Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pismo sa carine. Zbunili su i poštara. A nisam rekao da je zvala (broj je dat u pismu) i objasnila o čemu se radi ali je nadrndani gospodin insistirao na tome da to tako mora. Sad razmišlja šta dalje mada je u stilu 'svaka škola se plaća'.
Meni je suludo da, i da je škola to naručila, treba neko da putuje za bg i bavi se papirologijom 'in person'. Pa nije naručeno na poštu u Savskoj.

U ovom slučaju carina je potpuno upravu i tu nema izuzetka. Naručila je robu imenovanu na adresu na kojoj se ta osoba ne nalazi. Znači da pojednostavim kada bi trebala bilo šta da dokaže nekim ID dokumentom (službenim) odmah u startu bi bilo utvrđeno da se radi o prekršaju davanja podataka koji nisu verodostojni adresi stanovanja tj. adresi gde joj je prebivalište.

@zeljko - U ovom slučaju i tvom odgovoru nisi upravu kada si spomenuo carinu, i totalno si pogrešio (nazivajući ih prigodnim imenima), nemam šta da ih branim, ali kada navedeš za neki službeni dokument koji treba da dobiješ sigurno ne navodiš neke "leve adrese" ili kada ti nešto stiže od banke, znate ja nemogu da podignem pošaljite mi tu i tu, ja tu radim, nema toga. Samo mi navedi kako će ona da priloži neki ID dokument prilikom preuzimanja pošiljke, a ono na adresnici stoji adresa škole, različito od dokumenta koji prilaže.

Poslednja izmena:
U ovom slučaju carina je potpuno upravu i tu nema izuzetka. Naručila je robu imenovanu na adresu na kojoj se ta osoba ne nalazi. Znači da pojednostavim kada bi trebala bilo šta da dokaže nekim ID dokumentom (službenim) odmah u startu bi bilo utvrđeno da se radi o prekršaju davanja podataka koji nisu verodostojni adresi stanovanja tj. adresi gde joj je prebivalište.

Pa ja nisam siguran da li adresa stanovanja ima veze sa lokacijom gde primas posiljku (ovo pogotovo vazi za podstanare jer po tome svaki podstanar je u prekrsaju jer kod nas ni 3% nije prijavljeno na adresi)... ako si fizicko lice, pogotov ako je lepo adresirano na fizicko lice, takodje licna karta u njoj ne pise adresa stanovanja a carina kad uvozi fizicko lice samo nju zahteva, na posti je vec da te nadje na adresi koju si ti naznacio i njih ne interesuje da li ti tu zivis ili ne ako je adresirano na tebe oni ti urucuju, isto vazi i za salter poste

Meni bi jedino logicno da carina pogleda fakturu ako je stigla uz paket i da u njoj nedvosmisleno vidi ko je kupac proizvda fizicko lice ili skola...

Poslednja izmena:
Pa ja nisam siguran da li adresa stanovanja ima veze sa lokacijom gde primas posiljku (ovo pogotovo vazi za podstanare jer po tome svaki podstanar je u prekrsaju jer kod nas ni 3% nije prijavljeno na adresi)... ako si fizicko lice, pogotov ako je lepo adresirano na fizicko lice, takodje licna karta u njoj ne pise adresa stanovanja a carina kad uvozi fizicko lice samo nju zahteva, na posti je vec da te nadje na adresi koju si ti naznacio i njih ne interesuje da li ti tu zivis ili ne ako je adresirano na tebe oni ti urucuju, isto vazi i za salter poste

Nije ti to PostExpress ili kurirska služba pa da može da se svašta škraba, donesi mi ovde donesi mi tu itd...

Ajde opet pročitaj šta je napisano, adresa je škola (ulica i broj) u naslov ime i prezime osobe (to može biti i kontakt osoba u školi zadužena za administraciju). Baš me živo zanima šta bi ti neko odgovorio od bilo koje institucije kada bi ovako šetali sa adresama i navodili imena javnih institucija.

Zna se koji su propisi i kakvi, nije carina buvlja pijaca gde rade svi nakaradni i zopačeni pa da ne znaju ništa, ali baš ništa pa da tako rade... pogledaj malo realno bez predrasuda...

Poslednja izmena:
Da slazem se da moze biti i kontakt osoba, ali taj sto salje je duzan da adresira tacno i da zna kako adresira, jedno je kontakt osoba a drugo je na koga adresira, moguce da je i tu problem

Ili kao sto sam kasnije dodao, uz paket treba da ide faktura i u njoj jasno i nedvosmisleno se vidi ko je kupac , ako je poslata

A i licno znam ljude koji na firmama vani narucuju za sebe i barem oni nemaju problema, pres vega znam jednog bosanca koji tako narucuje, ali tacno treba jasno da je naznaceno ko je kupac

Poslednja izmena:
Zeljko, rekli su ti pogresno ili si pogresno shvatio. Ne idi dalje.
Mislim da on to radi namerno. Tj. delom namerno širi dezinformacije a delom iz neznanja, pa se onda izgubi, zaboravi šta je sve pisao (lagao) pa se nalupeta još više.
Za to vreme se neki ubogi lurker pogubi u moru dezinformacija i spama....

Da slazem se da moze biti i kontakt osoba, ali taj sto salje je duzan da adresira tacno i da zna kako adresira, jedno je kontakt osoba a drugo je na koga adresira, moguce da je i tu problem

Ili kao sto sam kasnije dodao, uz paket treba da ide faktura i u njoj jasno i nedvosmisleno se vidi ko je kupac , ako je poslata

A i licno znam ljude koji na firmama vani narucuju za sebe i barem oni nemaju problema, pres vega znam jednog bosanca koji tako narucuje, ali tacno treba jasno da je naznaceno ko je kupac

Moguće je da i dalje ne razumeš moje pisanje, ti jedno ja drugo pišem, daj malo realnije gledaj šta i kako funkcioniše, objasnio sam ti na primeru banke u Srbiji kako tu funkcioniše ili bilo koji službeni dokument koji dobijaš od nekog koji se imenuje na fizičko lice (fizičko lice), u ovom slučaju imenovanje je na Javnu Instituciju (Ime Škole).

Faktura o plaćanju je jedan dokument, dokument koji prati fakturu može biti odvojen dokument i naznačeno adresa isporučioca, može biti i objedinjen dokument gde je to navedeno.

Od koga je naručila da li je taj pogrešio ili nije, uglavnom navedena je adresa javne institucije kao krajnje odredišne tačke, sve dažbine koje nastatnu idu na teret institucije koja je navedena kao primalac, znači govorimo o primaocu pošiljke.

Ili ako ti je jasnije fizičko/fizičko lice, stigao paket, a on ladno odgovori znate nisam ja to naručio to je moja tetka platila, ali je meni stiglo, neka ona plati troškove, ja sam samo primalac.

Naručilac će da dostavi PayPal račun i šta ima carini da vidi adresu koja nije odgovarajuća, šta treba još da posumnjaju da je škola nešto muljala ili htela da zaobiđe carinu, jedna adresa na fakturi (računu eng. invoice) platilo fizičko lice, dobila škola.

Poslednja izmena:
Mislim da on to radi namerno. Tj. delom namerno širi dezinformacije a delom iz neznanja, pa se onda izgubi, zaboravi šta je sve pisao (lagao) pa se nalupeta još više.
Za to vreme se neki ubogi lurker pogubi u moru dezinformacija i spama....

Sirim dezinformacije? pisao sam intezi pa bas da vidim gde je problem, inace na sajtu Postanske stedionice nedvosmisleno pise da je potreban kreditni rating:
Pozdravi Animal-a ako isti uopste postoji
"Za izdavanje ove kartice neophodno je da pravno lice ima otvoren tekući račun kod Banke i odobren kredit na osnovu Zahteva za izdavanje Visa Electron poslovne kartice i prateće dokumentacije."
Za debitnu elektronsku biznis karticu
www.posted.co.rs/visa_poslovna.html

@bSecurity
Ja sam razumeo da je imenovan na fizicko lice i da je u zagradi ime skole, mada iskreno neznam proceduru imenovanja u medjunarodnom saobracaju, za PE znam da je jasna razlika kad imenujes fizicko lice (firma) i bas "firma"
U prvom slucaju je adresirano na to fizicko lice a u drugom na firmu na koju ni nemozes adresirat ako je otkupnina itd..

Poslednja izmena:
@bSecurity
Ja sam razumeo da je imenovan na fizicko lice i da je u zagradi ime skole, mada iskreno neznam proceduru imenovanja u medjunarodnom saobracaju, za PE znam da je jasna razlika kad imenujes fizicko lice (firma) i bas "firma"
U prvom slucaju je adresirano na to fizicko lice a u drugom na firmu na koju ni nemozes adresirat ako je otkupnina itd..

Kako radi dvokrako i puno vremena provodi u školi, naručila je na svoje ime ali na adresu škole čiji je naziv dodala u zagradi.

Kako radi dvokrako i puno vremena provodi u školi, naručila je na svoje ime ali na adresu škole čiji je naziv dodala u zagradi.

Neznam ja imam jako cudnih zahteva kad saljem nekom PE koji inace u mojoj posti ima bazu adresa koja mora da se slaze, pa znam da imam problema sa adresiranje, pogotovo kad baza ne odgovara nerealnom stanju kako se kod nas sve adresira (kazao sam vec ljudi koji zive po kasarnama, javnim objektima koje moras tako adresirat ili kurir nemoze da nadje tu osobu, itd)
Ali meni licno nije nista cudno da ako radis prepodne adresiras da ti nesto stigne na adresi firme pod tvojim imenom, masa ljudi tako radi i cak je kategoricna u zahtevu da tako ide
Ali kontam da za carinu to moze biti zabuna

Sirim dezinformacije? pisao sam intezi pa bas da vidim gde je problem, inace na sajtu Postanske stedionice nedvosmisleno pise da je potreban kreditni rating:
Pozdravi Animal-a ako isti uopste postoji
"Za izdavanje ove kartice neophodno je da pravno lice ima otvoren tekući račun kod Banke i odobren kredit na osnovu Zahteva za izdavanje Visa Electron poslovne kartice i prateće dokumentacije."
Za debitnu elektronsku biznis karticu
www.posted.co.rs/visa_poslovna.html
Jao, sto cu da te bijem. Ovo sto si linkovao je:
Visa Electron kreditna kartica

Prekini da pricas o bankama u ovoj temi. Ne umes cak ni da citas linkove koje si poslao!

Neznam ja imam jako cudnih zahteva kad saljem nekom PE koji inace u mojoj posti ima bazu adresa koja mora da se slaze, pa znam da imam problema sa adresiranje, pogotovo kad baza ne odgovara nerealnom stanju kako se kod nas sve adresira (kazao sam vec ljudi koji zive po kasarnama, javnim objektima koje moras tako adresirat ili kurir nemoze da nadje tu osobu, itd)
Ali meni licno nije nista cudno da ako radis prepodne adresiras da ti nesto stigne na adresi firme pod tvojim imenom, masa ljudi tako radi i cak je kategoricna u zahtevu da tako ide

Uh nema leba ovde više pisati ti jedno i samo proširuješ temu, ono gore u vezi PE je dato samo kao primer čisto da ne pišeš više o PE. Za carinu sam ti već objasnio dao primere i nema šta više da dodam, kome nije jasno taj neće shvatiti, ali svima drugima je jasno o čemu govorim, ima ih tu koji posmatraju samo se ne uključuju znaju o čemu se radi.

I ja razumem da ništa nisi razumeo al nema veze...

Poslednja izmena:
Mogao bi neki mod da pocisti ovu temu od ove posasti zvane zeljko... natrabunjao je svega i svacega, skoro pa kao ovi sto na svakoj strani isto pitaju :D

Mogao bi neki mod da pocisti ovu temu od ove posasti zvane zeljko... natrabunjao je svega i svacega, skoro pa kao ovi sto na svakoj strani isto pitaju :D

Alfa počni da praviš novu sekciju "Pitanja i odgovori" imaš materijala na pretek :D ali te molim da kreneš od pojmova "račun", "invoice", "pravno", "fizičko", "adresa primaoca", "adresa pošiljaoca", "republička administrativna taksa", "PDV", "carinski prekršaj" itd... obuhvati sve nemoj nešto da propustiš :D

Poslednja izmena:
@zeljko
Hvala na savetima. I ja sam joj predložio da robu vrati, i traži povraćaj novca minus poštarina. A ako faktura treba da stoji unutar paketa do nje nisu ni došli jer joj je gospodin koji se javio na tel rekao da će paket biti otvoren uz njeno prisustvo?!
@bSecurity
Ne kažem da nisi u pravu, i u startu sam rekao da je možda sve po ps-u. Pojma nemam o odgovarajućim propisima ali mi ni ti ne zvučiš ubedljivo.
Kako je prekršaj nekoj web prodavnici dati adresu na koju da ti pošalju pošteno plaćenu robu i na kojoj ćeš biti u vreme kada poštar obično dostavlja pakete? Nisu joj tražili adresu stanovanja već adresu na koju da dostave robu. Google wallet npr razlikuje home, shipping i billing adresu.
Šta bi se desilo da je napisala adresu škole i svoje ime i izostavila naziv škole?
Ja na lk nemam adresu a službenik u pošti je nikada nije ubacio u čitač kada sam podizao pakete.
Mislim da bez predrasuda treba gledati podjednako i radnike carine i prodavce na buvljoj pijaci (ne vidim zašto bi jedni ili drugi bili izopačeni, nakaradni i bez ikakvog znanja). Ali su carina i buvlja pijaca slične bar po tome što suviše zavisimo od pojedinog carinika ili prodavca a ne sistema pravila. Što, kada je buvljak u pitanju i nije problem.

@bSecurity
Ne kažem da nisi u pravu, i u startu sam rekao da je možda sve po ps-u. Pojma nemam o odgovarajućim propisima ali mi ni ti ne zvučiš ubedljivo.

Džaba nema tog teksta ili načina na koji mogu nešto da objasnim. Džaba ali stvarno džaba ovo pisanje.

Prvo počni da razlikuješ pravno lice, fizičko lice, i javnu instituciju, ministarstvo itd...
Drugo nije to "lokal" i lokalne web prodavnice, lokalni web buvljaci i tome slično.
Treće zna se na koga se adresira pošiljka i od koga se potražuju sredstva od primaoca.
Četvrto stranu web prodavnicu ne zanima, da li ti imaš problema sa carinom, da li će nekog biti u određeno vreme kući ili imaš neka važna posla.
Peto nisu to PE, Beks, AKS i slični kurirski servisi na kojima možeš da pišeš i tražiš sve i svašta gde da dostavljaju robu.
Šesto reci tako banci da zbog posla neka ti dostavljaju službenu dokumentaciju na adresu Ime i Prezime, Adresa Škole, Mesto i poštanski kod drugačiji.
Sedmo razlikuj domaći poštanski promet i međunarodni promet

Poništavanje odluke
Član 14
Odluka, koja je povoljna za lice na koje se odnosi, poništava se ako je doneta na osnovu netaĉnih i
nepotpunih podataka i ako:
1) je podnosilac zahteva znao ili je trebalo da zna da su podaci netaĉni ili nepotpuni, i
2) takva odluka ne bi mogla da se donese na osnovu taĉnih ili potpunih podataka.
Odluka iz stava 1. ovog ĉlana dostavlja se bez odlaganja licu na koje se odnosi.
Poništenje proizvodi pravno dejstvo od dana donošenja poništene odluke.

Obaveza podnošenja isprava
Član 23
Lica koja uĉestvuju ili su u vezi sa prometom robe, duţna su da carinskom organu na njegov zahtev, stave
na raspolaganje isprave i podatke, u bilo kom obliku da se nalaze, i pruţe svaku drugu pomoć potrebnu za
primenu carinskih propisa.

Idemo dalje: II Prekršaji i kazne Član 292

I na kraju evo ti pa čitaj 311 članova zakona http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/CARINSKI ZAKON lat.pdf

I kada govoriš o nekim pravilima, samo budimo srećni da ih carina u potpunosti ne počne da primenjuje, onako kako je zakonski rečeno, e onda bi bilo gore nego kuku lele...

Poslednja izmena:
Sve ću da uradim kako si mi naveo gore po stavkama.
Samo neću čitati ovih 311 članova zakona jer kažeš da ih baš i ne primenjuju. Ja lično bih voleo da država primenjuje zakone koje je sama donela. I da menja one loše.
Hvala u svakom slučaju.

@alfaunits

Vidi ja sam lepo rekao da je firma tek otvorena iz potreba uvoza... znaci ne radim 6 godina, kreditni rating bas i zavisi od toga koliko firma postoji i koliko prometa ostvaruje, zato vam i ne prave problem (predpostavljam)

Meni su rekli da mogu dobiti jedino za ~1-2 godine ako budem imao promet u firmi jer samim tim rating koji oni gledaju (kreditni) nema veze sto ne zelim kredit... ali na osnovu njega daju visa debitnu karticu, znaci tu je za mene kraj price bio jer sta ja da radim 2 godine ako nemogu dobiti ono sto mi treba za posao, sefica se slozila samnom i nije imala resenje

Za debitnu karticu (biznis ili za fizicko lice) nije potreban kreditni rejting i on ne zavisi od toga koliko postoji firma i koliko prometa ostvaruje vec samo od toga da li imas neki kredit i ako imas da li ga vracas uredno. Ako imas kredit i otplacujes ga na vreme imaces veci kreditni rejting nego neko ko nema kredit. A zbog cega bi ti bilo ko trazio kreditni rejting ili depozit za DEBITNU katicu jer sa njom ne mozes da udjes u "minus" vec samo da koristi ona sredstva koja trenutno imas na tom racunu...

EDIT:
http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=129

Poslednja izmena:
Džaba nema tog teksta ili načina na koji mogu nešto da objasnim. Džaba ali stvarno džaba ovo pisanje.

Prvo počni da razlikuješ pravno lice, fizičko lice, i javnu instituciju, ministarstvo itd...
Drugo nije to "lokal" i lokalne web prodavnice, lokalni web buvljaci i tome slično.
Treće zna se na koga se adresira pošiljka i od koga se potražuju sredstva od primaoca.
Četvrto stranu web prodavnicu ne zanima, da li ti imaš problema sa carinom, da li će nekog biti u određeno vreme kući ili imaš neka važna posla.
Peto nisu to PE, Beks, AKS i slični kurirski servisi na kojima možeš da pišeš i tražiš sve i svašta gde da dostavljaju robu.
Šesto reci tako banci da zbog posla neka ti dostavljaju službenu dokumentaciju na adresu Ime i Prezime, Adresa Škole, Mesto i poštanski kod drugačiji.
Sedmo razlikuj domaći poštanski promet i međunarodni promet

Idemo dalje: II Prekršaji i kazne Član 292

I na kraju evo ti pa čitaj 311 članova zakona http://www.upravacarina.rs/lat/Zakoni/CARINSKI ZAKON lat.pdf

I kada govoriš o nekim pravilima, samo budimo srećni da ih carina u potpunosti ne počne da primenjuje, onako kako je zakonski rečeno, e onda bi bilo gore nego kuku lele...

Izgleda da je stvar u tome što se zakoni selektivno i nedosledno primenjuju, pa su pojedinci pomislili da su ta ad-hoc pravila po kojima se rukovode službenici ustvari slovo zakona.
A situacija je u stvari potpuno drugačija, da se zakon u ovoj državi sprovodi dosledno i rigorozno onako kako je napisan stvarno bi bilo i kuku i lele.

Za debitnu karticu (biznis ili za fizicko lice) nije potreban kreditni rejting i on ne zavisi od toga koliko postoji firma i koliko prometa ostvaruje vec samo od toga da li imas neki kredit i ako imas da li ga vracas uredno. Ako imas kredit i otplacujes ga na vreme imaces veci kreditni rejting nego neko ko nema kredit. A zbog cega bi ti bilo ko trazio kreditni rejting ili depozit za DEBITNU katicu jer sa njom ne mozes da udjes u "minus" vec samo da koristi ona sredstva koja trenutno imas na tom racunu...

EDIT:
http://www.bancaintesa.rs/code/navigate.aspx?Id=129

Verovatno je bilo do doticne ekspoziture i njihove neobavestenosti, jer je kategoricno tvrdila da novo otvorene firme nemogu dobiti ni jednu karticu pa cak ni debitnu, a posto smo pricali o tome definitivno je znala sta trazim i za sta

Zbog toga je uvek dobro posetiti jos neku ekspozituru. Tako su i meni u jednoj rekli za trajni nalog da ne mogu da placam racune ako nisu na moje ima a u drugoj su to uradili bez ikakvih problema i jos se iscudjavala kako u drugoj ekspozituri to ne znaju.

Ово се разбуктало, ајде да ја кажем докле сам стигао са телескопом.
Моје питање њим.
Hello,
Thank you for your response. If i order telescoe from you, will it be sent via DHL Express. Meaning that when you send it, teleskope will arrive directly at my adress by DHL courirer.
Regards

Одговор
Hello,

yes this is correct!

Значи, ако сам добро скапирао, свењ би требало да изгледа овако:

Телескоп 179Е Минус ВАТ плус 15,04Е поштарина, на све то иде 20% ПДВ и 3% царине. Засебни трошкови су трошкови шпедиције од око 5000 динара укупно? Колико бу мене све ово укупно изашло?

http://www.teleskop-express.de/shop...op-150mm-f5---Parabolischer-Hauptspiegel.html

Хвала још једном и извините на досади.

Ili trazis da rade po skracenom postupku bez spedicije, 10% carine onda, ali bez pune cene spedicije, valjda se vise isplati.
(nisam ispratio mozda temu, ali ne secam se konkretnih iskustava po ovom pitanju)

Imam par pitanja u vezi carinjenja.
Zelim da kupim jbl lsr305 sa thomanna, tamo kosta 148e vat included.
Koju cenu ja placam, i kako se racuna carina ?
40e je posiljka ka Srbiji, shipment, ako sam dobro razumeo listu sa thomanna.
Ako je 148e sa vat-om, pretpostavljam da meni naplacuju manju cenu posto nismo u EU, pa se na tu manju cenu nakaci carina sa domacim pdv-om od 20%.
Koliko bi me izasao par ovih zvucnika sa sve nasim nametima ?
Kod nas se jedan zvucnik prodaje po ceni od 220evra, dok je na thomannu 148e sa sve VAT-om.
U dilemi sam da li ce to biti osetno jeftinije ili cu proci mozda 20evra jeftinije za 2 zvucnika...

ne prolazis jeftinije. Ajde da zanemarimo carinjenje postarine i ostalo. Neka se desi da ti carine i naplate pdv samo na proizvod i da ne moras da platis nikakve dodatne troskove za spediciju...

zvucnici 148e pa na to ide carina i pdv (32% ukupno), sto ispadne 195,36. na to dodaj 40e postarine.

A po pravilu bi trebalo da se carini sa prevozom, mada je to samo 4e dodatka.

Ali kako da mi carine na 148 kad je to cena sa svim porezima u Nemackoj ?
Ispada da mi 2 puta naplacuju pdv ?

Ali kako da mi carine na 148 kad je to cena sa svim porezima u Nemackoj ?
Ispada da mi 2 puta naplacuju pdv ?

Treba da ti naplate bez VAT-a ili da ti povrate isti na kartici... bolje ih kontaktiraj, EU zemlje nekad odbiju njihov PDV (VAT) ako ne odbiju kod nas moras uvek platiti nas PDV njih ne interesuje da li si ga vec platio ili nisi

Ako mi odbiju njihov VAT koji je 19%, zvucnik bi kostao 119,8e.
120x2+40 (shipment) =280*30%(carina+pdv)=364e
Ako sam dobro izracunao.
Inace kod nas kostaju 440e.

Sa kojom sluzbom salju i da li tacno znas da shipping za dva zvucnika nije veci... samo postanske sluzbe idu po skracenom postupku bez spedicije, DHL na primer insistira na spediciji koja je ~40e (ali tada placas carinu u zavisnosti od tipa robe) i kod njih mozes insistirat da ide po skracenom postupku ali tada neznam koliko "uzimaju"
I da po skracenom postupku ti je + ~32% od cene carina + pdv

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno