Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nisam strucan, ali iz negativnog iskustva koje je imao kolega... odmah im salji taj link do proizvoda, screenshot sa ebankinga... bolje nego da oni odrape

Sent from my iPhone using Tapatalk

Max zadrzavanje predmeta na carini je 17 radnih dana. Tako su meni rekli

ljudi ne mogu nigde da nadjem 3d stampac ender 3d sa normalnom postarinom.. na gearbestu je postarina 100$ na bangoood postarina je preko 100$, na aliexpresu i ne salju za srbiju.. ako neko vec narucivo ovaj stampac bio bih mu zahvalan da mi kaze gde uspeo da naruci stampac sa normalnom postarinom jer kako vidim za sve zemlje je i besplatna i normalna postarina samo za srbiju je preko 100$ ://?

Zanima me vezano za porucivanje i carinjenje preko DPD-a ?
Da li fizicko lice moze da poruci iz EU robu u vecoj kolicini istih stvari u vrednosti od nekih par stotina eura preko njih, koji su postupci i kako ide ako je narucivao neko ?

ne. fizičko lice ne može da uvozi veću količinu robe sem ako to nisu spajalice, čiode i sl. čim carina proceni da je to za dalju prodaju a ne za lično korišćenje mora firma !!!

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Pa mogu oni da procene i da su 3 ista telefona za prodaju a ono za clanove porodice... Isto tako mogu da procene da je 20 sijalica za dalju prodaju a meni treba za kucu...
Nije bitno znam na sta ciljas, interesuje me to oko carinskog postupka kod njih ko ga radi i kako ide, koliko naplacuju spediciju i sta vec..

Treba ti dozvola za uvoz, koju naravno nemas ako si fizicko lice. Pod DPD mislis na DDP? To je samo paritet, dakle odnosi se samo na to ko snosi troskove, i to nema nikakve veze sa carinskom procedurom.

Mislim na DPD tako mi je receno i da je minimalna cena postarine oko 30 eura.
Radim u firmi mozda uspem da narucim preko firme ako pristanu.. Opet zanimaju me troskovi koje moram da platim koliko iznose i zavise li od narucene cene da li se povecavaju ili kako god... Najbolje bi bilo ako bi neko ko je imao iskustva da opise, koristio sam search i sta sam sve procitao vidim da je luda kuca.. Negde sam cak i nasao da kao ne rade sa fizickim licima, a rade..

treba ti špediter. znači uvoz preko firme, angažuješ špeditera troškovi su carina u zavisnosti od vrste i porekla robe kao i pdv 20% na vrednost robe i carine. špedicija za firme za pakete od 40 - 100€ to je cena koja se dogovara i ugovara. naravno najbitniji su papiri, računi kao i izjave firme za šta joj treba ta roba!

ako mi je nesto poslato preko FedEx International Economy da li se to carini u posti ili carini fedex, ako carini fedex kolike su nijhove usluge spedicije?

Ja bih rekao da će to da stigne običnom poštom tj. bez špedicije. Inače kod FedEx-a špedicija je 4800 din.

Ja bih rekao da će to da stigne običnom poštom tj. bez špedicije. Inače kod FedEx-a špedicija je 4800 din.

Kako mogu znati da li ce oni cariniti ili ce ici preko poste.. za dhl znam da kad je dhl express oni carine a kad je dhl economy ide preko poste ali nisam siguran kako to ide na fedex..?

Videćeš na FedEx-ovom sajtu kako pošiljka ide. Ako negde piše da je predato pošti znači da nije kurirska služba. Verovatno se u tom trenutku može videti i drugi broj za praćenje. Isto važi i ako se uopšte ne pojavi na njihovom sajtu.

Moram da pohvalim carinu,

Evo najpre kako su izgledali statusi, čisto da možete da uporedite sa svojom situacijom.
Pošiljka je išla iz Hong Konga, broj za praćenje je bio u formatu LV.....HK

04.11.2019 11:12:00 HK-KEA Пријем
06.11.2019 14:23:00 HK-HKHKGF Превоз
07.11.2019 13:41:29 11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА Приспелa
07.11.2019 14:38:34 11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА Зa цaрину
08.11.2019 09:23:30 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА Отпремљен
09.11.2019 08:47:28 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА Отпремљен
12.11.2019 08:34:02 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА Отпремљен
13.11.2019 15:20:19 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАД Отпремљен
13.11.2019 15:45:11 61200 ЦАРИНА ГПЦ БЕОГРАД Отпремa
14.11.2019 04:44:50 10200 ГПЦ БЕОГРАД Отпремa
14.11.2019 15:44:00 /moja lokalna pošta/ Извештенa
14.11.2019 15:44:56 /moja lokalna pošta/ Зaдуженa зa испоруку
14.11.2019 16:17:49 /moja lokalna pošta/ Урученa (примaоцу) /ja preuzeo paket/

4-tog - paket primljen u pošti u HK
6-tog - napustio HK
7-mog - stigao u srbiju
8-mog - upućen na carinski pregled
dalje stajao tamo do 13-tog jer ja nisam ni znao da je stigao u srbiju pošto mi 17track aplikacija nije prikazivala nove statuse
a broj nije mogao ni preko sajta post expresa da se prati (ranije je PE prikazivao stare statuse koji su imali više smisla), tek kad
sam probao na sajtu pošte video sam da je paket stigao (to je bilo 12-tog).
13-tog - ujutru oko 8h šaljem email carini sa dokazima o plaćanju (49.99$)
Paket je istog dana ocarinjen i evo danas 14-tog sam ga preuzeo u pošti.

Uz paket sam dobio i Uvozno poštansko-carinsku deklaraciju za građane gde je isti procenjen na 49,00$ odnosno 5.206,60 dinara.
Ukupne dažbine iznose 1.041,00 dinara, pošta naplatila 1.186,00 din (145 din više, 45 je taksa za uplatu onih 1.041,00 din na račun
carine a 100 din je za carinski pregled).

Ja veoma zadovoljan.

Ukoliko nekome znači mogu da prikačim sliku "Uvozno poštansko-carinsku deklaraciju za građane".

Ja sam naručio uloške-grejače za čizme,plaćene 40$,kinez napisao na pošiljci 9$ a carinik procenio na 20$.Zadovoljan;)

Kako se piše e-mail carini? I šta se stavlja u prilog?

Uzeo sam telefon preko aliexpressa i platio 83 evra. Da mi ne rebnu carinu bespotrebni veliku.

Ili da ne činim ništa?

Evo kako treba, ovde sa foruma.... Kaf vidiš na sajtu pošte da je stiglo, i da ide na carinu šalji...

. mail ti je [email protected] ja kad narucim nešto za šta sam siguran da će otvoriti uvek pošaljem mail unapred, bolje da im ja dam informaciju nego da me rebnu po sopstvenom nahođenju.

Naslov svakog maila mi je: "Dokaz o plaćanju za pošiljku RB*****SE" tako da već u samom naslovu maila imaju dve informacij: šta je u mailu i na koju pošilju se odnosi...

Sadržaj maila je u sledećem obliku:

Poštovani,

dostavljam Vam dokaze o plaćanju za pošiljku RE********5SE koja je na carinu prispela dana 15. Maja 2016 i trenutno je u proceduri podnošenja na carinki pregled.

U prilogu su:

- račun koji sam preuzeo sa web sajta prodavca (naziv web prodavnice, recimo SportDirect) u pdf formatu,

- sliku ekrana gde se vidi cena proizvoda u dotičnoj prodavnici za vreme akcije kad sam izvršio kupovinu

- sliku ekrana sa mog naloga na PayPal-u preko kog je izvršeno plaćanje

- kao i sliku ekrana sa elektronskog bankarstva banke Intese (čijom karticom je izvršeno plaćanje).

Razlika u iznosu koji je prikazan u banci Intesi (iznos u €) i na sajtu prodavca (iznos u $) proizilazi iz

činjenice da ja na računu u banci Intesi imam eure dok se plaćanje preko Visa kartice vrši u dolarima.

sadržaj pošiljke je tablet kineske marke Xiaomi.

Unapred se zahvaljujem

S poštovanjem

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Da li oni gledaju taj email? Posto za telefone nisu culi niti se javljaju.

Verujem da su meni gledali jer su mi svaki put kada sam im poslao ovakav mail carinili na upravo navedeni iznos.

Videćeš na FedEx-ovom sajtu kako pošiljka ide. Ako negde piše da je predato pošti znači da nije kurirska služba. Verovatno se u tom trenutku može videti i drugi broj za praćenje. Isto važi i ako se uopšte ne pojavi na njihovom sajtu.

Danas mi stigao paket i ovo je status ali i dalje me niko nije kontaktirao:

Monday , 18/11/2019
13:46
BELGRADE RS
In transit
Package available for clearance

inace u medjuvremenu sam kontaktirao www.mbmlog.rs u vezi usluge spedicije i kod njih je cena 3000din + kako su oni rekli 4200din carina i pdv za 3d stampac od 170eur. ali malo su me zbunili jer su mi napisali " Računajte i na troškove magacina za prvih 8 dana na FED-ex- u = 3240,00 din. " nigde nisam procitao da naplacuju i to pored usluge spedicije..?

takodje da li da zovem fedex ili ce oni vec kako kontaktirati..?

Poslednja izmena:
Ne bi me uopšte čudilo da naplate i to za magacin jer od dolaska štampača pa do carinjenja verovatno prođe dan-dva, možda i više pa su verovatno odlučili da to računaju kao "troškovi magacinskog smeštaja robe" :lupko: kod DHL-a toga nema.
Ja bi ih kontaktirao jer ipak je ovo srbija, ako hoćeš nešto da se uradi moraš lično da guraš inače druge neće zaboleti mali prst za tebe i tvoj paket.

kod DHL nema kad oni rade špediciju a kad drugi rade tada ima [emoji23]
Ne bi me uopšte čudilo da naplate i to za magacin jer od dolaska štampača pa do carinjenja verovatno prođe dan-dva, možda i više pa su verovatno odlučili da to računaju kao "troškovi magacinskog smeštaja robe" :lupko: kod DHL-a toga nema.
Ja bi ih kontaktirao jer ipak je ovo srbija, ako hoćeš nešto da se uradi moraš lično da guraš inače druge neće zaboleti mali prst za tebe i tvoj paket.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno