Šta je novo?

Cene iz 1990.

ivo.r

Čuven
Učlanjen(a)
30.08.2000
Poena
649
Evo koliko su koštale komponente davne 1990. godine (kad smo i mi bili puni ko brodovi, a neki tamo Česi, Mađari, Poljaci nas zavidno gledali :d)

Prilozi

• cen02.JPG
    cen02.JPG
    288.7 KB · Pregleda: 784
Svidza mi se cena za HDD od 1200 MB. Mada, ipak je u pitanju SCSI, a oni su malo skuplji :d

Nije mi promakla ni ploca za 486 @ 25 MHz. Valjda je u pitanju cena sa sve procesorom. U suprotnom nije bas povoljno :d

Sve ostalo je manje-vise OK (imajte u vidu da se uz konfu dobije besplatan mis!) :d

PS: Izgleda da je tada entuzijasta mogao da bude samo Seik od Bruneja :)

Poslednja izmena:
I ja sam zapazio cene hdda od 1200Mb i matichne ploche za 486 malko vece nego danas :d
U svakom sluchaju, veoma zanimljive cene :)

A joj. Sporo mi se učitavala strana, pa sam čekao da vidim koja je valuta u pitanju. Zabezeknuo sam se kada sam video da je DEM. Znam da je to sve bilo skuplje, ali ovoliko....

Momci, a porez? :type:
Meni ovaj notebook...ups...LapTop :) uopste ne deluje skoopo...samo koja je amsa u pitanju? A koliko drzi baterija? :d

Nadam se da JDDIPQD-a nece mrzeti da skenira cenovnik iz onog SK nesto/osamdeset nesto :)
Superstar ponude je bio neki 286 za 40k DEM....
Ima i slike :d

Poslednja izmena:
a shto je najgore, sa tadasnjim PC-jem si mogao da obrishesh dupe...

PS. Ako neko ima starije SK-ove i skener, neka skenira neki broj iz 80-tih da i mi mladji vidimo zashto se pricha da je tada bio 20 puta bolji.

Evo nesto iz tog vremena... "lightning-fast 20 MHZ" :D
"Monitor and mouse not included !!"
Ps. cena je u dolarima

Poslednja izmena:
Ali pazite ovo
386- 33MHZ - 2700 DM
486- 25MHz - 6075 DM

Hmm sta uzeti :)

PS: Evo sada drzim u rukama mo prvi 386 procesor (AMD) i razmisljam koliko bi bio bogatiji da imam neki vremeplov :)

Koliko mogu da shvatim...da nam je tadasnjeg standarda svi bi "furali" FX51,2GBmem,X800XT,2x250GB HDD(ajde ovo i nije bas skupo :d)....
I pricali bi o tome kako je Intel XEON MP 3.0Ghz(5500$)malo skuplji za nas standard,i strajkovali bi ispred vlade za povacanje plate od 30% sto bi bilo otprilike negde 6000e/mes.....E Slobo,slobo gde si da te upucam u oko! :d....ovakve teme me redovno iznerviraju :)

Eto malo sam kopao po starim stvarima pa je i taj cenovnik isplivao. Setilo me mojih tinejdžerskih dana i ulaska u PC svet, pa sam hteo da lep osećaj podelim sa vama. Evo i cene konfiguracija (druga tj. prva strana lista koji sam prethodno okačio). Vidi se logo firme, ali molim da se ne shvati kao reklama, pogotocu što firma u tom obliku više ne postoji. Fora je bila da se iz Minhena donese računar u delovima (plaćala se manja carina) a onda su ga u ovdašnjij fimi sklapali.

@Voodoo_NBGD: Iz današnje perspektive da, ali u ono vreme i XT je činio čuda, s obzirom da su neke stvari npr. proračuni, rađene peške.

Prilozi

• cen01.JPG
    cen01.JPG
    285.3 KB · Pregleda: 393
delimir je napisao(la):
Svidza mi se cena za HDD od 1200 MB. Mada, ipak je u pitanju SCSI, a oni su malo skuplji :d

Nije mi promakla ni ploca za 486 @ 25 MHz. Valjda je u pitanju cena sa sve procesorom. U suprotnom nije bas povoljno :d

Za taj 486 nisam 100% siguran, ali su svi ostali dolazili zalemljeni na ploču. Ništa socket/slot :d

Secam se da mi je neko rekao da je prva ploca za 386 (znaci bez procesora i kontrolera) kostala 10 000 DEM 1986. godine...

A ja imam jednu plcocu od 386 SX sa HDD kontrolerom i sa VGA kartom (16 boja) ubodenim u nju, koja mi visi iznad kreveta u sobi :)

Moj prvi hard disk od 32 MB (megabajta! čudo tehnike i maksimum koji je kontroler podržavao, ostali su bili 5-20 MB) platio sam 700 maraka. Prvi PC 8086 na 8MHz me je koštao 1900 maraka sa 512kB memorije, CGA monitorom i 2 flopija 5.25" od 360kB... itd.

Stator je napisao(la):
PS: Evo sada drzim u rukama mo prvi 386 procesor (AMD) i razmisljam koliko bi bio bogatiji da imam neki vremeplov :)

Ajde ako zavrsis nesto za taj vremeplov, javi se da ti dobacim ove moje 286 i XT masine...ima i 386 i 486 ("trojka" i "cetvorka" :d)...i hercules monitori.
Ne znam na koji nacin to da bacim....nekako, nsiam siguran da je zgodno da ga bacim u onaj klasican kontejner...

A sumanjm da je nekome to potrebno? :) Ili mozda....?

(imam i neke matricne stampace, UPSeve...)

meni je iskreno najjaci utiska ostavilo ono u prvom attachmentu,kao"transport,rizik snosi kupac"

Kakav bre rizik!

Ma kakav PC...tad je Amiga bila san snova, nedostizna za sve PCjeve :) Ej covece.....grafika + zvuk, a ne beeeep-beeeep iz spikera i hercules crno-bela ili EGA pravougaona grafika :D A ko je jos imao pare za dodatni monitor i HD, bio je pravi pravcati car!

Poslednja izmena:
salac je napisao(la):
Ma kakav PC...tad je Amiga bila san snova, nedostizna za sve PCjeve :) Ej covece.....grafika + zvuk, a ne beeeep-beeeep iz spikera i hercules crno-bela ili EGA pravougaona grafika :D A ko je jos imao pare za dodatni monitor i HD, bio je pravi pravcati car!

Khm, khm :) Lepo si im rekao...

Posle A500...

Amiga 4000 040/25, Blizzard PPC 603e, Nec Multysync 15" jedno vreme...

Nije bilo ostalo za dodatnu graficku, pa sam vozio AGA grafiku, mada je i ta AGA bila pojam za mnoge PC masine! Kasnije A1200 i 386 itd... Inace i dan-danas imam A500 i jos uvek planiram da je prebacim u neko tower kuciste :)

Mene ce da grize savest ako kupim laptop, a vidim ovde koliko je kostao HD od 1GB :)

PJ je napisao(la):
Ajde ako zavrsis nesto za taj vremeplov, javi se da ti dobacim ove moje 286 i XT masine...ima i 386 i 486 ("trojka" i "cetvorka" :d)...i hercules monitori.
Ne znam na koji nacin to da bacim....nekako, nsiam siguran da je zgodno da ga bacim u onaj klasican kontejner...

A sumanjm da je nekome to potrebno? :) Ili mozda....?

(imam i neke matricne stampace, UPSeve...)

Ajde kupi od mene jedan 386SX pa imaš komplet x86 kolekciju :d

PJ je napisao(la):
Momci, a porez? :type:
Meni ovaj notebook...ups...LapTop :) uopste ne deluje skoopo...samo koja je amsa u pitanju? A koliko drzi baterija? :d

Nadam se da JDDIPQD-a nece mrzeti da skenira cenovnik iz onog SK nesto/osamdeset nesto :)
Superstar ponude je bio neki 286 za 40k DEM....
Ima i slike :d

Vidim, niko ne spominje legalan softver... Koliko lije tek ovo kostalo?

ivo.r je napisao(la):
Evo koliko su koštale komponente davne 1990. godine (kad smo i mi bili puni ko brodovi, a neki tamo Česi, Mađari, Poljaci nas zavidno gledali :d)

I onda neko kaze da je DTK losa firma :d, pogledajte kada su pravili ploce i koliko su kostale? :)

nesharm je napisao(la):
I onda neko kaze da je DTK losa firma :d, pogledajte kada su pravili ploce i koliko su kostale? :)

U odnosu na one druge koje su bile u ponudi na konkretnom cenovniku bile su bolje. :)

ivo.r je napisao(la):
Ajde kupi od mene jedan 386SX pa imaš komplet x86 kolekciju :d

Ma imam i to....sve zajedno sa koprocesorom :)

Radilo se pod DOS-om. Chi writer, kasnije Word Perfect (mislim i dalje najbolji tekst editor), a ne secam se imena pretka Norton komandera. Za elektroniku se koristio Orcad i redje P-Cad. Tango je stigao par godina kasnije. Malo kasnije se pojavio neverovatni Framework, preteca Windowsa.
Naravno sva legalno za firme (i papreno), ali su tada plate bile oko 1000DM i svaka tri meseca "razlike" od minimum jedne do tri plate.

ivo.r je napisao(la):
Dobra je cena 486 DX ploce verovatno sa procesorom ! 6075 DEM !!!
:d
Samo se chudim, koliko je tada bila razlika u generacijama, cenovno, i koliko su se zadrzavale starije generacije procesora i ploca. Na primer, sada, masina generacije PIII ne vredi gotovo nista, a i odavno se ne moze naci u ponudi. Najbolje i najjace komponente, najnovije generacije su 10 puta jeftinije od tadasnje 486-ice. Mi ovde jos kukamo kako nam je FX55 skup :D
Pa tada, za konfu za ono vreme, snage kao sto je danas prosecna A64 2800 masina, bi trebalo izdvojiti izmedju 8 i 12 hiljada maraka !!!!
Jedina je razlika sto taj 486 je bio upotrebljiv nekih 4 godine.

Poslednja izmena:
ivo.r je napisao(la):
Za taj 486 nisam 100% siguran, ali su svi ostali dolazili zalemljeni na ploču. Ništa socket/slot :d
486 je isao u Socket 1 ili Socket 3, a Pentiumi oni na 60 75 i 90 Mhz u Socket 5, pa je posle ustaljen kao standard Socket 7. Socket 8 je bio za Pentium Pro.
Evo mi ovde jedan Intel 486 DX4 na 75 Mhz, iCOMPtm index=319 :D

Poslednja izmena:
drfedja je napisao(la):
Dobra je cena 486 DX ploce verovatno sa procesorom ! 6075 DEM !!!
:d
Samo se chudim, koliko je tada bila razlika u generacijama, cenovno, i koliko su se zadrzavale starije generacije procesora i ploca. Na primer, sada, masina

Pa drugačija je bila dinamika izlaska novih procesora, a pre svega periferija.
Takođe propisi za uvoz su bili prilično komplikovani, postojale su samo 3-4 firme u Bgd. koje su prodavale računare, malo tržište..... i ono za čim najviše žalim, dobar standard :wave:

drfedja je napisao(la):
486 je isao u Socket 1 ili Socket 3, a Pentiumi oni na 60 75 i 90 Mhz u Socket 5, pa je posle ustaljen kao standard Socket 7. Socket 8 je bio za Pentium Pro.

Upravo tako. Nedavno na poslu nađoh rashodovane ploče, jednu 386 ploču sa zalemljenim procesorom i 486 sa socketom (bez procesora :d)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno