Šta je novo?

Cemu toliki download?

Tony

Čuven
Učlanjen(a)
24.11.2003
Poena
620
Poveden nekim temama odavde kao i nekim ljudima koje poznajem resih da dignem topik.

Vidim, u poslednje vreme a pogotovo nakon relativnog omasovljenja brzeg interneta da sve vise ljudi imaju ovaj sindrom. U cemu je fazon? Jel to sto je za dzabe?
Kako je moguce uopste odigrati tolike igre, poslusati citave diskografije, pogledati tolike filmove i serije? Da li su uvek potrebne najnovije verzije programa? Cemu cuvanje, rezanje i gomilanje ogromnih kolicina svega i svacega? Koliko to vremena oduzme? Kakvo je zadovoljstvo u cuvanju serija koje su pogledane?

Ajd iskeno, bez hejta, recite... stvarno me zanima. I sam skinem sve i svasta, ali gledam da to svedem na neku normalnu i potrebnu meru. :)

Poslednja izmena:
To se zove uvodjenje sive zone u legalne tokove, Ti i da hoces vise ne mozes da nadjes nesto od toga po ulici, ostaje ti p2p kao nepresusan izvor svega i svacega. Neki rezu, a neki samo skinu, odgledaju i obrisu.

Ja skinem, pogledam i obrisem, nesto ako je vredno na primer neki dobar film koji je ostavio dobar utisak sacuvam. Jer cemu gomilanje diskova, vec ih imam previse.

Kroz nekoliko godina ce kolekcije tih koji cuvaju biti kao sada kolekcije VHSova tj. besmislene.

I sam sam na Sbb-u i najvise me je ustvari pogled na lokalni hub i euc naveo da postavim ovu temu. Imati par stotina GB, pa cak i po TB u share-u, ili isto toliko up/dl na torentima vise uopste nije tako neuobicajeno. Stotinu ih je takvih, pa otud i pitanje. :)
Cisto fenomenoloski... sta ljude toliko vuce da skidaju toliko? Koji je motiv, kada i da hoce, sem da nista drugo ne radi, ne moze stici da sve pogleda/poslusa/odigra/ilistavec?

Poveden nekim temama odavde kao i nekim ljudima koje poznajem resih da dignem topik.

Vidim, u poslednje vreme a pogotovo nakon relativnog omasovljenja brzeg interneta da sve vise ljudi imaju ovaj sindrom. U cemu je fazon? Jel to sto je za dzabe?
Kako je moguce uopste odigrati tolike igre, poslusati citave diskografije, pogledati tolike filmove i serije? Da li su uvek potrebne najnovije verzije programa? Cemu cuvanje, rezanje i gomilanje ogromnih kolicina svega i svacega? Koliko to vremena oduzme? Kakvo je zadovoljstvo u cuvanju serija koje su pogledane?

Ajd iskeno, bez hejta, recite... stvarno me zanima. I sam skinem sve i svasta, ali gledam da to svedem na neku normalnu i potrebnu meru. :)

Pa naravno da je zato sto je dzabe! :) Mislim da nije, niko ne bi ni skidao zar ne?! Mislim, svako ima svoje zadovoljstvo, i glupo je sad da se objasnjava zasto neko skida i cuva serije ili filmove, zasto neko kupuje nove komponente, neko nov mobilni, neko voli da jede cips, a neko fornete... mislim bez veze. :) Jos dodaj na to bas to sto si rekao, da je za vecinu tek sada dosao brz net, i eto ti dobitne kombijacije. Logicno je ako nista. Meni vecinu vremena veza svetli, ne zato sto moram, nego zato sto zelim. Skidam hd filmove, za koje mi treba oko 24h da se svuce jedan. Skinem koju igru i to je to. Kakvo je zadovoljstvo? Ne kakvo, dovoljno je da jeste, zar ne? :)

HDD ? >5GB
lossless formati muzike ??????
Igre po 8 GB i vise ?

A imam 256 ponekad 512
Pa bez problema mogu da odgledam poslusam odigram ono sto skinem

Koliko to vremena oduzme? Kakvo je zadovoljstvo u cuvanju serija koje su pogledane?
Oduzme 1-2 min da stavim jedan torrent u dl listu i on meni vise ne oduzima vreme
Kakvo je zadovoljstvo brisanje bacanje necega sto si skidao ?

Poslednja izmena:
Skidam hd filmove, za koje mi treba oko 24h da se svuce jedan.

Ovo ti je sasvim dovoljan razlog. Ovo sigurno nece zavrsiti kao VHS, jer se hd jos nije ni pojavio kod nas, a vec imamo hd ripove. Dok mi teramo katodne televizore, ovo ce biti spaceshuttle kvalitet. Kad dodju masovni plazma i LCD televizori, vec imate spremne filmove :p
Kako izgleda hd rip na projektoru i 5.1 zvuku? :eyebrows:

Ovo ti je sasvim dovoljan razlog. Ovo sigurno nece zavrsiti kao VHS, jer se hd jos nije ni pojavio kod nas, a vec imamo hd ripove. Dok mi teramo katodne televizore, ovo ce biti spaceshuttle kvalitet. Kad dodju masovni plazma i LCD televizori, vec imate spremne filmove :p

Kada se omasove hd tv-i, imaces te filmove za sto dindzi kod obliznjeg kolportera :) Inace, hd filmova na sbb lokalnom hubu ima na prste jedne ruke da ih nabrojis.

@Weasel

Jel turis taj lossless na zvucnike iz potpisa? Nhf, malo se zezam :)

Poslednja izmena:
Na EUC-u ih ima trenutno 81, a toliko ih ima otprilike stalno, samo sto se menjaju. Sto se tice hd filmova na trafici za 100 din, to ce ici malo teze, mozda za 20-25 godina, toliko je trebalo da se pojave jeftini DVD-ovi od njihovog nastanka, a i u tom trenutku su vec bili prevazidjeni.

Ne znam kako je na projektoru, ali na lcd-tvu, izgleda kao razlog da se pod hitno kupi jedan! :D ALi bukvalno! Nije stvar besa ili snobizma, ali gledanje dvd-dvxa mi je sad jedno 20godina nazadno... 4gb hd ripovi su novi 700mb dvixovi i na to ce ici 90% protoka cini mi se svima ubuduce :)

Planet.Earth.2006.720p.HDDVD.x264-ESiR 25 GB
Band.Of.Brothers.2001.HDRE.x264.dts-SiLU 21GB

FLAC diskografije

sve filmove koje sav sacuvao u divx-u sad brisem i skidam HD
isto tako sa muzikom

Ljudi moraju necim da se zanimaju. :) Neko skuplja salvete, neko ploce, novine, stripove, marke, znacke a neko gomila filmove, muziku i igre. I ja sam jedan od njih. ;) Znam da je to gomilanje cista glupost. Sve strano moze uvek da se nadje na netu i da se skine u razumnom roku, cak i sa srpskim brzinama. :crash: Ali eto...kada sam vec skinuo a DVD kosta 20 dinara...bude mi zao da obrisem. :) Jedino sto vredi rezati su retke stvari, recimo domaci sport. To se jednom pojavi na nekom trackeru i ko je skinuo - skinuo. Sve ostalo moze uvece da se stavi a ujutru da se gleda. No dobro...svako je lud na svoj nacin. ;) Moze i da se otvori topic zasto Ronaldinjo i dalje igra fudbal a sa 25 godina je zaradio para za 10 narednih generacija i osvojio je sve to je hteo, od SP-a do Lige sampiona. :d Pa eto...igra se covek. Tako i mi sirotinja gomilamo...:smoke:

Mislim da je vece gubljenje vremena pricati o tome. Meni predstavlja veliko zadovoljstvo da pogledam neku seriju koja se nikada nece ni emitovati na nasim televizijama. Takodje me nakada uhvati nostalgija da pogledam nesto sto sam vec gledao i iskreno, vise bih voleo da je imam na hd-u nego da kopam po fiokama i ubacujem disk po disk trazeci ono sto zelim da vidim. Isto vazi i za igre. A ima i ljudi koji imaju dovoljno vremena da pogledaju sve te serije i filmove i odigraju igre. Mislim da je sbb-ov hub 1000000000000000000 puta bolja investicija od pretplate na rts, slazes se?

Evo ja priznajem: To je zavisnost. U zadnje vrijeme sam odustao od toga, samo gomilam diskove a ništa od toga ne koristim. Ne baš ništa, ali vrlo malo. Kad tek počneš sa internetom onda je to dosta zanimljivije pa istražuješ, program ovaj, pa onaj, da bi to prešlo u hroničnu bolest. I onda jednog dana pogledaš i shvatiš da imaš gomilu diskova na kojima ne znaš ni šta ima i uvidiš da je besmisleno. Više ne znam ni koje filmove da skidam jer mi se ne gledaju s*anja a ne znam koje bih mogao skinuti da valjaju. Od sada downloadujem samo filmove koji me zanimaju i koje ću pogledati i muziku koju ću slušati. Vidjećemo da li ću uspjeti jer ipak je to zavisnost kao i svaka druga.

Poslednja izmena:
Meni je najinteresantnija lossless muzika, (mada, nema bas toliko stvari koje me interesuju) i to pre svega kao (besplatna!!) informacija - ono sto mi je bas bitno nabavljam kao CD originale ;)
Takodje skidam i malo knjiga "vojne" tematike - to mi je ostalo iz mladjih dana...
Dakle, nista preterano, mada mi masina za DL radi 24h - upload pre svega :)

Ovo sto cu napisati je licno razmisljanje... i kao takvo rad sam ga podeliti sa Vama u smislu zdrave diskusije o navedenom!
Cilj je podici temu na neki visi nivo...
Ponavaljam i ovim se ogradjujem, rec je o licnom misljenju... a koje obuhvata deo price...

Ja mislim da skupljanje tj. nagomilavanje predstavlja formu straha od gladi za saznanjem i svezim novostima i od neinformisanosti!
Kao da cu/cemo nesto bitno propustiti ako ne pogledamo neki film ili fudbalera koji nakon utakmice daje izjavu tipa - Dali smo sve od sebe, protivnik je bio jaci... bla bla bla!!! Koliko ste puta culi te sablone...
Fakt je da nam dosta toga trosi vreme a nema ni zabavan karakter o kom god obliku da govorimo, igricama, tv, dnevna stampa i slicno... da ne produbljujem teorijam zavere i svetskog zagovora... :S:

Star koja lepo ilustruje taj strah je instalacija/delo sa proslogodisnjeg Oktobarskog salona gde je bilo izlozeno delo Jaroslava Kozlovskog a predstavlja onu svetlecu tablu na kojoj prolaze vesti Paris - No news, London - No news, Moskva - No news.
Zamislite dan bez novosti, dan bez vesti iz zemlje i inostranstva. Nema novina, jubileja, uspeha i neuspeha. Niko ziv nije rodjen niti je ko rodjen umro na planeti gladnih vesti i novih informacija. Jednostavno "Na zapadu nista novo"... :D:D:D

Takodje cini mi se da mozemo govoriti o svojevidnom potencijalu koji stvara osecaj posedovanja!
Proizvod toga je osecaj sigurnosti da u trenucima dokolice necete doziveti dosadu, vec cete uvek moci zaviriti u svoju datoteku i tu pronaci novi izvor zadovoljstva! Mislim da to ima neke veze sa civilizacijskim tokovima na koje ne mozemo uticati ili na koje smo vesto upecani (a da prosto nismo imali sanse).

Opet mozemo govoriti o otudjenosti koju ista ta civilizacija stvara u smislu komunikacije!
Koliko god da chat, MySpace i slicne tvorevine komuniciranja pokusavaju zauzeti mesto ili nadoknaditi stvarnu, face-to-face komunikaciju opet to nije isto!
Koliko ste debelih devojaka upoznali preko chata...??? :D:D:D
Kada ste zadnji put bili na planini...
Kada ste zadnji put iskljucili sve oko sebe, seli i slusali ceo album na Audio CD-u... samo uzivanja u muzici radi... (bez paralelnih radnji)
...ili procitali knjigu...
Koliko puta se propustili da uradite nesto zato sto ste hteli samo jos nesto da vidite ili zavrsite na kompu... da bi ste skapirali da to traje tricavih 5 sati... itd

Ne kazem da neki to ne rade ili mozda cak sve stizu ali svakako ta "djavolja kutija" zvana kompjuter uzima svoj danak u vremenu!
Postali smo hrchci koji skupljaju ali vise nego sto nam treba ili sto cemo ikada upotrebiti a neko bas lepo zaradjuje/zivi od nase pohlepe!
Mozda se tu krije resenje misterije na postavljeno pitanje..... hehehehe

P.S. Razmisljao sam sta bi bilo da mi sada HDD otkaze, pa neki bi pozeleli da se ubiju, neki ne ali bi svakako to osecali kao nemerljivi gubitak ulozenog truda, strpljenja i vremena! Kada sam malo bolje razmislio nedostajali bi mi neki licni fajlovi, tipa tekstovi koje sam pisao (a nisam odstampao ili backup-ovao) i skupljao sa razlicitih strana a koje prosto procitam da nesto ne bih zaboravio! Ostalo bih/sam preboleo!

Poslednja izmena:
Rekao bih da se vecina ljudi ponasa po nekom vec ustaljenom sablonu: dobio sam brzi link, pa sad mogu da skidam i neke vece stvari :banana: i onda odes na neki warez sajt i klikces redom...
I onda krece besomucno svlacenje svega i svacega po ceo bozji dan i to toliko brzo da prosto ne stignes ni da pogledas sta si sve skinuo, zasto i cemu to sve sluzi, a HDD se vec prepunio i onda brze bolje otvaras zvono i pocinjes panicno da rezes jer ce download da stane jer nema vise mesta na HDD-u :D
I tako par meseci, a onda shvatis da si skinuo kamaru svega i svacega i da nemas ni vremena da pogledas sta si to sve skinuo, a vec su izasle nove verzije :D
Posle par meseci (neko ranije, a neko kasnije, ali u vecini slucajeva je nemonovno) se malo smoris od silnog DL-a i pocinjes da skidas "samo" ono sto ti je "zaista" potrebno :d

Mi smo navikli da komarca ubijamo kasikarom, pa tako masa ljudi koristi Photoshop za obicni crop/resize fotki sa digitalca (osim ZoNija :D) i svi vole da imaju kompletan arsenal svih mogucih i nemogucih softverskih paketa, pa onda sve moguce i nemoguce verzije... pa se skida svaki novi Build... :D

Znam recimo masu ljudi koji svi imaju najnoviji Office, AutoCad, CorelDraw, Photoshop, 3Dmax, Maya, Visual Studio, Delphi... ma svasta bre :)
A nikad nista nisu programirali, niti imaju nameru, sa grafickim dizajnom nemaju blage veze, otkucaju po neki jednostavan dokument jednom u 100 godina sto bi moglo i u obicnom wordpad-u... ali dzabe je, pa sto da ne? :D

Da ne govorimo o kolekcijama muzike i filmova koje se nalaze na kamari diskova... Koliko li samo treba vremena bar jednom odslusati/odgledati sve to? :-devil-:

Al' sta da se radi, kad je dzabe prosto te vuce da stisnes Download dugme :p

Heh ja imam sličan problem, hoću da prestanem da skidam i da posedujem piratske stvari. Što se tiče softvera, tu sam mahom doterao stvari (prešao na linuks) ali i dalje ne mogu bez muzike (uglavnom isključivo jazz) za koju znam da nikako ne bih mogao da kupim u količini koju posedujem na MP3-ju/FLAC-u. Čak sam hteo da popišem najbolje od albuma iz kolekcije i da onda pokupujem originale i rešim se cele MP3 kolekcije, ali jednostavno ne mogu, bar ne još...

Pozdrav

samo josh jedan dodatak diskusiji: zasto drzimo knjige koje procitamo i koje u vecini slucajeva ne procitamo posle? E pa isto zato i cuvamo skinuto smece za koje smatramo da vredi nesto :)

Postoji nekoliko serija koje čuvam sa zadovoljstvom i koje sam u celini pogledao više puta. Prosto želim da uvek imam pri sebi sve epizode ako mi dođe da se podsetim ponekad.
Isto važi i za filmove, a tačno je da je skidanje HDDVD i BluRay ripova trenutno nova moda, a kvalitetni ripovi dužih filmova imaju po 8.5GB.
Do sada mi se nije desilo da nemam šta da skidam, a imam ADSL od marta 2005. ako se ne varam. Strah me je da probam da preračunam koliko sam TB podataka do sada skinuo :D

Rekao bih da se vecina ljudi ponasa po nekom vec ustaljenom sablonu: dobio sam brzi link, pa sad mogu da skidam i neke vece stvari :banana: i onda odes na neki warez sajt i klikces redom...
I onda krece besomucno svlacenje svega i svacega po ceo bozji dan i to toliko brzo da prosto ne stignes ni da pogledas sta si sve skinuo, zasto i cemu to sve sluzi, a HDD se vec prepunio i onda brze bolje otvaras zvono i pocinjes panicno da rezes jer ce download da stane jer nema vise mesta na HDD-u :D
I tako par meseci, a onda shvatis da si skinuo kamaru svega i svacega i da nemas ni vremena da pogledas sta si to sve skinuo, a vec su izasle nove verzije :D
Posle par meseci (neko ranije, a neko kasnije, ali u vecini slucajeva je nemonovno) se malo smoris od silnog DL-a i pocinjes da skidas "samo" ono sto ti je "zaista" potrebno :d

Mi smo navikli da komarca ubijamo kasikarom, pa tako masa ljudi koristi Photoshop za obicni crop/resize fotki sa digitalca (osim ZoNija :D) i svi vole da imaju kompletan arsenal svih mogucih i nemogucih softverskih paketa, pa onda sve moguce i nemoguce verzije... pa se skida svaki novi Build... :D

Znam recimo masu ljudi koji svi imaju najnoviji Office, AutoCad, CorelDraw, Photoshop, 3Dmax, Maya, Visual Studio, Delphi... ma svasta bre :)
A nikad nista nisu programirali, niti imaju nameru, sa grafickim dizajnom nemaju blage veze, otkucaju po neki jednostavan dokument jednom u 100 godina sto bi moglo i u obicnom wordpad-u... ali dzabe je, pa sto da ne? :D

Da ne govorimo o kolekcijama muzike i filmova koje se nalaze na kamari diskova... Koliko li samo treba vremena bar jednom odslusati/odgledati sve to? :-devil-:

Al' sta da se radi, kad je dzabe prosto te vuce da stisnes Download dugme :p

Potpuno se slažem brate sa svim što si rekao!!!! Al tužno je što je tako!
Nagomilamo masu nepotrebnih stvari samo zato što su free ili pak "free"... brooka... kao virus je to!
Evo sad me je baš ova tema podsetila na sebe od pre mesec dana, kad sam imao prilike da živim u kući sa 2mb internet konekcijom! I šta sam radio? A šta bih - SKIDAO! A šlag na torti je bilo to što sam imao i RS.com premium account! Pa vi sad vidite... kad sam za dve nedelje skinuo oko 30Gb filmova, programa i igara (a masu filmova sam obrisao jer je bio loš kvalitet - znači i više od 30gb je bilo sigurno!). I kad sam trebao da se vratim kući, brže bolje kupuj DVDe i reži da ponesem kući, pa ću kao kući pogledati te filmove koje nisam stigao tamo.
Kao zaraza je! Ali to je sve povezano sa filmskom industrijom kao i igračkom industrijom! Da oni ne prave nove filmove i igre, ne bismo ni mi skidali toliko. A ovako stalno izlaze novi filmovi i nove igre i mi naravno hoćemo da probamo i jedno i drugo... i onda kreće download...
loodilo!

zato u CG nema flat ADSL-a, kako t-com misli na nase zdravlje :d

Il' znaju da je većina lenja da skidaju nešto s neta ? :D

Il' znaju da je većina lenja da skidaju nešto s neta ? :D
ne, boje se (kako izjavi njihova PR-ka) "da onda cio soliter ne sheruje jednu konekciju i svi oni skidaju filmove i muziku" :d :d :D

Ja se nalazim u mozda malo povlascenoj situaciji jer imam kuci besplatan net - a i RS Premium nalog, koji delim sa ortakom, vazi jos sledecih xx meseci, skroz beshumnu masinu kojoj je namena samo download (stoji mi u sobi u kojoj spavam) - tako da je sve spremno za skidanje svega i svacega.

Vakuum koji sam imao pre "broadband" konekcije se popunio posle neka tri meseca kad mi je download lista bila kilometarska - a sada se download sveo na poneki film (dobrog kvaliteta) koji se skine preko noci i naravno skidanje skeniranih stripova sredom i cetvrtkom kad se pojave na americkim trafikama ;)

U toku dana downloada skoro i da nema - tako da se surfuje udobno bez shtucanja.

Skinute stvari ne nameravam vise nikad da narezujem - pre cu kupiti novi hard disk - jer je kasnija manipulacija hiljadu puta zgodnija. Do sada se pokazalo kao pravilo da sve sto se nareze na DVD kao bekap varijanta - obavezno zavrsi zagubljeno ...

Ovo sto cu napisati je licno razmisljanje... i kao takvo rad sam ga podeliti sa Vama u smislu zdrave diskusije o navedenom!
Cilj je podici temu na neki visi nivo...
Ponavaljam i ovim se ogradjujem, rec je o licnom misljenju... a koje obuhvata deo price...

Ja mislim da skupljanje tj. nagomilavanje predstavlja formu straha od gladi za saznanjem i svezim novostima i od neinformisanosti!
Kao da cu/cemo nesto bitno propustiti ako ne pogledamo neki film ili fudbalera koji nakon utakmice daje izjavu tipa - Dali smo sve od sebe, protivnik je bio jaci... bla bla bla!!! Koliko ste puta culi te sablone...
Fakt je da nam dosta toga trosi vreme a nema ni zabavan karakter o kom god obliku da govorimo, igricama, tv, dnevna stampa i slicno... da ne produbljujem teorijam zavere i svetskog zagovora... :S:

Star koja lepo ilustruje taj strah je instalacija/delo sa proslogodisnjeg Oktobarskog salona gde je bilo izlozeno delo Jaroslava Kozlovskog a predstavlja onu svetlecu tablu na kojoj prolaze vesti Paris - No news, London - No news, Moskva - No news.
Zamislite dan bez novosti, dan bez vesti iz zemlje i inostranstva. Nema novina, jubileja, uspeha i neuspeha. Niko ziv nije rodjen niti je ko rodjen umro na planeti gladnih vesti i novih informacija. Jednostavno "Na zapadu nista novo"... :D:D:D

Takodje cini mi se da mozemo govoriti o svojevidnom potencijalu koji stvara osecaj posedovanja!
Proizvod toga je osecaj sigurnosti da u trenucima dokolice necete doziveti dosadu, vec cete uvek moci zaviriti u svoju datoteku i tu pronaci novi izvor zadovoljstva! Mislim da to ima neke veze sa civilizacijskim tokovima na koje ne mozemo uticati ili na koje smo vesto upecani (a da prosto nismo imali sanse).

Opet mozemo govoriti o otudjenosti koju ista ta civilizacija stvara u smislu komunikacije!
Koliko god da chat, MySpace i slicne tvorevine komuniciranja pokusavaju zauzeti mesto ili nadoknaditi stvarnu, face-to-face komunikaciju opet to nije isto!
Koliko ste debelih devojaka upoznali preko chata...??? :D:D:D
Kada ste zadnji put bili na planini...
Kada ste zadnji put iskljucili sve oko sebe, seli i slusali ceo album na Audio CD-u... samo uzivanja u muzici radi... (bez paralelnih radnji)
...ili procitali knjigu...
Koliko puta se propustili da uradite nesto zato sto ste hteli samo jos nesto da vidite ili zavrsite na kompu... da bi ste skapirali da to traje tricavih 5 sati... itd

Ne kazem da neki to ne rade ili mozda cak sve stizu ali svakako ta "djavolja kutija" zvana kompjuter uzima svoj danak u vremenu!
Postali smo hrchci koji skupljaju ali vise nego sto nam treba ili sto cemo ikada upotrebiti a neko bas lepo zaradjuje/zivi od nase pohlepe!
Mozda se tu krije resenje misterije na postavljeno pitanje..... hehehehe

P.S. Razmisljao sam sta bi bilo da mi sada HDD otkaze, pa neki bi pozeleli da se ubiju, neki ne ali bi svakako to osecali kao nemerljivi gubitak ulozenog truda, strpljenja i vremena! Kada sam malo bolje razmislio nedostajali bi mi neki licni fajlovi, tipa tekstovi koje sam pisao (a nisam odstampao ili backup-ovao) i skupljao sa razlicitih strana a koje prosto procitam da nesto ne bih zaboravio! Ostalo bih/sam preboleo!

Evo da pohvalim ovaj odličan post, zaista lijepo izanalizirano i sasvim se slažem. To je ljudsko prokletstvo, pretpostavljam da tako razmišljaju i oni milijarderi, znaju i oni da im više ne treba, ali znaju da sa malo truda mogu još mnogo zaraditi. Tu su i osjećaji informisanosti i posjedovanja, koji lažno ispunjavaju.
Ja bih čak u neku ruku i volio da mi na neko vrijeme zakaže HDD, jer priznajem da sam slab da bi se na duže vrijeme odvojio od računara. Da otkaže recimo 2-3 mjeseca pa da ponovo misteriozno proradi. Ne bi mi bilo žao mnogo stvari, jedino nekih adresa koje nisam bekapovao i još ponekog fajla.

Imao moj drugar hrcka... jednom prilikom se uvukao u kutiju sa klopom i punio glavu dok se nije bukvalno raspao. To je taj refleks malog glodara, sakupljca. Ja sam u startu pomahnitao ko siroce u poslasticarnici. Cupao iz malog mozga stvari koje zeleo a nisam mogao da nabavim, po 36sati visio na P2P bez spavanja, zatim presao na nove naslove, skidao nasumice, krenuo da gomilam... Posle nekog vremena poceo da ludim sto mi Wherisit baza nije apdejtovana, sto mi masa ne vraca diskove, sto nikada necu pogledati i cuti sve sto sam skinuo... i tu se setim onog nesretnog hrcka i njegove sudbine.

Nazad
Vrh Dno