Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moja greška. Nisam se lepo izrazio...Hteo sam reći da ovaj moj ruter (Xiaomi Mi Wi-Fi 3G) nije podlegao carinskim troškovima jer je bio ispod vrednosti od 50e. Čitao sam bio neki review za njega i sećam se tu je pisalo da prolazi carinu bez tih troškova...Ok je sve ovo što kažeš. Nije mi palo na pamet da možda čovek hoće da naruči skuplji ruter...

Ma normalno da se narucuje ruter od 20 do 30 dolara za eventualno skuplje bolje uzeti ovde sa validnom garancijom..

Cekaj, hoces da kazes da screenshot priznaju kao validan dokaz?! FFS :) What a surprise .

Naravno, na SS se vidi moje ime, prezime, vidi se datum i broj transakcije, ako hoće mogu da nazovu banku i potvrde bez problema transakciju, banka je u obavezi da na zahtev državnih organa a naročito carine da informacije.
Uvek im šaljem SS-tove, nikad se nisu žalili i što je još bitnije uvek su u paru carinili kao što je na SS-tovima, ali je slika celog ekrana i uvek se vidi moje ime i prezime...
Moja teorija je da imaju neku vrstu automatizacije sistema, tipa onaj ko čita emailove i gleda te slike i ima mogućnost da ubeleži da kad pošiljka RT123.........9HK (ili bilo koji drugi broj za praćenje) dođe na obradu bude ocarinjena na 32,96$ i onda onaj što zapravo pregleda pošiljke kad je skenira vidi da je njegov kolega/ca zabeležio šta je u paketu (jer im ja uvek napišem šta sam kupio) i da se carini na pomenuti iznos tako da ne mora da mozga koliko bi mogao da košta sadržaj paketa ili traži po netu već završava posao za minut, otvori paket i potvrdi sadržaj, zalepi ga, klikne Print i odštampa papire koje šalju uz paket i njegov posao je zaršen.
Barem bi ja tako organizovao postojeći sistem kad već nemaju neku automatizovanu rutinu da može čovek da podnese dokaze preko sajta carine recimo mada i onda bi neko morao to da pregleda...

taman sam to hteo da ti kažem da je verovatno slućajno to uradio. jer pošta njega duži za te dažbine, tj ko je predao paket mora da dostavi pare, a ako nije onda i paket i obračun idu u poštu.

meni se desilo da je oar puta ostavio paket i otišao. tek sutradan bi se pojavio zbog para. treba i njih razumeti, stanje u pošti haos a poštara sve manje i naravno plate sve manje [emoji39]

Mislim da pošta ne duži poštara jer ove dažbine ne obračunava pošta već ih samo naplaćuje a obračun i zaduženje je od strane carine, poštar ima samo instrukciju da za paket koji je ocarinjen mora uzeti novac prilikom uručenja i taj novac vratiti u poštu gde se uplaćuje na državni račun.
Već je bilo priče o ovome, papire šalje carina i na njima zadužuje Peru Perića i te i te ulice broj taj i taj, ako se dažbine ne plate u okviru predviđenog vremena a ni paket se ne vrati carina će "tražiti" Peru Perića zbog duga a ne poštara ili poštu.

U ovom slučaju poštar se zeznuo, verovatno je ostavio paket da ga ne drži dok ubacijue koverte u sandučiće i zaboravio na paket, ne verujem da bi ga ostavio namerno jer bi na kraju krivica bila njegova, carina bi poslala opomenu Peri Periću, ovaj bi otišao u poštu da se žali, tamo bi našli ko je isporučio paket i eto problema za poštara...

kako misliš ne duže??? misliš daju mu pakete onako na poverenje??? pa njemu daju paket u ruke!!! i obračun koji je on obavezan da naplati pre predaje paketa. ako ga ne duže što bi se baktao sa naplatom? da ti paket i ajde ćao. ne može jer kad preda paket mora u poštu da vrati pare !!!

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Duže ga za paket ali ne i novac.
Nekad davno je tako i bilo, poštar ti da sve papire i paket pa ti posle uplaćuj ali su brzo to promenili na sadađnju verziju.

Duže ga za paket ali ne i novac.
Nekad davno je tako i bilo, poštar ti da sve papire i paket pa ti posle uplaćuj ali su brzo to promenili na sadađnju verziju.

Dakle ovako. Poštar ti donese paket, ti potpišeš da si ga primio, ali poštar zaboravi da ti naplati carinu/porez. Dođe sutra da ti to naplati i ti odbiješ da mu naknadno platiš ili jednostavno kažeš da si mu već platio. Šta misliš koga će pošta da ganja za te pare? Tebe ili poštara? Normalno, poštara, jer nemože da dokaže da nisi platio. Dakle, poštar duži te pare. Carina zadužuje poštu za te pare, pošta zadužuje svog poštara, a poštar zadužuje/naplaćuje od krajnjeg korisnika usluge.

Tesko postar moze kao da ti da paket ukoliko ima obavezu da naplati troskove carine prosto je nemoguce da ce rizikovati posao posto je njegova duznost da uz predaju paketa naplati troskove carine..Poznajem se sa postarom koji raznosi postu u mojoj ulici ali koji mora sve odraditi po propisu ne mozes dobiti nista ako je potreban potpis a kamoli dodatne novcane troskove..A koliko mi je poznato posta je duzna zajedno sa paketom naplatiti carinske troskove uz predaju paketa.Drugacije ne vidim da bi neko imao obavezu da naknadno upalti neke troskove koje idu carini..Poznato je da sam proces naplate carine i ceo postupak ide preko poste..Jano d akada odbijes da platis vraca se paket a diskutabilno bi bilo da carina duzi privatno lice to je sve u obavezi poste da sve naplati u toku predaje paketa..Besmislena prica..

Tesko postar moze kao da ti da paket ukoliko ima obavezu da naplati troskove carine prosto je nemoguce da ce rizikovati posao posto je njegova duznost da uz predaju paketa naplati troskove carine..Poznajem se sa postarom koji raznosi postu u mojoj ulici ali koji mora sve odraditi po propisu ne mozes dobiti nista ako je potreban potpis a kamoli dodatne novcane troskove..A koliko mi je poznato posta je duzna zajedno sa paketom naplatiti carinske troskove uz predaju paketa.Drugacije ne vidim da bi neko imao obavezu da naknadno upalti neke troskove koje idu carini..Poznato je da sam proces naplate carine i ceo postupak ide preko poste..Jano d akada odbijes da platis vraca se paket a diskutabilno bi bilo da carina duzi privatno lice to je sve u obavezi poste da sve naplati u toku predaje paketa..Besmislena prica..

Pa upravo se i radi o tome da je čovek napisao 2 stranice ranije da mu je poštar ostavio paket, a nije naplatio carinu/pdv. Čovek se jednostavno zabunio zbog velikog broja isporuka. Ne pišemo mi ovo kao teoretičari, nego o onome što se dogodilo.

Dešava se. I meni se isto desilo, čak sam dobio i carinski papir koliko treba da platim a poštar ništa nije tražio. Rekoh aj sutra ću da skoknem do pošte i platim, ali eto ti ga popodne PostExpress lik (ne poštar koji mi je prethodno doneo paket) sa kontrolorom pošte po pare. :)
Nisu bile neke velike, oko 300 dinara mislim.

Tako da, desi se previd ponekad.

Poslednja izmena:
Zena i par prijatelja narucuju sociva duze vreme sa tog sajta i isplati se primetno, ne brini!

sa kog sajta naručiti sočiva? ako se uopšte isplati? video sam u temi link ka https://soczewkikontaktowe.istore.pl/en_US/index
imate li jos neku preporuku
da li je problem sa carinom, kao sto sam negde citao da se vode kao "medicinska pomagala"...
koliko dana treba da stignu? pretpostavljam da je brže nego ostala roba iz Kine....

Poslednja izmena:
Dakle ovako. Poštar ti donese paket, ti potpišeš da si ga primio, ali poštar zaboravi da ti naplati carinu/porez. Dođe sutra da ti to naplati i ti odbiješ da mu naknadno platiš ili jednostavno kažeš da si mu već platio. Šta misliš koga će pošta da ganja za te pare? Tebe ili poštara? Normalno, poštara, jer nemože da dokaže da nisi platio. Dakle, poštar duži te pare. Carina zadužuje poštu za te pare, pošta zadužuje svog poštara, a poštar zadužuje/naplaćuje od krajnjeg korisnika usluge.

Ali pogledaj Uvozno poštansko-carinsku deklaraciju za građane, nigde se ne pominje poštar ili pošta. Isto tako na drugom papiru koji dobiješ od carine "Podaci naloga za plaćanje", piše tvoje ime, prezime i adresa, svrha uplate: Carinski dug, primalac: C-CA Beograd... Znači ako se kojim slučajem desi da carina ne dobije predviđeni novac tebe će da ganjaju a ne poštu ili poštara pa ti dokaži da si platio ako možeš... O tome ja pričam.

Ali pogledaj Uvozno poštansko-carinsku deklaraciju za građane, nigde se ne pominje poštar ili pošta. Isto tako na drugom papiru koji dobiješ od carine "Podaci naloga za plaćanje", piše tvoje ime, prezime i adresa, svrha uplate: Carinski dug, primalac: C-CA Beograd... Znači ako se kojim slučajem desi da carina ne dobije predviđeni novac tebe će da ganjaju a ne poštu ili poštara pa ti dokaži da si platio ako možeš... O tome ja pričam.

Ja se stvarno trudim da pričam srpski. Ajmo ovako. Kada ti poštar donese paket za koji trebaš da platiš PDV/Carinu, da li potpisuješ jedan ili dva papira? Potpisuješ samo jedan papir, da si primio pošiljku. Ne potpisuješ i račun/potvrdu da si platio dadžbine. Znači, ako si potpisao prijem pošiljke i dobio pošiljku, a poštar nije naplatio pare od tebe, ti sa time nemaš ništa. Jer ako idemo tvojom logikom ,pošto potpisuješ samo da si primio paket, a ne i da si platio dadžbine državi, šta sprečava poštara da uzme te pare sebi, i kaže da nisi platio i da onda carina tebe ganja??? Pa upravo zato je i poštar zadužen za te pare, da nebi to uradio.

Kada kurirskom službom pošalješ neku robu mušteriji koja treba da plati tu robu kuriru, koga ti zadužuješ da u tvoje ime naplati i da ti donese pare? Kurirsku službu ili mušteriju? Ako kurir da mušteriji tu robu, a ne naplati, to se tebe ne tiče. Ti ne ganjaš mušteriju nego kurirsku službu za pare.Račun koji si poslao sa robom glasi na ime mušterije, ali ti zadužuješ kurirsku službu da ti naplati i donese pare.

Poslednja izmena:
Zasto onda ne omoguce da na osnovu te deklaracije platimo ebankingom, a ne u kesu postaru? Bas to to kazes - neka onda jure ime i prezime na cije ime je stigla posiljka ako nisi platio u roku od 8 dana/whatever.

Dodatno - kako stupis u kontakt da saljes dokaz iz banke? Po mojoj logici oni bi trebali da budu ti koji traze taj dokaz - jer ti ne znas kada ce neko da se smiluje da krene da obradjje tvoj paket. A jos mi je veci rizik slanje na neki mail zvani crna rupa gde neko mora na ruke nesto da uparuje... mnogo varijabli i prostora za gresku :)

Meni je poslednji ocarinjeni paket potpisao neko na zameni, mogu misliti koja je ludnica kod njih na carini.

Wtf, naručio onu veliku podlogu za misa sa nacrtanim kontinentima, platio 13$ I sada piše da je "za carinu". Zašto bi to u zivotu bilo za carinu, zar nemaju skener?

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Svaki paket podleže carinjenju. Da li će ti nešto naplatiti (PDV od 20% + 150din za otvaranje paketa) ili ne, to je stvar sreće. Meni je i na stvar od $1 naplaćen PDV+otvaranje paketa. Ništa čudno.

Sent from my MIX 2 using Tapatalk

Na sajtu carine lepo piše da posiljke iznad 70$ podlezu carinjenju, zbog toga mi čudno.

Iznad 60e se, pored poreza od 20%, naplaćuje i carina (10% na ukupnu vrednost artikla sa porezom). Na svaki paket, bez obzira na vrednost, se naplaćuje PDV + otvaranje paketa.

Ali ne piše da je oslobođeno poreza

Sent from my MI MIX 3

Hm OK, onda sam ja imao dosta sreće pošto mi je na samo par paketa bio u računar porez, a naručivao sam preko 30.

Iznad 60e se, pored poreza od 20%, naplaćuje i carina (10% na ukupnu vrednost artikla sa porezom). Na svaki paket, bez obzira na vrednost, se naplaćuje PDV + otvaranje paketa.

Nije tačno, carina se naplaćuije na vrednost iznad 50 EUR, a ne 60 EUR. Pisano je bar 36000 puta o tome u ovoj temi.

Ok, u pravu si za iznos. Moj lapsus.

Da li je i ko oslobođen plaćanja uvoznih dažbina na pošiljku?

Predviđeno je oslobođenje od plaćanja uvoznih dažbina na:

•pošiljke male vrednosti poslate od strane fizičkog lica drugom fizičkom licu, koje nisu komercijalne prirode i za koje nema obaveze plaćanja, u ukupnoj vrednosti do 70 evra. Ove pošiljke su oslobođene plaćanja i carinskih dažbina i PDV-a.
•pošiljke male vrednosti, nekomercijalne prirode, u ukupnoj vrednosti do 50 evra, koje pravno lice šalje fizičkom licu (kupovina preko interneta). Ove pošiljke su oslobođene plaćanja carinskih dažbina, dok se na njih PDV plaća.

Meni je poslednji ocarinjeni paket potpisao neko na zameni, mogu misliti koja je ludnica kod njih na carini.

I meni takodje isto bio neko na zameni na deklaraciji :) Haos na sve strane pa i kod njih - svinjska hunta pustila korenje.

Inace interesantno za one koji mozda ne znaju - ono u cemu carinici rade je ili MF COBOL ili IBM PL/I a mozda i Clipper sistem/aplikacija. U svakom slucaju terminalska aplikacija, moguce da i dalje vrte to na nekom mainframe. Dobro poznata development praksa starih programera to "RADNIK/ZAMENA"... :) Nisu imali ACL hehe.

Ovde kod mene u nekoliko lokalnih trgovina koriste 'programski paket' za kase a mislim i za upravjanje zalihama, koliko sam video rađen u Cobol-u. Stvarno je poražavajuće da institucija koja državi donosi ogroman deo budžeta koristi nešto što je bilo aktuelno pre 30-20 godina.

Meni stigao paket iz Kine realne vrednosti 150e. Ovi me odrali 6800din. ne isplati se više naručivati normalne stvari samo sitne gluposti

I mene su odrali. Danas su mi isporučili paket sa carine. Vrednost paketa je 18,5 evra, a procenili ga na 50 usd. Znači, platio sam robu 2200 dinara, a platio pdv i otvaranje 1200 dinara. Čudo ga nisu procenili na više, pa da im platim i carinu.

Послато са SM-G930F уз помоћ Тапатока

Meni stigao paket iz Kine realne vrednosti 150e. Ovi me odrali 6800din. ne isplati se više naručivati normalne stvari samo sitne gluposti

Nisu puno omašili. Ako je realna cena 150e, carina i pdv na to plus otvaranje paketa bi trebalo da izađu neki dinar ispod 6k.

Procenili su ti paket na nekih ~170e. To se na kraju uvek izniveliše, pa i kod mene u NS, gde mi nikada ništa ne prođe bez pdv-a. Nekad podcene 10-20%, nekad precene 10-20%. Ali kada se podvuče crta, to bude to...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno