Šta je novo?

Cene iz 1990.

ivo.r je napisao(la):
... a pre svega periferija. ...

I mnogo trajnije su bile. Evo, imam par busenih IBM kartica koje cuvam od prakse iz srednje skole. U savrseno citljovom stanju su iako smo na poledjini zvrljali rezultate tablića.

drfedja je napisao(la):
Evo mi ovde jedan Intel 486 DX4 na 75 Mhz, iCOMPtm index=319 :D

Bah intel :) Evo meni na stolu stoji jedan AMD "Am386 Dx/DXL - 40" da se vidi ko je preletac a ko se drzi svojih ubedjenja :D

Jao umro sam...
Kakve cene!
Imao ovaj cenovnik negde na hardu :d

Stefan1 je napisao(la):
meni je iskreno najjaci utiska ostavilo ono u prvom attachmentu,kao"transport,rizik snosi kupac"

Kakav bre rizik!
Ni meni nije jasno koja budala je prihvatala te uslove...

nIce Cream je napisao(la):
Ni meni nije jasno koja budala je prihvatala te uslove...

Pa fora ,barem sa Gamom, je bila sledeća: odeš u Minhen kod gospodina Krune Toverliča (ako me pamćenje služi), i kupiš računar u delovima. Onda kad ga doneseš (tvoj problem) u Beograd, sklope ti mašinu u Mišarskoj.
Da napomenem još jednom, to je period kada je uvoz računara u našu tadašnju zemlju (SFRJ) bio ili zabranjen ili veoma restriktivan. Zašto? Ne znam drugo objašnjenje osim kategorije zvane - ljudska glupost :d

Tacnije, postojale su kvote za uvoz racunara, tj. mogao se uvesti samo odredjeni broj racunara iz definisanih kategorija. Ovom merom se cuvala domaca racunarska industrija.
I koliko god to danas izgledalo smesno, ali tih dana su se i kod nas racunari "proizvodili" a ne "sklapali", kao danas.
Iako je i tada vecina tih racunara bila bezvezna i katastrofalno losa. Primera radi uvoz C64 je bio ogranicen jer su postojali domaci racunari u njegovoj kategoriji (pekom, lola, misedo i gomila drugih budalastina). I sve ov naravno bez ili sa veoma primitivnim softwareom.

amigastyle je napisao(la):
Tacnije, postojale su kvote za uvoz racunara, tj. mogao se uvesti samo odredjeni broj racunara iz definisanih kategorija. Ovom merom se cuvala domaca racunarska industrija.
I koliko god to danas izgledalo smesno, ali tih dana su se i kod nas racunari "proizvodili" a ne "sklapali", kao danas.
Iako je i tada vecina tih racunara bila bezvezna i katastrofalno losa. Primera radi uvoz C64 je bio ogranicen jer su postojali domaci racunari u njegovoj kategoriji (pekom, lola, misedo i gomila drugih budalastina). I sve ov naravno bez ili sa veoma primitivnim softwareom.

Prvi put cujem za ovo :zgran: . U to vreme Comodora 64, Spektruma, Amiga i drugih racunara je bilo da kupis koliko hoces, ali je slabo bilo love.

sikili je napisao(la):
Prvi put cujem za ovo :zgran: . U to vreme Comodora 64, Spektruma, Amiga i drugih racunara je bilo da kupis koliko hoces, ali je slabo bilo love.
Čekaj malo, brkaš vremenske intervale. Spektrum i komodore su bili u periodu 85, 86, 87... A Amiga 90, 91... I tačna je informacija za uvoz C64 na primer. Evo u mom slučaju (dobio je 86. čini mi se) prijateljica mojih roditelja se vraćala za stalno iz Švajcarske. U to vreme ti si imao pravo na određenu vrednost robe koju možeš da preneseš preko granice bez carine, ako radiš "preko" (800$ godišnje). E pošto je ona bila "povratnik" u zemlju, mogla je da unese dosta više. Čak i tako je imala problema na carini, ali su na kraju legli (plavuša u ranim 30-im :) ) i zaračunali joj (čitaj odbili od iznosa koji je mogla da uveze) nekih 800$ :zgran: . Ali, ispala je kol i ja sam u to vreme bio glavna faca u kraju... Cepao sam Scramble kući :D da bi u lunaparku posle imao najbolji rezultat. :d :d :d
Pozdrav. :wave:

To si u pravu sto se tice vremenske razlike, ali svako je moga da uveze komp ali i da plati carinu, kvote za uvoz su vazile "mozda" samo za firme ali i ne za pojedinace.

Secam se '93 kupovine intel-a 486DX 33 sa 4 Mb RAMA, VESA Local Bus :D, Floppy 1.2 i 1.44, HD 200 Mb, Cirrus Logic 1 Mb, mini tower, monitor 14" - znachi prvi PC koji sam kupio - koshtao je 1700$!!! :D I josh sam morao da dodam 200 maraka za SB 2.0 da bih imao zvuk ;)
Pa za te pare sada mozesh da kupish kola :)

Milan82bh je napisao(la):
Koliko mogu da shvatim...da nam je tadasnjeg standarda svi bi "furali" FX51,2GBmem,X800XT,2x250GB HDD(ajde ovo i nije bas skupo :d)....
I pricali bi o tome kako je Intel XEON MP 3.0Ghz(5500$)malo skuplji za nas standard,i strajkovali bi ispred vlade za povacanje plate od 30% sto bi bilo otprilike negde 6000e/mes.....E Slobo,slobo gde si da te upucam u oko! :d....ovakve teme me redovno iznerviraju :)

tacno ko sto si rekao FX51 ili XEON dual ploca
u serverskom kucistu sa 2 PCI grafe
i 4 skazi harda a sve to sa ultra skupim LCD monitorom
i realno gledano nije ni bilo mnogo skupo
Floppy drive=DVD RW=150DEM?
u sustini i sad besna masina kosta 1500-2000
a 19" je onda bio ko sad 50" ili vise

zerbah je napisao(la):
Secam se '93 kupovine intel-a 486DX 33 sa 4 Mb RAMA, VESA Local Bus :D, Floppy 1.2 i 1.44, HD 200 Mb, Cirrus Logic 1 Mb, mini tower, monitor 14" - znachi prvi PC koji sam kupio - koshtao je 1700$!!! :D I josh sam morao da dodam 200 maraka za SB 2.0 da bih imao zvuk ;)

A za dodatih jos 200 maraka moga si da
dokupis jos 4 Mb rama i da ti masina poleti. :D

Btw u to vreme sam platio HP Laser Jet IIIp celih 3500 maraka. ,)

moj prvi dodir sa komputerom je bio commodor 64 a posle tek kod ortaka igrali smo price of persia na 286 i neku voznju a boja monitora zuta ludo doba.

Da li se neko seca (da li moze da mi izvuce cenovnik od negde) Creative AWE64 Gold? U ono vreme, kad je bila nova, kolika joj je bila cena?

:wave:

Pozdrav!
MrBigJump.gif

A kako to da floppy je kostao toliko? Sta bi sa CD-Romovima? To so onda imali samo bogatasi :)

Dorry je napisao(la):
A kako to da floppy je kostao toliko? Sta bi sa CD-Romovima? To so onda imali samo bogatasi :)

CDROM početkom 90ih? :D :D :D

Pojavili su se malo kasnije - '95. ili '96. (ne mogu da se setim).

Moj Teac CD-ROM s pocetka 97-e je kostao vise od 2 DVD rezaca danas, tj 220 DM sto je efektivno 220€ obzirom koliko se evro srozao... i nije vredniji nista od nemacke marke nekad.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
a shto je najgore, sa tadasnjim PC-jem si mogao da obrishesh dupe...

PS. Ako neko ima starije SK-ove i skener, neka skenira neki broj iz 80-tih da i mi mladji vidimo zashto se pricha da je tada bio 20 puta bolji.
Mislim da ja imam iz 1991 par komada ako je dovoljno matoro mogu da pozajmim... samo da proverim da li su jos u zivotu, tj. tamo gde sam ih ostavio nekad :D

Ortak je kupio Philipsov Pisac dvobrzinac, sada se tacno ne secam koje godine
ali je u pitanju bio eksterni pisac i placen je cirka 5000 maraka :zgran: , cista bagatela. Neznam koliko hiljada cd-a je snimio ali on je jos uvek ispravan.
Inace narezivanje Cd-a je u to vreme mislim bilo oko 50 maraka, a prazna medija negde oko 25 :)

imam jednu lepu hrpu sk-a iz perioda 89-91 pa ako vas zanima mogu da ih iskopam u toku nedelje i okacim neke zanimljive cenovnike, clanke... i sl.

Voodoo_NBGD je napisao(la):
a shto je najgore, sa tadasnjim PC-jem si mogao da obrishesh dupe...

PS. Ako neko ima starije SK-ove i skener, neka skenira neki broj iz 80-tih da i mi mladji vidimo zashto se pricha da je tada bio 20 puta bolji

Ako ni zbog cega drugog, onda zbog Rom&Ram-a :D:D

Re5pect :D

Prodali smo u to vreme (95-96) 3-4 Sony CD pisača dvobrzinca po 2500-3000dm koji su se višestruko isplatili mušterijama (rezanje se u početku naplaćivalo oko 100dm po CDu). Kaže mi jedan da ga još uvek koristi za kopiranje audio CDova, pravi kopiju kao original.

zeleni_zub je napisao(la):
CDROM početkom 90ih? :D :D :D

Pojavili su se malo kasnije - '95. ili '96. (ne mogu da se setim).

Ja sam Sony CDU-33A platio 320DM na leto '94. :D

Hmm imam ja neki broj SK-a iz 94-te, samo ako mogu da ga nadjem :trust:

zerbah je napisao(la):

Ja sam Imao slicnu situaciju za 1900 maraka ali 386 SX 2Mb Ram 140 MB hard 512Kb Trident 14'' Axiom itd.

Kuciste sa AT napajanjem koje jos uvek radi sa Plocom socket 7 i AMD 333Mhz !!! Monitor Jos uvek radi , ostalo je dato u zamenu.

Platio sam slicnu sumu za SB 2.0 . Cuo sam Dune 2 sa blasterom i odlepio. Tako da je palo 200dm za Zvucnu.

Poslednja izmena:
Moj drugi komp je kostao '97 oko 1200 Maraka. U pitanju je P2 na 266Mhz-a.... Detalje ne znam, samo znam da sam poterao NFS4 na njemu i bio sam jako srecan :banana:

Ajde sad ste i kod mene probudili emocije:
Redosled mog "bacanja novca" na kompjutere

Commodore +4 - 750 dm
Commodore 64 - 1200 dm
Commodore Amiga - 1500 dm (sa svim dodacima bez monitora)
(+ oko 2500 flopy diskova za Amigu; 1 kom - srednja cena 2.5 dm) - 6250 dm
(ovo se odnosi na prazne diskove)

1993. god.
PC 486 DX 50Mhz, 8 Mb RAM-a, 120 Mb Hdd, Flopy 3.5", Flopy 5,25", Monitor xxx 14"
(bez zvucne kartice i naravno bez CD ROM-a) - 4500 DM
secam se nekih cena nisam mogao da zaboravim:
Memorija 1 mb = 100 dm x 8 = 800 dm
Monitor 14" od neke nepoznate firme = 800dm
Flopy drive-ovi po 150 dm.....

Kasnije: zvucna kartita sounblaster 16 - 150 dm
Kasnije: Scaner Mustek Phantom = 1200 dm (isa slot, nemam gde da ga ubodem i dalje hvata prashinu)
Kasnije: Stampac Epson Stylus Photo = 1300 dm (takodje hvata prashinu)
Kasnije: Stampac HP Laser Jet 5P = 2500 dm (i on hvata prashinu jer ga ne koristim)
Kasnije: CD-ROM 1x (jednobrzinac) = 600 dm

Kasnije:....... :S: :S: :S: :S: :S:

Sve u svemu za ovih 15-tak godina koliko se bakcem kompjuterima sam ispucao jedan novi BMW serije 3.

I zato "deco" draga (ne sa namerom da nekoga vredjam) budite srecni sada kada mozete da kupite celu konfiguraciju sa svim periferijama za nekih 750 Evra = 1500 dm.

Pozdrav.

Poslednja izmena:
SAX je napisao(la):
1993. god.
PC 486 DX 50Mhz, 8 Mb RAM-a, 120 Mb Hdd, Flopy 3.5", Flopy 5,25", Monitor xxx 14"
(bez zvucne kartice i naravno bez CD ROM-a) - 4500 DM
secam se nekih cena nisam mogao da zaboravim:
Memorija 1 mb = 100 dm x 8 = 800 dm
Monitor 14" od neke nepoznate firme = 800dm
Flopy drive-ovi po 150 dm.....

Jesi li siguran ti u ovo ? Ja sam nesto kasnije ( sredina 94 ) prodao stari i uzeo 486dx 100mhz, dosta jaci od ovoga - zvucna, 540mb hdd, mali flopy 8mb ram, cudo neko od modema, sa sve cd-rom ( oko 250 dm u to vreme ) i mislim da je total cena bila nekih 2300 - 2400 dem .. Btw, moj monitor ( neki levi takodje ) bio 650 dem, 14" isto ... Krshware ipo !

daddy je napisao(la):
Jesi li siguran ti u ovo ? Ja sam nesto kasnije ( sredina 94 ) prodao stari i uzeo 486dx 100mhz, dosta jaci od ovoga - zvucna, 540mb hdd, mali flopy 8mb ram, cudo neko od modema, sa sve cd-rom ( oko 250 dm u to vreme ) i mislim da je total cena bila nekih 2300 - 2400 dem .. Btw, moj monitor ( neki levi takodje ) bio 650 dem, 14" isto ... Krshware ipo !

Zaboravio sam da dodam (sorry) da je u tu cenu od 4500 dm bio i matricni stampac EPSON LQ 570 (nisam siuguran) i on je podigao cenu za nekih 750 dm. Znaci kompjuter je kostao (bez stampaca) 4500-750 = 3750 dm.

A o tome da li sam siguran, ja sam uvek siguran, nemoj da me terash da trazim racun, ako ga jos uvek cuvam.

Eh, da, kada sam uzeo taj kompjuter od 3750 dm on je bio 486 DX na 50 MHZ. Samo mesec dana posle toga je izasao 486 DX2 na 66 MHZ i cena ovom mom procesoru je za tih mesec dana pala za 150 dm. Jos tada sam shvatio da je ovo rupa bez dna, i da covek nikad ne moze imati u svakom trenutku HIGH END masinu, vec da ona zastareva za mesec dva. Prema tome ako je cena samo procesora pala za mesec dana za 150 dm, zamisli koliko se cena promenila mnogo kasnije 1994. godine.

Kompjuter sam kupio od firme GMG Computers - Beograd koja cini mi se jos uvek radi ili je do skoro radila.

Ostalu periferiju (stampace, skenere...) sam kupovao u inostranstvu.

Poz.

U vezi CD-ROM-ova

Ok, sve sto je napisano u vezi CD-ROM-a je tacno ali za nase podneblje, tj. istocnu evropu i balkan. Nase kolege preko Atlantika su koristili CD-ROM uveliko jos u krajem 80-tih godina. Tu treba primetiti jos jednu razliku koja kod vecine ljudi stvara konfuziju u vezi OPTICKIH i LASERSKIH uredjaja. Slicnost je velika, s tim sto kod optickog diska ne postoji reflektujuca povrsina vec glava za citanje emituje laserski zrak sa jedne strane, zrak prolazi kroz disk, a impuls se ocitava na glavi za citanje sa druge strane diska. Zato se taj disk zove OPTICKI. Danas se kod nas sve zove tako CD-ROM, DVD itd. i ako je to nepravilno.

Vrh Dno