Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Какву фрактуру?
До сада нисам узимао неке тако ''веће'' ствари из иностранства, па нисам упућен у процедуру са царином.
Да знам унапред на шта да обратим пажњу. Сваки савет је добро дошао.

Знам да, када се наручи са АliExpress-a, пише вредност на самој пошиљци.
По томе царине робу?

Meni je stigla karta od prijetrelja iz USA. Konkretno 1080ti prosle godine. Carinjena regularno po ceni po kojoj je placena. Trazili su da im posaljem fakturu na mail, jer je prijatelj poslao bez racuna.
Kolika je carinska stopa na računarsku robu iz USA?

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Какву фрактуру?
До сада нисам узимао неке тако ''веће'' ствари из иностранства, па нисам упућен у процедуру са царином.
Да знам унапред на шта да обратим пажњу. Сваки савет је добро дошао.

Знам да, када се наручи са АliExpress-a, пише вредност на самој пошиљци.
По томе царине робу?

Faktura, racun, izvod iz banke, dokaz koliko je placena graficka karta i po tom racunu je carine.

@andrija
Koliko ja znam nema razlike odakle roba stize. Imas u prvom postu kako se carini

Значи, у случају плаћања картицом, довољан ми је извод из банке где се види та трансакција?
Да ли је ово потребно урадити и у случају да у пошиљци већ постоји нека фактура или рачун?

Hajde da postavim pitanje , o drugoj strani medalje...
Carinske igrarije u odlaznoj pošti.
Prodaš nekoliko sitnica na EBAYu.
Pošalješ 5-6 paketa težine 200-300 grama poštom , svi veličine džepne knjige, privatno lice privatnom licu.
Posle desetak dana, svi se vrate , sa obrazloženjem za retour, Roba komercijalnog karaktera.
Vratila naša carina.
Naplatili povratnu poštarinu, izgubiš na poštarini koju si već platio i vraćaš pare kupcu preko PayPala.
Katastofa.
Sve se dešava od marta meseca, prodaš, pošalješ i ne prođe našu izlaznu carinu.
Da li smo završili sa trgovinom na EBAYu i sličnim platformama, ili je ovo samo pokušaj uvođenja reda u "sivu zonu" online trgovine.
Ili ćemo lagano za Segedin ili Temišvar da šaljemo sa njihove pošte.

Zdravo svima, da li neko mozda zna sta se desava sa ovom posiljkom?
Screenshot_1.png

Obicno kada prodje carinu bude sutradan na adresi, a ovde se ne menja status vec dva dana. Mislio sam da je mozda nisu poslali zbog strajka, ali je strajk zavrsen.

Hvala na pomoci.

Nije ni išlo na carinu. Pošto je bila nedelja moralo je da bude za carinu status, ali su pustili pošiiljku sutradan. Tako da sad čekaj da stigne do tebe.

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Nije ni išlo na carinu. Pošto je bila nedelja moralo je da bude za carinu status, ali su pustili pošiiljku sutradan. Tako da sad čekaj da stigne do tebe.

Mozda se nisam lepo izrazio, mislio sam na to da je paket prosao carinu bez podnosenja na carinski pregled, svestan sam da nisu nista naplatili. Samo mi je cudno sto vec 3 dana stoji u tom centru i ne krece se ka meni.

Pa ništa čekaj, i meni stoji jedan od 30.03.
Verovatno su malo u gužvi zbog štrajka.

Meni od 27-og stoji u otpremi i nije mrdnuo jos uvek. Carinu je uredno prosao za 3-4 dana ali iz poste se ne pomera.

Tapatalk from Poco loco

Juče sam dobio pošiljku vrednosti ispod 10€, neocarinjenu.

Meni je paket na carini od12.03 [emoji3]

Послато са Redmi 5 Plus уз помоћ Тапатока

Nece da se jave na tel. da im postavim dva pitanja.
Rade li oni nesto tamo i zasto ne?
@vuleta1001 ajde napisi kad ti prodje paket da znam kad mogu moj da ocekujem.
Moj je od 15.3 kod njih.

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Vise se ne zna nista haos je potpun,prvo se cekalo za carinu a sad i za postu,neko sve to smisljeno radi da bi ljudi odustali od kupovine iz Kine,jer je to realno najveci broj posiljki.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka

Evo da ponovimo ( na zalost vazi samo za BG )

attachment.php
Ajde molim te otkucaj taj mejl jer ti je snimak jako los, stoji mi 1 paket vec 4 dana na carini.

Послато са MI 8 уз помоћ Тапатока

Када се отвори слика у новој картици, може да се прочита..
Ево, поставио сам слику на Imgur, директан линк у пуној величини слике:

https://i.imgur.com/sDNwEjg.jpg

Ajde molim te otkucaj taj mejl jer ti je snimak jako los, stoji mi 1 paket vec 4 dana na carini.

Vidi se lepo, samo snimi u telefon. Direktno na tapatalku se ne vidi.

Ako bi porucio tablet kod rodjaka u hr iz skladista u francuskoj DHLom. Jel konacna cena tu koju platim na aliju tj nema jos nekih troskova kasnije?

Sent from my LG-H990 using Tapatalk

Када се отвори слика у новој картици, може да се прочита..
Ево, поставио сам слику на Imgur, директан линк у пуној величини слике:

https://i.imgur.com/sDNwEjg.jpg
Ziv bio. Slika se lose vidi jer je tapatalk tako prikazuje, iz browsera je sve ok.

@everton

https://carina.gov.hr/pristup-infor...inski-postupak-u-postanskom-prometu-2718/2718

@miki92

from postabg <postabg @ carina . rs>:

Poštovani,
Molimo Vas da nam dokaze o vrednosti robe pošaljete kada Vaš paket ( pošiljka ) pristigne na poštu carinjenja, tj. kada na statusu za praćenje http://www.posta.rs/struktura/lat/aplikacije/alati/posiljke.asp bude pisalo „podnošenje na carinski pregled“,
kako bi mogli da ih kao dokument priložimo uz odgovarajuću prijavu.
Pozdrav
CI Pošta Beograd

Procitah prvi post. Ako dobro razumem od 20% globe se pobeci ne moze. Razlika je samo da li ce naplatiti dodatnih 10% (procena vrednosti 50e ili vise)?

Naravno da može i bez PDV-a. Meni većina paketa stiže na adresu bez ikakvih troškova. Pričam o paketima do nekih 20-25€.

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Danas mi je stigao paket od 2100din i naplatili su 20%

U NS carini naplaćuju i gledaju skoro sve [emoji16] U BG bi ti to prošlo bez problema.

Ja ovde ne ocekujem da mi nesto 'prodje', sve je krajnje legalno, kosta tacno toliko koliko i pise. Mene intresuje da li je porez od 20% na sve bez obzira na vrednost neibezan.

Ja pričam iz mog iskustva. Naručivao sam dosta paketa oko 30$ vrednosti i nikad problema nije bilo. Dosta poznanika naručivalo android boxove koji su 10-20$ skuplji od mojih paketa, pa prodje. Ali svakako nekada se može desiti da naplate pdv (što bi i trebalo po pravilu).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno