Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

@Wumbo, NightCrawler, Wulfgar
Pa nije bas tako prosto. Prvo cene na koje su se oni nalozili su bile lazirane, drugo da mi je jedan (recimo sef) a ne njih pet trazio ja ne bih odbio i konacno Visa nije moja licno, pa bih i tu imao cimanje.

Па боље је да ти њих пет тражи а не један, пошто је тако већа шанса да те запамте, и да не мораш "грешком" платити царину.

Било би ти цимање око визе, али замисли, наручиш например 7900gt и платиш га 230€+15 поштарина, и уштедиш тону лове за коју би те оцаринили, то се итекако исплати, да не помињем да ти роба вероватно не би лежала и чекала сто година на ред, већ би ти је вероватно претурили преко реда.

Evo meni danas stigao paket sa 4 majice iz USA, platio sam majice 10$ + 20$ shipping, a ovi ******* mi ocarinili 3100 dinara. Naravno nisam platio carinu, stigao mi je danas izvod gde se vidi originalna cena...

Kakve budale, carina od 160%...

Mene su juce opalili za 1900 din za knjigu koja kosta 45$ + 12$ shipping od Amazona!!!

Koja je to stopa carinjenja???

Dinkic ima da dobije samar od mene, jel doslo vrem da svercujemo knjige u Srbiju!!??

Kiwy je napisao(la):
Mene su juce opalili za 1900 din za knjigu koja kosta 45$ + 12$ shipping od Amazona!!!

Eto a ovamo prichaju kao nema carine na knjige,CD/DVD-ove itd....shabani jedni truli....bash cu da vidim koliko ce meni da opale carinu na dva DVD-a sa Amazon.com...vrednost poshiljke je 20$ sa shipingom od 13$..

Kiwy je napisao(la):

Koja je to stopa carinjenja???

Dinkic ima da dobije samar od mene, jel doslo vrem da svercujemo knjige u Srbiju!!??

Evo i meni je danas, najzad, stigao paket slicne vrednosti.
Paket 44e + Postarina 16e.
Mislim da je postar spomenuo slicnu sumu carinjenja oko 1900din.
Racunica bi trebala da izgleda ovako:
60e vrednost paketa, pa 10% carine i 18% PDV i jos naravno usluga lokalne postarine.

Obratite pažnju na to da se PDV uvek računa na vrednost paketa uvećanu za carinu.

Zdravo

Da li neko zna broj telefona uprave carina ili nekog nadleznog ministarstva gde mogu da se zalim na procenu carine..

Naime od brata iz kanade mi je stigao fuji finepix 2600 2mp digitalac..
Star je 5 godina i ako se negde nadje cena mu je do 50 dolara...
Na paketu je brat stavio vrednost paketa od 80 kanadskih dolara a nasi genijalci sa carine mi taj fotoaparat procenili na 100 evra i lupili mi carinu od 3077 dinara..
carina + pdv + neka taksa od 500 din =3077..
malopre sam bio na carinu i rekli mi da napisem zalbu ali tek posto platim carinu i prezumem paket...
Hteo sam da im se ......... majke..
Na sajtu uprava carina pise da mogu pismenim putem da se obratim ali i da za to treba da uplatim taksu od 660 dinara.
Sada me interesuje da li mogu i gde da se zalim pre nego platim ovu otimacinu.
Ili da uzmem oruzje i da se odmetnem u planine. :mad:

Molim za sto brzi i KONKRETAN odgovor.

Види пост #170 :(

Jel' mozhda neko naruchivao u skorije vreme DVD-ove sa Amazon.com i jel' platio carinu?

Stvarno nemate srece :) Meni stigla gomila manjih paketa vrednosti do 50$ i ni na jedan nisam platio carinu i porez :)

Evo uskoro mi stize ipod sa 80$ vrednoshcu i josh neke sitnice za do 100$ pa cu da vidim kako ce proci.

meni je teta u posti rekla preko telefona da se carina na CD-ove, DVD i knjige NE NAPLACUJE, ali zato se na njih naplacuje taksa, pdv i ostale dazbine. ja sam za cd od 10 eura platio troskove u iznosu od 789 dinara! vise ne narucujem preko neta. a sto je i bio cilj ove uredbe, da nas zatvore u geto, sto bi nam bilo ko uvodio sankcije kad ce to nasa draga vlada da uradi. znaci deco vi lepo slusajte grand hitove sa kioska, na to necete platiti pdv...
sto rece jedna moja starija komsinica, ovu zemlju treba zapaliti, ni za sta nije!

Pa kako si mogao da platish 100% dazbina, to je nemoguce. Ja prvo ne bih uzeo taj CD, a onda bi ih tuzio i trazio da podobijaju otkaze.

Kadija te tuzi, kadija ti sudi. :(

E ima jedan dan da odem sa dve kasikare u postu carinjenja. Pa ce prema nekim novim ljudima koji budu dolazili posle mene biti malo finiji.

Retardi su sve izgrebali kad su otvarali i unistili!!! Kako da od njih da trazim odstetu? Apsolutno nikako.

jorgovan je napisao(la):
E ima jedan dan da odem sa dve kasikare u postu carinjenja. Pa ce prema nekim novim ljudima koji budu dolazili posle mene biti malo finiji.

Retardi su sve izgrebali kad su otvarali i unistili!!! Kako da od njih da trazim odstetu? Apsolutno nikako.

U sustini mozes da ulozis zalbu ili na procenu vrednosti ili nanesenu stetu...
Ali da bi to ostvario moras da platis taksu od 1500 din za prvu stavku a za drtugu mislim da je oko 700 din....
Obrni okreni mogu da te :whip: i da nikom ne odgovaraju...
Dok se skupstina ponovo ne zadimi nece u ovoj zemlji nista da promeni na bolje.

driver je napisao(la):
Pa kako si mogao da platish 100% dazbina, to je nemoguce. Ja prvo ne bih uzeo taj CD, a onda bi ih tuzio i trazio da podobijaju otkaze.

platio sam 100% jer bih na svaki drugi nacin bio na jos vecem gubitku. troskovi od 780 dinara su fiksni i placaju se na svu robu iz inostranstva, bez obzira da li si je kupio preko neta ili ti je poslala tetka, sve se otvara, procenjuje i naplacuje carina (po potrebi) i PDV + fiksne nadoknade.

ovako lepo sedim ovde u srbiji i trazim nacin da sto pre zbrisem odavde... a na kupovinu preko neta sam vec i zaboravio. ne dam svoj tesko steceni novac mafijaskoj drzavi.

Poslednja izmena:
mrmilos je napisao(la):
platio sam 100% jer bih na svaki drugi nacin bio na jos vecem gubitku. troskovi od 780 dinara su fiksni i placaju se na svu robu iz inostranstva, bez obzira da li si je kupio preko neta ili ti je poslala tetka, sve se otvara, procenjuje i naplacuje carina (po potrebi) i PDV + fiksne nadoknade.

ovako lepo sedim ovde u srbiji i trazim nacin da sto pre zbrisem odavde... a na kupovinu preko neta sam vec i zaboravio. ne dam svoj tesko steceni novac mafijaskoj drzavi.

To su ti oni mozda tako rekli, ali to nije tachno. Redovno mi stize sitna roba od 10-50$, evo juche je stigla 2GB memory stick direktno u sanduche u pucketavoj koverti vecoj od CDa, kakva carina i porez. To se placa na robu koja deluje fancy, zapamtite da oni tamo pojma nemaju i da kako mozete da prodjete dzabe, tako mogu i da vas odvale ako se neshto shareni i shljashti pa deluje skuplje :D

Poslednja izmena:
U poslednja 2 meseca sam dobio oko 20 paketa, na 3 sam platio carinu. Jedan je bio poveliki i na njemu je bila cena od 80$ (stvarna, jer sam narucio pre nego sto je doneta uredba pa nisam ni trazio da smanje jer je bilo ispod 100e). Drugi na koji sam platio su bile 4 obicne bele majice, kupio sam skroz bezveze, platio 10$ + 15$ shipping i oni mi lupe carinu od 3200 dinara!!! Na paketu je bila prava vrednost + u paketu je bio racun sa ebaya gde se sve videlo, ali oni su se ipak napravili pametni! S obzirom da su naplatili carinu od 3200 dinara logicno je da su procenili te majice na ~7000(+ carina). Da sam stvarno lud da dam na bele majice 10000 dinara, kupio bih ih bilo gde ovde, ali oni nemaju mozga za to. S obzirom da nisam iz Beograda, nisam imao mogucnost da "reklamiram" procenu. Treci paket gde sam platio carinu su bile patike, carina od 3900 din (oko 4500 sa troskovima). Opet prosta racunica, ako je carina + pdv 4000 din (a treba da budu oko 40% od vrednosti) znaci da su procenili patike na ~10 000. ****** nemaju mozga da shvate da da stvarno dajem 14 000 na patike, kupio bih ovde iste. Na paketu je bilo napisano 20$ i oznaceno kao gift. Par dana pre toga sam dobio isto patike iz USA bez carine, takodje je bilo oznaceno kao gift i 20$, i u paketu su bili papiri gde je pisalo da je retail cena 130$, ali oni nisu ocarinili.

Sa druge strane dobijao sam stvari koje kostaju preko 100$ ali su fizicki male i uvek su prolazili bez carine. Iz iskustva bih rekao da uopste ne otvaraju sve pakete (iako Driver kaze da otvaraju), a da ako otvore uglavnom i ocarine, jer ja na ovim malim koji su prosli bez carine nisam primetio da su otvarani. Tipujem da bi mogla da se naruci i stvar od 1000$ ako je mala velike su sanse da ce proci bez carine, dok nesto krupnije a male vrednosti ce proceniti nemajuci pojma sta je ustvari. Toliko sam se nervirao par puta zbog njih da ne mogu da ne mislim da su nepismena stoka koja nema ni malo mozga, da pogleda malo kako se zaista krecu cene...

I da, kakva su vam iskustva sa tipom shippinga, ja nemam neko iskustvo ali recimo ta dva para patika koje sam uzeo, one koje nisu ocarinjene su isle express mailom i stigle za 5 dana, dok su ocarinjene isle klasicnim airmail parcel postom, i stigle posle 20 dana. Do kraja nedelje bi trebale da mi stignu jos jedne patike express mailom, pa cu videti kako cu proci.

U pravu si za gabaritno male pakete, mada mi je totalno glupo, jer tu moze da stane 100gr heroina bez problema i da niko ne primeti. I ja sam provalio da male pakete redje otvaraju, ali do skoro sam samo par tako malih paketa imao, a otkad je doneta uredba samo to i naruchujem :) Evo juche mi je stigao Ipod na koji ce biti placena carina oko 1500 din, na 80$ vrednosti, znachi oko 30% kako bi i trebalo.

Shto se tiche poshtarine, uvek uzimam najjeftiniji moguci nachin (standard int'l airmail) i platim onih par dolara osiguranja, i brzina stizanja opet zavisi od gabarita shto je isto neverovatno :) Shto je sitnija roba, brze stigne, 5-6 dana ko da je brzi zbog manjeg otpora vazduha :D Ipod ide preko UPSa, odrashe me, i stiglo je za 6 dana :D Druga veca roba stize uglavnom za 10ak dana, jednom sam samo chekao 20, ali to su ovi sa carine krivi.

Poslednja izmena:
u svakom slucaju, i u tom domenu je ludilo kao i u svemu ovde u srbiji. strasno.

Blah da li mislite da bi neka vrsta protesta mogla da skrene pzanju malo nadleznima da ne zivimo u srednjem veku i da se ovakvi zakoni moraju promeniti.

recimo iznosi se laptop...ovi na aerodromu zapisuju da ga iznosis...
koje podatke zapisuje i gde upste? samo zapisu da je "ovaj izneo laptop" i gotovo? ako je tako onda pri izlasku iz zemlje iznosis neki polomljeni laptop sa otpada, napolju ga bacis i doneses novi? ne?

Kada prijavljujes stvari koje iznosis, treba da dobijes potvrdu na kojoj su
neki podaci ( datum, serijski broj uredjaja ... ), da te ne bi cimali pri povratku .

driver je napisao(la):
To su ti oni mozda tako rekli, ali to nije tachno. Redovno mi stize sitna roba od 10-50$, evo juche je stigla 2GB memory stick direktno u sanduche u pucketavoj koverti vecoj od CDa, kakva carina i porez.

Na kom sajtu kupujes ovakve stvari? Isporucuju u Srbiju bez problema?

driver je napisao(la):

Koji si uzeo ako nije tajna? Da li si kupovao neki softver preko ebay-a? Sta se uopste najvise isplati kupiti? Posto vidim da imas dosta iskustva sa kupovinom preko ebay-a imas li neke generalne savete kad je u pitanju narucivanje iz Srbije (tip robe/postarina/carina) ?

Najvishe sam naruchivao elektroniku od 100-300$ i razne sitnice, adaptere, baterije, punjache, kablove, foto opremu, samo par nekih DVDova.

O ebayu bih mogao da pricham 2 dana, ali sada se sve to promenilo, pa niko ne moze nishta konkretno da ti kaze i da tvrdi.

Poslednja izmena:
ReaKtoR_ je napisao(la):
recimo iznosi se laptop...ovi na aerodromu zapisuju da ga iznosis...
koje podatke zapisuje i gde upste? samo zapisu da je "ovaj izneo laptop" i gotovo? ako je tako onda pri izlasku iz zemlje iznosis neki polomljeni laptop sa otpada, napolju ga bacis i doneses novi? ne?

Ne zapisuju oni već ti sam (bar sam ja imao takav slučaj). Dobiješ prazan formular i napišeš šta sve nosiš, i carinik to samo pogleda (papir, ne stvari), potpiše se i udari pečat... Ja sam jednom prilikom upisao ovaj laptop iz potpisa, fotoaparat i miniDV kameru (samo imena modela)... U povratku me niko ništa nije pitao ni gledao. Mogao sam deset kila droge da prenesem...:D

Dakle, u ovom slučaju ona varijanta sa iznošenjem starog lapa i donošenjem novog ladno je mogla da prođe, jer niko ništa nije proveravao... :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno