"kada postoji racun rade po njemu kada ne.. e tu je siva zona, gde carinik moze da radi sta hoce, ustvari da procenjuje po "kataloskoj vrednosti" ili slobodnoj proceni." - gift fazon ili neka sumanuto nerealna cena
"ima odlican posao da rizikuje isti jer ce nekom Peri Pericu koga ne zna da naplati manju carinu... NECE. Naplatice realno ili malo vise pa se ti buni." - kao storekoh, ako te oderu zalba
"Otvori kutiju, pogleda racun, baci pogled na robu da li je to okvirno stvarna vrednost i prema tome racuna carinu. Posao gotov za 5 sekundi."
Kupiš S4 na eBay za 50$, original kutija još ti plus prodavac odštampa račun i ubaci. Dođe na našu carinu i gle čuda nisu postupali po računu nego po 6 drugih stavki koje im zakon omogućava. I šta ćemo sad, pa ništa lepo pisanje žalbe u prvostepenom postupku, onda kad to ne prođe ideš na drugi, pa ti dokazuj do mile volje i štampaj račune, ali od toga nema ništa.
Upravo ono o cemu pricam, sta je tu nejasno, ljudi su u pravu.
Da li ti stvarno mislis da ce carinik kada vidi S4 da uvazi racun na $50??? Da li ti znas koliko hiljada posiljaka sa takvim fazonima primi dnevno i mislis da ce to da prodje kod njega ili kod njegovog sefa koji ce mozda slucajno da uzme tu posiljku, otvori i vidi S4. Da si taj isti S4 platio mozda nekih $150 to bi ti i proslo po racunu... ali $50. Ja tebi verujem da si ga toliko platio, ali da li ti mislis da ce neki tamo carinik da rizikuje posao ili ribanje od sefa sto je za S4 uracunao carinu na cenu od $50. NECE. Da li bi ti kao carinik verovao nekoma da ti kaze da je platio S4 50 dolara??? Kao sto sam gore napisao, pogleda racun, pogleda robu i ako je vrednost robe priblizna racunu onda je OK, ako nije onda on obracunava carinu premo nekoj njima poznatoj kataloskoj vrednosti.
Koji deo od gore navedeih se ne uklapa u tvoju pricu. A o unutrasnjoj kontroli znam sta pricam, prvo prijateljica mi radi u posti preko 20 godina i znam sta pricam, upadaju, cesljaju papire, nekada provedu dane proveravajuci, onda slede kazne, umanjenje plate... ako je neko debelo ****** suspenzija, otkaz... to ide cak dotle da kontrola guzi zasto je potpis slubenika ispod crte a ne na crti, zasto je potpis ukrivo a nije ravno itd... da... to je istina.... drugo, rodjak mi radi u unutrasnjoj kontroli i da... za divno cudo ista prica...
Neko u predjasnjem postu je napisao da "carinik nema vremena da kontrolise koliko koji proizvod stvarno kosta" Da, ima vremena, JER JE TO NJEGOV POSAO, ako mu je roba sumnjiva on ce to ostaviti sa strane i kasnije se posvetiti tome. Da li vi stvarno mislite da ljudi ne pokusavaju da prosvercuju druge stvari upakovane u recimo telefon, mikrotalasnu, fen ili sta vec. Povade sve iz telefona ili nekog drugog uredjaja i recimo upakuju kokain ili bilo koju drugu zabranjenu supstancu. Posao carinika je da to provali i spreci.
Tako da ustvari svi pricamo istu pricu ali na malo drugaciji nacin. Nekoga opice po usima, neko prodje po papirim, neko jeftinije... Neko je gore vec komentarisao, da uglavnom realno procene robu. Jer ako jednom cariniku mesecno stigne preko 20 zalbi kako je lose ocarinio robu dobice otkaz... tako da je i njima/njima u interesu da lepo rade svoj posao.