Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jupppiii, stiglo je.... Jel tebi baba Vanga neki rod ;) Ali se samo na jednom mestu videlo i to preko singapurske poste na opciji track more ili tako nesto. Preko ebaya kuliraju, preko 4PX kuliraju, preko singapurske poste za obicno pracenje kuliraju... Na nasem sajtu se pojavilo da je danas u 08:02 prispelo i odmah u 08:20 otislo na carinjenje. Sada se spremam na brijanje sa izbrijavanjem od carine i PDV-a.

Komplikovano i na dugackom stapu... "Kinezi refundiraju" uzece im preko dva meseca da ti vrate pare...ako ti uopste vrate pare. Bolje klasika, pa koliko te rebnu.
Nije komplikovani ni na dugackom stapu, a ti pricas napamet a nisi ni probao kako funkcionise to.
Da ti cika objasni jel je kupovao tako.
Elem, ti ti platis proizvod plus to osiguranje koliko je meni konkretno sa zadnjim slucajem kad sam kupovao S3 + memorijska od 32GB bilo je 12.5$ bez nje samo fon bi bilo 12$, elem, platis to online.
Kad ti stigne fon i prodje carinu ona obracuna koliko trebas da platis ti platis i posaljes kinezu SS sa carinske te deklaracije ili kako se vec zove nebitno, i oni obracunaju koliko je to u $ i refundiraju ti.
Cim mi je sve to stiglo poslao sam im mail sa SS i u roku od dva dana novac je bio na mom racunu.
Znaci nikakve gluposti i sta ti znam sta si sve pisao a bez licnog iskustva.
Znaci kupio sam Yiayu S3 3GB ram+32GB TF i doplatio 12.5$ i to je to.
Da nisam platio tih 12.5$ platio bih nekih koliko se sad secam 3500rsd sto je oko 32$ ali jos su priznali 2.5 puta manju cifru nego sto me je fon i kartica kostalo.
Da su obracunali sve po PS-u platio bih bar 60-70€ ali bi opet bio miran jer bi mi kinez vratio.
Ne znam da li kapiras ali ja sam carinu i pdv platio 12.5$ Kinezuuuu.
On je pokrio ostatak mog troska znaci u minusu sam 1000 din u plusu 3500 znaci ustedeo sam tada 2500 din.
A da su posteno odradili bio bih u plusu nekih 6000-7000 dinara.
Jel sad jasnije kako to funkcionise?
A da kupovao sam preko coolicoola.

Koliko su tad Kinezi obračunavali osiguranje 20% ili manje? Konkretno, da si sad uzimao taj tel. koji sada košta 190$ +20% za osiguranje, izneo bi te 228 dolara. Što je dodatnih 4000 din. za njihovo osiguranje. Pošto naši obračunavaju telefone ofrlje, velika je verovatnoca da ispadne manje od tih 4000 din. Sa druge strani bi se isplatilo, kada bi uzimao tel. koji košta tipa ispod 80$,koji ima 5- 5.5 inča, taj telefon bi naši procenili minimum 100 dolara, tako da bi u tom slučaju značilo to osiguranje. Za skuplje stvari, posebno što je sad 20%,ne isplati se.

Sada sam probao na Pandawill, kada stikliram tu opciju obracunavaju samo 5% na cenu iako imaju informaciju da je za Srbiju 20%???? Ako nasi carinici dobro rade svoj posao, onda obracunavaju carinu i PDV na iznos koji je u ovom slucaju uvecan za 5% (krajnja cifra koju pretpostavljam carinici gledaju). Tako da mi uopste nije jasno zasto bi neko (Kinezi) placali deo carine i PDV-a???

Primer: Na iznos od 180 dolara, panda dodaje 9 dolara za carinu i PDV sto izadje 189 dolara. Carinik pogleda racun i na iznos od 189 dolara uracuna 10% carine sto je 189+18,9=207,9. Na tu cifru lupa 20% PDV 207,9 + 20%=249.5 dolara Razlika od 180 do 249.5 je 69.5 dolara koliko iznosi carina i PDV, sto ce reci da Panda mora tebi da refundira 60.5 dolara. Hhmmmm, malo sam skeptik. Postavlja se pitanje ko refundira, prodavac il panda???? Ako je prodavac, onda je kratak za 60dolara po telefonu sto je mnogo. Ako je Panda onda je sajt kratak za te pare, sto je enormna cifra jer, da naglasim da je to po JEDNOM NARUCENOM telefonu, dnevno kroz sajt prodje par desetina hiljada narudzbina dnevno puta 30 dana mesecno, puta 365 dana godisnje...sto je mnoggggoo para.

Kako nasi stari kazu "Ni kod babe nema dzabe"

Poslednja izmena:
^
S tim da panda kao i vecina kineza nikad i ne stavlja racun, (napisu na njihovoj deklaraciji gift i vrednost 10/20$)
pa carinik isti ne moze pogledati i ostaje mu/im slobodna volja za carinjenje,
te se dosta cesto desava da ako fon, nije tipa iphone il neki samsung, vec neki relativno nepoznat kinez procene na 100$ umesto na cenu po kojoj je placen (npr 250$).

Znaci u tvom primeru, ajd da kazemo da si, platio total 189$, carina proceni na 100$ naplati 33$
na 33 odbijes 9 za osiguranje i razlika gubitak/dobitak (zavisi kako se gleda) je 24$ u idealnom slucaju
ALI panda naplacuje za Srbiju i Kipar 20% osiguranje :D - proveri
znaci izaberes fon, odes na checkout, izaberes osiguranje -(tu pise da je 5% al ima i napomena - OR MORE )
ubacis adresu u Srbiji, click next dolazi se do Shipping Method-a e tu ti je 20% - sto znaci da se prodavac/sajt obezbedio jer umesto da platis 189$ placas 216$, a ako procena carine bude na 100 opet je placeno 3$ vise nego da se islo bez osigurana (e onda ostaje da se molis kad imas osiguranje da dobijes poziv sa carine da pokazes koliko si platio stvarno kako bi mogli da naplate dazbine posto bi onda bio u zaradi)

Sto se tice opcije osiguranja i pucanja para prodavca/sajta da im se ne isplati postojanje te opcije, jednostavo istu bi ukinuli.

"nepoznat kinez procene na 100$ umesto na cenu po kojoj je placen (npr 250$)."

To je dobra fora sa Gift (najgora moguca varijanta), citao sam o tome, tu te oderu kao zeca. Sloboda carinika, to si lepo rekao, a kada carinik vidi Gift od kineze, pa primera radi Lenovo ili Xiaomi telefon od 5inc bez racuna koji kod nas kosta oko 400€ sta misli da li ce da naplati 33€? A to da se cesto desava da carinik obracuna manju cifru... to jos nisam cuo... makar ne u Srbiji. Pa nisu carinici sisali vesla, premazani su oni svim bojama i verum mi, da znaju cenu svakog uredjaja (prostim pristupom servisu Google i upisom modela u dato polje:) Oni ne zele da ti umanje carinu ili mozda ne smeju jer ce unutrasnja kontrola da ga malo istrese iz gaca.

U prvu si, da tek kada odes na Checkout pokaze 20% tj. 36€ sto jos vise dize cenu na 180+36=216 dolara za carinjenje.

Poenta cele price je da sam skeptik i da ne verujem da kinezi vracaju pare, u tome je caka, ali ako ovde ima ljudi kojima su kinezi vratili 60-70 dolara razlike u carini onda sam ja u krivu i ta opcija je mnogo dobra stvar.

Vraćaju pare, u to nema sumnje. Zato su povećali na 20% za Srbiju. Carinici većinu telefona računaju na 100$,nemaju oni vremena za svaki telefon da idu na Google. Tako da ima šanse ako uzmeš neku bolji telefon oko 200 evra sa prodjes sa manje od 20%.Ali naravno i postoji rizik. Sve u svemu 20% je mnogo, i po meni se ne isplati za pošiljke veće vrednosti . Osim ako ne naručujes telefon ispod 100$,koji izgleda skuplje.

Uh, sada si mi ulio "laznu" nadu da mogu da prodjem jeftinije na carini. Ja racunao sve po P.S.-u... Bas cu da javim koliko ce da me osamare, dal` po cetabi ili po cejfu :) Na carini mi je fon tako da mogu da ga ocekujem....hhhmmmm, nemam pojma, nadam se negde do petka.

Ako si ti u pravu da skoro svaki racunaju po $100 onda te ispadne carina i PDV $32 sto je manje od 36, a opet ako ti carine normalno onda te ispadne skoro $70-36 koje si vec dao... onda si u plusu... Kocka.

Kako god, videcemo, nadam se do petka sta ce da bude.

Upravo to. Sa našom carinom ti je uglavnom kocka. Bas nikad ne znaš na čemu si.

Hm, interesantna priča, baš da vidim kako će da prođe tvoj telefon (zzmen) pošto sam ja hteo da uzmem mi4 ali nikako da prelomim baš zbog naše carine :(

@Sirius9

Sta god, uvek racunas na najgore, cena koju si platio, na to 10% carine, pa na ceo taj iznos 20% PDV.... Barem se nadam da je to najgore...Naslusao sam se mnogo prica o nasoj carini, npr. ne gledaju racun, nego robu procene cak i dva puta vise, jer je to "kataloska vrednost" ili sta vec, do prica da neku robu cak i ne carine cak i skupe stvari. Svasta je moguce u zemlji cuda zvanoj Srbija :)

Javljam kako sam prosao

Sve ja to znam ali u Srbiji uvek neko nađe načina da te iznenadi sa novom definicijom najgoreg.
Ne znam da li si čitao vest pre neki dan, dve ribe donele iz dubaija 148 kom ajfona i galaxija 6 i išle na terminal koji je predviđen za putnike koji nemaju šta da prijave, ukratko naši procenili da svaki od telefona vredi oko 830€ prosečno, tako da šta ih sprećava da mi4 procene recimo na 500€ u kom slučaju bi pdv+carina bili 160€ tako da je varijanta pdv+carina na cenu koju sam stvarno platio daleko od najgore...

Da ne pričam kako svi mi gledamo da kupimo bilo šta kad je na nekoj akciji, sa popustom itd. dok carinici kad gledaju uvek biraju najveću moguću cifru koju mogu da pronađu.

Naslusao sam se mnogo prica o nasoj carini, npr. ne gledaju racun, nego robu procene cak i dva puta vise, jer je to "kataloska vrednost" ili sta vec, do prica da neku robu cak i ne carine cak i skupe stvari. Svasta je moguce u zemlji cuda zvanoj Srbija :)

Svi ovde kukaju kad ih vise ocarine, ali niko ne prica kad prodje sa manje.
Ja cesto narucujem i uvek kad je bila faktura (invoice) carinili su po njoj. Kad nema fakture procenjuju samo njima znanim metodama, ali u 95% slucajeva sam platio carinu na realnu cenu a cesto i manje od nje.

Poslednja izmena:
Svi ovde kukaju kad ih vise ocarine, ali niko ne prica kad prodje sa manje.
Ja cesto narucujem i uvek kad je bila faktura (invoice) carinili su po njoj. Kad nema fakture procenjuju samo njima znanim metodama, ali u 95% slucajeva sam platio carinu na realnu cenu a cesto i manje od nje.

@dejan

Mozda me nisi najbolje razumeo. Ja sam samo komentarisao poruku @polossan koji kaze da carinici uglavnom procene telefone na po $100, sa cime se ja ne slazem a bio je u pitanju komentar za gift fazon. I ja isto kazem, kada postoji racun rade po njemu kada ne.. e tu je siva zona, gde carinik moze da radi sta hoce, ustvari da procenjuje po "kataloskoj vrednosti" ili slobodnoj proceni. Koliko vidim svi ovde misle da su carinici, pogotovu koji rade u posti na posiljkama, kauboji i da je tamo divlji zapad. Nije, i iznad tog carinika postoji neko, pa iznad njega neko. Oni imaju unutrasnju kontrolu koja im upada "random" i ceslja papire da li je sve uradjeno po pravilu. I sta mislite da li ce carinik, koji u ovoj krizi i besposlici ima odlican posao da rizikuje isti jer ce nekom Peri Pericu koga ne zna da naplati manju carinu... NECE. Naplatice realno ili malo vise pa se ti buni. On miran, njegov sef miran...Vuk sit, ovce na broju. Znaci najgora moguca varijanta je GIFT gde cariniku dajes odresene ruke da te mlatne po usima, kada imas racun prvo sto mu je lakse a drugo sto MORA da radi po njemu jer ces se sa pravom buniti. Otvori kutiju, pogleda racun, baci pogled na robu da li je to okvirno stvarna vrednost i prema tome racuna carinu. Posao gotov za 5 sekundi.

@sirius9

Ono sto ih sprecava da tvoj mi4 procene na $500 je racun na kome pise koliko si ga platio i na kome moras da insistiras u slucaju da ne daju. Mislim da sam pokusao preko Gearbest-a da kontaktiram sa njima i da ih pitam da mi obavezno posalju i racun uz telefon ali nisu hteli da mi odgovore, sve su nesto zavlacili. Kao, mogu kasnije da odstampam pa da odnesem carini. Ja im lepo kazem da mi, to sto cu kasnije da odstampam treba u kutiji da carinik odmah vidi, oni opet istu pricu. I to je bio jedan od razloga zbog cega sam odustao od Gearbesta. Iz zivota sam naucio da "ispravljanje krive Drine" nikada nije islo. Znaci, kada kupujes telegon, raspitaj se da li daju racun, odmah u kutiji i racunas na tu kintu.

@zzmen Pričaš o nekim idealnim uslovima kako postoji unutrašnja kontrola na carini, kako updaju i proveravaju, a nisi radio sa carinom tj. prvi put naručuješ telefon. Nije da hejtujem ili nešto drugo pokušavam samo da razjasnim dve stvari. Možda su to neki idealni uslovi o kojima ti razmišljaš da je sve tako bajno i sjajno i da rade savršeno kao što se tebi čini.

Evo ti samo jedan primer kada govoriš da moraju po računu da postupaju (a uopšte ne moraju): Kupiš S4 na eBay za 50$, original kutija još ti plus prodavac odštampa račun i ubaci. Dođe na našu carinu i gle čuda nisu postupali po računu nego po 6 drugih stavki koje im zakon omogućava. I šta ćemo sad, pa ništa lepo pisanje žalbe u prvostepenom postupku, onda kad to ne prođe ideš na drugi, pa ti dokazuj do mile volje i štampaj račune, ali od toga nema ništa.

Ako si čitao, a pokušavaš da poznaješ temu, da li znaš da je ministarstvo finansija donelo odluku da moraju da uvaže PayPal račun (elektronski račun) kao dokaz o plaćanju robe i da na osnovu njega "možda" prihvate da je to stvarna vrednost. Idemo dalje kada govoriš o računu kao neoborivom dokazu u pošiljci. Vrednost elektronike na akcije 25$, sve uredno odštampan račun od firme, plus ubacili račun i od PP kao dokaz plaćanja, e cvrc stiglo kod nas i šta se desilo, pa nemože sinko to tako, jeste da imate dokaze, ali mi uzimamo i druge stvari kada vršimo procenu vrednosti, ovo se ne uklapa u naše okvire, sad plati pa se klati, a možeš i da se žališ...

Drugo što se tiče GIFT fazona, milion intervjua i prežvakanih fora, to su već unapred odštampane koverte sa određenim iznosima, ono što naša carina veoma dobro zna jeste šta se sve radi i na kom nivou kada je roba iz Kine i koje sve cake koriste kako bi umanjili vrednost robe, pa i taj famozni račun koji spominješ po kom moraju da postupaju. Teško nekom da izmeni u pdf-u račun i da ti takav pošalje, a ti možeš da tvrdiš posle...

Koliko vidim svi ovde misle da su carinici, pogotovu koji rade u posti na posiljkama, kauboji i da je tamo divlji zapad.

S obzirom na to da pojedini građani tvrde da se u pošiljkama ne nalazi uvek ona roba koju su očekivali, te da sumnjaju da je neko "prisvojio" jedan deo sadržaja, želimo da javnost upoznamo sa činjenicom da pakete otvara poštanski, a ne carinski službenik.

On cariniku podnosi na uvid sadržaj paketa kako bi uzeo sve podatke potrebne za carinjenje robe, nakon čega se sadržaj vraća najčešće u istu ambalažu, osim u slučajevima kada je neophodan nova. Sve se ovo čini tako da ne dođe do vidne povrede omota ili sadržine pošiljke.

Iz svega navedenog lako se može zaključiti koju vrstu kontakta carinski službenik ima sa pristiglom poštanskom pošiljkom i njenim sadržajem, te da ukoliko pošiljalac ili primalac imaju bilo kakvu zamerku na izgled ili sadržaj paketa, svoju reklamaciju trebaju da upute Javnom preduzeću PTT saobraćaj "Srbija" u ulici Savska 2.

Što se carinjenje paketa tiče ono se započinje prvenstveno određivanjem carinske vrednosti neke robe (u ovom slučaju pošiljke) i to primenom metoda koje su propisane Carinskim zakonom i pratećim propisima.

Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe. To se čini iz razloga što se u praksi pokazalo da se vrednosti robe proizvoljno navode i to sa različitim motivima (nekada se vrednosti više puta uvećavaju, a nekada umanjuju sa ciljem ostvarivanja prava na povlasticu), zbog čega se pri određivanju carinske osnovice uzimaju sa rezervom.

Poslednja izmena:
Koliko su tad Kinezi obračunavali osiguranje 20% ili manje? Konkretno, da si sad uzimao taj tel. koji sada košta 190$ +20% za osiguranje, izneo bi te 228 dolara. Što je dodatnih 4000 din. za njihovo osiguranje. Pošto naši obračunavaju telefone ofrlje, velika je verovatnoca da ispadne manje od tih 4000 din. Sa druge strani bi se isplatilo, kada bi uzimao tel. koji košta tipa ispod 80$,koji ima 5- 5.5 inča, taj telefon bi naši procenili minimum 100 dolara, tako da bi u tom slučaju značilo to osiguranje. Za skuplje stvari, posebno što je sad 20%,ne isplati se.
Kakvih crnih 20% pa nisam lood, 5% je bilo.
Ja mozda jesam lud ali nisam nimalo glup.
A online kupujem bar 10 godina i sve znam oko kupovine online sta mi se isplati koliko je carina porez koliko i kako carini sta racunaju, davno zavrsena lekcija.

"kada postoji racun rade po njemu kada ne.. e tu je siva zona, gde carinik moze da radi sta hoce, ustvari da procenjuje po "kataloskoj vrednosti" ili slobodnoj proceni." - gift fazon ili neka sumanuto nerealna cena

"ima odlican posao da rizikuje isti jer ce nekom Peri Pericu koga ne zna da naplati manju carinu... NECE. Naplatice realno ili malo vise pa se ti buni." - kao storekoh, ako te oderu zalba

"Otvori kutiju, pogleda racun, baci pogled na robu da li je to okvirno stvarna vrednost i prema tome racuna carinu. Posao gotov za 5 sekundi."

Kupiš S4 na eBay za 50$, original kutija još ti plus prodavac odštampa račun i ubaci. Dođe na našu carinu i gle čuda nisu postupali po računu nego po 6 drugih stavki koje im zakon omogućava. I šta ćemo sad, pa ništa lepo pisanje žalbe u prvostepenom postupku, onda kad to ne prođe ideš na drugi, pa ti dokazuj do mile volje i štampaj račune, ali od toga nema ništa.

Carinski službenici osim navedene vrednosti (odnosno računa) kao metode za utvrđivanje carinske vrednosti, koriste i druge metode poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe. To se čini iz razloga što se u praksi pokazalo da se vrednosti robe proizvoljno navode i to sa različitim motivima (nekada se vrednosti više puta uvećavaju, a nekada umanjuju sa ciljem ostvarivanja prava na povlasticu), zbog čega se pri određivanju carinske osnovice uzimaju sa rezervom.
Upravo ono o cemu pricam, sta je tu nejasno, ljudi su u pravu.

Da li ti stvarno mislis da ce carinik kada vidi S4 da uvazi racun na $50??? Da li ti znas koliko hiljada posiljaka sa takvim fazonima primi dnevno i mislis da ce to da prodje kod njega ili kod njegovog sefa koji ce mozda slucajno da uzme tu posiljku, otvori i vidi S4. Da si taj isti S4 platio mozda nekih $150 to bi ti i proslo po racunu... ali $50. Ja tebi verujem da si ga toliko platio, ali da li ti mislis da ce neki tamo carinik da rizikuje posao ili ribanje od sefa sto je za S4 uracunao carinu na cenu od $50. NECE. Da li bi ti kao carinik verovao nekoma da ti kaze da je platio S4 50 dolara??? Kao sto sam gore napisao, pogleda racun, pogleda robu i ako je vrednost robe priblizna racunu onda je OK, ako nije onda on obracunava carinu premo nekoj njima poznatoj kataloskoj vrednosti.

Koji deo od gore navedeih se ne uklapa u tvoju pricu. A o unutrasnjoj kontroli znam sta pricam, prvo prijateljica mi radi u posti preko 20 godina i znam sta pricam, upadaju, cesljaju papire, nekada provedu dane proveravajuci, onda slede kazne, umanjenje plate... ako je neko debelo ****** suspenzija, otkaz... to ide cak dotle da kontrola guzi zasto je potpis slubenika ispod crte a ne na crti, zasto je potpis ukrivo a nije ravno itd... da... to je istina.... drugo, rodjak mi radi u unutrasnjoj kontroli i da... za divno cudo ista prica...

Neko u predjasnjem postu je napisao da "carinik nema vremena da kontrolise koliko koji proizvod stvarno kosta" Da, ima vremena, JER JE TO NJEGOV POSAO, ako mu je roba sumnjiva on ce to ostaviti sa strane i kasnije se posvetiti tome. Da li vi stvarno mislite da ljudi ne pokusavaju da prosvercuju druge stvari upakovane u recimo telefon, mikrotalasnu, fen ili sta vec. Povade sve iz telefona ili nekog drugog uredjaja i recimo upakuju kokain ili bilo koju drugu zabranjenu supstancu. Posao carinika je da to provali i spreci.

Tako da ustvari svi pricamo istu pricu ali na malo drugaciji nacin. Nekoga opice po usima, neko prodje po papirim, neko jeftinije... Neko je gore vec komentarisao, da uglavnom realno procene robu. Jer ako jednom cariniku mesecno stigne preko 20 zalbi kako je lose ocarinio robu dobice otkaz... tako da je i njima/njima u interesu da lepo rade svoj posao.

"nepoznat kinez procene na 100$ umesto na cenu po kojoj je placen (npr 250$)."

To je dobra fora sa Gift (najgora moguca varijanta), citao sam o tome, tu te oderu kao zeca. Sloboda carinika, to si lepo rekao, a kada carinik vidi Gift od kineze, pa primera radi Lenovo ili Xiaomi telefon od 5inc bez racuna koji kod nas kosta oko 400€ sta misli da li ce da naplati 33€? A to da se cesto desava da carinik obracuna manju cifru... to jos nisam cuo... makar ne u Srbiji. Pa nisu carinici sisali vesla, premazani su oni svim bojama i verum mi, da znaju cenu svakog uredjaja (prostim pristupom servisu Google i upisom modela u dato polje:) Oni ne zele da ti umanje carinu ili mozda ne smeju jer ce unutrasnja kontrola da ga malo istrese iz gaca.

U prvu si, da tek kada odes na Checkout pokaze 20% tj. 36€ sto jos vise dize cenu na 180+36=216 dolara za carinjenje.

Poenta cele price je da sam skeptik i da ne verujem da kinezi vracaju pare, u tome je caka, ali ako ovde ima ljudi kojima su kinezi vratili 60-70 dolara razlike u carini onda sam ja u krivu i ta opcija je mnogo dobra stvar.
Jos mnogo stvari ti ne znas koliko vidim, bolje citaj i veruj ljudima samo malo i tvoje sumnje ce nestati kao rukom odnesene a novcanik ce ti biti puniji.
Opet kazem da su meni Jiayu S3 3GB rama carinili kao 70$ a placen je slagacu te sad jer nisam kod kuce i pisem sa fona 250$ ako me secanje dobro sluzi zajedno sa 32GB karticom.
E sad ti opet ne veruj a mozes i da mi verujes, izbor je samo tvoj.

Kakvih crnih 20% pa nisam lood, 5% je bilo.
Ja mozda jesam lud ali nisam nimalo glup.
A online kupujem bar 10 godina i sve znam oko kupovine online sta mi se isplati koliko je carina porez koliko i kako carini sta racunaju, davno zavrsena lekcija.
Pa zato sam te i pitao, 5% je pilo vodu 20% nikako. Može da prođe 20% kao što sam rekao ako naručujes telefon ispod 100$ a koji izgleda mnogo skuplje, kao neki od 600-700evra.

Pa zato sam te i pitao, 5% je pilo vodu 20% nikako. Može da prođe 20% kao što sam rekao ako naručujes telefon ispod 100$ a koji izgleda mnogo skuplje, kao neki od 600-700evra.
Da, ok upravo to.

"kada postoji racun rade po njemu kada ne.. e tu je siva zona, gde carinik moze da radi sta hoce, ustvari da procenjuje po "kataloskoj vrednosti" ili slobodnoj proceni." - gift fazon ili neka sumanuto nerealna cena

"ima odlican posao da rizikuje isti jer ce nekom Peri Pericu koga ne zna da naplati manju carinu... NECE. Naplatice realno ili malo vise pa se ti buni." - kao storekoh, ako te oderu zalba

"Otvori kutiju, pogleda racun, baci pogled na robu da li je to okvirno stvarna vrednost i prema tome racuna carinu. Posao gotov za 5 sekundi."

Kupiš S4 na eBay za 50$, original kutija još ti plus prodavac odštampa račun i ubaci. Dođe na našu carinu i gle čuda nisu postupali po računu nego po 6 drugih stavki koje im zakon omogućava. I šta ćemo sad, pa ništa lepo pisanje žalbe u prvostepenom postupku, onda kad to ne prođe ideš na drugi, pa ti dokazuj do mile volje i štampaj račune, ali od toga nema ništa.

Da li ti stvarno mislis da ce carinik kada vidi S4 da uvazi racun na $50??? Da li ti znas koliko hiljada posiljaka sa takvim fazonima primi dnevno i mislis da ce to da prodje kod njega ili kod njegovog sefa koji ce mozda slucajno da uzme tu posiljku, otvori i vidi S4. Da si taj isti S4 platio mozda nekih $150 to bi ti i proslo po racunu... ali $50. Ja tebi verujem da si ga toliko platio, ali da li ti mislis da ce neki tamo carinik da rizikuje posao ili ribanje od sefa sto je za S4 uracunao carinu na cenu od $50. NECE. Da li bi ti kao carinik verovao nekoma da ti kaze da je platio S4 50 dolara??? Kao sto sam gore napisao, pogleda racun, pogleda robu i ako je vrednost robe priblizna racunu onda je OK, ako nije onda on obracunava carinu premo nekoj njima poznatoj kataloskoj vrednosti.

Koji deo od gore navedeih se ne uklapa u tvoju pricu. A o unutrasnjoj kontroli znam sta pricam, prvo prijateljica mi radi u posti preko 20 godina i znam sta pricam, upadaju, cesljaju papire, nekada provedu dane proveravajuci, onda slede kazne, umanjenje plate... ako je neko debelo ****** suspenzija, otkaz... to ide cak dotle da kontrola guzi zasto je potpis slubenika ispod crte a ne na crti, zasto je potpis ukrivo a nije ravno itd... da... to je istina.... drugo, rodjak mi radi u unutrasnjoj kontroli i da... za divno cudo ista prica...

Neko u predjasnjem postu je napisao da "carinik nema vremena da kontrolise koliko koji proizvod stvarno kosta" Da, ima vremena, JER JE TO NJEGOV POSAO, ako mu je roba sumnjiva on ce to ostaviti sa strane i kasnije se posvetiti tome. Da li vi stvarno mislite da ljudi ne pokusavaju da prosvercuju druge stvari upakovane u recimo telefon, mikrotalasnu, fen ili sta vec. Povade sve iz telefona ili nekog drugog uredjaja i recimo upakuju kokain ili bilo koju drugu zabranjenu supstancu. Posao carinika je da to provali i spreci.

Tako da ustvari svi pricamo istu pricu ali na malo drugaciji nacin. Nekoga opice po usima, neko prodje po papirim, neko jeftinije... Neko je gore vec komentarisao, da uglavnom realno procene robu. Jer ako jednom cariniku mesecno stigne preko 20 zalbi kako je lose ocarinio robu dobice otkaz... tako da je i njima/njima u interesu da lepo rade svoj posao.

Prijatelju ja sam rekao i opet cu da ti kažem. Carinik nema vremena, i neće za skoro svaki proizvod (telefon, kameru, tablet...) da proverava koliko koji košta na netu. Zato je neki prosek 100$,za telefone naravno to ide i više i manje. S'obzirim da 90% pošiljaka iz Kine nema fakture, znaci da svaki carinik treba stotine proizvoda da proverava po alibabi, aliexpresu.. Od toga nema nista. Ovako stave neki prosek za carinu npr. 100$ za telefone, ta je suma zahvalna iz više razloga . Većina telefona je skuplja od tih 100$.
1. Znači da će većina biti zadovoljna kada uzmu tel. od 150 ili 200 evra. a oni ga ocarine na manji iznos.
2.Dobro cariniku jer nema žalbi korisnika, on ispunjava normu. Država uzima pdv i carinu.
3.Unutrasnju kontrolu zabole da proveravaju carinike dal su svaki paket procenili kako treba.

Da li ti stvarno mislis da ce carinik kada vidi S4 da uvazi racun na $50??? Da li ti znas koliko hiljada posiljaka sa takvim fazonima primi dnevno i mislis da ce to da prodje kod njega ili kod njegovog sefa koji ce mozda slucajno da uzme tu posiljku, otvori i vidi S4. Da si taj isti S4 platio mozda nekih $150 to bi ti i proslo po racunu... ali $50.

kada imas racun prvo sto mu je lakse a drugo sto MORA da radi po njemu jer ces se sa pravom buniti.

Očigledno ne čitaš ili si toliko kontradiktoran da upadaš sam u svoje pisanje. Ako ti odgovorno tvrdiš da moraju po računu da postupaju, ja sam ti dao primer koji te demantuje, postoji elektronski račun na 50$, postoji aukcija na Ebay na 50$, postoji odštampano sve full na 50$ i koji ti jezik ne razumeš, ako odgovorno tvrdiš da MORAJU postupati po računu.

Ti govoriš o unutrašnjoj kontroli i prijateljici koja radi 20 godina u Pošti i onda spomeneš kako njima upadaju i njih kontrolišu. Prvo kao što sam navodiš u pitanju je Pošta, drugo njihova unutrašnja kontrola koja češlja njihove papire, naplaćenu dostavu i otvaranje paketa i moguće malverzacije. I sve to nema nikakve veze sa carinom jer je to Pošta Srbije, a ne Carina Srbije i njihova unutrašnja kontrola. Drugo ne naplaćuje tebi Pošta Srbije carinu i PDV nego Carina Srbije, a dodatne troškove koje sam ti naveo dostava+otvaranje ti naplaćuje Pošta Srbije.

U koju si ti priču zalutao, kad već tako barataš informacijama gde je sada čuvena Evica Radić koja je vedrila i oblačila što se tiče carine, nema ko nju nije zapamtio? Dobila otkaz što nije stavila potpis na liniju, suspenziju...???

Da li ti stvarno veruješ u sve ovo što pišeš. Otkazi na carini, kažnjavanja itd... Verovatno da veruješ kao ideologiju i metodologiju idealnog carinskog službenika u udžbenicima. Ako već imaš toliko "jake veze" u Pošti i Carini onda neznam zašto kukaš koliko će carinu da te oderu, kao da sam to nisi mogao da saznaš iz prve ruke.

Poslednja izmena:
Mislio sam da je ovo forum , gde ljudi razmenjuju iskustva a ne mesto gde pojednici lece svoje frustracije samo cu dodati jednu stvar i onda se odjavljujem sa ovog foruma. Za sve kojima nisu jasne neke stvari oko odredjivanja visine carine, o nepostovanju racuna, gift fazona o tome da MORAJU da postuju racun i ostalog ispiranja mozga...

2. На основу чега се врши царињење поштанских пошиљака?

Царињење пакета започиње првенствено одређивањем царинске вредности неке робе (у овом случају пошиљке) и то применом метода које су прописане Царинским законом и пратећим прописима.
Царински службеници осим наведене вредности (односно рачуна) као методе за утврђивање царинске вредности, користе и друге методе попут упоређивања вредности сличне или истоветне робе. То се чини из разлога што се у пракси показало да се вредности робе произвољно наводе и то са различитим мотивима (некада се вредности више пута увећавају, а некада умањују са циљем остваривања права на повластицу), због чега се при одређивању царинске основице узимају са резервом.

Preuzeto sa sledeceg linka gde se nadobudni ljudi raznih profila mogu obrazovati

http://www.carina.rs/cyr/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

@bsec

Prvo, citaj sve sa gornjeg linka pa se javi, drugo, ja nisam kukao kolika ce biti carin, JA ZNAM kolika ce biti carina, trece, moje celo pojavljivanje ovde je bilo u vezi zaglavljivanja paketa u Singapuru. Da si malo pratio forum znao bi, a ne da izleces ko tele pred rudu sa gomilom gluposti i uvredama.

pozdrav svima

Mislio sam da je ovo forum , gde ljudi razmenjuju iskustva a ne mesto gde pojednici lece svoje frustracije samo cu dodati jednu stvar i onda se odjavljujem sa ovog foruma. Za sve kojima nisu jasne neke stvari oko odredjivanja visine carine, o nepostovanju racuna, gift fazona o tome da MORAJU da postuju racun i ostalog ispiranja mozga...

Preuzeto sa sledeceg linka gde se nadobudni ljudi raznih profila mogu obrazovati

http://www.carina.rs/cyr/Informacije/FAQ/Stranice/postanskeposiljke.aspx

@bsec

Prvo, citaj sve sa gornjeg linka pa se javi, drugo, ja nisam kukao kolika ce biti carin, JA ZNAM kolika ce biti carina, trece, moje celo pojavljivanje ovde je bilo u vezi zaglavljivanja paketa u Singapuru. Da si malo pratio forum znao bi, a ne da izleces ko tele pred rudu sa gomilom gluposti i uvredama.

pozdrav svima
Iskreno prijatelju, i nije ovaj forum za tebe. Svako ti je rekao iz iskustva,kako naši carinici carine robu. A ti teras po svome i kopiras tekstove sa njihovog sajta, i misliš da je samo to merodavno.Nije sve kao što piše, realnost je sasvim nešto drugo. Da je tako kao sto ti smatraš i misliš da jeste i da se svi pridržavaju zakona, ovo ne bi bila Srbija, ovo bi bila Švajcarska, zemlja blagostanja. Ali realnost je da živimo tu gde živimo, i radimo kako radimo. Zato i jesmo tu gde smo.

Ukoliko je nesto kupljeno sa Amazona uz pomoc Gift Card, da li se na navedenu stvar placa carina s obzirom da je to poklon? Da li uopste Amazon.de ili .uk salje za Srbiju i u slucaju da salje da li je bolji .de ili .uk?

Poslednji put kad sam proveravao, amazon, bez obzira da li je de ili uk šalje samo knjige možda cd-e i sitnice od 3-4 $ (a da nije knjiga ili cd) sve što je veće od toga zaboravi, ne šalju kod nas.
Naravno da se plaća carina, bolje reći PDV na svu uvoznu robu bez obzira da li si je platio ili ne. Svaka roba ima neku vrednost a obračun PDVa se vrši na osnovu vrednosti robe (uglavnom je vrednost izražena cenom ali ako nema fakture onda carinici procenjuju)...

Ako je cela placena gift card-om, da, ako gift card deo oduzimaju kao discount, onda se za taj deo obicno ne placa (jer stoji discount, a ne gift card - ne znam tacno za Amazon kako ide, ovo je slucaj sa iHerb, posto mi svi racuni imaju iskazan Discount)

Sve sto Amazon salje za Srbiju, a da nisu knjige i CD (to obicno ne salje Amazon, vec drugi prodavci), je preskupo uglavnom :( Shipping za neke nanosnice (za alergiju) je bio nekoliko puta skuplji od njih :D

Stigao mi jos jedan neotvoren paket za alija, ovaj doduse malo poveci, 2 cistaca lanca za bajs, dal su procenili da je malo placeno pa nisu otvarali. Samo cekam dan kad ce da me osure :D

Nisam narucivao jedno pola godine,nemam kod za pracenje ali po mom nekom proracunu treba da je stiglo na carinu 13 ili 14.Kakva je sad situacija koliko se ceka na carinjenje.

Evo kako izgleda kod mene, rekao bih da je zastoj :smash:

13.08.2015 17:49:00 CN - 100614
15.08.2015 15:54:00 CN - CNBJSA Otprema
19.08.2015 14:26:02 11003 IZMENIČNA POŠTA Prispeće
19.08.2015 14:32:44 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
20.08.2015 09:35:48 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
21.08.2015 08:06:03 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Za 6 dana je bio kod nas iz kine, a od porudzbine do nas 8 dana.

Sad ga vrte na carini, pre neki dan videh ovde da su radili 9 avgust, znaci sada su mozda dosli do 13-14.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno