Šta je novo?

Cena ram-a

• Začetnik teme Začetnik teme nesa07
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

nesa07

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2010
Poena
260
Sta se ovo desava, ddr4 pocinje drasticno da poskupljuje?!

vec par meseci, sve je otislo skoro duplo... i ddr3 takodje

"nestasica memorijskih cipova" iliti pohlepa proizvodjaca istih 🙂

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Namirisali tranziciju na AM4 soket

Послато са Nexus 5X

Nisam pratio trziste ali kakve veze ima tranzicija na AM4 soket sa cenom ddr3 i ddr4 memorija?

Moze da ima, jer je sad stvarno vreme kada gotovo svi prelaze sa ddr3 pa i sa ddr2 na ddr4, pa zato skacu cene ddr4 memorije.

Posto recimo intel Haswell daje dosta slicne performanse kao Kaby lake/Skylake , proizvodjaci su svesni da ako ne skoci cena ddr3-ja takodje da niko nece kupovati ddr4 kad moze za dosta manje pare da uzme malo stariju platformu sa gotovo istim performansama, a haswell ploce jos mogu da se nadju nove/polovne u dobrom stanju.

My 2 cents

Tako nekako

Послато са Nexus 5X

Server farme pokupuju boga pitaj koliko i nastane nestasica i naravno ode cena gore

...

...
Послато са Nexus 5X

...

...
Послато са Nexus 5X

Ne znam pa pitam, da li se ove poruke da je pisan post na telefonu, mogu nekako ne ispisivati, da se to iskljuci?
Ne znam pa pitam, a pitam jer me "nervira" to stalno vidjati u postovima... :d

Mislim da bismo morali mi to da ikljucimo da se ne bi videlo :|

Ajd' iskljuci ga, "ljubi te brat"... :d

Nema veze sa server farmama, niti AM4, niti prelaskom na novu platformu. Barem ne u vecoj meri. Daleko vise od svega toga zajedno je kupovina DDR4 cipova od strane mobilnih proizvodjaca i to sto sve vise SoC-ova koristi ddr4 ram.

Sto da iskljuce kad je to najbitnija informacija sa kog uredjaja su poslali poruku?

Naravno, Huawei master race!

Pa dobro ddr4.. Kazete da poskupljuje jer prelaze sa ddr3.. PA zasto onda memorija koju sam kupio prosle godine (a gledam da je opet pazarim) poskupela skoro duplo.
so-dimm ddr3 kingston 1333mh cl9 tad je platih nekih 2500 a sada je 4500.
A mislio da uzmem jos jednu. Hoce se ovo stabilizovati i cena otici ispod 3000?

Prateci cene kod HU nekako sam stekao utisak da se nase cene nekako priblizavaju HU cenama, tj. sve je manja razlika, generalno na sve (nisam pratio gpu), da li neko moze da potvrdi ovu konstataciju?

Mogu da ti potvrdim da je vecina stvari koje sam uzimao u zadnje vreme jeftinija ovde. Mozda su graficke jeftinije preko i procesori ali ostalo bas i ne.

A mislio da uzmem jos jednu. Hoce se ovo stabilizovati i cena otici ispod 3000?

Ne u sledećih par meseci, nažalost. Ove se ne događa prvi put u zadnjih 5-6 godina. Oni sami, smišljeno naprave nestašicu, pa onda bezobrazno pojeftine i sve tako. Taj ciklus ne traje tako kratko i po godinu dana i više

Ne u sledećih par meseci, nažalost. Ove se ne događa prvi put u zadnjih 5-6 godina. Oni sami, smišljeno naprave nestašicu, pa onda bezobrazno pojeftine i sve tako. Taj ciklus ne traje tako kratko i po godinu dana i više

ludnica.. Treba uvesti porez po kategorijama po zaradi.. pa kad podignu cene a predju u vecu klasu.. Pa naplatimo porez a oni vise izgube nego sto dobiju... uzas... Pa ovo je krivicno delo XD

ludnica.. Treba uvesti porez po kategorijama po zaradi.. pa kad podignu cene a predju u vecu klasu.. Pa naplatimo porez a oni vise izgube nego sto dobiju... uzas... Pa ovo je krivicno delo XD

Pre, par godina, možda 4-5, regulatorno telo u americi je kaznilo proizvođače memorije , zbog dogovornog dizanja ceni u o periodu od 98 do 2002. Tako će i ove "kazniti" za 20 godina ako se sete. Toliko o tome koliko je privreda tržišna u kapitalističkim zemljama. To je tek mafija, ali na vrhu piramide moći, pa rade šta požele

Ovaj put je najavljeno poskupljenje sa izgovorom da su proizvodjaci cipova lose prognozirali traznju cipova za ssd-ove i ram. Konstantno raste cena vec 5-6 meseci, i u poslednje vreme je malo usporila. Sad se ocekuje stagnacija, pa pad, a kad ce to krenuti zavisi i od distributera. Mozda tek krajem godine...

Ko ne mora, nema kupovine i zdravo. Pa neka poskupljuju koliko hoće.

Evo ga grafik kretanja cena za poslednjih 9m:
kingston_valueram.png

Kingston KVR16N11S8/4 - DDR3 4GB 1600MHz

pa ja bi da uzmem 4gb ali nisam lud po ovoj ceni... Radije cu ostati na ovih 4gb ili naci negde polovno.. Mada taj polovni ce verovatno kostati ko novi pre godinu dana..

Ono sto sam prmetio da je Kingston postepeno podizao cene dok ostali odjednom u par dana od najjeftinijih skoro kao najskuplje.

Sta je sada najisplativije bilo 1x8 ili 2x4 kod nas ili kp? 2133 cl15 najobicniji ram

Nazad
Vrh Dno