Šta je novo?

Cemu Vam sluze najnovije komponente kad...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Geek_master je napisao(la):
Secam se cim sam kupio CD rom valjda sony 4x za 100 DM nagovorio sam caleta da mi kupi "super mix 6", to je bio piratski disk sa brdom zipovanih igara, od kojih su mozda 6-7 bile dobre. Platio sam ga 25 DM iliti cetvrtinu cd roma, a tada su piratski diskovi inace kostali 20-30 DM. Tih 25 DM je tada bila tako ogromna cifra da bi po standardu verovatno mogla da se poredi sa recimo 30-40€ danas. I kad bolje razmislim verovatno je tada za te pare mogao i da se kupi neki original, da ih je bilo kod nas.

hehe,da diskovi su bili mnogo skupi,ja sam od 1996 do 2000 kupio svega 6-7 cd-a ! (sve su to bili Mixevi).Ali kad malo bolje razmislis,to ti dodje otrpilike slicna cena kao sada.Tada si za 25dm dobijao 6-7 kvalitetnih igara (ili vise),a sada jednu igru dobijes za 200 dinara...anyway,sto se tice koriscenja piratskih igara,filmova,muzike,programa,ja sam svoje misljenje rekao u nekom proslom tredu,ali evo ponovicu: Nemam para za hardver,a kamoli za softver.Kada budem zadovoljan hardverom,tj kada budem imao harver vredan 900-1200 evra,razmislicu o kupovini softvera.Trenutno mi masina vredi oko 400 evra.Prosecno godisnje potrosim na hardver oko 200 evra mozda.Mesecno odigram 3-4 igre,odgledam 7-8 filmova.Ako sada ne bi postojao nacin da nabavim pirate,ne bih ni koristio kompjuter za gledanje filmova slusanje muzike,igranja igrica.Besplatni programi postoje,tako da bi mi jedino preostalo koriscenje interneta.Trenutno sam u takvoj situaciji da ne bih izdvojio vise od 500 dinara za novu igru,100 dinara za nov film.Mozda se desi da neko ipak ne shvati sta sam hteo da kazem,ali kad kazem da "ne bih izdvojio vise od",to ne znaci da ja namerno necu da dam vise para,nego jednostavno nemam.Kupovinu originala pordrzavam,jer svaki trud i rad treba ceniti.Kada budem imao para za originale,kupovacu ih.Necu sigurno sve kupovati (jer ce pretpostavljam i dalje postojati pirati),ali bar 33% koriscenog softvera cu sigurno platiti.

Gledam likove sto pisu iz svedske.... I ne verujem. :trust:
Naravno da nije mnogo 50 eura, nekome ko zaradjuje mesecno 3000 eura, i kome burek i jogurt na pauzi za rucak kostaju 20 eura.
Kada u Srbiji bude prosecna plata bude 2000 eura, naravno da ce biti normalna i uobicajena stvar davati 100 eura na igre mesecno (toliko ce trositi manijaci, kojih ovde ima ko blata). Jednostavno, ovde jos uvek ne postoje uslovi, ni mesta u vecini kucnih budzeta za igre, jer 50 eura mesecno za igru, nekome ko ima 300 eura platu, je nezamisliv trosak. Ljudi nemaju 10 eura za turu u kafani, a ne 50 eura da daju za igru. Meni je totalno jasno da su te igre plod necijeg rada i truda, koji treba vrednovati i novcano nagraditi, ali ljudi su PRINUDJENI da koriste piratski software! Igre su jedan od luxuza zapadnog sveta, koji mozemo da osetimo za dzabe... Problem u tudjoj softwareskoj svojini je sto postoji nacin da ga imas iako ne mozes da ga priustis.
BTW, ja se ne igram uopste, i trudim se da slobodno vreme ne provodim za racunarom, probajte i vi, pogotovo ako imate 19 godina kao ja.
Imali ste raspust, nadam se da ste ga dobro iskoristili bez gubljenja vremena uz komp, ja jesam.

nIce Cream je napisao(la):
Gledam likove sto pisu iz svedske.... I ne verujem. :trust:
Naravno da nije mnogo 50 eura, nekome ko zaradjuje mesecno 3000 eura, i kome burek i jogurt na pauzi za rucak kostaju 20 eura...

Kojih 3000 € jesili ti normalan bre ? Pa tu platu nema ni 5% radne snage na zapadu...
Sinko ochito nikad nisi bio na zapadu a posebno ne u Shvedskoj.
Jest ovde sve komadi VISE i samo ih treba doci POKUPITI... ,)

Evo recimo ja imam platu 1300 € posle poreza. Od tog ide 400€ za kiriju, 300€ za hranu, 200€ za rachune i ostale izdatke...pa ti rachunaj. Josh ako uzmesh kola na otplatu pa renta dere...

O nezaposlenosti da i nepricham. Sa posla mozesh da letish vrlo lako jer ih ima na stotine koji su spremni da rade umesto tebe.

Nisu ti ovo vishe '70 sinko...kad se uzgred i kod nas dobro zivilo.

Poslednja izmena:
Ocito da je ovakav thread trebao da se malo izduvamo :D

LJudi pirata je bilo i uvek ce ih biti, mene vise brine "cinjenica" sto se sve vise igracka industrija okrece konzolama ( a to sam se zarekao da necu kupiti )!!!

p.s.
nego gde je u svoj ovoj prici "narodna" verzija Splinter Cell-a (Chaos Theory)?

Dobro i sta sad? Sad ispada da je tebi je teze tamo u svedskoj nego meni u Srbiji?
Takva je situacija u srbiji da ne mozes da placas 2 originala mesecno...dokle god sam ja primoran da kupujem pirate ja cu ih i kupovati.
aj ovako...u levoj ruci imam dobru igru (far cry) za 50e a u drugoj ruci istu tu dobru igru za 300 kinti...i sad gledas ovih 50e definitivno izgledaju tesko...dacu ipak 300 kinti. Znaci dokle god bude bilo pirata nece biti problem igrati dobru igru povoljno, tj. neka nas slobodno uskrate za pirateriju, onda bi bila druga prica...onda bi se snalazio kako ko ume.
aj neka se jave dva coveka koji su sav, ali bas sav softver platili...ukljucujuci i windows xp(na primer)?
neka se oni jave i neka se oni zalazu ovde da ne treba kupovati pirate...svi ostali koji imaju nelegalan windows i ostali softver treba da cute jer ni oni nisu nista bolji od mene...
svak cast korisnicima linuxa...oni su se snasli :wave:

pazite sad...otvorite mapu Evrope, i stavite prst na nasu zemlju i onda uporedite povrsinu ispod naseg prsta i ostatak mape/karte...da li mislite da je nekog izdavaca briga za pirateriju u zemlji koja se jedva vidi na mapi i uz to da sigurno ne zna ni ime nase zemlje?

ali sta mi da je za pravo da ja igram nelegalno far cry? Zato sto mi se moze!
ko me bije po usima da ja igram najnovije igre? Niko, ali mi se opet moze. Zasto ne bi ako mogu?
Zbog morala?
Koji bre moral, ovo je Srbija svi se snalaze kako mogu i umeju...

ali opet, lepo je imati original igre koja ti je prirasla za srce...pogotovo ako ste u mogucnosti da to priustite.
Znaci kupjte originale ako mozete, i isto tako ostavite nas gusare da zivimo kako umemo.

@broz covece sta ti uopste pokusavas da dokazes?

:wave:

A1200 je napisao(la):
Kojih 3000 € jesili ti normalan bre ? Pa tu platu nema ni 5% radne snage na zapadu...
Jest ovde sve komadi VISE i samo ih treba doci POKUPITI... ,)

Evo recimo ja imam platu 1300 € posle poreza. Od tog ide 400€ za kiriju, 300€ za hranu, 200€ za rachune i ostale izdatke...pa ti rachunaj. Josh ako uzmesh kola na otplatu pa renta dere...

O nezaposlenosti da i nepricham. Sa posla mozesh da letish vrlo lako jer ih ima na stotine koji su spremni da rade umesto tebe.

Nisu ti ovo vishe '70 sinko...kad se uzgred i kod nas dobro zivilo.

KAko uzimas nesto na otplatu i/ili hipoteku, ako nisi siguran da ces moci da vrtais? Znaci, uz sve izdatke uspes da ustedis oko 200€ mesecno. Plus zena oko 150 € ( 200€ +150€ = 350€ *12 meseci = 4.200 € ) malo li je? Moja ustedjevina sa 24 god. staza je 1.000€ , jer nisam mafijas , a ni krimos. O cemu ti zemljace pises? Ovde isto tako moze da se izleti s posla, mozes da radis ko crv, ali ti niko ne garantuje platu da ces dobiti. Neka tamo , gazda, proba da ti je ne isplati, posle drugog dana dolaze iz komore za rad da provere o cemu se radi. Jeli tako ili su me slagali?
U ostalom , da je tamo gore tako lose, ne bi bilo gastrabajtera ili dolaze da vide irvase, sobove, polarnu zimu?

offtopic:
Pozdrav Shvedskoj i ostalim nesvrstanim zemljama! :D
@A1200: ti mesecno vise ustedis nego sto 90 % ljudi u Srbiji ima celu platu (toliko o rasponima cena).

ontopic: znaci, vidimo se u nedelju ispred SKC-a da vidimo sta je novo izaslo :p

Nigdje ja netvrdim da se ovamo zivi gore nego u Srbiji nego samo kazem da nisu plate 3 000 € :wall: . A vecina u Srbiji misli da je samo se dochepat Shvedske i eto 3000 € u dzepu mesechno tek tako reda radi...malo morgen :) ...ima prvo da chekash 5-6 godina dok nedobijesh pristojan posao gdje nece da te izrobljavaju.

Ustvari mozda jesu tolike plate ako si programer u DICE:u ili Microsoftu... :)

Poslednja izmena:
ma kakvi originali...moral? zaista gde mi je moral... verovatno ga progutale 90.e... trenutno se pirati malo reorganizuju jer se par grupa raspalo... a svi cekamo dt4... zista bilo je 5 solidnih igara koje nismo na vreme odigrali i to je to... da placam 50$ igre za koje treba posle da skidam 500mb patcheva ne pada mi napamet... da opet placam igre koje su nedovrsene ne pada mi napamet... da placam igre koje nemaju nista originalno u sebi isto tako.... tek da kupujem konzole necu jer su mi igre za njih tresh... okreni obrni tu su pirati :) sve igre koje najvise volim i sa kojim sam bio prezadovoljan sam kupio... kupio bih jos koju da je bilo prilike...

da placam sve originale ne pada mi napamet... ako cu nesto da platim to ce biti igre koje se distribuiraju preko neta, malim nezavisnim studijima koji se zapravo trude da udovolje kupcima i da ponude najbolje sto mogu (nesto sto je odavno zaboravljeno u game industriji)...

uopste me ne tangira lazno moralisanje prema korporacijama zbog kojeg nam je drusto i drzava dovedeno u situaciju tu gde jeste...

edit: mada opet ne vidim razlog zasto se prodaja igara ne bi obavljala kao sada sa dvd filmovima... znaci naslovi od pre godinu dve za oko 200 din.. sto da ne (mada kapiram da je tu u pitanju tiraz, mada opet...)

Poslednja izmena:
Heh, kad smo kod pirata i standarda, Fairlight, Razor i drugari su sve američke grupe :) Verujem da je njih muka naterala da krekuju igre :)

Na amazonu mogu da se nađu odlične igre, stare tek koju godinu, a da koštaju manje od 5$... e da sam u Americi, ili bar Engleskoj...

EDIT: Kad smo kod reizdanja starih igara za male pare... uzeo sam Ground Control uz Svet Kompjutera za 250 dinara... prvo, prevod na kutiji je kao da ga je prevodio nepismeni nepalski pastir :) drugo, kutija je kvaliteta goreg ili istog nego one što se prodaju po 15 dinara :) i treće, igra nije "autentična", nego je na CD-u jedan jedini fajl, instaler, u koji je sve to ubudženo... tako da je bolje da sam za te pare kupio dva piratska diska :)

Poslednja izmena:
ima u metrou za nekih 500-600din dosta starijih originalnih igrica, tipa diablo2, nwn, homeworld, wc, cs...

Opšte je poznato da mi nemamo para za originalan softver; da neko izmisli način za besplatno umnožavanje hardvera odmah bi se ispostavilo da mi nemamo para ni za hardver (copyright Dejan Ristanović).

A1200 je napisao(la):

Maltene sva moja rodbina koja je na zapadu, zajedno sa bracnim drugom zaradjuje i duplo vise. Ne brini se za mene, bio sam na dosta mesta do okeana, a u svedsku ni ne planiram da idem. Hocu samo da kazem, da moras biti svestan da tvojih 1300 eura je 4x vise od iznad prosecnog u Srbiji, i po toj logici bi ti mogao 4x cesce da priustis sebi original igru

borab je napisao(la):
cemo se sve manje igrati na novim i dobrim naslovima? Kako to. Svi iole valjani naslovi ( Toca Race driver2, Worms4, F.e.a.r,) i jos neki dolazeci naslovi dolaze sa Sf 3 zastitom. Programeri su do sada u glavnom criptovali par dll-ova i izvrsni exe file, koji su na zadovoljstvo igraca, momci iz Ultime razbili. S obzirom da su Worm 4 CELI kriptovani, a u najavi su da ce se i u buduce tako raditi, pitam Vas, cemu juriti najnovije procesore i video kartice, kada od kvalitetnih igara nece biti nista osim da se legalno kupe, kod nas. Znaci, vrtecemo D3 i Hl2 , sa varijacijama po ko zna koliko puta.
Mozda gresim?
mrzelo me je da citam ostatak topica,pa hajde da ti odgovorim.
do kraja oktobra izlazi daemon tools4,kojim ce sf3 konacno biti opbedjen.
necemo,jos moce da ocekujemo crackovane verzije,ali ce nam i clone sasvim lepo posluziti.sto se tice feara,on najverovatnoje nece imati SC3.vivendi universal je na securom,a i igra ce izlaziti i na cdovima,tako da clone nece sigurno biti problem.znaci,za fear smo mirni,a za ostale hitove koji nam predstoje mozemo da se oslonimo na DT4.

@mod tm
nemojte misliti da ovim ja sirim pirateriju.samo sam hteo da dam ostalim clanovima mali info o nekim stvarima ;)

Samo mi nije jasno kako da li ovi sto pricaju o tome kako bi svi da imaju originale iste igrali danima (valjda da opravdaju investiciju), imaju i sami ista originalno???

Iz licnog primera, imam oko 15 originala, i sve ukupno nisam proveo ni 3 sata sa svih 15 igara. Sta to pokazuje, jednom kad instaliras igru sve jedno je, toliko o tome...

Dokle god svako od vas ne bude imao po 15-20 i vise originalnih igara dotle cete pisati ovakve gluposti koje veze nemaju i praviti famu oko stampanog uputsva (koje dodje sa svakom 15-om igrom) kutije, koju bacite u djubre isl stvari. Razlika je samo u tome da li mozete noramlno da igrate on-line ako je to uopste bitno za tu igru (znamo da je normalan internet i dalje misaona imenica za 99.9% ljudi ovde), i moralna satisfakcija da ste nekom tamo platili njegov trud i rad.

Drugo, jer idete vi na jos neki forum sem ovaj, pogledajte malo cime se bave deca roditelja koji zaradjuju po 5000-10000$ na US forumuma, idite malo njih kritikujte a ne decu roditelja koja imaju plate 7000 din. Ispade da smo mi najgori...

Potpuno je druga stvar sta je pravicno. Pa naravno da treba platiti ljudima za njihov trud i rad. Naravno da svako ako u komercijalne svrhe koristi nesto treba i mora to da plati jer to je alat. Naravno da i onaj koji moze da priusti original (igru/film/sve) treba da isiti i kupi bez razmisljanja...

nIce Cream je napisao(la):
Maltene sva moja rodbina koja je na zapadu, zajedno sa bracnim drugom zaradjuje i duplo vise. Ne brini se za mene, bio sam na dosta mesta do okeana, a u svedsku ni ne planiram da idem. Hocu samo da kazem, da moras biti svestan da tvojih 1300 eura je 4x vise od iznad prosecnog u Srbiji, i po toj logici bi ti mogao 4x cesce da priustis sebi original igru

Svaka chast ako zaradjuju duplo vishe!

Pa i imam dosta originala najmanje 30...jest da je vecina kupovana na popustu ali shta je tu je...ne zaradjuju svi ko tvoja rodbina i brachni drug... :)

Mare je napisao(la):
Samo mi nije jasno kako da li ovi sto pricaju o tome kako bi svi da imaju originale iste igrali danima (valjda da opravdaju investiciju), imaju i sami ista originalno???

Iz licnog primera, imam oko 15 originala, i sve ukupno nisam proveo ni 3 sata sa svih 15 igara. Sta to pokazuje, jednom kad instaliras igru sve jedno je, toliko o tome...

Pa to je tvoj problem, sto si to kupovao. Ja imam Warcrafte, Warhammer, Hl2+CS:S+CS i stalno pikam multi. U planu je jos ponesto.
To sto si se ti zeznuo kod kupovine mi nismo krivi :)

filipenko je napisao(la):
Pa to je tvoj problem, sto si to kupovao. Ja imam Warcrafte, Warhammer, Hl2+CS:S+CS i stalno pikam multi. U planu je jos ponesto.
To sto si se ti zeznuo kod kupovine mi nismo krivi :)
Ma nije to sustina, da li sam se ja sa mojim originalima igrao ovoliko ili onoliko, i tako sam te igre dobio na poklon, sto ce reci da ih nisam birao. Hteo sam da kazem da mnogi koji nisu videli original od toga prave famu kao da je to svemirski brod iz 24-og veka, a igre je igra (jos ako je SP), kad instaliras zaboravis kako izgleda cd, kutija, isl a mnogima je to najbitnije (pogotovu u prethodoj temi isto o ovome).

Nazalost nemam dobar net pa da ima bar neke koristi od prvog cd-key-a... nekih od njih...

originale kupujem samo zbog MP.doduse,izuzetak je bio SC3,koji sam uzeo zbog SF3,,,
i uzeo sam max payne I i II zato sto su legende i morao sam da imam kutije i sve ostalo:)
u kuci imam max 10-15 originalnih igara ukljucujuci i one koje sam dobio uz razne karte i one sa PS i PS2,,,
a u kuci imam preko 300 igara:)
pa dobro,to je ipak nekih 5%:) i nije bas malo:)

@Mare: Eto i ja imam dosta originala(preko 50-tak) i retko ih igram, ali zato sto sada redje igram igre zbog faksa.A za kutiju si i delimicno u pravu, lepo je kada imas lapu kutiju+upustvo isl...ali zauzimaju dosta mesta sto meni trenutno smeta(barem dok ne kupim neku malo vecu policu).A ja sam eto samo zato sto je original uzeo Riddicka da igram na medium iako igre uvek prvo prelazim na easy, cisto da bi duze igrao, jer eto platio sam ga...Ali opet na kraju to se sve svodi na isto, osim eto neke moralne satisfakcije i cd-keya da bi mogao da igram igru na netu(a ne mogu da je igram jer koristim light pretplatu :( )

A u kuci imam i dosta starijih igara koje sam ranije kupovao(pre 2000-te), ali sada skupljaju prasinu jer sam rekao sebi da cu samo originale i demoe da igram...

pa uvek je bolje da umesto kutije i cd key,koji ti ne treba, uzmes neki bolji net i ne smaras se vise sa light preplatom;)

SINTER je napisao(la):
mrzelo me je da citam ostatak topica,pa hajde da ti odgovorim.
do kraja oktobra izlazi daemon tools4,kojim ce sf3 konacno biti opbedjen.
necemo,jos moce da ocekujemo crackovane verzije,ali ce nam i clone sasvim lepo posluziti.sto se tice feara,on najverovatnoje nece imati SC3.vivendi universal je na securom,a i igra ce izlaziti i na cdovima,tako da clone nece sigurno biti problem.znaci,za fear smo mirni,a za ostale hitove koji nam predstoje mozemo da se oslonimo na DT4.

@mod tm
nemojte misliti da ovim ja sirim pirateriju.samo sam hteo da dam ostalim clanovima mali info o nekim stvarima ;)

Da, vec sam citao da doticni izlazi u sledecem mesecu. Videcemo sta ce biti.

Shakal je napisao(la):
@broz covece sta ti uopste pokusavas da dokazes?

Nista ne dokazujem samo konstatujem da je neverovatan broj licemernih ljudi koji u signature stavljaju neverovatne zveri od kompjutera a nece da plate original. To je jedno a drugo je da je koriscenje piratskog softvera cist kriminal.
Sve u svemu postoji dve grupe: ono koji su spremni da kupuju originale i oni koju su tu da nas podsete da smo u Srbije gde se brate to moze sm i cak je i pozeljno. Jeb`ga, ja sam prva grupa i ne pada mi na pamet da se stidim sto umem da naplatim dobro svoj rad i sto isto tako postujem tudji rad...simple as that...

Poslednja izmena:
blago tebi Broz, ali ne moze se bas svaki sowtwer naplatiti i nece bas svako da plati tebi nesto lupam 1000e kad ima neko ko ce to da uradi za 200e...nadam se da ce preovladati vreme u kome cu ja moci da posteno naplatim svoj rad u recimo archicad-u koji sam platio ~1000$, a ne da se takmicim sa klincima koji mi obaraju cenu i rade na piratskom softweru...

sto se igrica tice, ok je da se placaju, ali mislim da su preskupe. Da neko trazi 50$ za igru to je previse i za amere ali se slazem da se uvek moze kupiti polovno ili sa rasprodaje itd. ja licno sem quake3 jke nista nisam kupio - respect za Q3 zato sam ga i pazario, mislim da nista vise necu pazariti sem ako nije nesto sto se pika on-line...

Sto se tice nabudzenog hardwera, a nece da plate original, pa vidi ovako, gf 6800 kosta ko 5 original video igrica pa ti vidi sta ces kupiti...na zalost ovde je situacija: ili jedno ili drugo :(

SP. Ako su mogli da razbiju zastitu za cubase 3, razbice i starforce3,4,5,6....najverovatnije se nece ni krekovati igre vec ce se samo emulirati zastita tj. kao i sada neke zastite na nekim naslovima, da ne imenujem ponaosob. alo kontajte to kao nesto slicno "region free DVD-u"

over&out

Programeri nikada nece moci da nadmudre razbijace igara. Worms 4 imaju jezivo dobru zastitu,ali ce i ona pasti u narednih nekoliko dana,jer su sve razbili sem malog dela koda.
Mada,ovakva tema nema smisla,jer koliko znam na Benchu je piraterija,pa u neku ruku i ovakve diskusije zabranjene.

Mislim da bi piraterija ipak bila da si naveo ko razbija doticnu i gde da se nadje nocd, a ovako spada samo u domen fantazije. ,)

Pa sad, ko razbija to nije ni toliko bitno, a gde može da se nađe nocd - ko zna zna, ko ne zna i ne treba da zna :) tako da u principu i nema smisla da ovde pričamo o pirateriji :)

Mada,ovakva tema nema smisla,jer koliko znam na Benchu je piraterija,pa u neku ruku i ovakve diskusije zabranjene.
mene bi zanimalo sta moderatori kazu na ovo.nema smilsa zabranjivati ovakve teme,sve dok se nekrene sa kacenjem crackova,seriala etc.ovo su ipak stvari sa kojima bi svako trebao,barem malo,da bude upoznat.verovatno ce neko zeleti da zastiti neki svoj program ili sta vec,pa ce bas u ovakvim topicima moci da nadje ono sto mu treba

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno