Šta je novo?

Commodore 64 bez igara )-:

D.Zivkovic

Slavan
Učlanjen(a)
16.04.2010
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
Rzyen 5 3600x
Matična ploča
B450
RAM
16Gb
GPU
RX 5600XT
Storage
Commodore 1530
Zvuk
SID
PSU
Tesla Coil
Kućište
Fallout
Monitor
Ei Niš
Miš & tastatura
Da
Ostale periferije
Da
Laptop
HP Elitebook 8570P
Tablet
Ne
Mobilni telefon
Ericsson 628
Pametni uređaji
Samo glupe
Pristup internetu
  1. Optički internet
Danas sam kupio na aukciji Commodore 64 sa flopi diskom, sve je u perfektno ocuvanom stanju.:-devil-: Samo, problem je sto nemam ni jednu kasetu, niti disketu. Posto se kasete i danas mogu naci, mislim se da li postoji neka mogucnost da se na kasetu nekako nasnime igre skinute sa interneta?

Ipak mi se vise svidja varijanta sa adapterom. A kakav je ono adapter? Moze li se napraviti?

Sjajno!:D Eh, davno je to bilo kad smo se lepo igrali.. Hvala na pomoci, probacu to da izvedem.

Moze li 1541-II drajv konzumirati i neke novije diskete vece gustine?

Slobodno ga hrani novijim disketama od 5,25".
Gustina zapisa samo govori koliko disketa moze da istrpi podataka na sebi ,ali ti za iskoriscenje obe strane treba "grickalica" ,e to je sad pravi raritet.

Slobodno ga hrani novijim disketama od 5,25".
Gustina zapisa samo govori koliko disketa moze da istrpi podataka na sebi ,ali ti za iskoriscenje obe strane treba "grickalica" ,e to je sad pravi raritet.

Hteo sam da licitiram na limundu neke 5,25" diskete, medju njima ima i HD koliko sam uspeo da vidim na slici. Prodavac kaze Commodore odbija da ih procita. E sad, da li ih odbija zato sto ih ne podrzava ili se trebaju preformatirati? Dakle, mogu li ubaciti HD disketu kapaciteta 1,2 mb na primer u 1541 drajv i onda je formatirati i koristiti na c64?

Poslednja izmena:
Normalno da se diskete moraju formatirati da bi radile na 1541 drajvu uz jos jedan mali uslov....feromagnetni materijal na disketi mora da bude u dobroj kondiciji inace dzaba radnja nece se formatiratil.Inace ovo je i najveca mana disketa.

Hteo sam da licitiram na limundu neke 5,25" diskete, medju njima ima i HD koliko sam uspeo da vidim na slici. Prodavac kaze Commodore odbija da ih procita. E sad, da li ih odbija zato sto ih ne podrzava ili se trebaju preformatirati? Dakle, mogu li ubaciti HD disketu kapaciteta 1,2 mb na primer u 1541 drajv i onda je formatirati i koristiti na c64?

Meni to nikad nije poslo za rukom... Probao sam nedavno... Pre par meseci... Ne ide...

nabavio si disk koji radi...
aaa...
tako ti zavidim!

Da, disk je ispravan i u super stanju. Cak jos uvek ima i zastitnu nalepnicu zbog garancije na sebi, sto znaci da nikada nije otvaran:eyebrows::eyebrows:

nabavio si disk koji radi...
aaa...
tako ti zavidim!

Sta je tu tako cudno imam i ja jedan 1541 drajv koji radi kao nov.
BTW jel onaj sto ima napajanje u sebi 1541(taj imam), a 1541 II je onaj tanki s obrtnom bravicom i spoljasnjim napajanjem? Nesto me izdaje memorija,nesto oko parity bita nije kako treba.Sve mi nekako da je postojao jos koji drajv za 5,25 inca diskete za commodore ,mozda neki dvostrani drajv....ne mislim na drajvove za 3,5" diskete

Poslednja izmena:
Sta je tu tako cudno imam i ja jedan 1541 drajv koji radi kao nov.
BTW jel onaj sto ima napajanje u sebi 1541(taj imam), a 1541 II je onaj tanki s obrtnom bravicom i spoljasnjim napajanjem? Nesto me izdaje memorija,nesto oko parity bita nije kako treba.Sve mi nekako da je postojao jos koji drajv za 5,25 inca diskete za commodore ,mozda neki dvostrani drajv....ne mislim na drajvove za 3,5" diskete
1541 ima napajanje u sebi, dok 1541-II ide sa eksternim napajanjem. Postoji i dvostrani 5,25" drajv, ali se ne mogu setiti njegove oznake.

Poslednja izmena:
Imam problem! Nasao sam kasetni dek, skinuo nekoliko .tap igara, konvertovao u waw, sve lepo snimim na kasetu, ucitam igru u commodore bez problema. Kad se zavrsi ucitavanje, pokrenem igru i ona ili zablokira, ili me izbaci u basic. Pri tom ne prikazuje nikakav load error, sve prodje lepo.:mad:

Skini sa neta igre i program za konverziju u wav (http://wav-prg.sourceforge.net), zakači neki kasetofon na izlaz zvučne i snimaj šta hoćeš.
Pogledaj i ovo

Kako sa vice emulatorom da snimim .tap file? Ubacim action replay cartridge image, ucitam igru, freezujem, onda idem na backup, pokrenem snimanje, ali kad se zavrsi ne postoji nikakav kreirani fajl fizicki.

Kako sa vice emulatorom da snimim .tap file? Ubacim action replay cartridge image, ucitam igru, freezujem, onda idem na backup, pokrenem snimanje, ali kad se zavrsi ne postoji nikakav kreirani fajl fizicki.

Čini mi se da nisi kreirao new/blank tape image pre backup operacije iz kertridža? Radi se iz menija 'attach tape image' ako se ne varam, pa onda create new image. Kad završiš sa učitavanjem uradi cartridge freeze pa attach/create blank image pa potom backup opcija iz kertridža na tape tj. na taj blank image.

Poslednja izmena:
Snasao sam se, bilo mi je malo nelogicno da u okviru opcije "atach tape image" se ujedno mora i kreirati novi tape image. Sad mi je jasno kako su ondasnji pirati snimali igre na kasete, koje su inace imale tridesetak obrtaja.:D

Ljudi ja vam se divim. Ponovo oživljavate zaboravljene tehnologije. Kroz maglu se sećam kako je to sve izgledalo :)

1541 ima napajanje u sebi, dok 1541-II ide sa eksternim napajanjem. Postoji i dvostrani 5,25" drajv, ali se ne mogu setiti njegove oznake.

1571 je dvostrani drajv. Mogao je da cita i DOS formatirane 360k diskete, naravno pod CP/M za C128. Takodje je bila jednostrana verzija istog drajva sa oznakom 1570. C128D je imao ugradjen 1571 drajv u kuciste.

Ljudi ja vam se divim. Ponovo oživljavate zaboravljene tehnologije. Kroz maglu se sećam kako je to sve izgledalo :)

Tako je.. To je bilo vreme kada je firma commodore gazila konkurenciju 10 godina unapred.. Seca li se ko onog kertridza za c64 na kome je bio neki program, koji je imao potpuno graficko radno okruzenje sa prozorima kao workbench? Bilo je ozbiljnih programa i u to vreme..

1571 je dvostrani drajv. Mogao je da cita i DOS formatirane 360k diskete, naravno pod CP/M za C128. Takodje je bila jednostrana verzija istog drajva sa oznakom 1570. C128D je imao ugradjen 1571 drajv u kuciste.

C128D je takodje imao posebno desktop kuciste, proizveden je u malom broju. A neces verovati, eno ga prodaje se na limundo aukciji!

Tako je.. To je bilo vreme kada je firma commodore gazila konkurenciju 10 godina unapred.. Seca li se ko onog kertridza za c64 na kome je bio neki program, koji je imao potpuno graficko radno okruzenje sa prozorima kao workbench? Bilo je ozbiljnih programa i u to vreme..

Verovatno misliš na GEOS? Mislim da još uvek imam original diskete negde u plakaru :)

Tako je! Graficki OS iz 1986 godine;)

Ljudi, a jel se neko seca kako se kopira igra sa kasete na disketu?

ovako
U Turbo Tape 250+ sa -L (naravno strelica a ne crtica) učitaš igru pa sa -D snimiš na disk

Mislim da nije ....
mioslim da se učita sa -L

a snima se sa -S

A kada na disk, onda -S"ime igre",8 gde je ,8 uredjaj disk ... a ,1 je kaseta, ali je i podrazumevan, pa ako se ne napiše. onda smatra da je kasetaš u pitanju ....

Poslednja izmena:
Mislim da obojica gresite :)

Igru sa kasete ucitavas sa <-L a kada se ucita snimas je sa obicnim SAVE "ime", 8

Vrh Dno