Paranoya
Slavan
- Učlanjen(a)
- 10.06.2005
- Poena
- 319
Geek_master je napisao(la):Secam se cim sam kupio CD rom valjda sony 4x za 100 DM nagovorio sam caleta da mi kupi "super mix 6", to je bio piratski disk sa brdom zipovanih igara, od kojih su mozda 6-7 bile dobre. Platio sam ga 25 DM iliti cetvrtinu cd roma, a tada su piratski diskovi inace kostali 20-30 DM. Tih 25 DM je tada bila tako ogromna cifra da bi po standardu verovatno mogla da se poredi sa recimo 30-40€ danas. I kad bolje razmislim verovatno je tada za te pare mogao i da se kupi neki original, da ih je bilo kod nas.
hehe,da diskovi su bili mnogo skupi,ja sam od 1996 do 2000 kupio svega 6-7 cd-a ! (sve su to bili Mixevi).Ali kad malo bolje razmislis,to ti dodje otrpilike slicna cena kao sada.Tada si za 25dm dobijao 6-7 kvalitetnih igara (ili vise),a sada jednu igru dobijes za 200 dinara...anyway,sto se tice koriscenja piratskih igara,filmova,muzike,programa,ja sam svoje misljenje rekao u nekom proslom tredu,ali evo ponovicu: Nemam para za hardver,a kamoli za softver.Kada budem zadovoljan hardverom,tj kada budem imao harver vredan 900-1200 evra,razmislicu o kupovini softvera.Trenutno mi masina vredi oko 400 evra.Prosecno godisnje potrosim na hardver oko 200 evra mozda.Mesecno odigram 3-4 igre,odgledam 7-8 filmova.Ako sada ne bi postojao nacin da nabavim pirate,ne bih ni koristio kompjuter za gledanje filmova slusanje muzike,igranja igrica.Besplatni programi postoje,tako da bi mi jedino preostalo koriscenje interneta.Trenutno sam u takvoj situaciji da ne bih izdvojio vise od 500 dinara za novu igru,100 dinara za nov film.Mozda se desi da neko ipak ne shvati sta sam hteo da kazem,ali kad kazem da "ne bih izdvojio vise od",to ne znaci da ja namerno necu da dam vise para,nego jednostavno nemam.Kupovinu originala pordrzavam,jer svaki trud i rad treba ceniti.Kada budem imao para za originale,kupovacu ih.Necu sigurno sve kupovati (jer ce pretpostavljam i dalje postojati pirati),ali bar 33% koriscenog softvera cu sigurno platiti.