnije moram da zurim.

Ja, u principu, nemam nista protiv ovakvog vida akcije i smatram je sasvim normalnom.

Ali bas me zanima kome ce to Telekom da promovise ADSL pored tolikog broja korisnika koji imaju dvojnike i analogne centrale koje je Hitler zaboravio prilikom povlacenja iz Beograda??? I koliko ce onda to konfiguracija da prodaju, bas me zanima :)

Medjutim, kod nas su otisli korakj dalje od favorizovanja. Firma koja je monopolista ne samo da favorizuje jednog proizvodjaca/dobavljaca, ne samo da ga reklamira nego nudi da se KROZ ZVANICAN RACUN otplacuju rate?! Za mene licno to je potpuni skandal i katastrofa. Dakle, novac koji dolazi po osnovu prodaje robe/usluge koji obezbedjuje privatna firma ulazi u cash-flow drzavne firme i odliva se na racun privatnog preduzeca. Da li je to normalno?

Ima li Slobo kod nas zakon koji ovo regulise, odnosno eksplicitno brani ili definise okvire u kojima se to (ne)sme raditi?

Ja, u principu, nemam nista protiv ovakvog vida akcije i smatram je sasvim normalnom.

Ali bas me zanima kome ce to Telekom da promovise ADSL pored tolikog broja korisnika koji imaju dvojnike i analogne centrale koje je Hitler zaboravio prilikom povlacenja iz Beograda??? I koliko ce onda to konfiguracija da prodaju, bas me zanima :)

Ima tu i druga strana medalje - i pored cinjenice da je strasno to sto jos uvek ima dvojnika odnosno ljudi na losim vezama, ima i ljudi koji imaju uslove za ADSL. Da li je fer sad prema njima da cekaju dok se i poslednji metar kabla i ostale opreme ne zameni?

Strasno koliko su ljudi ovde zatrovani.

Covece, dve firme se nasle i sklopile deal. Ne razumem sta ti tu smeta. Mozda sto tvoja firma nije dobila posao?

Ako mislis da je bilo neke korupcije, onda kreni na posao dokazivanja, a ne pljuvanja, kao sto neko rece po "filingu".

Rezultat ove saradnje bice, veci procenat stanovnistva sa kompjuterima i ADSL-om, sto nam u ovoj drzavi treba kao leba. Dalje, Comtrade ce se mozda jos malo razviti pa ce zaposliti jos kog coveka, znaci opet korist.

Nemoj me pogresno razumeti, i ja mislim da je velika verovatnoca da je neko nekog dobrano podmazao, ali ne mozes samo tako poceti da vices na sve strane. Mislim sem sto je neozbiljno i sto delujes ko ludak, mislim i da je protivzakonito. Uostalom stvari tako funkcionisu po celom svetu, cak i na zapadu, sad dal' na visem ili nizem nivou, totalno je nebitno.

izvini, ne znam da li se ovo odnosilo na moj post, br 47, ili neciji drugi ? :trust:

Ima li Slobo kod nas zakon koji ovo regulise, odnosno eksplicitno brani ili definise okvire u kojima se to (ne)sme raditi?

Ima dosta zakona koji su jako dobri ali se ne primenjuju iz nekog razloga.
Zato sam namerno i rekao cinjenicu da je kod nas na snazi civil law sto znachi da ako nema zakona koji tacno kaze:"ne sme dolaziti do povezivanja drzavne kompanije sa privatnom na taj i taj nacin pod tim i tim uslovima niti je dozvoljena da se kroz bilo koji racun koji na sebi ima broj rachuna drzavne firme provlachi rata za pruzenu uslugu i/ili kupljenu robu od strane kompanije koja je u vecinskom vlasnistvu privatnog lica......" onda tako nesto sme da se radi tj nije protivzakonito i lepo se balansira na tankoj liniji pravnog nonsensa.

U commom law tako nesto ne mora uopste da pise. Samo je grubo dat okvir u kome se treba kretati pa tako na primer ako pise:"kompanija iza koji stoji US Government ne sme po bilo kom osnovu favorizovati ili se ekskluzivno povezivati sa privatnom kompanijom" to je dovoljno i sudija ce odmah videti da tu nesto nije u redu. To se zovu pravni presedani i na tome se izmedju ostalog zasniva sistem prava koji ovde vlada.

Ja opet kazem da se Srbija treba sto pre informaticki oismeniti. Ja ne komentarisem konfiguracije jer verujem da nisu ni bolje ni losije od Dell konfi slicnih spec. na papiru. Ja ne pljujem niti optuzujem. Ja samo kazem da je modus koji je odabran da se to sve realizuje kao i cinjenica da monopolista bira jednog u moru proizvodjaca/sklapacha mnogo losh.
Takodje znam kako se i dobijaju takvi poslovi i znam za pravilo "drzi se aranzmana sa vladom i neces nikad propasti" ali ovo je toliko corpus delicti i toliko flagrantno silovanje prava da je to strashno. To je moje misljenje.

@ genijalcin@23

Pod "dobro rade" podrazumevam sledece. Prva i osnovna stvar kapiram da je profit ali to neznaci da ovaj napacen narod samo treba sisati. Da im treba uvaljivati krsh robu. Kao sto je neko naveo u jednom od postova gde je tu naziv proizvodjaca memorija, hdd-a . . . Dali jedan od tih velikih firmi stvarno brine za svoje korisnike . . . A znam dosta malih firmi koje imaju extra odnos sa musterijama, imaju dosta stalnih musterija . . . brinu od njima gledaju da im izadju u susret kao i svugde u svetu a ne samo to vam je to pa se J****E.

na drugo pitanje odgovaram kasnije moram da zurim.

Ni jedan veliki prizvodjac ti nece reci sta stavlja od delova u racunare iako su tu u vecini slucajeva poptuno standardne maticne ploce, graficke itd.

Priznajem da sam LOOSER

Ni jedan veliki prizvodjac ti nece reci sta stavlja od delova u racunare iako su tu u vecini slucajeva poptuno standardne maticne ploce, graficke itd.
:zgran: :zgran: :zgran:

Ovo me je upravo raoruzalo. Povlacim se iz dalje rasprave i priznajem da nisam u pravu. Zavrsna rec s` moje strane neka glasi ovako.

Blago nama ako poredimo dell, compaq, hp ... sa firmom ComTrade i ako njima moze da se veruje na isti nacin kao i firmama koje imaju moooooogo vise godina u krstenici da se figurativno izrazim. Toliko od mene.

s' postovanjem JA:smoke:

Uh... Nisam mislio i nadao se da ce se ovo ovko zahuktati kad sam pokrenuo temu....
Mnoge stvari su mnogo jasnije,a neke cinjenice su dovele do toga da neka misljenja ipak korigujem...
( Nisam tokom dana imao vremena da pisem komentare pa cu sad malo oduziti )

Namerno ili slucajno stvari su mnogo jasnije...
Info sluzba Telekoma se malo razbudila,a i CT je reagovao - moguce je dobiti info vise - sada se zna sta se konkretno nudi.( Nadam se da dolazak zime ne znaci ponovno uspavljivanje )

Znam da sa Telekomom imamo jos dosta da se mucimo - cekace mala mesta jos dugo ADSL...
Kada tako "velikodusno" nude i "pomazu" sto bar za dial-up i 042 nisu jos "skresali" cene...
Skriveno trajace njihov monopol jos prilicno dugo...

CT je na dobrom putu da postane brend,ali moraju da budu mnogo azurniji i jos mnogo da rade
da bi zaista stigli do tog cilja.
Kritike ce uvek postojati,ali i pohvale.I jedno i drugo moraju cuti...
Moje misljenje je da se forsiranjem jos uvek "zelenog" proizvoda kao zrelog stvara
poprilican kontra efekat.( to se mozda ogleda i u prilicnom broju negativnih komentara )

Osvrnucu se i na pricu o "malim" firmama i CT-u.
Citajuci komentare sam zakljucio da neke stvari nisu tako jednostavne kao sto se misli....
U ovu akciju nije mogla da se ukljuci "mala" firma,ali mislim da bi i "mali" mogu da dobiju svoj deo kolaca...
Mogu i male firme da zaposle 10-ak servisera i mesecno sklope ( sa sve instalacijama ) 1000-2000 racunara,ali nisu u mogucnosti da ih valjano testiraju,a kasnije i servisiraju.Takodje nisu finansijski u mogucnosti da to isprate.Nabavka velikih kolicina identicnih komponenata nije bas jednostavna stvar....
Sve je zamisljeno kao jedan veliki posao koji nosi stroge zahteve,ali i veliki rizik u slucaju neuspeha.
Sumnjam da bi i jedna banka pristala na rizik i pruzila podrsku "sitnom" igracu.
Dolazimo i do toga kako i gde bi male firme mogle da nadju korist od svega ovog.( Naravno odrzivost ideje zavisi od toga da li bi CT podrzao ovako nesto )
Ako se kaze da se svima nude jednaki uslovi onda bi to trebalo da znaci da je CT-ov proizvod
svuda dostupan pod istim uslovima.Znaci CT proizvodi i podrska bi morali biti dostupni i u manjim
mestima kao i u velikim gradovima.....i krug se polako zatvara ... CT-u se ne isplati da u svakom mestu
otvori predstavnistvo i servis,a kao ovlasceni predstavnici taj posao mogu da odrade oni koji nisu mogli direktno da udju u posao - male firme.

Nazad
Vrh Dno