Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@poopBot Ako ti je preko 50 evra jedino kako mozes da izbegnes spediciju je da probas i trazis skraceni postupak carinjenja. E sada, posto nikad nisam prelazio 50 na tim posiljkama, nisam upucen kako i da li to prolazi. Mozda treba samo da kazes, a mozda treba i nesto da popunis, kako god vidi sa njima. Ili pitaj ovde pa ce valjda neko da odgovori, ako nekim slucajem ima neko ko zna
Ne znam koliko ima veze sa ovim, ali SportsDirect šalje DHL-om i sve pošiljke do 50 EUR i to bez troška poštarine stižu bez plaćanja carine i PDV. Imao sam 2 ovakva paketa i nisam popunjavao nikakve obrasce.

Sent from my Redmi Note 8 Pro using Tapatalk

Meni je za 20 dana stizalo iz Kine sa SpeedPak servisom, otvara mi ovaj sajt za pracenje:
www.orangeconnex.com
Na eBay poruceno, ide preko Frankfurta:

Јуче сам уплатио британцу нешто, пише да ће послати њиховом 'Ројал мејл ...', цена је 25€. Ваљда неће да ме потрефи шпедиција.

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Royal Mail je njihova "obična" pošta, s toga ne bi trebalo.

Primao sam pre par godina neki paket Royal Mail-om i doneo poštar regularno (doduše, morao sam da se potpišem, nije bilo one kombinacije kao sa Alijem samo da ostavi).

Потпис је најмања брига, само да ме не деру безвезе.

Evo zvali me iz fedeksa, traze mi da im dam moj JMBG i skeniranu licnu kartu , wtf?
Pito sam za JMBG i skraceni postupak carinjenja i niko mi nista ne odgovara, ako ne odgovore za sada

Inace ovo za skraceni postupak carinjenja, e postoji neki zakon na koji mogu da se pozovem ili sta?

Poslednja izmena od urednika:
Postoji : akt Ministarstva finansija - Sektor za carinski sistem i politiku br. 483-00-00053/2016-17
od 25.7.2016. godine

Na osnovu toga i akt Uprave carina
0056208140902c15a0e8726a065410d6.jpg

https://www.carina.rs/lat/Dokumenti...pis svim car cl 107 expresne posiljke lat.pdf

Poslednja izmena:
Update2:
Zvao sam ih, rekli su mi da su moji mejlovi isli u junk, inace neka fina zena se javila, udavio sam je :(... Kako god pito sam ovo za redovni postupak i skraceni, ona mi je rekla da oni idu u redovan i da to posta i jos neki drzavni rade zbirno srkaceni postupak, otprilike brani svoju firmi, sto je i bilo za ocekivati, al dobro :).
Nego problem br2, da li stvarno potreban moj JMBG carini da bi mi radili redovan postupak carinjenja? sad cu zovem carinu, cak sam pitao da li mogu da samo slikam prednju stranu licne karte i da im ne dajem maticni i rekli su mi da mora maticni, u ozbiljnoj sam dilemi da vratim paket iz principa

Ne mogu da carine ništa pre nego što te kontaktiraju. Ako je pošiljka preko 50e, onda će te kontaktirati sa opcijama.

Ne mogu da carine ništa pre nego što te kontaktiraju. Ako je pošiljka preko 50e, onda će te kontaktirati sa opcijama.

pa kontaktiran sam, lepo sam napisao da sam javila neka fina zena i da sam je udavio :) jedno 10+ min je bio razgovor. Nego mene ubija u pojam sta ce njima moj JMBG, za spdiciju sam zakljucio da hoce svoj deo kolaca :)

Pre par godina carina mi nije tražila Jmbg, samo račun da bi odredili koliko da ocarine pošiljku.
Pozovi se na zaštitu ličnih podataka pa čekaj da vidiš šta će biti.
Kad god sam davao Jmbg, dobijao sam izjavu da neće biti ustupani trećoj strani, korišćeni nenamenski, ...

Poslednja izmena:
Ovi iz fedexa tj nasa firma koja valjda u poslu sa njima ,Flying Cargo YU d.o.o.
Opcija1, dostavi dokmentaciju svu( fotokopija licne karte obe strane i jmbg koji ima na drugoj strani licne karte + jos tonu gluposti)
Opcija2, vrati posilju
Opcija3, da otkupim dokumentaciju i odnesem nekom drugom da mi izvrsi spediciju (i ovo mi bi voleo da znam ko je njima prodao moju dokumentaciju ? )

Bukvlano me ucenjuju da im dam JMBG, rekli su mi kao na carini se u redovnom postupku vodi to pod JMBG pa im zato treba
Zvao carinu malocas na 2 broja, da ih pitam, niko se ne javlja xD ... Ozbiljno razmisljam da im vratim, mada ne znam da li ce onda ovi iz allexpresa da me refundiraju ili sta

Poslednja izmena od urednika:
Paket,preko Singapurske poste od 22.04 stoji Dispatched to Overseas. Druga pošiljka porucena 06.05, usla u zemlju, zavrsava se tracking number sa LV. Do sada je uvek Singapur bio najbrzi

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Svako carinjenje za fizicko lice koje ide preko speditera se evidentira u bazi. Po JMBG naravno. Ti podaci se nigde ne koriste i ne kontrolisu ali se evidentiraju.

Carina šalje podatke Ministarstvu finansija. Radio sam svojevremeno na tom softveru. Jedinstvena carinska isprava (JCI) se veže za JMBG, eventualno broj pasoša ako lice nije državljanin RS. Firme se kontrolišu ali fizička lica ne. Država ionako već ima tvoj JMBG tako da ne bi trebalo da se nerviraš oko toga.

znam da drzava ima moj jmbg ja sam se bunio sto dajem to nekoj tamo sestoj firmi, pito sam ih e mogu da odem ja licno i dam cariniku moju licnu kartu i to a oni da odrade ostalo rekli ne moze, al kazu da imaju sweder za papire :)

Ne možeš lično da to obaviš pošto nisi špediter. Tj. moraš da angažuješ nekoga da ti uradi špediciju. Pogrešna deklaracija robe je prekršaj pa to mora da uradi neko ko je ovlašćen. Jeste da je to sve bezveze za fizička lica i male iznose ali eto.

Poslednja izmena:
pa kontaktiran sam, lepo sam napisao da sam javila neka fina zena i da sam je udavio :) jedno 10+ min je bio razgovor. Nego mene ubija u pojam sta ce njima moj JMBG, za spdiciju sam zakljucio da hoce svoj deo kolaca :)

Izvini, odgovarao sam na post iznad tvog, a u isto vreme smo pisali :)

To baš i nije najtačnija izjava.
Od početka godine, naručio sam delove za MTB u vrednosti oko 800e, a po narudžbini u rasponu od 80e do 250e.
Niti su me kontaktirali, niti su zavodili JMBG, niti mi je to iko tražio.

Carina + PDV su uredno plaćeni pošaru, tačno 30% + otvaranje paketa 200-300 din, za svaki od paketa.

kurirska služba ili pošta???

teško da će kurirska da pušta bez špedicije, to moraš da insistiraš [emoji16]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Izvini, odgovarao sam na post iznad tvog, a u isto vreme smo pisali :)

Da na moj post. Zvala sam ih ja, kazu da je zadrzan paket i cim neko preuzme bicu kontaktirana. U DHL je trenutno haos, izgleda da nisu expresni kao ranije.

Paket je ispod 50e, rekla sam im to, kazu onda ce vas kontaktirati da dostavite dokumentaciju da se oslobodi. Sta ce da mi traze sa Alija? Order confirmation? Jel neko slao?

Poslednja izmena:
@ anuska1313

Otvoris My AliExpress > Order List > Order Detail

i napravis slike tabova
Logistics Information , Order i Financial

i sliku izvoda sa platne kartice

i to saljes DHL-u

Ovi iz fedexa tj nasa firma koja valjda u poslu sa njima ,Flying Cargo YU d.o.o.
Opcija1, dostavi dokmentaciju svu( fotokopija licne karte obe strane i jmbg koji ima na drugoj strani licne karte + jos tonu gluposti)
Opcija2, vrati posilju
Opcija3, da otkupim dokumentaciju i odnesem nekom drugom da mi izvrsi spediciju (i ovo mi bi voleo da znam ko je njima prodao moju dokumentaciju ? )

Bukvlano me ucenjuju da im dam JMBG, rekli su mi kao na carini se u redovnom postupku vodi to pod JMBG pa im zato treba
Zvao carinu malocas na 2 broja, da ih pitam, niko se ne javlja xD ... Ozbiljno razmisljam da im vratim, mada ne znam da li ce onda ovi iz allexpresa da me refundiraju ili sta

Rekoh ja, biće interesantno.
Druže, nemoj nikako da im daješ JMBG i br.LK, hoće da se prijave umesto tebe za onih 100€ i uzmu na svoj račun :d

To baš i nije najtačnija izjava.
Od početka godine, naručio sam delove za MTB u vrednosti oko 800e, a po narudžbini u rasponu od 80e do 250e.
Niti su me kontaktirali, niti su zavodili JMBG, niti mi je to iko tražio.

Carina + PDV su uredno plaćeni pošaru, tačno 30% + otvaranje paketa 200-300 din, za svaki od paketa.

Izjava je potpuno tačna jer se odnosi na FedEx (isto važi i za DHL) kurirsku službu o kojoj se raspravlja u datim postovima.
Ti si naručio običnom poštom koju hendluje pošta Srbije tj. oni to podnose na carinjenje i kod njih te niko ništa ne pita, ali o tome ovde nije bilo reči.
Tako da: izjava tačna, pročitaj kontekst na koji se odnosi...

Nego, roba koja se trenutno carini a stigla je reko DHLa - da li ću moći da platim troškove carine, poreza i špedicije kuriru kada mi donese, ili će me cimati da idem u poštu i uplatim?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ne bi bilo po propisima ali ako ih zamoliš i pritom pričaš sa ok osobom možda ti izađu u susret.

Važi, hvala.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno