Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
C4in, placao sam od 2010. pa do prosle godine, sto znaci pre manje od 3 meseca sa VBE karticom na netu, van zemlje.
Svasta pricaju u Intesi, i meni su isto rekli, pa nije ispalo tacno. Mnoge stvari ne shvataju i ne znaju u poslovnicama Intese, da je to zabrinjavajuce.
Kome je to problem, ode u Raiffeisen, plati nesto vise za racun, plati nesto vise za placanja van zemlje, ali nece dobijati pogresne informacije na svakom cosku.

Ako su neto izmenili od nove godine, onda ***.

Inace, avionske karte, sa polaskom iz Srbije se ne smeju placati u drugima valutama osim dinara :( i to nema veze sa karticama, nego bezobraznom drzavom :(

bmi, odnosi se na zeljka, pretpostavljam?:)

Pazi, mislim da je jedina razlika izmedju moje i tvoje kartice ta sto je tvoja izdata ranije kada su odobravali placanje preko neta... Sve nove izdate kartice jednostavno imaju iskljucenu opciju placanja online... (bar mislim da je tako)
Inace i to je istina, ad na svakom cosku u intesi dobijes drugi odgovor na isto pitanje :) U svakom slucaju, kad odem u banku po novu karticu, javljam ishod... pa cemo znati sta je i kako...

Meni nije problem da platim licnom debitnom karticom, ali knjigovodja + spediter tako ne savetuju ako oces da uvozis za firmu... to sve tako moze da prodje mozda ali nije po PS-u, pogotovo sto kad uvozes vise puta izvestaji sa carine idu poreskoj koja onda krece sa proverama takvih firmi, to je i jedan od razloga sto nisam hteo da uvozim na sestrinoj firmi

Inace jos jedan info ko zeli da uveze u JCI se jasno naznacuje za cega roba ulazi za dalju prodaju ili osnovno sredstvo, tako da nije to tek tako naruciti na neku firmu koja zeli da ti ucini jer sve to papirno mora da se resi, jer nemoze "roba za dalju prodaju" ici kao osnovno sredstvo, jer iz godine u godinu poostravaju sta moze a sta ne

Vidi ja sam lepo usao u banku intezu, seo sa sefom, sve mu objasnio, kaze on sve razumem, ali nemogu visa elektronsku da ti dam ni da zelis da platis elektronski avionsku kartu devizno... i njemu je nelogicno ali kaze tako sad stvari stoje........ ja sam samo preneo moje iskustvo, i naravno nisam trazio kreditnu karticu
To sto se tebi ne svidje neki moj stav ne daje ti pravo da me omalovazavas

Ne omalavazavam ja tebe nego ti ukazujem na problem.

Pravo omalovazavanje i epitete za carinu, speditere, zaposlene u drzavnim sluzbama, prevarene i ine ostavljam tebi. Ko ne veruje, moze da uradi 'search'...

Ne omalavazavam ja tebe nego ti ukazujem na problem.

Pravo omalovazavanje i epitete za carinu, speditere, zaposlene u drzavnim sluzbama, prevarene i ine ostavljam tebi. Ko ne veruje, moze da uradi 'search'...

Nije ovo tema da oftopikujes ako zelis otvori temu "zeljko" pa tamo oftopikuj.. ti i tvoji drugovi koji prete na PM i ne budu banovani nek ih je sramota
A ti ako radis nesto posteno u drzavnoj administraciji ne bi se osecao prozvanim za 80% neradnika koji nam vec 20 godina unistavaju sve

Poslednja izmena:
Ljudi zbunili ste me oko ove spedicije i naterali na razmisljanje..narucio sam iz nemacke 5lopti za rukomet,za licnu upotrebu u svojoj skolici rukometa,cena 76e sa slanjem(ovde bi me kostalo 300e) Kupljeno je od pravnog lica(neka prodavnica)..covek mi rekao da je slao i da nije nikada bilo problema(nisu vracali robu). Evo vec 4dan je paket na carini,ako puste,da li cu platiti 32% (10+20+2(ona cuda racunam)) ili jos nesto me ocekuje ..hvala na odg

Ljudi zbunili ste me oko ove spedicije i naterali na razmisljanje..narucio sam iz nemacke 5lopti za rukomet,za licnu upotrebu u svojoj skolici rukometa,cena 76e sa slanjem(ovde bi me kostalo 300e) Kupljeno je od pravnog lica(neka prodavnica)..covek mi rekao da je slao i da nije nikada bilo problema(nisu vracali robu). Evo vec 4dan je paket na carini,ako puste,da li cu platiti 32% (10+20+2(ona cuda racunam)) ili jos nesto me ocekuje ..hvala na odg

Ako puste platiti ces to... ako nema spedicije (ide postom) ako je DHL trazit ce ti i ~4500din za spediciju
AKo ti je ovo prvi put da kupujes iz vana, ako ne puste idi na carinu poste i probaj da zamolis i objasnis da je 5 lopti za licnu primenu, ako naidjes na normalnu osobu pustiti ce ti

Evo jedan mali savet mimo nekih okvira: Mogao si reći prodavcu da ti pošalje kao "poklon" i ubaci dokument naslovljen na školu rukometa da se radi o poklonu/donaciji... To bi bilo kada bi prodavac želeo da izađe u susret, nije na odmet ako nekom zatreba i ovaj savet :D

Samo da ne bude zabune, nisu na carini "fiknuli" toliko ali u 90% slučajeva to prođe fleksibilno, e baš kad se pretera onda je problem :)

PS. Nemojte sad svi da krenete sa ovom rabtom :) neće da može svaki put :D

Poslednja izmena:
Meni nije problem da platim licnom debitnom karticom, ali knjigovodja + spediter tako ne savetuju ako oces da uvozis za firmu... to sve tako moze da prodje mozda ali nije po PS-u, pogotovo sto kad uvozes vise puta izvestaji sa carine idu poreskoj koja onda krece sa proverama takvih firmi, to je i jedan od razloga sto nisam hteo da uvozim na sestrinoj firmi
Cuj, ja sam ti rekao dva nacina na koja mozes platiti preko firme (debitnom, koja moze da placa preko neta, samo moras imati jel' te novca prvo u firmi..., a drugo, ako si mlada firma, uvek mozes dobiti kreditnu uz depozit fizickog lica. Nemoj mi pricati da to sada ne moze!).
Onda ti dam predlog i neceg sasvim korektnog i pravilnog, a tvog knjigovodju ako mrzi ili ne ume da odradi tu stvar, MENJAJ GA/JE.

Ali molim te, nemoj vise da prozivas u temi sve i svasta za placanje vani, dok ne isprobas, ili te svaki put prijavljujem, ovo je vec bezobrazno.

Ja uvozim na dva od ovih nacina (ne pada mi na pamet da imam kreditnu na ime firme, kada imam besplatnu debitnu, besplatne kreditne kao fizicko lice, i jos bi morao da dajem depozit umesto da ga koristim!), niti je knjigovodja nesto pomenuo da moze biti problem, niti spedicija nesto k***la, ali ti stalno nesto pricas, a ocigledno je da uopste nisi ni pokusao, vec se samo vadis.

Ti si zbog toga, jos gori od neradnika u drzavnoj administraciji, jer se samo zalis a nista ne preduzimas. Muka mi je vise od takvih nego od neradnika!:)

Inace jos jedan info ko zeli da uveze u JCI se jasno naznacuje za cega roba ulazi za dalju prodaju ili osnovno sredstvo, tako da nije to tek tako naruciti na neku firmu koja zeli da ti ucini jer sve to papirno mora da se resi, jer nemoze "roba za dalju prodaju" ici kao osnovno sredstvo, jer iz godine u godinu poostravaju sta moze a sta ne
Who cares???? I da je za dalju prodaju, proda ti ga po istoj ceni po kojoj je uvezla+troskovi, i na nuli je, a ti ga deklarisi kao osnovno sredstvo!
Ili nesto drugo sada ne valja?

@alfaunits
Ti mislis da ono sto je vazilo vazi zauvek :)

Ja sam odustao od daljeg biznisa tako da vise ne posecujem banke... pitao sam seficu eksporiture jasno mi rekal da nemogu dobiti debitnu kao pravno lice ni uz depozit, i napomenula je da je procedura poostrena tako da je ranije sigurno moglo

A knjigovodju ne intresuje da li ces ti vrdati sa propisima, ja sam za JCI spominjao one koji zele da iskoriste drugu firmu da za njih nesto uveze, jednostavno ako ide za dalju prodaju mora nekom izdati fiskalni, imati dekleraciju i isti u knjigama... naravno sve ovo moze da se zaobidje pa ako niko ne pretresa knjige nikom nista

Valjalo bi otvoriti novu temu koja bi se bavila uvozom robe u većim količinama (većim od 3-5 komada dozvoljenih za ličnu upotrebu).
U suštini, tačna informacija o ceni koštanja uvoza po jedinici proizvoda može se dobiti samo praktično (naruči ša ćeš videti sistem) a ja da bi naručio moram imati ukupne troškove pošto mi ne pada na pamet da radim za 5% zarade.
Uglavnom, hvala na nekim pojašnjenjima, malo po malo stvari postaju jasnije, možda neki info neće zatrebati sad ali je dobro znati kako se stvari odvijaju, čisto za ubuduće.

Nije ovo tema da oftopikujes ako zelis otvori temu "zeljko" pa tamo oftopikuj.. ti i tvoji drugovi koji prete na PM i ne budu banovani nek ih je sramota
A ti ako radis nesto posteno u drzavnoj administraciji ne bi se osecao prozvanim za 80% neradnika koji nam vec 20 godina unistavaju sve

Smanji dozivljaj i prestani da lazes. Nikad nisam uputio ni tebi, niti bilo kome drugom pretece mejlove niti sta slicno. Ako imas kakav dokaz, bilo bi dobro da ga prosledis ovima koje je briga. Ovako, tvoje reci ostaju na nivou onih zbog kojih te ljudi i prozivaju. Pricas jednu pricu, uhvate te u lazi, pa se onda pravis kao da se to nije ni desilo. Koliko sutra se pojavis sa novom avanturom u stilu 'zeljko protiv zaostalog sistema'

Ne radim ni u kakvoj drzavnoj administraciji. Smeta tvoje kukanje sto tebe drzava sprecava da svercujes preko postanskih posiljaka, a to se obija nama koji bi da porucimo nesto sitno za sebe i jos ovde kukas. Jesi zaboravio kada su te provalili za kp i autodijagnostike ili 10 mreznih karti ili...?

Offtopic? Izvini, nisam znao da polazes ekskluzivno pravo na isti. Osim ako odgovore tipa: "moze biti ovako, moze biti onako ili nekako trece" smatras za ontopic odgovore...

@Sirius9
Pa najveci problem je tacna klasifikacije robe po sifarniku carine (klasifikaciju treba spediter da zna da odradi sve ostalo im radi carinski program) na osnovu sifre robe znas da li ti trebaju analize, atesti itd... to su najveci troskovi kod uvoza manje kolicine robe

@bmibmc
Ti i dalje ne odustajes od oftopica, nisi mi ti slao PM vec tvoj pajta Animal.... i ovde raspravljamo o uvozu kao pravno lice a ne o nekoj autodiagnostici pre vise od godinu dana koju su mi vratili za kinu posta tad ni nisam imao firmu

Poslednja izmena:
@alfaunits
Ti mislis da ono sto je vazilo vazi zauvek :)
Ja pricam o iskustvu i iz prosle godine.

Ja sam odustao od daljeg biznisa tako da vise ne posecujem banke... pitao sam seficu eksporiture jasno mi rekal da nemogu dobiti debitnu kao pravno lice ni uz depozit, i napomenula je da je procedura poostrena tako da je ranije sigurno moglo
Aaaaalo! Za debitne ne trebaju depoziti, to je za kreditne... opet mesas pojmove.

A knjigovodju ne intresuje da li ces ti vrdati sa propisima
Da je bilo muljanja, moj knjigovodja bi rekao, i ja ne bi ni pokusavao. Sve sto ima sanse da na razne nacine gledaju iz poreske, ne pokusavamo. Uvoz nam nije uopste biznis, to je sve za internu upotrebu. I ne znaci mi nista i da li se placa PDV kao fizicko lice, ili kao firma (nismo u sistemu PDVa). Tako da sam ja mogao sve to legalno da uvezem i kao fizicko lice, i nista vise ne platim, sta vise manje se mlatim, ali sam radio kao firma.

, ja sam za JCI spominjao one koji zele da iskoriste drugu firmu da za njih nesto uveze, jednostavno ako ide za dalju prodaju mora nekom izdati fiskalni, imati dekleraciju i isti u knjigama... naravno sve ovo moze da se zaobidje pa ako niko ne pretresa knjige nikom nista
???? Pa sta ako ga imas u knjigama? I ne mora fiskalni, ako proda firmi.
Sta je problem da neko uveze za tebe, i onda proda tvojoj firmi, ako tvoja ne moze?

Poslednja izmena:
@alfaunits
debitni ne daju ako nemas maximalni rating kreditnog biroa, depozit je spomenut samo kao opcija da pristanu da daju pa su rekli da ni tako nemoze....
ako su mene lagali lazem i ja sad ovde......

sto se tice da druga firma uveze, samo sam izlozio da se procedura mora postovat da ne bi bilo problema, ja licno nisam hteo da komplikujem drugima i stvaram posao, ako nemogu ja sam licno onda ni ne zelim da se upustam u ista ovde

Inace zet radi isto ali druga firma uvozi samo par artikala i znam kakve su procedure i cimanja, jednostavno jedno je ako neko uvozi uvek 2 ista artikla a drugo je kad ti zelis da uvozis 100+ povremeno

Poslednja izmena:
Rating kreditnog biroa za debitnu karticu..... i tebi tu nije nista odmah sumnjivo da covek ne zna sta prica?

Znam odlicno koliko su poostrili, pre 10 godina sam dobio karticu bez problema kao nezaposleno lice, posle je trebao depozit, posle je bilo dovoljno kao zaposlen da imam potvrdu iz firme, i ne mora da legne plata da bi se gledao prosek, pa je onda morala i da leze plata, pa onda i da lezu nekoliko plata regularno, pa se onda dodalo da moraju menice i KB pregled, pa je to cak i za kreditne sa depozitom bio slucaj.

Ali debitne dobijam i dan danas samo sa jednim papirom i potpisom. I kao firma i kao fizicko lice.
A kao firma nemamo sigurno nikakav kreditni rejting, jer nijedan kreditni proizvod do sada nismo koristili, niti smo imali takvu mogucnost, opet bez nekog osiguranja od strane fizickog lica. A firma radi 6. godinu sada, uvek ima pozitivan bilans.

Zato, molim te, probaj do kraja, ili nemoj da siris dezinformacije.

@alfaunits

Vidi ja sam lepo rekao da je firma tek otvorena iz potreba uvoza... znaci ne radim 6 godina, kreditni rating bas i zavisi od toga koliko firma postoji i koliko prometa ostvaruje, zato vam i ne prave problem (predpostavljam)

Meni su rekli da mogu dobiti jedino za ~1-2 godine ako budem imao promet u firmi jer samim tim rating koji oni gledaju (kreditni) nema veze sto ne zelim kredit... ali na osnovu njega daju visa debitnu karticu, znaci tu je za mene kraj price bio jer sta ja da radim 2 godine ako nemogu dobiti ono sto mi treba za posao, sefica se slozila samnom i nije imala resenje

Ono sto mi je ona rekla da koliko ona zna svi kad uvoze placaju wire transferom... sto vec mozes obaviti bez debitne kartice, tako da je njeno resenje bilo to, sve iznose placaj wire transferom dok ne steknes uslov za debitnu

A moj razlog odsutajanja i zatvranja firme je komulativan: jacanje dolara, spedicije koje su blago receno nekompetentne i nezainteresovane za sitnu tehnicku robu, atesti, pad kupovne moci sve to dovodi to zbirno negativnog resenja

Poslednja izmena:
Prvi put kupujem..jos ****** narucio i lepak jer je ovde haos sa cenama,deru kozu..to tek treba da dodje na carinu(*****ao me lik,kaze da je slao i da nine bilo problema i to u 2014. ). Platio sam neki standard versand

Da sam znao verovatno bi mi izasao u susret :-/ kako bi trebao taj dokument da izgleda?

Inace sta raditi ako traze da platim spediciju? Sta se desava ako odbijem da primim?moze li doci do zaplene? Jer ce mi to izaci mnogo onda,bolje da mi je neko poslao busom iz nemacke :-/

Da sam znao verovatno bi mi izasao u susret :-/ kako bi trebao taj dokument da izgleda?

Inace sta raditi ako traze da platim spediciju? Sta se desava ako odbijem da primim?moze li doci do zaplene? Jer ce mi to izaci mnogo onda,bolje da mi je neko poslao busom iz nemacke :-/

Ako je obicna posta nema spedicije, verujem da jeste
Ako odbijes vraca se nazad posaljiocu

Ako te tek 4 dana na posti carine Beograd? neznam koje je sad zadrzavanje ali ima sanse mozda da prodje i bez firme, tek ako ti na kuci posalju pisamce da traze dokaz o delatnosti tada lepo odes do poste carine i zamolis ih da puste a pri tom im objasnis da imas skolu koju drzic deci kao hobi

Zeljko, rekli su ti pogresno ili si pogresno shvatio. Ne idi dalje.

Najbolje da sačekaš da službenici odrade svoj deo posla, jer ovo je samo premilirano što si rekao, najbolje je razgovarati kada imaš neku smernicu, ovako pat pozicija ni vamo ni tamo.

Pa nadam se da cu dobiti neko obavestenje uskoro..koliki je vremenski rok tokom kojeg sme stojati paket na carini?

Pa nadam se da cu dobiti neko obavestenje uskoro..koliki je vremenski rok tokom kojeg sme stojati paket na carini?

zvanican ili nezvanican? :)
Sacekaj ovde da neko potvrdi koji dan se obradjuje na carini (pre nove godine se cekalo i po 20 dana) pa ako nista ne dobijes nakon par dana zovi carinu

Bilo kakav:) ne znam da li je lik stavio moj broj telefona iako sam poslao..
Valjda ce neka dobra dusa javiti koji dan odradjuju..ili da nazovem sutra i objasnim lepo njima

Bilo kakav:) ne znam da li je lik stavio moj broj telefona iako sam poslao..
Valjda ce neka dobra dusa javiti koji dan odradjuju..ili da nazovem sutra i objasnim lepo njima

Najbolje rešenje, pozoveš i imaš info iz prve ruke.

Možda ovo znate, ali da ipak iznesem jedno (negativno) iskustvo.
Sekretarica škole jezika u kojoj radim je naručila neke dve krpice (npr mantil i pantalone), možda iz Holandije, a možda su samo poslate nl poštom.
Kako radi dvokrako i puno vremena provodi u školi, naručila je na svoje ime ali na adresu škole čiji je naziv dodala u zagradi. I danas stiže pismo sa carine da to treba da podigne ovlašćeno lice škole u pošti u savskoj uz dokaz koliko je plaćeno i sl. Oni (naša carina) su samo obrnuli redosled, tj naziv škole je prvi a njeno ime u zagradi i to vode kao uvoz od strane pravnog lica.
Neka je pogrešila što nije naručila na sopstvenu adresu, i neka je ovo u carini sve po ps-u, ipak ostaje nekakav ružan osećaj da te država zeza zato što joj se može. Sigurno ne misle da je škola ove dve stvari naručila za dalju prodaju.
I da li neko ima sličnih iskustava ili neki savet?

Pismo bas sa carine?
Ako je pismo od poste ono klasicno kad te ne nadju kuci, moze podici licno u posti ako je adresirano na nju (nevazno da li u adresi ima i ime skole)

Ako je bas pismo od carine onda nesto dadatno zahtevaju ja koliko znam kad pravno lice uvozi mora da ide spedicija... sto je glupost za dve krpe ako su neke "jeftine", znaci nek ode u svakom slucaju i objasni da je isto kupovala kao fizicko lice jer ima pravo a adresu moze dati na poslu bar ja ne vidim problem u tome, naravno nek ponese izvod sa sajta banke i racun / print screen sajta gde je kupila sa cenom

Poslednja izmena:
Pismo sa carine. Zbunili su i poštara. A nisam rekao da je zvala (broj je dat u pismu) i objasnila o čemu se radi ali je nadrndani gospodin insistirao na tome da to tako mora. Sad razmišlja šta dalje mada je u stilu 'svaka škola se plaća'.
Meni je suludo da, i da je škola to naručila, treba neko da putuje za bg i bavi se papirologijom 'in person'. Pa nije naručeno na poštu u Savskoj.

Pismo sa carine. Zbunili su i poštara. A nisam rekao da je zvala (broj je dat u pismu) i objasnila o čemu se radi ali je nadrndani gospodin insistirao na tome da to tako mora. Sad razmišlja šta dalje mada je u stilu 'svaka škola se plaća'.
Meni je suludo da, i da je škola to naručila, treba neko da putuje za bg i bavi se papirologijom 'in person'. Pa nije naručeno na poštu u Savskoj.

Pa da je skola narucila onda moras uzet zastupnika u vidu speditera pa on skupi sve papire (treba tu izvodi iz APR, pa overeni obrazci skole za punomoc speditera, pa original racun, itd) i odnese u savsku, bla bla i to se kesira sve po PS-u da ne bude neka siva ekonomija :)
Kao fizicko lice nek ona lepo na email ili postom posalje izvod sa njene licne debitne kartice i sajt sa kog je kupila printscreen, ako joj je BG dalek, mozda da proba ponovo da zove i gleda da se druga normalna osoba javi, a ne mutant jer ih ima tamo van lanca :d
Ako nemoze nek lepo ostavi nek se vrati nazad pa tamo gde je kupila nek zateva povracaj para, ili ponovono slanje na njenoj adresi

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno