Naručio sam ogrlicu preko aliexpressa. Na carini joj je procenjena vrednost 10 dolara (korektno) - 1195 dinara; obračunat je PDV na tu cenu koji iznosi 239 dinara i toliko je iznosila ukupno dažbina. Dakle nije bilo nikakvih dodatnih troškova oko carine, barem ne da piše na carinskoj deklaraciji. Međutim, ja sam u pošti platio iznos od 390 dinara (normalno, nisam mogao da vidim potvrdu o carini pre nego što sam uzeo paket). Zanima me gde je otišla ta razlika od 151 dinar? Da li je to trošak za transport od carine do adrese (što nema smisla jer je dostava već uredno plaćena)? Ili je ipak u pitanju neki drugi izdatak i ako jeste koji?
Naravno, nije problem u 151-om dinaru, nego me zanima šta se tu dešava, jer u papirima nigde ne piše zašto je plaćen taj iznos. U često postavljanim pitanjima sam video da se naplaćuje otvaranje paketa od strane carine i tome slično, ali to ovde nije naplaćeno (barem ne da piše). Pitam, da mi sledeći put ne bi naplatili više od toga, a da pritom ne znam šta plaćam. Inače, naručivao sam svega 10-ak puta sa aliexpressa, nekad bih platio PDV, nekad ne, ali je uvek uredno pisalo koliki je isnos u pitanju i toliko bih platio u pošti.