Šta je novo?

Commodore 64 - prebacivanje igara sa neta na kasetofon

pajawizard

Cenjen
Učlanjen(a)
13.08.2012
Poena
151
Pokušao sam da igre sa neta u .tap formatu prebacim na commodore 64, koristio sam program WAV-PRG i još neke, povezao sam pc sa dekom i to snimio na kasetu, ali nisam uspeo! pa ako neko ima iskustva sa ovim, bio bih zahvalan za detaljan opis postupka.

Ja sam uspešno prebacio igre na kasetu, doduše za neke druge računare (za Commodore spajam 1541 direktno na PC), ali pretpostavljam da je stvar ista. Prvo, program koji koristiš za konverziju u WAV verovatno ima opciju za podešavanje frekvencije, probaj sa 44kHz. Drugo, kada prebacuješ zvuk/igru na kasetu, proveri da li si isključio:
- sve sistemske zvuke
- sve programe koji mogu da proizvedu zvuk (web browser, kojekakvi alarmi i slično)
Ako bilo kakav program napravi i najmanju zvučnu signalizaciju prilikom snimanja, igru nećeš moći da učitaš (a prebacivanje igre može da potraje i desetak minuta). Bilo bi dobro da za početak nađeš neku što kraću igru (ili, npr. program kao što je Turbo 250), kako bi podesio glavu C64 kasetofona na istu poziciju kao i tvoj dek (iskreno se nadam da negde već imaš program za štelovanje glave; ako ne, probaj prvo to da prebaciš). Kada prođe kraća igra, prebaci se na duže. Takođe, možda ne bi bilo loše da probaš da igru snimiš u "turbo" formatu.

Ja sam uspešno prebacio igre na kasetu, doduše za neke druge računare (za Commodore spajam 1541 direktno na PC), ali pretpostavljam da je stvar ista. Prvo, program koji koristiš za konverziju u WAV verovatno ima opciju za podešavanje frekvencije, probaj sa 44kHz. Drugo, kada prebacuješ zvuk/igru na kasetu, proveri da li si isključio:
- sve sistemske zvuke
- sve programe koji mogu da proizvedu zvuk (web browser, kojekakvi alarmi i slično)
Ako bilo kakav program napravi i najmanju zvučnu signalizaciju prilikom snimanja, igru nećeš moći da učitaš (a prebacivanje igre može da potraje i desetak minuta). Bilo bi dobro da za početak nađeš neku što kraću igru (ili, npr. program kao što je Turbo 250), kako bi podesio glavu C64 kasetofona na istu poziciju kao i tvoj dek (iskreno se nadam da negde već imaš program za štelovanje glave; ako ne, probaj prvo to da prebaciš). Kada prođe kraća igra, prebaci se na duže. Takođe, možda ne bi bilo loše da probaš da igru snimiš u "turbo" formatu.

Probacu da sve to odradim, mada sam vodio racuna o tome i nisam uspeo. Pokusao sam i u turbo zapisu ali tu nisam 100% siguran da sam sve odradio, pa mi je zato potrebno da ko je uspeo da tako snimi igricu da tacan opis, da bih znao gde sam tacno pogresio! Nameravam da kupim flopy za Commodore pa bih ga isto spojio sa pc-em(nadam se da to radi lakse nego sa kasetama) mada me vise interesuje opcija sa kasetama. Hvala ti puno sto si se javio, izvini sto moram jos da te zamolim da ako mozes saznas koji program je najbolji za prebacivanje i tacno konvertovanje u turbo zapis. Jos jednom hvala i pozdrav.

To sam radio pre jedno pola godine, ali se ne sećam koji su programi bili u pitanju (a u međuvremenu sam ponovo instalirao OS). Radio sam izložbu za Noć muzeja i prebacivo sam programe na kasete za 5-6 računara (Atari, Spectrum, Oric, ...). Ovu stranicu imam zapamćenu, i ako se ne varam, bilo je nešto odatle:
http://wav-prg.sourceforge.net/alternatives.html

Ako si iz NS-a ili okoline, mogu ti nasnimiti , ako ih nemaš, osnovne programe za kasetu, na kasetu (turbo-i, podešavanje glave i slično). Meni je najveći problem bio da osiguram da nemam startovan NIJEDAN program koji proizvodi bilo kakav zvuk. Kad sam sve to pogasio, bilo je OK.

Nisam iz NS-a (iz Lazarevca sam), pokusao sam opet sa programom audiotap, pogasio sam sve programe i sa kartice direktno povezao na dek, podesavao sam i "rec level" na deku i opet nista! fajl sam pustao preko Winamp-a, a extenzija je "wav" i dobio sam je od "tap" igrica! cak sam napravio i jedan fajl u turbo zapisu i opet nista :(
Pokusavam da nasnimim igrice: Boulder dash2, Elite, Beach Head, BC's Quest For Tires, Blue Max, Dan Dare, Pooyan... ako mozes da mi nasnimis ove naslove, poslao bih ti kasetu platio sve troskove, jer neznam gde gresim kada sam uradio kako si mi savetovao?

Nije mi jasan tvoj problem.
Da li si uspeo da snimiš na kasetu a ne možeš da učitaš ili nešto drugo?
Obrati pažnju da na deku ne odeš u "crveno".Drži se nule.
Ako neće da učita snimljeno možda ti nisu isti azimuti glava na deku i na c64 kasetofonu.

Da li negde već imaš program za štelovanje glave kasetofona? Ako nemaš i nisi podešavao, vrlo je verovatno da nisu isti azimuti, kao što je joc rekao. Dok ih ne uskladiš, nema šanse da bilo šta učitaš.

Drugo, da li tvoj winamp ima kakve plugin-ove koji poboljšavaju zvuk? Koristiš li ekvilajzere i slično? Imaš li možda aktivan kakav softver koji je stigao uz zvučnu karticu i koji poboljšava ili na neki drugi način menja zvuk? Ako je odgvor na bar jedno od ovoga da, vidi da sve to deaktiviraš pre puštanja. Možda winamp i nije najsrećnije rešenje za puštanje ovakvih stvari, ja bih pre uzeo VLC (doduše, ja sam sva moja prebacivanja radio pod Linux-om, pa ne verujem da ti moj izbor programa može pomoći).

Ako ne uspeš, možemo se dogovoriti da mi pošalješ kasetu i arhivu sa igrama koje ti trebaju, pa ću ti to prebaciti (ako nemaš program za štelovanje, možda ne bi bilo loše da mi pošalješ i C64 kasetofon, pa da svo snimanje obavim direktno na njemu).

Poslednja izmena:
Snimio sam na kasetu, i nisam uspeo da učitam mada nisam obratio pažnju da mi pri snimanju ne ode u crveno. Imam program za štelovanje glave i pokazuje da je ok, a ako je sigurnije pod linuxom nije ni to problem jer koristim i linux. A ako opet ne uspem, zzarko hvala ti što si raspoložen da odvojiš vreme za snimanje, pa ću ti poslati kasete i kasetofon(a arhivu na email).

Ja bi molio ljude dobre volje koji imaju kasete sa igricama za C-64 da ako je ikako moguce da mi ih presnime da bi ih moj sin mogao koristiti na original C-64. Nemam neki dobar dek da bi ih mogao snimati neta. Ako neko moze da mi nasnimi par kaseta platio bi mu i kasete i trud. Inace kasetofon je OK ali mogu da usnimim nekih 10-tak igara od kojih je par koje nesto valjaju (kasete su stare 20-tak godina). Neke od igara koje bi vole da imam su pre svega: turican, micro soker, mini golf ali moze i po vasem izboru.
Ovde vam se obracam jer sam uspeo da zarazim sina kompjuterskim virusom :) ali da se on ne odnosi samo na fejs, GTA 4, cool of duty i sl. mada ima pristup i svemu tome. Usput osvojio je trece mesto na konkursu MS za filmice pravljene iz mouvi makera sa 11 god u uzrastu do 14 god samo zato sto je sklapao slike sa aparata a ne snimao film (ja sam mu objasnjava kako su se pravili crtaci nekada).
Inace ja sam svoj prvi comp dobio pre 25 godina ORIC NOVA 64 (posto mi cale nije hteo kupiti spektruma da se ne bi zaludjivao sa igricama) ali sam posle par godina nabavio C-64 kojeg sam prodao (da bi kupio 486 SX na 66 MHz) ali sam uspeo da se docepam jednog izvarednog primerka C-64 pre 7-8 godina

Nisam uspeo :( reci kad i na koju adresu da ti pošaljem kasetu, kasetofon i arhivu sa igrama, jer očigledno da nemogu da provalim gde grešim ,)

Ja bi molio ljude dobre volje koji imaju kasete sa igricama za C-64 da ako je ikako moguce da mi ih presnime da bi ih moj sin mogao koristiti na original C-64.
Videću da ti pošaljem jednu kasetu sa igrama, samo da proverim da li je OK. Javiću za koji dan.

Pa sta si cekao do sada?
Prvi cetvrtak pravac na Pozarevacki buvljak i da vidim izvestaj da si se otvorio 200 dindzi za jedan C64,mozda nekad naletis i na nesto bolje :)

Jednom sam kupio baš za 200 dinara Amigu 500 sa onim originalnim plastičnim tvrdim DustCoverom ....

Poklonio sam je drugu koji je baš ono entuzijazista, ima i A1200, i čini mi se A4000 ..... baš voli te retro stvari ....

U inostranstvu je moguce naci Cd adapter koji omogucuje da se C64 poveze na Cd-player i ucitavaju igre direktno sa Cd-a! :)

Poslednja izmena:
Ja bi molio ljude dobre volje koji imaju kasete sa igricama za C-64 da ako je ikako moguce da mi ih presnime da bi ih moj sin mogao koristiti na original C-64.
Pošalji mi na PM adresu na koju da ti pošaljem kasetu.

Ima podosta opcija zaucitavanje programa na c64 od kojih neki podrazumevaju zaseban uredjaj baziran na mikrokontrolerima i sd karticama. Jako zanimljiv i mozda svima najpristupacniji nacin je http://www.64hdd.com/64hdd.html naravno preporuka je da kabl ipak bude XE1541 buduci da obican x1541 danas lose ili uposte ne radi na novim kompjuterima. Ako se ima neki slabiji laptop koji samo skuplja prasinu moze odlicno da sluzi kao disk drive server za c64.

Vrh Dno