Šta je novo?

Cemu toliki download?

Evo da pohvalim ovaj odličan post, zaista lijepo izanalizirano i sasvim se slažem. To je ljudsko prokletstvo, pretpostavljam da tako razmišljaju i oni milijarderi, znaju i oni da im više ne treba, ali znaju da sa malo truda mogu još mnogo zaraditi. Tu su i osjećaji informisanosti i posjedovanja, koji lažno ispunjavaju.
Ja bih čak u neku ruku i volio da mi na neko vrijeme zakaže HDD, jer priznajem da sam slab da bi se na duže vrijeme odvojio od računara. Da otkaže recimo 2-3 mjeseca pa da ponovo misteriozno proradi. Ne bi mi bilo žao mnogo stvari, jedino nekih adresa koje nisam bekapovao i još ponekog fajla.

@bL-buldozer
Tenks...

Dopunio bih malo... predhodno!!!
Ima tu jos motiva... recimo jedan od mojih je izbor sadrzaja... strog izbor, tempiran da bude pusten kada ja to zelim i u potpunosti oslobodjen reklamnog djubreta, politickog pranja mozga ili tendenciozno-agresivno-senzacionalistickog novinarstva!
To je svojevidna frustracija :crash: cinjenicom da smo do skora bili osudjeni na jako los TV program i sedenje satima kraj TV ekrana a da svega 20 minuta gledamo kvalitetan i po nas koristan program u intelektualnom smislu, pa cak i u zabavnom!
Ostalo cine djubre od reklama koje konstantno seku sadrzaj u koji se udubimo a da ne spominjem blokove reklama... kada bi samo bilo obavestenje o tacnom trajanju tih blokova... (tipa kao sto moj Samsung TV izbacuje obavestenje na par kanala o tome koji je sadrzaj trenutno u toku) pa da znam kada se nastavlja program i odem u toalet ili uradim neku korisnu stvarchicu u pauzi.

Kada je video sadrzaj u pitanju, masivni download ce samo malo smanjiti neki servis ili "televizija" buducnosti koja nece funkcionisati po pricipu sadasnjih programa... vec ce postojati baza... ogromna baza filmova, muzike, sporta, edukativnog programa, dokumentaraca, dnevne "stampe" i slicno a koje cu moci da pustam/pauziram kada pozelim i nastavim kada to pozelim...
Tada mi posedovanje miliona DVD diskova stvarno ne bi bilo potrebno a samim tim ni racunar za tu namenu!
Racunar bi tada koristio kao alat sto on prevashodno treba da bude bavili se projektovanjem, montazom, muzikom, pletenjem ili sahom...
Da ne budem shvacen pogresno, dopada mi se sto na sadasnjem nivou mogu mnogo stvari objediniti u toj jednoj spravici a da to ne kosta bogatstvo, samo je pitanje dokle ce to tako ici i koliko jos mesta za skladistenje imam..... :d:d:d

Druga stvar mozda i najbitnija...
Ako najveci deo sadrzaja po svojoj strukturi cini cistu zabavu onda treba spomenuti i ovo...
Negde sam nasao da rec "zabava" znaci usporenje, usporavanje...

Ukoliko je cilj zabave usporavanje... pomislite koliko bi stvari mogli uraditi ukoliko bi ste bili fokusiraniji na neke delove sopstvanog zivota a ne na sudbinu nekog imaginarnog junaka u grandiozno dugackoj igri!
Ne kazem da covek ne traba da se zeza... ali polako postajemo masa zezatora, krdo koje se drzi u toru i za drugo ne zna i sto je najgore ne zeli da zna...

Poslednja izmena:
Problem je naci i ono korisno u moru stvari... Sto bi rekao Crni, gomilao sam sw do besvesti dok nisam ukapirao da mi sve to nije potrebno. I da veci deo toga i ne koristim. Tako da sam ostao na onim verzijama sw-a koje mi odgovaraju. Medjutim, bilo je tu more probavanja sta mi se svidja i sta mi odgovara. E sad, sto se tice zike i filmova... Imam tonu toga. Muziku sam i preslusao barem jednom, ali zato filmove... Ne znam da li sam odgledao deset posto toga. Mada, ima tu i onaj faktor trampe. Cesto mi se desi da naletim na nekog ko ima nesto sto meni stvarno treba, pa moram da imam i nesto da mu ponudim zauzvrat.

Imao moj drugar hrcka... jednom prilikom se uvukao u kutiju sa klopom i punio glavu dok se nije bukvalno raspao. To je taj refleks malog glodara, sakupljca. Ja sam u startu pomahnitao ko siroce u poslasticarnici. Cupao iz malog mozga stvari koje zeleo a nisam mogao da nabavim, po 36sati visio na P2P bez spavanja, zatim presao na nove naslove, skidao nasumice, krenuo da gomilam... Posle nekog vremena poceo da ludim sto mi Wherisit baza nije apdejtovana, sto mi masa ne vraca diskove, sto nikada necu pogledati i cuti sve sto sam skinuo... i tu se setim onog nesretnog hrcka i njegove sudbine.

Davno sam cuo pricu... isto glodar u pitanju, na znam tacno koji... u labaratorijskom kavezu/staklarniku postojala dva tastera... pritiskom na prvi dobija hranu a pritiskom na drugi elektro-shokove koji predstavljaju nista drugo do samog orgazma... :p
Ishod... jadnik je umro od gladi...

e i ja sam se dosta puta zapitao sta radim sa ovolikim stapovima punim filmova, al nemam pojma jednostavno, skinem, odgledam i narezem, veci deo toga necu vise nikada ponovo gledati jer non-stop izlazi nesto novo i tako u nedogled, ali ima jedna korisna stvar od svega toga a to je davanje tih narezanih diskova drugim ljudima, sto je veoma fino jer onda i oni manje srecni sa internetom mogu da odgledaju te filmove, serije, odigraju igrice sto je skroz ok.
Mislim da trenutno imam kod sebe samo onako 1/3 stvari koje sam ikada narezao, al zacudo uopste mi ne nedostaju... Al stvarno treba iskulirati toliki download... samo gubljenje vremena....

Poveden nekim temama odavde kao i nekim ljudima koje poznajem resih da dignem topik.

Vidim, u poslednje vreme a pogotovo nakon relativnog omasovljenja brzeg interneta da sve vise ljudi imaju ovaj sindrom. U cemu je fazon? Jel to sto je za dzabe?
Kako je moguce uopste odigrati tolike igre, poslusati citave diskografije, pogledati tolike filmove i serije? Da li su uvek potrebne najnovije verzije programa? Cemu cuvanje, rezanje i gomilanje ogromnih kolicina svega i svacega? Koliko to vremena oduzme? Kakvo je zadovoljstvo u cuvanju serija koje su pogledane?

Ajd iskeno, bez hejta, recite... stvarno me zanima. I sam skinem sve i svasta, ali gledam da to svedem na neku normalnu i potrebnu meru. :)

Kako ti možeš da postaviš ovakvo pitanje u jednoj zemlji kao što je Srbija ?!?
To je kao da pitaš gladnog čoveka zašto da danas jede kada će sutra opet da bude gladan?
Jel si ti to nešto kao human, civilizovan i skroman a mi smo kao stoka ?!?
Ili si samo nerealan?

Odlicno superStar nesto slicno sam mislio samo nisam znao kako da kazem :)

P.S. Razmisljao sam sta bi bilo da mi sada HDD otkaze, pa neki bi pozeleli da se ubiju, neki ne ali bi svakako to osecali kao nemerljivi gubitak ulozenog truda, strpljenja i vremena! Kada sam malo bolje razmislio nedostajali bi mi neki licni fajlovi, tipa tekstovi koje sam pisao (a nisam odstampao ili backup-ovao) i skupljao sa razlicitih strana a koje prosto procitam da nesto ne bih zaboravio! Ostalo bih/sam preboleo!

Evo meni je crkao HDD. Tačnje pao je sa stola (dunuo je vetar, pomerio kutiju DVD-a, ovi gurnuli HDD i puff).

Sta mi fali sa tog HDD (160GB, samo stvari skinute sa Neta)?

Ne znam. Pošto ne znam 100% šta sam na njemu sve imao :)

Vezano za temu.

Ja mislim da nam je sklupljanje u podsvesti ostalo od pračoveka (koji je počeo da skuplja da bi preživeo zimu). Žene možda ne skladiste filmove sa Neta, ali pitajte babu/majku koliko ima posteljina/servisa/šoljica za kafu/kuhinjskih krpa koje nikad nije koristila. Deda/otac koji u podrumu/garaži skuplja neke delove sa neispravnih mašina (ne zna se za šta će trebati :) )

Mi kao deo savremog sveta smo samo prilagodili šta nam je špajiz.

Prosto, to nam je u genima.

ja kuci imam konekciju od 3-5Mbps-a (koju ne placam zbog posla) i nista zivo ne skidam osim ponekad neku igru (samo ono sto me zanima) drajvere za graficku i sl.meni je najbitnije da mogu brzo da surfujem,i gluposti od po par megabajta da skinem brzo.

Poslednja izmena:
u mom slucaju je stvar jako prosta. Kolekcionar sam. Svega. Volim da skupljam i da imam sve zivo. To me cini jako srecnim :)

ja kuci imam konekciju od 3-5Mbps-a (koju ne placam zbog posla) i nista zivo ne skidam osim ponekad neku igru (samo ono sto me zanima) drajvere za graficku i sl.meni je najbitnije da mogu brzo da surfujem,i gluposti od po par megabajta da skinem brzo.

Menjaj se sa nekim, nek ti daju 256k hehe. Kakav je to posao koji zahteva 3-5 Mbps?:D

Ja ne mogu da se setim kad sam poslednji put skidao nešto veliko (tipa film, serija...). Sigurno ima više od 6 meseci.

A nagomilavanje... Ja mislim da su u pravu ovi koji prčaju da nam je nagomilavanje u genima. Nagomilavamo čak i informacije. Ja ne stižem da pročitam ni 5% stvari sa mailing listi, RSS reader mi je pun desetina hiljada stavki koje nikad neću stići da pogledam, slično sa news grupama... Da 20h dnevno samo sedim ispred kompa i čitam sve to - pa ne bih stigao. Ali dovlačim.

Poslednja izmena:
Ja sam isto jedan od tih što skidam do iznemoglosti (sad, moram da priznam, malo manje na svu srecu) i po 130 GB mesečno ali to je preterivanje.. Skidao sam gomilu filmova koje nisam pogledao, serija (sve sam ih odgledao-LOST u HD narafno :D) i sad ne znam šta ću sa tolikim diskovima da radim. U zadnje vreme skidam samo HD filmove i to samo one malo bolje jer je izbor tako veliki da...

Menjaj se sa nekim, nek ti daju 256k hehe. Kakav je to posao koji zahteva 3-5 Mbps?:D

radim kod jednog isp-a,pa imam neogranicen protok (koji sam sam sebi namestio),koliko god mogu da izvucem, sto nikad nije manje od 3Mbps-a. (a imam i adsl 256k ,mada ga ne koristim :D)

Poslednja izmena:
Nas troje koristimo jedan flat 512Kbps link i poslednjih par meseci skidamo ukupno oko 10GB mesecno. Mislim da je to sasvim dovoljno za neki normalan rad i zivot.

Poslednja izmena:
Kako ti možeš da postaviš ovakvo pitanje u jednoj zemlji kao što je Srbija ?!?
To je kao da pitaš gladnog čoveka zašto da danas jede kada će sutra opet da bude gladan?
Jel si ti to nešto kao human, civilizovan i skroman a mi smo kao stoka ?!?
Ili si samo nerealan?

Nisam nerealan vec znatizeljan... ne postavljam zahteve vec pitanje, svako svoje vreme i zivot neka trosi kako mu je volja, ne osudjujem ni najmanje.
I da, mislim da nema veze zemlja Srbija sa tim. Ali da ne sirimo temu na tu stranu...

Evo sta sam skinuo za mesec dana:

Ancient Rome - The Rise And Fall Of An Empire - 4.7 gb (6 epizoda)
BBC The Human Body - 3.07 gb (8 epizoda)
The Nazis A Warning From History - 2.03 gb (6 epizoda)
BBC Superhuman ...
BBC Tribe ...
transformers - 700 mb
simpsons 700 mb

Sa jos dosta pojedinacnih dokumentaraca, jednom igrom sa PS2, 2-3 albuma suma se penje na 32 gb za mesec dana. Mene sve ovo interesuje, i naravno da cu sve to pogledati a najbolje od toga sacuvati ...

Bolje da pogledam jedan dva dokumentarca pred spavanje ili kada odmaram nego neki glupi holivudski film ili TV ...

Ne znam zasto otvarac teme misli da ljudi skidaju nesto samo da bi to sacuvali na CD/DVD-u. Ja sve sto skinem i pogledam, sacuvam u glavi. Znanja nikad dosta.

Poslednja izmena:
Sta te zanima kako ce neko trositi svoj net i svoju brzinu?!
Eto, ja ne cuvam nista. Skinem samo ono sto mi je zanimljivo i sto mi zatreba. Imam 768 i nije mi dosta nikada. Hocu 100Mbps ako moze. Zasto?
Zato da nebih cekao 3h da skinem DVD rip nego da mogu kao covek da svucem HD za sto manje vreme i uzivam. Zasto da igru skidam 16h kad mogu za 1h da instaliram i pocnem da igram. Kapiras? Da imam mogucnosti nebih ni skidao nista nego bi gledao filmove live recimo.

Idelana tema za magistraturu na sociologiji. (a nazalost i na psihologiji)
Jednom prilikom je drug mog druga rekao istorijsku recenicu:
"Vi bre pravite back up interneta!"

Moja ispovest se sastoji u sledecem:

-2002 odlucan da konacno nabudzim biblioteku textura proveo sam oko 2-3 nedelje po internetu skidajuci ih modemom, normalno, i uspeo da sakupim oko 200-300MB PROBRANIH vrhunskog kvaliteta, nisu sve bile velike rezolucije ali su texture bile super, sada ih imam oko 20GB i kao "pro" sa sve edicijima itd...i? Kad god mi treba nesto uvek bolje i brze nadjem u onih 200-300MB, ne zato sto ih znam u prste nego zato stp prvo pola sata dangubim po raznoraznim serijalima textura popizdim i opet se vratim onim starim. Slicno je i sa drvecem, u scenam koristim uglavnom 10-ak istih stabala i biljaka, one stotine ostalih i ne gledam vise.
Pluginove i scriptice nove skupljam provalim i opet radim bez njih, navika...
I?
Da li cu prestati?
NIKAD!

Odo da kliknem "reload" na RS, za par minuta krece novih 100MB!

Poslednja izmena:
Vi bre pravitre back up interneta

tu recenicu sam davno jos
a i mnogo puta posle toga i na raznim mestima

Samo se vi nastavite boriti za povećanje brzine linkova i uskoro će trebati i tamo one klinike za liječenje zavisnosti od interneta. Kako vidim već sad trebaju, ima baš i onih teških slučajeva koji ne priznaju problem. :D Napravićete probleme ljekarima, i ovako se ne mogu izboriti sa narkomanima i alkosima, još im trebaju i ovi što bulje u ekran 24 sata.
Evo da otpočnem sastanak: Ja sam bL-buldozer i zavisnik sam od interneta.
Možda me nekad zapišu u knjigama kao začetnika borbe protiv internet zavisnosti i budu držali moju sliku u komunama.

Tipican hrcak... :D:D:D ...NHF

hamster2134852.jpg

Mislim da tu kod nas postoje dva faktora.

Prvi je klasičan echo efekat; dok je ceo svet skidao sve i svašta, prosečni stanovnik Srbijice se patio dialupom, PCM-om, dvojnicima, salmonelom i ubistvima sekirom zbog međe. Sad, kada je broadband počeo šire da ulazi u domove, vreme je da se zavist spere onom starom "e, došlo je i naših 5 minuta" (a ima toliko toga da se nadoknadi; od Terese Orlowski na ovamo, minimum tri generacije). To je, rekao bih, prirodan efekat mislim da će se u većoj meri "isprati" kada se ljudi malo ižive i krenu da biraju kvalitet umesto kvantiteta. U krajnjem slučaju, ako će se sve odvijati u dobrom smeru, ljudi će više raditi i imati manje vremena za tone i tone filmova, igara i sličnog materijala i tada će birati ono šta ih stvarno zanima.

Drugi faktor je malčice dublji i posledica je (vekovne) nesigurnosti i nestabilnosti u regionu. Odatle potreba za gomilanjem - "nek se nađe" - u skoro svim oblastima. Daj džak brašna, daj ovo najveće pakovanje praška za veš... Zašto praviti zimnicu u tolikim količinama, kada čovek u svakom momentu može da ode u radnju i kupi teglu kiselih *******aca?

Zašto praviti zimnicu u tolikim količinama, kada čovek u svakom momentu može da ode u radnju i kupi teglu kiselih *******aca?

Ijao, sad da te čuje moja majka... :)
Ona prezire te proizvode da kupuje u prodavnicama jer po njoj to puno konzervansa i svačeg a i nije lepo kao kad ga ona napravi :-devil-::p:D:d

Ijao, sad da te čuje moja majka... :)
Ona prezire te proizvode da kupuje u prodavnicama jer po njoj to puno konzervansa i svačeg a i nije lepo kao kad ga ona napravi :-devil-::p:D:d

Znao sam da će prvo pasti komentar u vezi kvaliteta; međutim, kvalitet se tu ne primenjuje toliko kod softvera, a bogami ne nešto ni kod filmova i muzike u poslednje vreme. Poenta je, dakle, u gomilanju (vs tzv. "just in time management" :D ).

Mislim da tu kod nas postoje dva faktora.

Prvi je klasičan echo efekat; dok je ceo svet skidao sve i svašta, prosečni stanovnik Srbijice se patio dialupom, PCM-om, dvojnicima, salmonelom i ubistvima sekirom zbog međe. Sad, kada je broadband počeo šire da ulazi u domove, vreme je da se zavist spere onom starom "e, došlo je i naših 5 minuta" (a ima toliko toga da se nadoknadi; od Terese Orlowski na ovamo, minimum tri generacije). To je, rekao bih, prirodan efekat mislim da će se u većoj meri "isprati" kada se ljudi malo ižive i krenu da biraju kvalitet umesto kvantiteta. U krajnjem slučaju, ako će se sve odvijati u dobrom smeru, ljudi će više raditi i imati manje vremena za tone i tone filmova, igara i sličnog materijala i tada će birati ono šta ih stvarno zanima.

Drugi faktor je malčice dublji i posledica je (vekovne) nesigurnosti i nestabilnosti u regionu. Odatle potreba za gomilanjem - "nek se nađe" - u skoro svim oblastima. Daj džak brašna, daj ovo najveće pakovanje praška za veš... Zašto praviti zimnicu u tolikim količinama, kada čovek u svakom momentu može da ode u radnju i kupi teglu kiselih *******aca?

Slazem se u potpunosti, samo sto bih dodao da kada je spomenuti drugi faktor u pitanju rec o globanom fenomenu koji je kod nas dobio "posebnu" razmeru zbog istorijskih okolnosti... znaci nismo mi nista manje gladni od drugih, ili imamo genetske predispozicije kao sto je svojevremeno tvrdjeno... i tamo preko, neki klinac nema para da da izvesnu kolicinu novca za par originalnih Audio CD izdanja, originalni software i igrice koje bi zeleo da preslusa, proba itd. Naravno da zeli isto, smatra da na to ima pravo... Znaci motivi su slicni... jer mnogo je veci procenat nelegalnog software-a nego legalnog u svetu... da je primera radi Win 20-30 EUR verovatno bi ga mnogo vise kupovali kao i Office koji kosta koliko kosta a fakt je da najcesce koristimo Word, Excell i jos redje Power P...

Jos jedna stvar koja ide u prilog ovoj tvrdnji o globalnom fenomenu je i ona antrax afera u USA, pa najavljena najezeda africkih pcela ubica itd. a koja se manifestovala u praznim raftovima prodavnica, kupovinom konzervirane hrane i baterija, zastitnih tj. gas maski u velicini za bebe, atomskih sklonista za poneti itd.
USA je zemlja na cijem tlu nije bilo ratova poodavno i tesko se moze reci da imaju iste strahove kao i mi cija svaka generacija zapravo pocinje ispocetka i zivi vise od nasledjenog nego od stecenog. Ameri su prvi postali zamorcici marketinga i nekih njegovih crnih tehnika koji sve funkcionisu na principu stvaranja/izazivanja straha i nesigurnosti koje se manifestuje kao buy, buy, buy tj. download all, download all...itd.
Ko je rekao Michael Moor i "Bowling for Columbine"...??? gde je zapravo najinteresantnija prica o manipulaciji strahom dok proizvodjaci lepo trljaju "nevine" ruke... :banana:

Jos jedan simpatican primer "uvezenog"... u smislu postojanja globalnih fenomena i trendova... do sada nikada nisam video ljude da cekaju u redu za kupovinu knjige (za hleb i mleko jesam ali to je primarna potreba za prezivljavanjem) sve do ove poslednje epizode Harija Potera u Knez Mihajlovoj koja dokazuje da nije da se sada vise cita ili vise zeli, vec je to samo naznaka da se ovde prosto pocinje sa stvaranjem klasicnog potrosackog drustva. Naravno imati takav naslov, tj. procitati ga par dana kasnije ne svrstava taj proizvod u primarni za prezivljavanje ali marketing mnogo toga radi da se primarne i sekundarne potrebe izjednace!

Da rezimiram, istorijski, ekonomski kako god zelite zapad je prosao neke bolesti koji mi tek odlezavamo a sa druge strane njih tek ceka ono sa cim se mi borimo... :-devil-: ali to je vec politika (pa cu to preskociti). Znaci nema ono srbi ovakvi, srbi onakvi... (mislim na gradjane ove zemlje da budem precizniji) rec je o specificnostima ovdasnjih istorijskih okolnosti ali i o globalnom trendu/fenomenu istovremeno.

P.S. Sve ovo pise jedan od ljubitelja lika i dela pomenute gospodje Orlowski... :d:d:d

Poslednja izmena:
Po
meni, puko pitanje prestiza .

Treba nesto ostaviti generacijama koje dolaze. Treba od malih nogu da znaju sta je "dobra" muzika, filmovi i igre (skidanje programa je, po meni, gubljenje vremena). Kako drugacije da znaju sta je bilo aktuelno kad smo mi visili na netu. :type: :d

Nazad
Vrh Dno