- Učlanjen(a)
- 18.09.2000
- Poena
- 740
xxxander je napisao(la):Ako si procitao moj prethodni post video bi da sam u njemu naveo i definiciju "kradje" koja je bitno drugacija od neovlascenog koriscenja tudje intelektualne svojine.
A ako imas 1000 ljudi koji ne mogu da kupe neki softver za 50$, a koriste njegovu piratsku verziju, gde je tu gubitak za kompaniju?
Slicno vazi i na polju muzike. Verujem da postoji bezbroj ljudi u Srbiji koji su preko neta skinuli brdo mp3 fajlova izvodjaca cije diskove NIKAD ne bi kupili (ja se recimo ne secam kad sam poslednji strani disk kupio). I kad ne bi bilo skidanja mp3-a, svoje "muzicke potrebe" bih zadovoljio slusanjem internet radio stanica i ripovanjem njihove muzike. Dakle u svakom slucaju - produkcijske kuce ne bi videle dinar mog novca. Kako sam ih ja onda ostetio?
Meni je mnogo smesnije lazno moralisanje i izigravanje svetaca - posebno u nasim prilikama. Zasto ne bi neki klinac cepao piratsku verziju neke igre koju svejedno ne bi kupio?
Kad sam procitao prvi put tvoj post mislio sam da sam u zoni sumraka ili da ces na kraju napisati "ma zezao sam se".
Sad vidim da si ti mrtav ozbiljan i to je zaista zastrasujuce.
Koriscenje i eksploatacija necega sto je tudje i necega na sta neko drugi polaze pravo je cista kradja i nista drugo!
Ne mogu da verujem da ti zaista mislis to sto si napisao.
Ako ti ionako ne bi kupio onda nemoj ni da koristis, stvar je prosta. Ili je to onaj rezon "ma ne bih ja ni dinar daoi za tu igru al` ajde kad je vec tu da je malo igram ili da malo radim u fotosopu". Uzas...