Да ли ти увек царине према подацима из мејла који шаљеш? И да ли, ако је артикал био на акцији, узимају акцијску цену као основу или пуну?
Нисам их никада унапред обавештавао а очекујем таблет од 9.6 инча плаћеног по финој цени па бих можда да пробам на овај начин.
Uvek su mi carinili na tu vrednost iz maila ALI čisto da napomenem,
- ja sam slao samo nekih 5 puta taj mail dakle nisam nešto puno naručivao skupe stvari
- svaki put sam i kinezu rekao da mi odštampa račun i pošalje ga za robom (a pošto carina uzima taj račun ne mogu sa sigurnošću da kažem da li su carinili na tačan iznos zato što sam ja poslao mail ili zato što je kinez ubacio račun koji, kao što rekoh, ja nisam našao u paketu jer ga carina uzima a možda ga nisam našao zato što ga kinez nije ni posla, shvataš već poentu)
Primer koji sam ja naveo treba tumačiti kao obrazac koji ćeš ti prilagoditi tvojoj situaciji, ne treba da kopiraš 1:1 tako da to što sam ja jednom kupio nešto na akciji ne znači da u svakom mailu piše da je x proizvod bio na akciji.
Carina gleda vrednost artikla po tome koliko si ga platio a ne na osnovu toga koliko sad košta ili koliko je koštao kad se pojavio na tržištu, tek kad nemaju ništa po čemu bi dobili tačan podatak (račun ili tvoj dokaz iz maila) onda postanu opasno kreativni ...
Hvala kolegi Sirius9 na uputstvu.
Nema na čemu, služimo narodu :d
Samo da napomenem, ja ovo radim samo kad sam siguran da će otvarati, recimo tablet kad sam uzimao, telefon ili nešto što je gabaritima veće od recimo kutije za telefon jer po iskustvu takve pakete otvaraju, ako naručite nešto što je veće vrednosti ali je malo pakovanje i lagano, recimo tritijum privezak (on je oko 40-50$ pa na više) pa mislite daj poslaću im mail da ne bi izmišljali oni, zeznućete sami sebe jer takav paket bi prošao bez otvaranja jer je stvar malecka i lagana...
Dakle sami treba da procenite kad je više verovatno da će paket biti otvoren i koja je to vrednost naručene robe do koje ste spremni ili niste spremni da rizikujete da procenu prepustite carini...