Šta je novo?

Cemu Vam sluze najnovije komponente kad...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
xxxander je napisao(la):
Ako si procitao moj prethodni post video bi da sam u njemu naveo i definiciju "kradje" koja je bitno drugacija od neovlascenog koriscenja tudje intelektualne svojine.

A ako imas 1000 ljudi koji ne mogu da kupe neki softver za 50$, a koriste njegovu piratsku verziju, gde je tu gubitak za kompaniju?
Slicno vazi i na polju muzike. Verujem da postoji bezbroj ljudi u Srbiji koji su preko neta skinuli brdo mp3 fajlova izvodjaca cije diskove NIKAD ne bi kupili (ja se recimo ne secam kad sam poslednji strani disk kupio). I kad ne bi bilo skidanja mp3-a, svoje "muzicke potrebe" bih zadovoljio slusanjem internet radio stanica i ripovanjem njihove muzike. Dakle u svakom slucaju - produkcijske kuce ne bi videle dinar mog novca. Kako sam ih ja onda ostetio?

Meni je mnogo smesnije lazno moralisanje i izigravanje svetaca - posebno u nasim prilikama. Zasto ne bi neki klinac cepao piratsku verziju neke igre koju svejedno ne bi kupio?

Kad sam procitao prvi put tvoj post mislio sam da sam u zoni sumraka ili da ces na kraju napisati "ma zezao sam se".
Sad vidim da si ti mrtav ozbiljan i to je zaista zastrasujuce.
Koriscenje i eksploatacija necega sto je tudje i necega na sta neko drugi polaze pravo je cista kradja i nista drugo!
Ne mogu da verujem da ti zaista mislis to sto si napisao.
Ako ti ionako ne bi kupio onda nemoj ni da koristis, stvar je prosta. Ili je to onaj rezon "ma ne bih ja ni dinar daoi za tu igru al` ajde kad je vec tu da je malo igram ili da malo radim u fotosopu". Uzas...

Broz je napisao(la):
Koriscenje i eksploatacija necega sto je tudje i necega na sta neko drugi polaze pravo je cista kradja i nista drugo!

Broz, izvoli obrati se urednistvu cuvenog Merriam-Webster recnika (http://www.m-w.com/) posto si ti izgleda upuceniji u definiciju reci "kradja" od njih.
Vidim da mnogi zele da se prave pametni bez pokrica, a takvima bih savetovao da se o ovoj problematici informisu na nekim vecim sajtovima koji se bave IT vestima i gorucim temama - recimo Slashdot i slicni, gde se podrobnije mozete informisati o propagandi produkcijskih kuca da se zloupotreba intelektualne svojine pokusava predstaviti kao "kradja".
Neovlasceno koriscenje intelektualne svojine je protivzakonito delo, ali ni u snu ne moze biti kradja! A tema je skrenula ka pitanjima "morala" i piraterije i ja sam dao svoje misljenje, sto je nadam se dozvoljeno.

I xxxander je dosta u pravu.

Recimo na zapadu su dosta kritikovali izdavachke kuce koje izdaju muzichke CD:eek:ve zbog prevelikih cijena. I za odbojnost prema novim Internet tehnologijama i mp3 formatu. Takodje su i jako neflexibilni npr. ako mi se samo svidjaju 2 pjesme zashto moram da kupim chitav album ?

Tek su nedavno krenuli (bar ovde u Shvedskoj) sa prodajom legalnih mp3 pjesama preko Interneta pod cijeni od 1 €. I imash arhivu od nekih 2 miliona pjesama pa izvoli skidaj bash ono shto stvarno hocesh da slushash...

Takodje treba biti i malo pragmatichan. Ako cu vec morati da kupim original, kome da dadnem svoj teshko zaradjeni novac - M$:u koji ima milijarde i monopol na mnogim pordruchima, EA:u koji je kupio malte ne sve shto valja i samo industrijski shtanca WWII shutere ili pak Quantic Dreamu koji jedva sklapa kraj sa krajem ali ipak uspeva da bude originalan i inovativan. Naravno da cu da podrzim Quantic Dream ili pak Revolution ispred MS:a ili EA:a.

Nishta nije crno ili bijelo u zivotu pa tako ni gaming industry.

A1200 je napisao(la):
Recimo na zapadu su dosta kritikovali izdavachke kuce koje izdaju muzichke CD:eek:ve zbog prevelikih cijena. I za odbojnost prema novim Internet tehnologijama i mp3 formatu. Takodje su i jako neflexibilni npr. ako mi se samo svidjaju 2 pjesme zashto moram da kupim chitav album ?

Upravo tako. Jurisi RIAA i MPAA na korisnike koji se bave piraterijom njihovih proizvoda (a piraterije ima po celom svetu, pa i u Americi - a kako ne bi tek u Srbiji!) su uzaludni - to je zakljucak gotovo svih analiticara. Sa druge strane imamo neverovatan uspeh iTunes i slicnih servisa. Ocigledno je da je dosadasnji poslovni model muzicke i filmske industrije poceo da se urusava i to je jednostavno prirodni zakon kome se oni moraju povinovati ako zele da nastave da postoje, u nekom izmenjenom obliku. Dosadasnji nacini poslovanja su prevazidjeni i oni ce morati da pronadju nove izvore profita, na novim poslovnim temeljima.

Sto se tice igara za mene je stvar prosta, igram samo multiplayer, posedujem original wc3 i tft a planiram da uzmem i wow koji ce uz kreditnu karticu zbog pretplate kostati vise nego sto mi vredi graficka. Stvar je prosta - ko hoce da se igra na netu mora da ima original jer je drugacije nemoguce igrati. Sto se tice singleplayer naslova necu da komentarisem jer nisam kompetentan ali smatram da za nesto sto je kvalitetno vredi dati pare, ali uopste ne vidim neko "krsenje zakona" ako nabavim pirata, probam ga, vidim da je shit i naravno ne kupim ga. Doduse za te stvari sluze demoi.

Sad jedno pitanje (polu off topic).

Ja kao vlasnik original diska sa igrom, imam prava da napravim jednu kopiju te iste igre za sebe, jel tako? Kako ja da napravim kopiju takve igre, jer ne zelim naravno da ostanem uskracen za igranje iste u slucaju ostecenja medije, ako je ta ista igra zasticena bilo kakvom zastitom od kopiranja?

Falcon je napisao(la):

Ja kao vlasnik original diska sa igrom, imam prava da napravim jednu kopiju te iste igre za sebe, jel tako? Kako ja da napravim kopiju takve igre, jer ne zelim naravno da ostanem uskracen za igranje iste u slucaju ostecenja medije, ako je ta ista igra zasticena bilo kakvom zastitom od kopiranja?

Pa, vremena se menjaju. Mozda sa ovim novim zastitama neces moci da napravis kopjiu, ali ces mozda moci da se pojavis sa izgrebanim original diskom kod distributera i da dobijes novi za dz.

xxxander je napisao(la):
Moooolim? Pa volim i Ferarija i Hamer H2 i Lambordzini i sta jos ne, pa ne verujem da je moja obaveza da ih posto-poto kupim, kako god znam i umem.
Ali si zato uvek raspoložen da ih "pozajmiš" na dva-tri kruga, kad ti se ćefne.
xxxander je napisao(la):
Evo sta kaze Websterov recnik o pojmu "kradje":

theft \"theft\ noun [ME thiefthe, fr. OE thiefth; akin to OE thEof thief] (bef. 12c)
1 a : the act of stealing; specif : the felonious taking and removing of personal property with intent to deprive the rightful owner of it
b : an unlawful taking (as by embezzlement or burglary) of property
2 obs : something stolen
3 : a stolen base in baseball
Jesi li ukrao svoju kopiju Websterovog rečnika,ili si je platio, ili je samo nelegalno koristiš da bi dokazao da u tome što radiš nema ništa loše?
xxxander je napisao(la):
Koriscenjem piratske verzije nekog programa ja nisam nikome "oduzeo" njegovu kopiju, niti sam cak uskratio proizvodjaca za profit - jer ga ne bih kupio
Probaj da uporediš proizvođača softvera sa nadničarom. Pokupiš čoveka kod Vuka da ti istovari 3 tone cementa i kad završi, nećeš da mu platiš. "Nisam ja tebi oduzeo sposobnost da istovaraš cement nekome ko oće da plati!" ili "Ja nisam ni imao nameru da platim ovaj posao!".
Sve argumente mogu da prihvatim ( u većoj ili manjoj meri), ali nema smisla braniti naše "pravo" da besplatno koristimo rad drugih ljudi.

Poslednja izmena:
kUdtiHaEX je napisao(la):
...
Takodje niko nije rekao da za svaku igru morate izdvojiti pare. Niko od nas nije multimilioner da moze sebi to da priusti. Ali ako postoji par igara koje su vam prirasle uz srce, ne vidim razlog zasto ne bi izdvojili pare za nju? Uostalom i ljudi koji rade tu igru moraju da zarade i budu motivisani da je rade dalje. U suprotnom, igrajte soliter i minesweeper u Windowsu i bice vam ql :)

Pa da, evo ja sam pre desatak dana pazario Diablo 2 plus LOD u Merkatoru za 843 din po kompletu :), tako da sam dobio 4 diska za 1686 din :D
Ta igra mi je prirasla za srce, i jednostavno hocu da imam original, a brate ocu imalo da ga opletem na B-Netu.
Isto vazi i za HL1 + Counter koji je u Merkatoru komplet tu negde oko 1400 din.

Ako si procitao moj prethodni post video bi da sam u njemu naveo i definiciju "kradje" koja je bitno drugacija od neovlascenog koriscenja tudje intelektualne svojine.

.... i naravno tumacis kako tebi odgovara (da ne kazemo: izvrcemo cinjenice).

A ako imas 1000 ljudi koji ne mogu da kupe neki softver za 50$, a koriste njegovu piratsku verziju, gde je tu gubitak za kompaniju?
Slicno vazi i na polju muzike. Verujem da postoji bezbroj ljudi u Srbiji koji su preko neta skinuli brdo mp3 fajlova izvodjaca cije diskove NIKAD ne bi kupili (ja se recimo ne secam kad sam poslednji strani disk kupio). I kad ne bi bilo skidanja mp3-a, svoje "muzicke potrebe" bih zadovoljio slusanjem internet radio stanica i ripovanjem njihove muzike. Dakle u svakom slucaju - produkcijske kuce ne bi videle dinar mog novca. Kako sam ih ja onda ostetio?

Meni je mnogo smesnije lazno moralisanje i izigravanje svetaca - posebno u nasim prilikama. Zasto ne bi neki klinac cepao piratsku verziju neke igre koju svejedno ne bi kupio?

Jesi ti glup ili si uzimao casove? :wall: Sto moraju da koriste ako ne mogu da kupe? ZASTO? Gde *****o pise da moraju da ga koriste? Neka nadju alternativu, besplatnu. Ko kaze da ti moras da imas Windows instaliran ako nemas para za njega? To mozda zato sto tvoja pogresna logika tako nalaze?

Ne znam stvarno ko izigrava sveca, to sto ti trabunjas ovde je smesno. I sto bi neki klinac igrao igru ako nema para? Neka pika minesweeper.

A vi bi bas da igrate sve igre, aa..??! e pa nema bato, mora da platis... Ako ti se neka igra bas svidja, i vidis da je dobra, nju kupis, a ne 5 igara u istom tom zanru.. Bas bi voleo da vidim ocene igara i misljenja jednog dana kad ne bude bilo pirata kod nas.. Kako ste Doom i HL 2 napljuvali, mislim strasno.. Uzmete igru za 100 dinara, ili dzabe, upalite je, ne svidja vam se jedan detalj na zgradi, odma unninstall, i sledi pljuvanje po forumima, kako je nikad gora igra.. a video bi iste te, da su uzeli original! kako bi je pljuvali.. Kako mislite da vam se neka igra svidi, kad je predjete i batalite, probate 10 igara za 10 dana.. a sve za dzabe?? Mnogo ste se bre razmazili, ja bi jos vise poostrio te zabrane, i te zastite..! Znam kakva je finansijska situacija u zemlji, ali ako ja sa 250 eura platom mogu da kupim volan, licencu za LFS, onda vi valjda mozete da izdvojite za JEDNU koja vam se najvise svidja, a ne za 50 igara, mnogo ste navikli da da vam komsija proturi igru od 40 evra kroz prozor na princo disku..

Poslednja izmena:
Standard u nasoj zemlji je uzasan. Mislim da preko 50% ljudi ne moze da izdvoji ni za piratsku kopiju a vi pricate o originalima. Da je neko drugo vreme, pa svi bi naravno voleli vise da imamo originale nego ko zna kakve kopije na Princo i ostalim budjavim diskovima. Ali kad uzmete u obzir prosecnu platu od oko 200 eu, kupovina igre od 40-50 EU i izdrzavanje samog sebe na mesecnom nivou vise nego duplo prelazi tu platu. Tako da mislim da problem nije to sto ljudi nece da kupe originale jer su skupi, kad za mnogo manje pare imaju piratske kopije, vec da narod generalno nema para i niko sem malog broja dobrostojecih ljudi ne moze sebi da priusti tako nesto.

Naravno da bih kupio original npr. far cry ili civ3,ako ni zbog cega drugog onda da se "oduzim" razvojnim timovima sto su mi omogucili da uzivam u ulozi bivseg specijalca ili velikog imperatora...zato i igram igre.Ali opet se vracamo na 100 puta prezvakanu ali nazalost realnu pricu o tome kako radim 6 dana nedeljno za 15-20k din. mesecno.Bas bih voleo da vidim nekog shvabu ili amera ili bilo koga drugog kako kupuje 2-3 originala mesecno sa platom od 200-250e. :trust:
@kUdtiHaEX
Sto ti nisi ko klinac igrao minesweeper?Ili od rodjenja koristis legalan softver i sve sto si naucio naucio si kupujuci originale?

Poslednja izmena:
.... i naravno tumacis kako tebi odgovara (da ne kazemo: izvrcemo cinjenice).

Ok, verovatno ne znas engleski, pa da pokusam da ti prevedem: kradja je "zlonamerno, oduzimanje necije licne imovine sa namerom da se vlasnik lisi mogucnosti koriscenja".
Mali, kakve to veze ima sa koriscenjem piratske verzije neke igre? To sto ja koristim piratsku kopiju njenog vlasnika ne lisava bilo cega.

Jesi ti glup ili si uzimao casove?

Ne znam stvarno ko izigrava sveca, to sto ti trabunjas ovde je smesno. I sto bi neki klinac igrao igru ako nema para? Neka pika minesweeper.

Pa iskustva i kod i u svetu pokazuju da niko ne moze da mu zabrani.

Poslednja izmena od urednika:
Plate su sasvim validan razlog za nabavku piratskih igara u Srbiji. Zato bi trebalo da budu cijene prema kupovnoj moci - original nebi smeo da bude skuplji od recimo 10-15 € u Srbiji.

Ali chisto sumljam da bi to funkcionisalo u praksi. Jer ko bi onda branio nekom srpskom distributeru da npr. prodaje originale online (i shalje ih u EU) po 2-3 puta vecoj cijeni ?

Momci bez spominjanja familije inace slede nepopularne mere na ovom forumu, mome srcu tako drage ;)

A1200 je napisao(la):
Plate su sasvim validan razlog za nabavku piratskih igara u Srbiji. Zato bi trebalo da budu cijene prema kupovnoj moci - original nebi smeo da bude skuplji od recimo 10-15 € u Srbiji.

Ali chisto sumljam da bi to funkcionisalo u praksi. Jer ko bi onda branio nekom srpskom distributeru da npr. prodaje originale online (i shalje ih u EU) po 2-3 puta vecoj cijeni ?

U Poljskoj, kao i u drugim istocnoevropskim zemljama su igre dosta jeftinije, ali kod njih na svim diksovima pise da su namenjeni za prodaju iskljucivo u Poljskoj ili toj zemlji, tako da verujem da ako bi dolazili originali na nase trziste sa ovakvim natpisima verujem da ne bi nasi smeli da ih preprodaju...

Ali sam takodje primetio da se i kod nas vec ide u tom pravcu, tj. da ce uskoro igre biti jeftinije da bi cena odgovarala plateznoj moci nasih gradjana, jer je za distributere bolje da prodaju 1000 originala po 15-20€ nego 50 komada za 50€.Tako su poceli sa filmovima...

Poslednja izmena:
xxxander je napisao(la):
Broz, izvoli obrati se urednistvu cuvenog Merriam-Webster recnika (http://www.m-w.com/) posto si ti izgleda upuceniji u definiciju reci "kradja" od njih.
.

Ovo je dokaz da je potrebna jedna recenica da bi neko pokazao kakvim znanjem a rekao bih i intelektom raspolaze.
Nikada u istoriji prava se nije ne osnovu recnika, eeeeeeeeeeeeej RECNIKA donosio sud ko na sta ima pravo i ko je prekrsio zakon. Zaista neverovatna glupost.
Materijalna situacija u Srbiji nema nikakve veze sa tim jer zakon je isti za sve zar ne?
Moj stav je da ako neko nije sposoban da zaradi ne treba ni da krsi zakoni koristi piratski softver. Samo ima tu jedan problem a to je psihologija jer znam gomilu ljudi koji ne zale da kupe atlone x2 i 7800/6800gt ili ultru ili nekog x850, corsair XMS je po defaultu naravno ali zato kad treba dati za igru 15-20 eura e onda je frka nevidjena...Sramota.

Ne vidim čemu ovolika fama oko zaštite igara. Zašto je ljudima toliko strana ideja da za određeni proizvod daju novac da bi ga koristili. Nikome ne pada na pamet da se buni oko kupovine bilo čega drugog. Pri ovome ne mislim samo na stvari vezane za kompjutere, ali da ne širim priču bezveze. Kad odeš da kupiš novo kućište, procesor ili grafičku, jel kreneš prodavcu da pričaš priču kako je ovde teško a plate su male. NE! Nego izvadiš pare i nosiš kući. A da li kupuješ svaki procesor koji ti padne šaka? Naravno da ne, nego ćeš prvo debelo da razmisliš i presabereš se šta ti treba i šta ti se isplati.
Potpuno je identična stvar sa igrama. Ono što misliš da će ti pružiti dovoljnu količinu zabave vredi i kuputi. Nebitno je koji je to žanr.
Zar vas sve ovo ne podseća na dešavanja vezana za DVD filmove. Prvo se mnogo ljudi bunilo, posle su se strasti stišale i sada imamo situaciju kada je sasvim normalno da neko ode i kupi original "Gospodara Prstenova" bez obzira na cenu.

EDIT:
Dok sam ja napisao, Broz me preteče u paraleli sa hardverom. :)

Poslednja izmena:
Ima tu istine ali...da sam ja kupovao original igre(2-3 mesecno,ne moze manje jer ako sam potrosio pare na brz proc i grafiku treba malo i da se igram jel da?) trosio bih oko 100e mesecno tako da NIKAD ali NIKAD ne bih sebi mogao priustiti masinu iz potpisa koja je realno gledajuci srednja klasa.Znam jos mnogo ljudi koji su u manje-vise u istoj situaciji kao i ja.

Poslednja izmena:
Falcon je napisao(la):

Da, imash pravo da napravish kopiju za lichnu upotrebu. Ali teshko cesh moci da kopirash nove DVD naslove tj. toliko je potrebno mrcvarenja da jednostavno nije vredno toga. U sluchaju da ti medij nije u redu imash pravo da dobijesh novi od distributera ili direktno od kompanije koja je napravila igricu (naravno ukoliko imash rachun).

Jedino shto nemozesh da dobijesh ponovo je CD-Key. Na tebi je da ga chuvash i da ga neizgubish.

@psaras_pa:
Naravno da ta formula ni u jednoj zemlji nefunkcionishe 100%. I ovde u "bogatoj" Shvedskoj imash piraterije koliko ocesh. Chak i drzavne firme placaju kaznu kad ih uhvate da imaju nelegalan softver. O manjim kompanijama da i ne prichamo.

Masa shvedskih tinejdzera koji imaju broadband skidaju igre sa DC++ i Torrenta. Pa i masa mojih vrshnjaka koji su dosta nagazili u trecu deceniju radje skinu sa peer-to-peer programa ili kopiraju od prijatelja nego shto kupe original. Ja ih ubedjum ( nekad i sam sebe :D ) da kupe original ali vjerum mi nije lako...

Jedino su konzolashi vjerni originalima. :)

Poslednja izmena:
Naravno da treba kupovati originale,razvojni timovi prave igre,mi kupujemo,da nema njih ne bi bilo ni nas i obrnuto...sve je to ok ali kod nas je situacija malo specificna i ta formula se ne moze 100% primeniti ovde.

Broz je napisao(la):
Ovo je dokaz da je potrebna jedna recenica da bi neko pokazao kakvim znanjem a rekao bih i intelektom raspolaze.
Nikada u istoriji prava se nije ne osnovu recnika, eeeeeeeeeeeeej RECNIKA donosio sud ko na sta ima pravo i ko je prekrsio zakon. Zaista neverovatna glupost.

Kao sto rekoh mnogi vole da se prave pametni bez pokrica i onda nema druge nego da se njihovo neznanje ogoli do kraja.
Kako sam pokazao - i sama definicija reci "kradja" ne odgovara koriscenju nekog piratskog softvera ili downloadovanju neke muzike ili filma sa neta.
A da bi ste se uverili da i PRAVO pravi razliku izmedju "kradje" i pomenutih aktivnosti mozete otvoriti Krivicni zakon Republike Srbije i videti da se radi o potpuno razlicitim delima, naime krivicna dela kradje su definisana clanovima 165 (Kradja), 166 (Teska kradja), 167 (Razbojnicka kradja) itd. dok je piraterija definisana clanom 183a i kao sto mozete i sami videti u definiciji ovog dela ne postoji nikakav navod da se radi o "kradji".

Broz, bilo bi bolje da ne pokusavas na silu da ucestvujes u diskusiji o stvarima o kojima ocigledno nemas pojma i pritom jos i vredjas druge diskutante koji pokusavaju da te informisu.

Ljudi, pa jel vi zivite od tih igara ? Jasno vam je da u ovoj zemlji ima troshkova koji su neophodni i opet preveliki ? Zemlja se nalazi u tranziciji, a to je gore nego pre ili posle, i ako smo sve ono izdrzali, pa moracemo i ovo. Ko je stariji, seca se devedesetih i nabavke igara ? U to vreme su i pirati bili skupi i nisi mogao da kupish 5 diskova odjednom kao sada kada svi to gledamo kao "dzabe". Znachi josh nekoliko godina i original igra uopshte nece biti skupa stvar, i shto je najbitnije, svest ljudi ce se podici na vishi nivo, pa niko nece zeleti da ima 20 igara mesechno...

Najgore od svega je kada neko kaze, hocu ja da kupim original, ali nemam gde. Pa problem je u tome shto vecina NECE/NE MOZE da kupi original, pa se nikom i ne isplati da ga prodaje, ali polako se pojavljuju i pojavljivace se prodavnice sa originalima i josh malo pa ce evropsko pojavljivanje igre biti i kod nas, i tako cemo sve ovo zaboraviti.

Falcon je napisao(la):
Kako ja da napravim kopiju takve igre, jer ne zelim naravno da ostanem uskracen za igranje iste u slucaju ostecenja medije, ako je ta ista igra zasticena bilo kakvom zastitom od kopiranja?
Pa uskoro izlazi Daemon Tools 4 pa ni to nece biti problem.

psaras_pa je napisao(la):
Ima tu istine ali...da sam ja kupovao original igre(2-3 mesecno,ne moze manje jer ako sam potrosio pare na brz proc i grafiku treba malo i da se igram jel da?) trosio bih oko 100e mesecno tako da NIKAD ali NIKAD ne bih sebi mogao priustiti masinu iz potpisa koja je realno gledajuci srednja klasa.Znam jos mnogo ljudi koji su u manje-vise u istoj situaciji kao i ja.

100€ za igre mesecno??? Ja wc3 i njegove modove evo igram vec 2 meseca a platio sam ga 10+10€. Igracu ga jos najmanje godinu-dve dana. Uzmi npr CS ili CS source ne verujem da ces dati vise od 10-20€ a igraces ga godinama.
Mesecna pretplata za WOW je 13€ a igra je fenomenalna, vredi tri puta toliko. Ili npr guild wars koji kosta 30€ ili tako nesto a besplatan je za igranje na netu.

Ako smo se razmahivali sa piratima ne znaci da se od originala ne moze kupiti nesto sto valja i sto ce dugo da te drzi, a da se plati neka normalna cifra.

Naravno, cela ova moja prica ne pije vodu jer kao sto covek rece kad i u svedskoj dosta njih koristi pirate sto ne bismo i mi, naravno kad izadje nesto sto je bas vredno ili zahteva original da se igra na netu nije bas toliko tesko odvojiti za original.

ne mogu da verujem koliko ovde ima retardiranih...
jedni kazu da ako neko nema para za original igru ne treba ni da je igra, a drugi koriscenje piratskih verzija smatraju kradjom...

driver je napisao(la):
U to vreme su i pirati bili skupi i nisi mogao da kupish 5 diskova odjednom kao sada kada svi to gledamo kao "dzabe".

Secam se cim sam kupio CD rom valjda sony 4x za 100 DM nagovorio sam caleta da mi kupi "super mix 6", to je bio piratski disk sa brdom zipovanih igara, od kojih su mozda 6-7 bile dobre. Platio sam ga 25 DM iliti cetvrtinu cd roma, a tada su piratski diskovi inace kostali 20-30 DM. Tih 25 DM je tada bila tako ogromna cifra da bi po standardu verovatno mogla da se poredi sa recimo 30-40€ danas. I kad bolje razmislim verovatno je tada za te pare mogao i da se kupi neki original, da ih je bilo kod nas.

Geek_master je napisao(la):
Secam se cim sam kupio CD rom valjda sony 4x za 100 DM nagovorio sam caleta da mi kupi "super mix 6", to je bio piratski disk sa brdom zipovanih igara, od kojih su mozda 6-7 bile dobre. Platio sam ga 25 DM iliti cetvrtinu cd roma, a tada su piratski diskovi inace kostali 20-30 DM. Tih 25 DM je tada bila tako ogromna cifra da bi po standardu verovatno mogla da se poredi sa recimo 30-40€ danas. I kad bolje razmislim verovatno je tada za te pare mogao i da se kupi neki original, da ih je bilo kod nas.

I ja sam hteo, cini mi se 98-me da kupim original wing commander 4 jer je kod nas pirat bio skuplji(igra je isla na 6 diskova) ali sam odustao jer nisu prihvatali bilo kakvo placanje osim kreditnom karticom, a nisam imao nikoga iz inostranstva da mi donese igru.

A i u jedinom pc gameru(americkom) koga posedujem imale su kao neke rasprodaje igara starijih oko godinu-dve i sve su bile na par cd-ova i kostale su oko 4,95$ po igri + postarina, ali opet placanje je bilo moguce samo uz pomoc kreditne.
Treba li opet reci da su te igre bile jeftinije od tadasnjih pirata...

Poslednja izmena:
The pocetnik je napisao(la):
I ja sam hteo, cini mi se 98-me da kupim original wing commander 4 jer je kod nas pirat bio skuplji(igra je isla na 6 diskova) ali sam odustao jer nisu prihvatali bilo kakvo placanje osim kreditnom karticom, a nisam imao nikoga iz inostranstva da mi donese igru.
Ja sam kupio i Wing Commander 3 i Wing Commander 4 originale jer su ispali jeftiniji nego da ih rezem (4 i 6 cd-ova), a srecom imao je ko da mi ih donese iz Velike Britanije.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno