Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zavisi od carine.
NS i NI carina su malo ljuce u odnosu na BG a razlog je kolicina pristiglih posiljaka logicno NS i NI carine imaju manje paketa pa mogu na tenane da svaku "ocarine" dok BG kad bi to radile paketi bi stizali sa zakasjnenjima od min 3 meseca jer BG carina carini dosta gradova, okruga, mesta ne samo BG, ako me razumes od BG do NI je fakticki BG carina.

Ti mora da pripadas ili NS ili NI carini.

Ne znam sta se desilo, ali prodavci sa Aliexpress-a su od juce postavili siping za Srbiju nenormalno veliki. Pocelo je sve pre par dana kada su poceli da naplacuju od 2-5e. Ali sada cepaju od 30e pa do celih 300e. Ne moze se nista vise poruciti.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Znaš šta se desilo. Dešava se već skoro dva mjeseca. Saobraćaj je poremećen i čim imaju previše problema sa stizanjem stvari i neisplaćivanjem novca dignu cijene da odustaneš ili da pokriju sebe ako bude problema.

Sent from my Mi 9 Lite using Tapatalk

Pa bilo je i vreme da se nešto ovako desi, sad su nas svrstali među banana države... previše otvorenih disputa, možemo da zahvalimo i našoj carini tj. pošti koji namerno zadržavaju pakete i po nekoliko meseci. Malo je indikativno da bez obzira dali su neke akcije, festivali, slave, nove godine, letnje pauze ili se normalno radi, kod nas uvek paketi moraju da odleže na carini po mesec dana. Sa obzirom da ovakvo stanje traje godinama i da se konstantno pogoršava slobodno se može zaključiti da im je tako rečeno da rade, verovatno kako bi se uvoz iz kine držao na nekoj njima zacrtanoj meri, jer ko bi ovde od tehnike bilo šta kupovao kada bi sve funkcionisalo kako treba.

Ma pretpostavio sam ja da je to u pitanju, ali sve sam verovao da ce bar ovo funkcionisati bez obzira na stanje kod nas sa posiljkama i generalno u svetu sa ovim virusom. Medjutim nasi drzavni organi nas uvek iznenade nekim fenomenalnim potezom. U prevodu, ko zna kada ce moci bilo sta da se poruci sa Alija.

Sent from my moto x4 using Tapatalk

Ubiše na AliExpress-u sa cenom slanja paketa. Mada, neki šalju DHL-om besplatno. Kolika je carina uopšte kada plaćaš nešto recimo 300 dolara? Na kraju sa carinom izađe 330? Jel carina 10% ili?

Carina 10 plus pdv na sve to 20%. E sad ne znam kako ide za DHL da li ima uvek spedicija ili ne...

Послато са POCO F1 помоћу Тапатока

Ne znam ni ja za DHL jer vidim da recimo Android uređaj 12.8" koji košta sada 260$ i montira se na deo iza suvozača kod naslona za glavu ide free preko DHL-a. Njega sam pikirao za klinca, pa se razmišjam šta bi još mogli da lupe od carine i PDV-a na tu cenu.

To je više puta prezvakana tema. DHL će sigurno naplatiti spediciju i PDV 20%, dok carina kod njih nije fiksno 10% već zavisi od carinske tarife za tu robu.

Na zalost od pre neki dan ne postoji mogucnost slanja robe u Srbiju kako je do sada islo singapuskom postom ili ono standardnim slanjem preko aliexpresa.
Nema veze sa previse otvaranjem disputa itd. Da je tako prodavac sa kojim radim godinama bi mi slao robu, jer i kada se desilo da sam otvarao dipsute a roba posle i mesec dana stigla do men, vracao sam mu novac.
Dalje, nije uopste tacna informacija da roba stoji na carini mesec dana, za svo ovo vreme cim bi mi stiglo da je roba usla u zemlju i da je na carini, posle maksimalno pet dana roba je bila kod mene. Bilo je price da ce paketi stajati na carini neko vreme u karantinu, ali to se nije desavalo.

Pozdrav da li neko zna da li se poailjke koje ne podlezu carini, male vrednosti, uopste evidentiraju u carini/tioa ko je posiljalac, primalac i sl. Da li se to samo sklanja u stranu ili postoji neka evidencina tipa sta je neko narucio za period na pr.godinu dana?

Na zalost od pre neki dan ne postoji mogucnost slanja robe u Srbiju kako je do sada islo singapuskom postom ili ono standardnim slanjem preko aliexpresa.
Nema veze sa previse otvaranjem disputa itd. Da je tako prodavac sa kojim radim godinama bi mi slao robu, jer i kada se desilo da sam otvarao dipsute a roba posle i mesec dana stigla do men, vracao sam mu novac.
Dalje, nije uopste tacna informacija da roba stoji na carini mesec dana, za svo ovo vreme cim bi mi stiglo da je roba usla u zemlju i da je na carini, posle maksimalno pet dana roba je bila kod mene. Bilo je price da ce paketi stajati na carini neko vreme u karantinu, ali to se nije desavalo.
Kako misliš nije tačno? Ako se registrovane zadržavaju po mjesec dana, kako li je tek sa neregistrovanim? IMG_20200506_023210.jpg

Pozdrav da li neko zna da li se poailjke koje ne podlezu carini, male vrednosti, uopste evidentiraju u carini/tioa ko je posiljalac, primalac i sl. Da li se to samo sklanja u stranu ili postoji neka evidencina tipa sta je neko narucio za period na pr.godinu dana?

Evidentiraju se sve one pošiljke koje carina pogleda tj. na koje naplati PDV ili PDV i carinu bez obzira da li su registrovane ili neregistrovane.

Vou X4K3P koji si ti da ne kazem baksuz. Dal je moguće toliko da je bila na carini... Ovo do sada nisam video nikada.

Ali ni to nije to... Obje RB...SG.
Edit: sve neregistrovane stigle prije ove 2 registrovane koje su išle na carinu.
IMG_20200506_201023.jpg

Poslednja izmena:
Nisam skapirao, ja nisam govorio o registrovanim, vec da li se evidentiraju posiljke na kojima stoji pecat NE PODLEZE CARINI, da li se sa njih upisuju podaci o primaocu, posiljaocu i sl.

Nisam skapirao, ja nisam govorio o registrovanim, vec da li se evidentiraju posiljke na kojima stoji pecat NE PODLEZE CARINI, da li se sa njih upisuju podaci o primaocu, posiljaocu i sl.

A ja sam odgovorio da se evidentiraju smo one koje carina pregleda i naplati pdv /carinu.
Da li je na pošiljku na kojoj piše "NE PODLEŽE CARINI" naplaćeno išta?
Nije
Dakle prema prvoj premisi ova pošiljka se ne evidentira u sistem, samo prolazi dalje.
OK?

Hajde da vidimo, hoću li i sada čekati mesec dana na isporuku.

cari.jpg

Ja sam isto sokiran azurnoscu BG carine. Paket isao preko FedEx-a, stigao u Srbiju 30.4. tik pred policijski produzeni vikend. U ponedeljak stigao mail od FedEx-a, dokumentaciju im prosledio u utorak kasno (efektivno juce ujutru), jutros stize mail da je posiljka ocarinjena i na putu ka meni, isporuka sutra.
Portsmouth, New Hampshire -> Beograd za ukupno 16 dana sa sve carinom, brze nego slican paket preko FedEx-a prosle godine u septembru kad je bilo "regularno" stanje :)

Poslednja izmena:
Pa to je sasvim druga priča sa carinom kada pošiljka ide preko DHL-a ili Fedexa. Tu slabo ima čekanja.

Prosli put preko 10 dana. Isti posiljalac, ista kurirska sluzba. Secam se da mi je komentar bio da carini treba koliko i FedExu od SAD do Srbije :) Sad je bilo sve gotovo za 2-3 dana.

Ja prosto ne verujem očima

cari.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno