Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Bez brige, treba više vremena dok stigne u Srbiju. Na pandi imaš to i plaćaš 20% od vrednosti pošiljke, za druge zemlje je 5% ili 10%.

Vidim da dosta ljudi pominje GearBest. Radio sam malo istrazivanje i gomila recenzija kaze da su ******. Koja su vasa iskustva? Kod njih sam ubacio jedan fon u basket ali posle citanja recenzija odustao sam i kupio preko ebaya. Takodje se pominje Pandawill, imaju dobru ponudu, kakav je slucaj sa njima, jel neko imao losih iskustava?

Unapred hvala

pozdrav

Ja sam uzeo xiaomi mi band sa gearbesta, nisam nikakvih problema imao.

Gearbest je ok, mada mi je roba brze stizala sa Banggood, a cene su slicne.

Jedno pitanje. Stigao mi je jutros neki paket sa Ali-a, ostavio mi je postar obavestenje, a cim mi je ostavio to znaci da ce nesto da mi naplati, jer mi uvek ostavi paket. Narucio sam ove dve stvari, znaci jedna od njih je:

http://www.aliexpress.com/item/USB-...closure-Case-for-Notebook-PC/32320571761.html
http://www.aliexpress.com/item/SATA...iversal-CD-DVD-ROM-Optical-Bay/751628673.html

Posto su mi verovatno ovo procenili na jedno 50-60$ cim mi naplacuju carinu i porez, kome mogu da se zalim i kako to ide? Da platim postaru to sto trazi pa onda da se lazim nekome i da dokazujem koliko sam platio?

Pa par puta do sada su mi otvarali paket i platio sam 100din otvaranje.

A na koji iznos placam porez? To me zanima, ako placam na $50 onda nije lepo.

Ma nije mi problem da platim i carinu i porez, ali da naplate realno, na iznos koji sam stvarno platio, a ne da ga procene na ko zna koliko. Ipak je ovo malo vise od 5e placeno.

Ma nije mi problem da platim i carinu i porez, ali da naplate realno, na iznos koji sam stvarno platio, a ne da ga procene na ko zna koliko. Ipak je ovo malo vise od 5e placeno.

ne znam zasto uopste unapred i napamet pravis procene? mislim, vec si dosao do zalbe a ne znas ni koja je cifra u pitanju...

Dzabe se unapred informises, kod nas ti je sve po starom "Kadija te tuzi, kadija ti sudi.".. Tako da... U pravu je @Altru, mozda samo treba da platis 100-150din za orvaranje i isporuku.

Poslednja izmena:
Bez brige, treba više vremena dok stigne u Srbiju. Na pandi imaš to i plaćaš 20% od vrednosti pošiljke, za druge zemlje je 5% ili 10%.

Znaci Panda meni naplati 20% vise i onda me doceakju nasi carinici sa jos 10% carine i 20% PDV i osisaju me ko ovcu. Ko garantuje da cu da prodjem samo sa 20%? Jel neko probao? Jel to radi? Onda bi mi bila zagarantovana carina i pdv koji su manji nego kod nas i nasi carinici ne bi mogli da mlataraju sa nekim ciframa kako se njima digne.

Ajde malo optimizma ,) Jeste da je nezgodno kada ides u postu sa cifrom od oko 150 din a oni te osamare sa par hiljada. Ja kada nesto narucujem uvek idem na najskuplju varijantu, sve sto manje od toga... super sam. :D

@Nabukodonosor pazi ako ti pošiljka nije imala pravi tracking broj ne mora da ti uruči direktno paket.
Mada verovatno će biti ono drugo, da ti malo parica uzmu.

Moraju parice da se uzmu, ehhh pa ne moze za dz... :wave:

Nego.. sada gledam Umi Iron 3GB ram Octa... deluje mi kao sledeci naslednik xiaomi... fon je ubica makar po onome sto gledam (open box on youtube). To mi je sledece sto cu da narucim... sigurno :banana:

Poslednja izmena:
Gledam sada po broju za pracenje, ovaj jeftiniji paket je stigao. :) Koliko li ce da me oderu za skupji. :D :D

Znaci Panda meni naplati 20% vise i onda me doceakju nasi carinici sa jos 10% carine i 20% PDV i osisaju me ko ovcu. Ko garantuje da cu da prodjem samo sa 20%? Jel neko probao? Jel to radi? Onda bi mi bila zagarantovana carina i pdv koji su manji nego kod nas i nasi carinici ne bi mogli da mlataraju sa nekim ciframa kako se njima digne.
Pa to ti je rizik. Da je 5% to je već prihvatljivo. Već 20% je mnogo. Kao što neko reče bolje da platim našoj državi tih + 20% nego Kinezima. Ja to nisam uplacivao a to ti ide ovako. "Kada napraviš porudžbinu imaš i opciju za to tax&VAT tu ti skidaju tih 20% dodatnih za to. I tu se završava prvi deo priče. Kada ti stigne kod nas na carini mogu da ti naplate 5%, 10%, 40%, 60% od vrednosti pošiljke za PDV i CARINU (po zakonu ide PDV i carina 30% za pošiljke preko 50 evra). I koliko god ti naplate Kinezima šaljes dokaz koliko si platio i oni ti refundiraju novac koliko god to bilo. Ako si platio 5% od cene pošiljke, znaci da Kinezima ostaje 15%,ako si platio 40% Kinezi su u minusu 20%. Računica jasna. A rizik postoji pošto nema pravila kod naših carinika. Za telefone obično računaju 100$,ali kao sto rekoh nema pravila
:-D

Carina posiljke

Pa to ti je rizik. Da je 5% to je već prihvatljivo. Već 20% je mnogo. Kao što neko reče bolje da platim našoj državi tih + 20% nego Kinezima. Ja to nisam uplacivao a to ti ide ovako. "Kada napraviš porudžbinu imaš i opciju za to tax&VAT tu ti skidaju tih 20% dodatnih za to. I tu se završava prvi deo priče. Kada ti stigne kod nas na carini mogu da ti naplate 5%, 10%, 40%, 60% od vrednosti pošiljke za PDV i CARINU (po zakonu ide PDV i carina 30% za pošiljke preko 50 evra). I koliko god ti naplate Kinezima šaljes dokaz koliko si platio i oni ti refundiraju novac koliko god to bilo. Ako si platio 5% od cene pošiljke, znaci da Kinezima ostaje 15%,ako si platio 40% Kinezi su u minusu 20%. Računica jasna. A rizik postoji pošto nema pravila kod naših carinika. Za telefone obično računaju 100$,ali kao sto rekoh nema pravila

Da li je neko imao ovakvu situaciju i sta znaci.
hvala unapred na odgovorima.

Datum Mesto Faza Status Potpisnik
08.08.2015 11:43:25 11003 IZMENIČNA POŠTA Za carinu
10.08.2015 09:26:55 61200 CARINA GPC BEOGRAD Od carine
10.08.2015 13:35:29 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema
11.08.2015 12:24:54 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Imali su svi koji su išta naručili preko neta.
Znači da tvoja pošiljka čeka na carini da je carinici otvore, snifnu šta ima unutra i odrede koliko to približno vredi da bi naplatili PDV eventualno i carinu.

Komplikovano i na dugackom stapu... "Kinezi refundiraju" uzece im preko dva meseca da ti vrate pare...ako ti uopste vrate pare. Bolje klasika, pa koliko te rebnu.

Koliko im je trebalo vremena od "Despatched to overseas (Country code: RS)" do "Izmenicna posta"? Koliko im je dana trebalo otkada su ga poslali preko bare pa do nase poste? Meni od 08.08. jos stoji "Despatched to overseas (Country code: RS)" i ni da mrdne.

Imali su svi koji su išta naručili preko neta.
Znači da tvoja pošiljka čeka na carini da je carinici otvore, snifnu šta ima unutra i odrede koliko to približno vredi da bi naplatili PDV eventualno i carinu.

Nije bas isto. Otpreme se obicno pojavljuju kada paket ode na carinu. Ovde je zanimljivo da se pojavljuju nakon sto je se zavrseno carinjenje. Verovatno posiljka ceka da je posalju na dostavu.

Nije bas isto. Otpreme se obicno pojavljuju kada paket ode na carinu. Ovde je zanimljivo da se pojavljuju nakon sto je se zavrseno carinjenje. Verovatno posiljka ceka da je posalju na dostavu.

Danas sam zvao carinu . Rekli su da su stigli sa carinjenjem robe do 05.08 2015. datuma i das su greskom napisali da je roba ocarinjena , a zatim bez veze stoji otprema .

Danas sam zvao carinu . Rekli su da su stigli sa carinjenjem robe do 05.08 2015. datuma i das su greskom napisali da je roba ocarinjena , a zatim bez veze stoji otprema .

12.08.2015 12:40:47 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Ovo znaci da je greskom napisano da je roba ocarinjena i da je data na otpremu. Zvao sam carinu stigli do 05.08.2015 sa carinjenjem robe. Moja roba je stigla na carinu 10.08. znaci cekanje jos 5 dana da dodje na red za carinjenje. Duze je vreme trajanja carinjena nego sto je putovalo . Mi smo stvoreni da stvari iskomplikujemo i cekic bi pokvarili.

12.08.2015 12:40:47 - 10200 GPC BEOGRAD Otprema

Ovo znaci da je greskom napisano da je roba ocarinjena i da je data na otpremu. Zvao sam carinu stigli do 05.08.2015 sa carinjenjem robe. Moja roba je stigla na carinu 10.08. znaci cekanje jos 5 dana da dodje na red za carinjenje. Duze je vreme trajanja carinjena nego sto je putovalo . Mi smo stvoreni da stvari iskomplikujemo i cekic bi pokvarili.

@nes58

Ne odgovori mi ti na poruku :( Koliko im je trebalo vremena od "Despatched to overseas (Country code: RS)" do "Izmenicna posta"? Koliko im je dana trebalo otkada su ga poslali preko bare pa do nase poste? Meni od 08.08. jos stoji "Despatched to overseas (Country code: RS)" i ni da mrdne.

Danas ce ti se promeniti status da je stigao u SR

Danas ce ti se promeniti status da je stigao u SR

Stvarno je zbunjujuce. Ako posiljka ide brodom treba joj 2 nedelje do najblize luke... Ako ide avionom treba joj 1 dan do nekg veceg grada u Evropi i posle jos nekih 2-3 dana do Beograda. Kako god, da je posiljka stigla do nekog terminala u evropi pisalo bi, recimo London ili neki drugi grad. Ajde videcu do kraja dana sta ce biti. Bas me ovo cekanje nervira. Inace, narucio sam posiljku 29.jula iz Hong Konga preko Singapura.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno