Šta je novo?

carina oduzela monitor

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ne pricajte gluposti, kako moze kupac biti u prekrsaju.
Jedino ako u prepisci prodavac napise da je to svercovana roba, pa je kupac upoznat na taj nacin sa tim.

A to niko ne pise, to sto se nesto pretpostavlja da je 99% tako, to je pravno nistavno.

Bilo je samo pitanje dana kad ce se ovako nesto desiti, jer je sverc bas uzeo maha. E sad, uvijek postoji mogucnost i da je ovo samo privremena akcija, pa ce svi kasnije nastaviti sa radom. Ono sto treba svima biti jasno, je da se u sustini pri takvoj kupovini odmah oprostis sa mogucnosti reklamacije (imanja garancije), pa neka svako za sebe procijeni isplati li se takav vid kupovine ili ne.

Za sve kupljeno, a da je novo, kupac mora da zahteva račun. Ne znam kakvu je prepisku vodio kupac sa prodavcem, ali da ne bi bio kažnjen iz nje mora da se izvede zaključak da je stvar polovna i da je prodavac kao takvu prodaje.
Praktično svako ko kupi nešto novo, a ne dobije račun, je zajedno sa prodavcem u istom čabru. To što smo mi navikli da kupujemo gde god stignemo, šta god stignemo i od koga god stignemo, a da za to ne snosimo nikakve posledice, ne znači da to nije kažnjivo. Stvar je samo u tome što se ovde sankcije primenjuju selektivno, po potrebi.

Nije to pitanje dana, to su već radili
2017. godina

Kod:
https://www.subotica.com/vesti/oduzeto-12-televizora-iz-skladista-kurirske-sluzbe-id29010.html

I gde sad ide sva ta roba? Nadam se da ne mogu radnici carine tek tako da uzmu robu i odnesu kuci.

Setite se i vreme duvana kada su presretali kombije kurirskih službi i kontrolisali koje je bilo mnogo pre 2017. To se radilo i sada se radi ali verovatno u većem obimu. Sadašnja vremena su takva kakva jesu i verovatno su novi carinici.

Šta pričate ljudi, kakav prekršaj kupca ako kupuje od fizičkog lica, kakav račun? Plašite čoveka bez ikakvog razloga.
Da li je dozvoljena kupovina nove robe od fizičkog lica?
Nije.
Nije samo onaj ko prodaje u prekršaju, i kupac je, jer treba da zna da se tako ne kupuje roba.

Da li je dozvoljena kupovina nove robe od fizičkog lica?
Nije.
Nije samo onaj ko prodaje u prekršaju, i kupac je, jer treba da zna da se tako ne kupuje roba.

A koji to propis zabranjuje fizičkom licu da kupi nešto novo od drugog fizičkog lica i koje su tačno kazne za kupca?

Pogledaj kaznene odredbe Zakona o trgovini.

@RingeRaja
Nije kupio, naručio je a da je platio i preuzeo pošiljku ladno su mogli da utrče u gajbu, oduzmu monitor i jure za carinski prekršaj zajedno sa prodavcem. Muka je što se čovek raspituje ko nosi televizor kući a nije puko kintu, eto kakvi smo.

Hoce li ovo biti kraj ovih rabota to mene zanima? Zar oni nisu zaradjivali u razlici na porezu, tj. na povracaju one Afe ili kako vec?

Pogledao sam, u zakonu o trgovini ne postoje kaznene odredbe za kupca, samo za fizičko lice koje protivzakonito vrši prodaju.

Svasta cu ovde da procitam jos...Ajde bre ljudi,pa svako ko kupuje na KP ili lumundo moze da nasedne na ovakve stvari. Narucis,a on ti posalje svercovanu robu... Nego hvala Bogu sto je carina bas danas uzela paket od Aksa, jer bi on sutra stigao na moju adresu i ja bih ga platio 36.000 dinara...e to bi tek bio pravi haos. ko zna jel bih mogao od Aksa da povratim pare ili monitor od carine...dajte mi neki link gde mogu jeftino i legalno da kupim 2k 144hz....u okviru granica...
Post automatically merged:

@RingeRaja
Nije kupio, naručio je a da je platio i preuzeo pošiljku ladno su mogli da utrče u gajbu, oduzmu monitor i jure za carinski prekršaj zajedno sa prodavcem. Muka je što se čovek raspituje ko nosi televizor kući a nije puko kintu, eto kakvi smo.
kad bih da dobio od carine,uplatio bih pare prodavcu. eto kakav sam ;)
Post automatically merged:

evo sta kaze gospodin Dragan

untitled.JPG

Poslednja izmena:
@RingeRaja
Ovde je u pitanju Carinski zakon i čini mi se da postoji ala svesna kupovina po nižoj ceni te bude saučesnik. Nisam pravnik a da ne čitam sad zakon napisao sam narodski.

@RingeRaja
Ovde je u pitanju Carinski zakon i čini mi se da postoji ala svesna kupovina po nižoj ceni te bude saučesnik. Nisam pravnik a da ne čitam sad zakon napisao sam narodski.
ma bravo. sigurno cu dati pare privatnicima gigatronu, winwinu i drugim lopovima. cene su bezobrazne ;)

Kako kupac na sajtu zna da li kupuje od fizičkog ili pravnog lica? Živo me zanima.

Ako govorimo o KP ili Limundu, mislim da samo pravna lica imaju opciju da postave da je predmet nov, dok fizicka lica mogu da prodaju novi predmet samo ako je njegovo stanje navedeno "kao novo (nekorisceno)".

Pored opcije za novo imas u zagradi "samo za firme" kada postavljas oglas. Ako odaberes tu opciju pise da je ta opcija "Samo za pravna lica ili preduzetnike registrovane za trgovinu!".

Poslednja izmena:
@Skamer
Pročitaj i moje predhodne postove. Samo juri carinu da uzmeš monitor :D. Sedi u neko prevozno sredstvo pa pravo na madjarski gulaš.

@Frosal
"Samo za pravna lica ili preduzetnike registrovane za trgovinu!" Ništa ti ne znači to da bi znao da li je pravno ili fizičko lice. Paušalci ne mogu da postave "novo" a pravna su lica i kupiš recimo pletenu kapu, kaiš i sl. stim što su u obavezi da ti pošalju i račun.

sto bre,pa mogao bih da ga otkupim od njih. jedino ako nisu otvarali kutiju i monitor,da traze unutra drogu i oruzje ;)

@Skamer
Napisao sam ti malopre da je u carinskom magacinu do okončanja postupka, ako je napravljen carinski prekršaj prekršilac plaća kaznu i vraća mu se roba u odredjenoj količini ako je u skladu sa zakonom uz plaćanje carine. Oduzeta roba ide na licitaciju na kojoj mogu da učestvuju samo pravna lica i tamo se ne prodaje na komad već po spisku gde se šareni roba (ima svega od gaća sa odštampanim danima do tehnike)

Mora da se zaradi za 60 e svakom punoletnom gradjaninu, i da ostane jos nesto za vlastelu :)

Što smo kupili, kupili smo 🦴

Sta da vam kazem,nemojte za sada da narucujte od ovih sa KP. Narucujte samo polovno. Obratio sam se KP sajtu takodje, prijavio profil.

Pa sto ga prijavi, sta dobijas time? Pored cene od tih ljudi smo dobijali robu koje ovde nema, sad ce izbor biti manji.

Sta da vam kazem,nemojte za sada da narucujte od ovih sa KP. Narucujte samo polovno. Obratio sam se KP sajtu takodje, prijavio profil.
I sto si sada uvalio coveka u ****? Ajde da razumem da si ostecen i da si izgubio pare koje si dao za monitor ali ovako nemas nikakve stete od cele price i ti sada prijavljujes covek kojem sada mogu da blokiraju nalog ni krivom ni duznom.

Poslednja izmena od urednika:
ma bravo. sigurno cu dati pare privatnicima gigatronu, winwinu i drugim lopovima. cene su bezobrazne ;)
Hoce cene da budu takve kad moras da uracunas, porez, carine, transport, skladistenje, radnike. Meni i dalje nije jasno iskreno sta tebe zaista nervira osim spleta okolnosti, nisi bar novac izgubio. Izvini, ali ja u pricu o tome da si kupovao nov monitor 20-30% jeftinije a da si mislio da je legalan ne pijem. Ne bacam prvi kamen jer svi smo nekad kupili od madjara nesto, ali to je rizik koji si sam prihvatio...

I sto si sada uvalio coveka u *****? Ajde da razumem da si ostecen i da si izgubio pare koje si dao za monitor ali ovako nemas nikakve stete od cele price i ti sada prijavljujes covek kojem sada mogu da blokiraju nalog ni krivom ni duznom.

ja uvalio čoveka u g**** ili on mene sto mi prodaje švercovan monitor bez mog znanja? nisam ga prijavio za prevaru,no sam poslao poruku KP administraciji da pogledaju prepisku i da u njoj nije bilo reči o ilegalnim radnjama i švercu.

Poslednja izmena od urednika:
Smešnog li čoveka, nije za smejanje za plakanje je kakvi su ljudi. Treba da ti zakucaju carinici na vrata malo da daš izjavu pa da se procenjuje da li si saučesnik pogotovo ako si sad prijavio šverc a svesno si naručivao. Prodavac je ispoštovao sve, poslao je robu u roku a to što je problem nastao kod kurirske službe nije u pravilima KP. Da li ti u oglasu piše pisana garancija :D što je najverovatnije tačno pa ti malo dete ne znaš uopšte i šta znači garancija

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno