Šta je novo?

Laptop Chromebook

Koji laptop kupiti?

SrEbRnI

Cenjen
Učlanjen(a)
01.04.2013
Poena
180
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Hteo bih da uzmem neki mali laptop koji bi sluzio iskljucivo za pustanje muzike sa njega. Pozeljno je da ima manji ekran, 11-12 max 13 inca. Gledao sam stare netbukove ali imaju bas lose specifikacije, odnosno previse su matori pa mi je zapao za oko chromebook. Nisam imao prilike da ih vidim uzivo pa me zanima par stvari. Koliko brzo se podize sistem na njima? Vidim da vecinom imaju m2 hdd, tako da bi trebalo da je prilicno brzo podizanje sistema. Potrebno mi je nesto sto moze da se upali za minut najvise. Na laptopu koji inace koristim (Ryzen 7, 8gb rama i klasican ssd) se sistem podize za 20ak sekundi). Koliko sam video po YT ako kupim neki koji ima zakljucan ACC moze da se otkljuca, odnosno da stavim moj ACC. Ako ima nesto na sta bi trebalo da obratim paznju prihvatam svaki savet. Takodje me zanima da li je na njemu klasican chrome kao na laptopu, odnosno da li je moguce instaliranje adblockera da ne moram da gledam reklame. Pretpostavljam da je sve isto sto se tice samo chrome-a samo je razlika u operativnom sistemu. Hvala na odgovorima.
Zaboravio sam glavno pitanje, koji otprilike model se dobro pokazao i koje su najnize specifikacije koje bi trebalo da gledam, odnosno koji procesor i ram.

Chrome os je tako lagan sistem da radi pa skoro na svemu,naravno ne bukvalno.Ja ga imam instaliranog na Asus notebook-u W202N koji ima dual core celeron N3350 i 4gb ram-a,to radi kao "ludo".Ovi što se prodaju po oglasima do 100€ koliko vidim sve je to izakano po raznim ustanovama i to bih izbegavao.Nisam baš siguran da ako je zaključan na nalog da je moguće dodati još jedan,osim da ga koristiš kao gost?

Znaci chrome os mogu da instaliram i na neki stariji laptop? Hmmm, zvuci zaninljivo, to mi nije palo na pamet. Gledao sam neki video da moze da se resetuje komp tako da bude kao kad je prvi put upaljen. Naravno, nemam iskustva sa tim pa me zanima ako neko zna nesto vezano i za to.
Kazi mi samo kolilo je vremena otprilike potrebno da se podigne sistem kod tebe.

Možeš,imaš dve opcije,ChromeOS Flex koji nema play store i ne rade android aplikacije,možda ima neki workaround nisam istraživao.ChromeOS koji ima podršku za android aplikacije,ali njega možeš instalirati na intel procesore i Amd od Ryzena.Postupak je vrlo lak.Osnova je recovery od određenog chromebook-a tako da nije neka muljačina.Da,imaš i gotova rešenja koja rade dve različite "firme" ali mi je stao mozak pa ne mogu da se setim imena :)
Moj izbor bi bio druga varijanta,ako su ti potrebne android aplikacije.Boot vreme nisam merio,ali bih rekao da je oko minut.
Moraš napraviti razliku između maintain by i ako postoji nalog.Nisam mnogo istraživao taj deo,oko reseta,pa moguće da grešim.

Treba mi samo chrome za gledanje yt i eventualno neki stream filmova. Nista vise. Najbitnije mi je da je chome kao na windowsu, odnosno da mogu da se instaliraju addon-i. Druge aplikacije me zanimaju preterano. Za ostalo imam drugi laptop.

ChromeOS je odličan što se tiče optimizacije na low-end uređajima. Moji još koriste Toshiba Chromebook 2 iz 2014. i neverovatno lepo radi, iako je ostao bez podrške. Verovatno ću instalirati ChromeOS Flex pošto je sad moguće.

Rođaci su uzeli novi low-end Windows laptop sa 8GB memorije i strašno se vuče u svakom browseru.

Hvala svima na odgovorima. Sad su mi mnoge stvari jasnije i sve vise vidim da ce mi chromebook zavrsiti posao za ono za sta mi je potreban.

Nazad
Vrh Dno