Šta je novo?

Commodore 64 bez igara )-:

Sa SAVE su se snimale stvari koje su se učitavale sa LOAD .... a kada učitaš sa -L onda snimaš sa -S

Tacno, ali covek hoce da ucita sa kasetofona (<-L posto je u turbo formatu) a posle da snimi na disk. Za disk ti ne treba nikakav turbo, tako da ono sto je ucitano (bilo sa LOAD bilo sa <-L) jednostavno snimas sa SAVE.

Poslednja izmena:
Hebi ga, moguće, ipak je to MNOGO ODAVNO bilo ..... :) Ja sam imao EPYX ketridž, koji je samo za flopi bio projektovan ... ubrzavao učitavanje par puta .....

Jeste ljudi, ali -D je brže bilo
***, lenj sam,
redovno sam inače kopirao igre na diskete
igaLoad + flopi ~ 100X brže nego turbo tape + kaseta

Imam kertridz sa Trubom 250 i 2002. E kad otkucam <-L pojavi se legendarni "press play on tape", ja stisnem play i on vrti i vrti, ali ne zaustavi se na pocetak igre, nego vrti do beskraja i nista. A kad ucitavam sa load, tada nadje igru i ucita je, ali tako se ne moze snimiti na disk. Kada se igra ucita sa Load, ne mogu se koristiti komande sa prefiksom "<-S, <-D", moze samo save"ime igre",8, ali disk tada snimi samo naziv, ne i igru.

Sta dobijas kada za taj disk otkucas
LOAD "$", 8
LIST

Koliko blokova zauzima igra koju si snimio?
Nesto se ne secam da sam se susretao sa igrama koje su se ucitavale LOAD na kasetofonu, osim tkz. "originala" koji su se parcijano ucitavali i koji nisu mogli jednostavnom SAVE ili <-S naredbom da se prekopiraju.

Da, tako nešto je bilo, originali su se tako učitavali, i kopirali su se samo pomoću onog razdelnika, koji sam kupio u Trim komisionu, u Kajmakčalanskoj .... direct copy .... a sa -L krekovane igre ....

A čudno mi je d aneće sa SAVE da snimi igru koja je učitana sa LOAD ....

Sta dobijas kada za taj disk otkucas
LOAD "$", 8
LIST

Koliko blokova zauzima igra koju si snimio?
Nesto se ne secam da sam se susretao sa igrama koje su se ucitavale LOAD na kasetofonu, osim tkz. "originala" koji su se parcijano ucitavali i koji nisu mogli jednostavnom SAVE ili <-S naredbom da se prekopiraju.

Zauzima samo jedan blok, jer na disketu upise samo naziv, nista vise. Ove igre koje pokusavam da snimim nisu original, to su igre konvertovane iz .tap image u wav, pa snimljene na kasetni dek.

Cak sam napravio i x1541 kabli za povezivanje diska na pc, ali nikako da proradi u star commanderu.. Dizem ruke, necu vise da se patim sa praistorijskim kompjuterima.:mad:

ma daj pa tek si poceo ,a odustajes vec kod prve prepreke.

ma daj pa tek si poceo ,a odustajes vec kod prve prepreke.

Hehe.. Ja sam poceo davne `88 godine, a prodao sam commodore `95 mislim.. Zaboravio sam dosta toga, a ovaj PC "kompatibilac" se ne podnosi ni sa svojom bracom, a kamo li sa nekim drugim racunarom iz prosloga veka.

Hehe, izgleda da moj p2 komp ne podrzava epp mod:mad: Moracu da iskopam iz podruma 486-ticu.

Mislio sam na spp. :p Ma nece i nece, sve sam uradio kako treba..

jesi proveravao opcije u biosu vezane za rad porta

Paralelni port u biosu treba biti postavljen u SPP modu da bi to radilo, a napominje se da samo stariji 486 i nize kompjuteri podrzavaju taj mod. Ali ja imam jedan kompjuter sa Msi nf3 plocom koja podrzava SPP, na kome sam to i isprobao, u dosu naravno. E sad, mozda je problem u tome sto je kompjuter noviji. Sve sam podesio po uputstvima u star commanderu, ali bez uspeha. Star commander uopste ne vidi 1541, ali kad upalim kompjuter dok je 1541 drajv vezan za pc, u toku post inicijalizacije drajv se odazove. Ne znam sta bi valjalo dalje probati. Ima li neko ideju?

To što se drajv odazove je dobar znak, znači da je kabel OK.
Jesi odradio kalibraciju u Star Commanderu? Probaj ručno da tu vrednost pomeriš gore-dole, meni se desilo da sam tako uspeo da "ubodem" momenat kada sve proradi kako treba.
Inače, na dve različite ploče kod mene (jedan P1/133 i jedan 6x86/200) SC uopšte neće da radi sa integrisanim paralelnim portom, već samo sa portom na dodatnoj kartici (a i ta kartica je neka praistorija sa ISA slotom).
Sa XM1541 kablom i CBM4WIN je sve to radilo koliko-toliko dobro i na novijim mašinama (P4 ranga), ali samo u standardnom modu. Turbo ili Warp mod nije hteo ni da primiriše.
Kad uhvatim slobodnog vremena probaću i sa USB varijantom ( http://www.trikaliotis.net/xu1541 ) pa ću javiti rezultate na forumu.

Meanwhile....
Nabavio sam 3 komodora sa dva 1541-II disk drajva, dobio od prijatelja oko 70 disketa (za kog nisam ni znao da ih poseduje:D) i XM-1541 kabli, pa cak i monitor Commodore 1802 D!:banana: Ovaj kabli radi odlicno na XP-u sa programom GUI4CBM4WIN.
Pitam se, proizvodi li neko jos uvek DD diskete?!

HM sumnjam sem mozda za potrebe NASA i nase zeleznice :)
Sta ce ti sad gomila disketa.Napravi ide interfejs za c64 i nakaci mu neki HDD i udri........
Mislite o tome...................napredak

Toga stvarno ima dosta na netu a google je nas prijatelj pa npr prvi hint http://www.64hdd.com/64hdd.html#downloads i ides na freeware version ali je potrebno registrovati se.
Yatim je tu i 1543 III flopy disk drajv koji trosi mmc/sd kartice :)

Poslednja izmena:
HM sumnjam sem mozda za potrebe NASA i nase zeleznice :)
Sta ce ti sad gomila disketa.Napravi ide interfejs za c64 i nakaci mu neki HDD i udri........
Mislite o tome...................napredak

Hehehe.. A da to ne bi bilo mozda previse hard core?:p

A bio bi jak trip jos i da stavim maramu na glavu, prerusim se u pirata i krenem da dilujem C64 softver..:p

Ma nece da hapse za piratizovanje softvera za C64...............................evo vidite ove iz beosofta postali posle velika firma.....

Naravno da nece, c64 softver vise nije pod zastitom autorskih prava.

Zar nije "abandonware"?? Da li je zakon o zastiti autorskih prava primenjiv i na besplatno distribuiranje od strane stotina sajtova koji to javno rade?

Zar nije "abandonware"?? Da li je zakon o zastiti autorskih prava primenjiv i na besplatno distribuiranje od strane stotina sajtova koji to javno rade?

"In most cases, software classed as abandonware is not in the public domain, as it has never had its original copyright revoked and some company still owns exclusive rights. Therefore, downloading such software is usually considered copyright infringement, though in practice copyright holders rarely enforce their abandonware copyrights." http://en.wikipedia.org/wiki/Abandonware
Obično su vlasnici takvih sajtova prethodno kontaktirali vlasnike (ili naslednike) copyrighta u vezi sa dozvolom, koju oni obično daju (mada ima i suprotnih slučajeva).
Ali podrazumevati da je taj softver odjednom postao "freeware" je potpuno pogrešno, i dovoljno je naleteti na jednog kome treba kinta, pa da te tuži...

Nazad
Vrh Dno