Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Desi se da zeznu pa pošalju u pogrešnu poštu pa ta vrati na 61200, onda opet pošalju u ispravnu i tek onda ide ispuruka.
Moja preporuka (za manje sekiracije 🤣 ) je da uopšte ne gledate treking prvih 30-40 dana, kupite i zaboravite. Velika je verovatnoća da će za to vreme doći a ako ne dođe svakako je kod većine money-back garancija oko 70 dana tako da mora da se čeka da bi dobili pare nazad.
Ako je nešto hitno, nemojte kupovati na aliexpresu ili uzmite sa DHL express isporukom.

Paket od 14.9. danas stigao preko upsa. Imam jos dva paketa sa BD-a poslati 2 septembra i dalje ih nema.

Evo i meni dva paketa od 27.09 stoje na carini nista se ne menja kolko vidim ceka se oko 20 dana...

posle 17 dana (21 septembar) stigao paket iz izmenicne poste u Novosadsku carinu. Stariji paketi od toga jos nisu stigli, ili se nije azurirao status jos, videcemo

Pozdrav, narucio sam paket iz Japana sa Ebay-a od vrednosti od 90$, pa me zanima da li mogu da izbegnem da platim 4800 FedExu da mi vrsti ocarinjenje, da nadjem nekog privatnog da uradi spediciju?
Takodje, ako bi naruco od istog proizvodjaca 3 paketa, svaki u vrednosti od 20$ i to uradio u razmaku od nedelju dana da li bi na kraju to oni na carini sabrali na 60$ i ja dobio placanje spedicije, ili bi to moglo proci nekako da se plati 3 puta i da bude sve bez spedicije?

Pozdrav, narucio sam paket iz Japana sa Ebay-a od vrednosti od 90$, pa me zanima da li mogu da izbegnem da platim 4800 FedExu da mi vrsti ocarinjenje, da nadjem nekog privatnog da uradi spediciju?
Takodje, ako bi naruco od istog proizvodjaca 3 paketa, svaki u vrednosti od 20$ i to uradio u razmaku od nedelju dana da li bi na kraju to oni na carini sabrali na 60$ i ja dobio placanje spedicije, ili bi to moglo proci nekako da se plati 3 puta i da bude sve bez spedicije?
1. Ne mozes izbeci spediciju, tj. mozes platiti nekog privatno ali ja mislim da su cene iste u sustini.
2. Nece ti racunati kao jedno ako je odvojen paket, uzimao sam po 5-6 paketa, cak i sa istog sajta kada uzimam nisu to radili. Kad god je tu bio racun, cak konvertuju yene u dinare i naplate samo PDV na to, to je verovatno jedina stvar oko koje ih mogu pohvaliti.

Citao sam da nema spedicija ako je paket u vrednosti ispod 50$, zato bih od sad narucivao odvojeno neke stvari ako su ispod 50$ od istog proizvodjaca, da izbegnem tu naplatu od 4800.
U slucaju da od istog proizvodjaca narucujem nesto sto je samo po sebi 50$ da li se onda isplati uzeti par paketa koji je svaki preko 50$ da bi platio spediciju samo jednom ili ce u istoj porudzbini od istog proizvodjaca (sa Ebaya) da naplate zasebno 4800 po paketu? Racunam da bi to sve trebao biti 1 racun, ako isti prodavac mi prodaje vise proizvoda.

Špediteri uzimaju oko 5k din i na to dodaj otkup dokumentacije.
Vodi računa da zbir vrednosti robe i usluge kurira (u ovom slučaju FedEx) ne prelazi 50e jer i tad lako može da bude carinsko zastupanje ako je 20$ vrednost naručenog artikla.
Nema veze sa proizvodjačem, usluga špedicije je po paketu. Ako stigne u istom paketu cela narudbina plaćaš jednu špediciju ali ako je više komada istog proizvoda mogu da vrate paket.

Samo da proverim da li sam razumeo kako funkcionise.
Slucaj 1. Ja narucim paket od 20$ (sa sve dostavom). Na to placam samo PDV i nema spedicije i carine?
Slucaj 2. Narucim paket od preko 50$ (makar bio i 500$) placam spediciju od 4800 + PDV i carinu?

Ah trenutno su iste vrednosti, ako dolar i nije jaci vec, ali shvatio sam :) Hvala

Trazi samo fakturu uvek, meni je trazena spedicija na CD od 9$ pre godinu dana jer nije bio racun, a carina voli da se pravi pametna.
Da naglasim, iako sam poslao racun naknadno, trazeno je da ipak izvrsim spediciju sto sam odbio, ne dajem nikome 50 evra u dobrotvorne svrhe. Dakle i ako mozes dokazati da je paket ispod 50 evra, bolje da imas na paketu potpisan racun, onda te verovatno nece smarati

Uz naponemu da su to pravila u okviru koji bi carina TREBALA da postupa ali, ako je carinik loše spavao, žena mu nije dala ili je jednostavno neraspoložen iz bilo kog razloga, pravila mogu i da se promene on the fly.

Da li mogu da pri posiljci napomenem koju kurirsku sluzbu da koriste? Znam da ako se preko regularne poste isporucuje da nema ovakvih problema. Ako nesto narucim preko Ebay-a sta mogu reci prodavacu da bi on stavio kao opciju regularnu postu?

Takodje znam da DHL ima dve branche i da ona nemacka (valjda Global Mail) bi trebala da bude kao regularna posta i bez carinjenja.

To zavisi odakle poručuješ, koje su opcije slanja raspoložive za prodavca, koliko je on spreman da se cima oko toga i koliko si ti spreman da platiš za poštarinu.
Moraš pitati prodavca, većina na ebaju ima razrađen sistem kako šalju i uglavnom neće da se cimaju za sitnice.

Da li mozete da mi kazete, sto se tice papirologije koja treba da im se posalje, da li se popunjava rucno ili preko kompijutera? Znam da potpis mora svojerucno, ali da li mora i sve ostalo?

Da li mozete da mi kazete, sto se tice papirologije koja treba da im se posalje, da li se popunjava rucno ili preko kompijutera? Znam da potpis mora svojerucno, ali da li mora i sve ostalo?
!!! Pitaš na pograšnom mestu.
Od prodavca zavisi kako će on popuniti dokumentaciju i koju, moraš njega da pištaš, mada, stavi se u ulogu prodavca, da bi prodavao nešto na netu treba ti komp a kad već imaš komp zar ti ne bi bilo 100 puta lakše da napraviš obrazac fakture na kompu i popuniš ga, odštampaš i rešena stvar nego da sve pišeš ručno? Minimum 10 godina unazad nisam video da neko piše fakture ručno.
Osim fakture na paket se lepi i carinska deklaracije, tzv. obrazac CN22 koju prodavac popunjava, da li će ona biti štampana ili ručno pisana zavisi od mogućnosti prodavca a na kraju, totalno je nebitno.
Sve zavisi da li je prodavac fizičko lice ili firma i koji obim posla ostvaruju, što veći obim posla to je više stvari automatizovano radi uštede vremena.
Nije potreban svojeručni podpis, čak i kod nas (što zaostajemo 30 godina za svetom) važi da je faktura validna i bez podpisa.

Ako pitaš za dokumentaciju koja se dostavlja zbog špedicije dovoljno je da je potpis svojeručan.

Naručio sam ogrlicu preko aliexpressa. Na carini joj je procenjena vrednost 10 dolara (korektno) - 1195 dinara; obračunat je PDV na tu cenu koji iznosi 239 dinara i toliko je iznosila ukupno dažbina. Dakle nije bilo nikakvih dodatnih troškova oko carine, barem ne da piše na carinskoj deklaraciji. Međutim, ja sam u pošti platio iznos od 390 dinara (normalno, nisam mogao da vidim potvrdu o carini pre nego što sam uzeo paket). Zanima me gde je otišla ta razlika od 151 dinar? Da li je to trošak za transport od carine do adrese (što nema smisla jer je dostava već uredno plaćena)? Ili je ipak u pitanju neki drugi izdatak i ako jeste koji?
Naravno, nije problem u 151-om dinaru, nego me zanima šta se tu dešava, jer u papirima nigde ne piše zašto je plaćen taj iznos. U često postavljanim pitanjima sam video da se naplaćuje otvaranje paketa od strane carine i tome slično, ali to ovde nije naplaćeno (barem ne da piše). Pitam, da mi sledeći put ne bi naplatili više od toga, a da pritom ne znam šta plaćam. Inače, naručivao sam svega 10-ak puta sa aliexpressa, nekad bih platio PDV, nekad ne, ali je uvek uredno pisalo koliki je isnos u pitanju i toliko bih platio u pošti.

To je to, otvaranje pošiljke i naknada za uplatu.

U principu, protiv carine se retko može u kontru. Ako odluče nešto da je toliko i toliko, proračunato je sve to da se žalba ne isplati (koja košta). Naravno, ima i situacija gde se isplati, ali obično ne jer su to skuplji paketi koji obično i ne idu preko državnih službi, već privatnih špedicija.

Kao što Džoni kaže. To naplaćuju godinama i nikad nisu dalvali račun isl.
Može se desiti da otvore paket, procene da je oslobođeno plaćanja carine i kad ti isporuče i dalje platiš tih 150 din za otvaranje i za upaltu tog novca na račun.

Ne naplaćuje se otvaranje već vraćanje pošiljke u prvobitno stanje (zatvaranje) 100din. i 50din. transfer novca (u tvom slučaju 239din. PDV) na račun budžeta. Znači obaveze prema državi+150din.
Dopuna: 100din važi za pismonosne pošiljke a u slučaju da je paket plaća se 300din.

Potato patata.
U tom smislu moglo bi da se kaže da naplaćuju selotejp traku tj. sredstvo vraćanja pošiljke u prvobitno stanje a ne samu radnju vraćanja a takođe bi moli da vrate pošiljku otvorenu bez naplate "zatvaranje" pošto je nisu zatvorili.
Kako god okreneš naplatiće to bez obzira kako ga nazvali, u tome je poenta.

Da li je guzva na carini ovih dana? I ima li DHL Express neki prioritet prilikom carine, stoji vec 7 dana na carini, a obicno je prolazio za jedan do dva dana..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno